Bremen – Fina sevärdheter i mysig Hansastad

Att resa med bil i Tyskland är något som jag ofta längtar efter att få göra. När reserestriktionerna lättas upp och vi fått våra två doser av covidvaccin ser vi äntligen en möjlighet att få göra en bilresa till mysiga Tyskland.

Vi tar oss snabbt genom Sverige och efter en övernattning i södra Sverige kör vi via Öresundsbron vidare mot Danmark och Rödby. I brådskan hinner vi inte boka färjeöverfart och trots att jag vet att det är betydligt billigare att köpa biljett online missar vi det. Istället köper vi en tur och returbiljett i biljettluckan vid färjeterminalen som är dyrare och kommer som sista bil med färjan över till Puttgarden och Tyskland.

Båtarna mellan Rödby och Puttgarden går med 45 minuters mellanrum, alltså inte så lång väntetid ändå. Ombord på båten är det munskydd som gäller och det är bara att vänja sig vid det eftersom det är obligatoriskt i alla inomhusmiljöer sommar 2021 i Tyskland.

Eftersom vi inte alls har planerat att resa till Tyskland i sommar har jag ingen direkt plan för vår resa. Det får bli lite improviserat och vi tänker att oavsett var man befinner sig i Tyskland brukar de flesta städerna vara sevärda.

Vi kommer norrifrån och från Puttgarden är det cirka 27 mil ner till Bremen i nordvästra Tyskland, men det tar oss hela dagen att ta oss från vår övernattning i Ljungby till Bremen. Under eftermiddagen letar jag hotellboende och hittar ett som jag tror kommer att passa oss perfekt när det ligger centralt och mycket nära Altstadt (Gamla stan)

Bremen är en riktigt gammal stad, hela 1200 år gammal och är en av de främsta Hansastäderna genom historien. Tillsammans med Hamburg utgör de Tysklands viktigaste hamnportar. Staden har 540 000 invånare och är näst störst i norra Tyskland vad det gäller befolkning.

Vi som bara är i Bremen en eftermiddag och kväll vill givetvis snabbt hitta till de bästa sevärdheterna i stan. Vi har hittat ett bra boende mycket nära Altstadt som ligger så pass nära att man på några minuter kan promenera till de bästa sevärdheterna.

Under vår eftermiddag och kväll hittade vi flera trevliga sevärdheter i Bremen. Häng med på en tur bland vackra byggnader och spännande kvarter.

 Markplatz

Vi vill givetvis se Markplatz, stadens vackra torg. Här ligger det vackra gotiska rådhuset och framför rådhuset står Rolandstatyn som ingår i Unescos världsarvslista. Byggnaden är från mellan 1405 – 1410. Rolandstatyer finns i hela Tyskland och symboliserar stadsrättigheter. Den första statyn som stod här var gjord av trä och brann ner på 1300 – talet. Statyn sägs representera frihet och rättvisa och så länge statyn står här i staden kommer den att vara fri.

Det vackra rådhuset och Rolandstatyn ligger mitt på Markplatz i Bremen.

På Markplatz ligger även Bremens Katedral (Bremer Dom) och med sina nittioåtta meter höga torn syns de över stora delar av Bremen. Kyrkan är dock stängd när vi är här och det är synd, det hade varit intressant att se den omtalade talarstolen som är en gåva från den svenska drottningen Kristina på 1600 – talet.

Torget är stort och förutom katedralen och rådhuset finns det flera vackra byggnader att imponeras över. Här på Markplatz samlas en hel del folk och det finns ett par restauranger med uteserveringar om man vill äta en bit mat.

Shutting – Bremens handelskammare sedan 1849. Vi tycket att det är en av de finaste byggnaderna här i Bremen.

 Strosa runt i Altstadt

I den äldre delen av staden som ligger i kvarteren runt Markplatz finns flera andra byggnader och konstverk. Vi hittar bland annat en staty som gjorts för att hedra de berömda bröderna Grimm och berättelsen “Stadsmusikanterna från Bremen”. Enligt legenden ska man röra vid åsnans framben och önska sig något som då kommer att slå in.

Det finns många gamla och välbevarade och ståtliga byggnader i den gamla delen av Bremen.

Många roliga och intressanta statyer pryder gatorna runt om i Bremen.

 Böttcherstrasse

Vid Markplatz ligger den historiska och romantiska Böttcherstrasse som är en 110 meter lång gata eller gränd som är reproduktion av en medeltida gata med flera restauranger, museer och gallerior. Gatan återuppbyggdes efter andra världskriget för att ge en smak av livet i en tysk medeltida stad. Dessutom förbinder gatan Markplatz med flodområdet. Det är förstås en ganska turistisk del av staden och det samlas en hel del folk i den trånga gränden, åtminstone innan det börjar regna.

Lite här och där stöter vi på statyer i den speciella gränden Böttcherstrasse.

Floden Weser

Vi fortsätter vår färd genom Bremens spännande kvarter. Snart kommer vi ner till floden Weser. Här kan man promenera längs kajen på Schlachte-promenaden och titta på båtar eller till och med äta på någon av restaurangbåtarna som ligger vid floden. Strax ovanför kajen finns en restauranggata med massor av barer, caféer och restauranger för alla smaker.

Grönskande park och Mühle am Wall

Alldeles intill vårt hotell ligger en fin park med tillhörande sjö. Vi tar oss en bit in i parken och beundrar den fina kvarnen Mühle am Wall. Här finns flera roliga detaljer som till exempel staty tillsammans med en kundvagn och andra överraskningar som dyker upp lite här och där i parken.

Avkopplande att strosa runt i parken.

Utmärkt boende i Bremen

Det är alltid en chansning att boka hotell om man inte känner till staden så väl. Visst kan man titta på recensioner och var hotellet är beläget. Vi vill givetvis bo både bra och centralt nära den äldre delen av staden. Jag hittar Dorint – City hotel Bremen som visar sig vara ett både prisvärt och bra boende och precis som utlovas är det bara en liten kort promenad till stadens stora sevärdheter.

Hotellets olika våningsplan känns som ett litet museum för konst och skulpturer.

Vad tyckte vi om Bremen?

Egentligen är vi inte förtjusta i storstäder särskilt inte på sommaren men det lilla vi såg av Bremen gav mersmak. Det finns många fina byggnader och säkert mycket mer att upptäcka än vad vi gjorde under den korta tid vi var här.

Jag hade nog kunna lägga åtminstone två nätter här. Vi hade till viss del lite otur med vädret, när vi startade vår stadsvandring sken solen och det var inget som pekade på att stort regnväder snart skulle dra in. I godan ro satt vi på en uteservering och åt middag när det börjar regna, något paraply hade vi med oss. Under någon timme fick vi stå under tak medan de värsta regnet passerade, inte så kul när vi gärna ville gå runt mer i Bremens spännande kvarter. Men vi hann ändå se en hel del av alla vackra byggnader innan ett nytt regnväder drog in över oss och det blev dags för oss att gå till sängs.

4 svar på ”Bremen – Fina sevärdheter i mysig Hansastad

 • oktober 12, 2021 kl. 6:48 e m
  Permalänk

  Bra beskrivning av Bremen och som vanligt fantastiska bilder.
  Kan man hoppas på en lika fin beskrivning av Bamberg?
  Som du märker höjs förväntningarna..

  Ha det gott och krama lillebror 🤗

  Svar
  • oktober 13, 2021 kl. 6:14 e m
   Permalänk

   Visst är Bremen trevligt, tyvärr hann vi inte med alla sevärdheter, det får bli en annan gång. Jag längtar alltid att resa till Tyskland. Det finns så mycket att upptäcka.
   Och Ja, fina Bamberg, som är en så fantastisk charmig och söt stad. Jag jobbar på och reportaget är på väg, lär nog dyka upp om ett par veckor.
   Ha en fortsatt fin höst!
   Många hälsningar
   Christina

   Svar
 • oktober 13, 2021 kl. 6:42 e m
  Permalänk

  Toppen, jag ser verkligen fram emot reportaget från Bamberg.
  Det finns även en hel del guldkorn runt knuten, blev så inspirerad av er resa till Västervik med omnejd.
  Ha det gott!

  Svar
  • oktober 15, 2021 kl. 7:48 e m
   Permalänk

   Vad roligt! Vi blev riktigt förtjusta i Västervik. Kanske är sommaren eller våren att föredra för ett besök i där.
   Småland har massor att erbjuda och om ni ändå är i närheten, måste ni ta er en titt på den fina trästaden Eksjö.
   Må så gott och njut av allt vackra i Sigtuna!

   Varma hälsningar
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 15 =