BelgienBilresa EuropaTyskland

Bilresa mot Frankrike

Äntligen är det dags för sommarens stora bilresa. I år är det dags att köra utmed Atlantkusten. Vi har inte planerat hela resan i detalj men starten går genom Tyskland, Nederländerna och Belgien vidare mot Normandie. Vi startar hemifrån Vallentuna och som en bra vana stannar vi till i mysiga Helsingborg. Morgonen därpå tar vi oss via Danmark till Tyskland för övernattning i Bremen. Vidare fortsätter resan mot Belgien och Brygge.  

Kvällen bjuder på sol och värme. Helsingborg är då som allra bäst. Vi tar en promenad på den fina strandpromenaden som går från Knutpunkten och norrut. Här och där kan man stanna till för lite förfriskningar. Det finns flera restauranger och även glassbarer utmed sträckan.

Efter flera veckor utan regn kom till sist regnet, det var mycket välkommet. När vi anländer Skåne och Helsingborg har det dock slutat och vi får en riktigt skön kväll utan att det blir för varmt.

Vi har testat många hotell genom åren vid våra besök I Helsingborg. Den här gången bodde vi mycket bra på Mollbergs, ett hotell med perfekt läge mitt i stan.

Härifrån når vi det mesta på kort tid. Kanske kan det vara lite svårt med parkeringsplats. Kommer man sent kan man stå gratis utanför men då ska man ha lite tur att hitta en plats på torget där det är ganska begränsat med platser.

Efter en god natts sömn är det dags att lämna Sverige. Först har vi planer på att ta båten mellan Helsingborg och Helsingör,  men bestämmer oss för att köra Öresundsbron via Köpenhamn ned till Rödby.

Det blir något billigare och man slipper vänta på färja i Helsingborg, men mil- och miljömässigt är det förmodligen bättre att ta den närmaste vägen, hela 5 mil. Däremot går den snabbaste färdvägen över Öresundsbron. Det är ofta väldigt smidigt att köra via Köpenhamn även om det är mycket trafik.

Färden genom Danmark är inte världens roligaste men går hyfsat snabbt. På drygt två timmar når vi Rödby. Jag har bokat kombibiljett, och då ingår Öresundsbron och färja från Rödby till Puttgarden, enkelbiljett kostar 1570 skr. Biljetten bokas via internet och blir då lite billigare än om den köps på terminalen.

Färjeöverfarten tar 45 minuter och på båten finns två restauranger och två mindre caféer. Själva kör vi matsäck, lite budget för att hålla nere kostnaderna på en långresa.

Väl över i Tyskland kan vi välja att stanna i Lübeck, Hamburg eller Bremen. Vi har varit flera gånger i Lübeck och även Bremen men aldrig i Hamburg. Från början vid planeringen av resan fanns tankar på att stanna till i Hamburg. Men vid närmare eftertanke känns Hamburg mer som en weekendresa, så vi bestämmer oss för Bremen.

Vi gillar verkligen Bremen och hotell Dorint som ligger utmärkt nära stadskärnan. Det tar nästan hela dagen att komma fram och det känns skönt att få sträcka ut genom Bremens fina stadskärna. En bit mat passar förstås bra och även en promenad genom Altstadt och kvarteren vid Schnoor.

Vi får en mysig kväll i Bremen och somnar i sköna sängar. Efter en riktigt god frukost lämnar vi Bremen och kör vidare mot Nederländerna.

Något man alltid måste räkna med är att det förr eller senare alltid blir kö på den tyska motorvägen. Vi klarar oss ändå hyfsat bra men det är alltid bra att räkna med att det tar längre tid än beräknat. Vi har dessutom siktet inställt på en längre tur idag och kör 56 mil vilket tar mycket längre tid än Gps:n anger. Dessutom råkar vi ut för ett riktigt oväder med blixtar och skyfall. Så himla typiskt när vi till sist anländer Brugge I Belgien. Regnet står som spön i backen. Ja, lite tråkigt när Brugge är en stad som jag länge gått och trånat efter.

Vi har bokat hotell med parkeringsplats men tyvärr har det blivit något fel, allt är plötsligt fullbokat. Men det löser sig ändå och vi får ställa bilen i ett parkeringsgarage som ligger med 10 minuters promenad från hotellet, fast 120 kronor billigare än hotellets egen. Och då får man väl ändå vara lite glad,  en fin liten promenad är ingenting i Brugge som är en så fantastisk charmig stad.

Brugge är en otroligt gullig stad och även om regnet strilar ned är vi utrustade med paraply och gott humör. Vips slutar det regna och vi får en fantastisk kväll i en underbar stad.

När vi vaknar morgonen därpå är det strålande sol och vi gör stan ännu en gång. Tyvärr har man ännu inte hunnit ta fram båtarna som vi gärna skulle ha tagit en tur med.

Vi är ju på väg till Frankrike och har siktet inställt på Calais. Det är ett par timmar dit och sedan ska vi fortsätta kustvägen söderut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 2 =