Polen

Poznan – Sevärd stad i Polen (men inte just nu)

Vid flera tillfällen de senaste åren har staden Poznan i Polen dykt upp i olika sammanhang. På vår resa i Baltikum tidigare i våras tar vi oss en liten extrasväng genom Polen och får då möjlighet att äntligen få en liten glimt av staden. Poznan är en av Polens äldsta städer och grundades redan på 900-talet. Det är Polens femte största stad och är belägen i västra centrala inlandet, i regionen Wielkopolska.

När jag sett bilder av Poznan förstår jag att det är precis en sådan stad som passar mig perfekt. En blandning av vackra hus och torg i slingrande gränder. Ett par ståtliga kyrkor och även ett slott. Givetvis planerar jag in ett besök i staden Poznan när vi tar oss tillbaka tvärs genom Polen för att oss hemåt. Ett stopp i Poznan känns självklart om det inte vore för två saker…

Regnet fullkomligt öser ned när vi anländer Poznan ganska tidigt under eftermiddagen. Att komma tidigt på eftermiddagen är ju perfekt när vi endast har en enda övernattning här i stan. Vi har dessutom hittat ett hotell precis intill den gamla stadskärnan till ett bra pris.

Tyvärr är det ingen liten skur vi möts av här i Poznan. Nej, under ett par timmar får vi ett ihållande och riktigt tungt regn. Till en början är vi positivt nyfikna och tänker att lite regn inte kan sätta stopp för sightseeing genom stan. Det blir dock värre och det redan när vi kommer fram till kanske Europas vackraste torg, Poznans marknadstorg, då är tårarna nära. Hela torget är uppgrävt och tillsammans med regnet består allt av en enda stor lervälling.

Stary Rynek / Gamla torget

Ett av Europas vackraste torg är Stary Rynek eller Gamla torget. Torget är en gammal marknadsplats och byggdes redan under 1200-talet men skadades svårt under andra världskriget. Idag är byggnaderna runt torget återskapade så som de var under barock- och renässanstiden. Om det inte vore för de höga staketen och leran hade torget varit en dröm att strosa runt vid.

De pastellfärgade husen ligger runt torget och trots avspärrningarna kan vi ta oss runt hela torget, i och för sig i lera, men det får vi  tåla en dag som denna.

Rådhuset

Den mest magnifika byggnaden i Poznan är det vackra rådhuset, den ligger mitt på det Gamla torget. Byggnaden anses vara är en av de mest värdefulla i hela Centraleuropa. Varje dag klockan 12.00 kommer det ut två bockar uppifrån ett av tornen för att stångas mot varandra tolv gånger ackompanjerade till toner av trumpet. Denna kamp ska ha pågått i mer än 470 år.

Den lite speciella historien till uppkomsten till detta skådespel lär ha kommit från det när tornet år 1551 var färdigbyggt. Det skulle då firas. Men borgmästarens kock råkade bränna vid köttet. På jakt efter nytt kött hittade kocken två betande getter. Lyckligtvis för getterna, lyckades de rymma och klättrade då upp till toppen av rådhuset där de började att stångas. Detta roade borgmästaren så mycket att han gav i uppdrag till stadens klockmakare att lägga till dessa getter till klocktornet.

Nu är vi ju här betydligt senare under dagen och missar tyvärr detta speciella skådespel.

Gamla torget pryds av hus i ljuvliga pastellfärger. 

Någon gång blir säkert gamla stan i Poznan klart men nu känns det lite tröstlöst att traska runt på gatorna.

I väntan på uppehåll

Vi äter en tidig middag på torget medan vi väntar på att regnet ska minska och till sist blir det uppehåll och vi tar oss åter ut i gamla stan. Det blir en helt annan stämning när regnet äntligen upphör och solen nästan tittar fram. Trots att helt kvarter är uppgrävt är Poznan en så charmig och fin stad.

St Stanislavs kyrka

En av de vackraste byggnaderna i Poznan är St Stanislavs kyrka. Mitt i en gränd stöter vi ihop med den vackra rödrosa kyrkan och självklart måste vi ta oss en närmare titt på den.

Kyrkan byggdes mellan 1651 – 1701. Även inuti är kyrkan helt fantastiskt vacker. Vi imponeras av de vackra målningarna och andra utsmyckningar i barockstil som pryder den mäktiga kyrkan. Kyrkan anses vara ett av Polens finaste exempel på barockarkitektur. Kanske är det en av Europas absolut vackraste kyrkor.

Jesuitkollegiet

En mycket annan vacker byggnad är den U-formade  byggnaden i fyra våningar med en stor innergård tillsammans med ett kloster i samma färg som kyrkan. Den uppfördes under första hälften av artonhundratalet. Idag är det säte för de kommunala myndigheterna här i Poznan.

År 1806 stannade självaste Napoleon här i tre veckor. En tysk krönikör beskrev då Poznan att vara “världens huvudstad”. I byggnaden gavs även konserter av Fredrick Chopin.

Intill kyrkan och byggnaderna i samma stil ligger ännu ett stort torg, Plac Kolegiacki. Torget och platsen är ett av Poznans största. Det har under en längre tid pågått en restaurering av torget och och efter drygt tre års arbete har torget återfått till sin forna glans med fontäner, grönska, informationstavlor och även modern konst har placerats ut. Mitt på torget står en 12 meter hög stålobelisk, vilken drar vår uppmärksamhet till sig.

En gång i tiden var det här som den största kollegiala kyrkan i stod. Nu finns det flera informationstavlor där besökaren kan läsa om stadens historia. Det är ett trivsamt torg och vi ångrar oss lite att vi inte bokat in oss på det hotell som ligger precis intill torget.

Mycket trivsamt område i Poznanan.

Det finns flera spännande sevärdheter i Poznanan och vi springer även på rester av vad som ser ut att vara en gammal stadsmur. Hade vi stannat längre tid här i Poznan hade vi säkerligen utforskat fler av de rekommenderade sevärdheterna även utanför gamla stan.

Kungliga slottet

Vi tar oss vidare genom Poznan och hamnar uppe vid Przemysłs berg och här ligger Poznans kungliga slott. Det byggdes på 1200-talet av Przemysł I, hertig av Polen. Det har använts som bostad och politiskt säte av många av Polens kungliga och imperialistiska ledare. En av alla politiska händelser genom århundranden var när den polske kungen Johan I Albrekt fick kontroll över Preussen från Tyska orden härifrån slottet.

Som mycket annat här i Polen förstördes den största delen av byggnaden under andra världskriget, men slottet började restaureras  år 2010 och många av salarna har återfått sin forna glans.

När solen kommer fram till kvällen visar sig Poznan från sin bästa sida. Förutom att det Gamla torget är uppgrävt finns det en hel del andra fina sevärda platser runt om i gamla stan.

Många av byggnaderna intill slottet är pampiga med vackra motiv på husfasaderna. Det finns ett par mindre parker runt slottet men allt är stängt på kvällen.

Återkommer gärna

Jag är säker på att vi har vägarna förbi Poznan igen men väntar nog ett par år tills Gamla torget är färdigställt. Det kommer förmodligen ta betydligt längre tid än vad som sagts och vad som kan läsas i media där man tror att sommaren 2023 ska det hela vara klart.

Klockan har nog stannat eller så går den ett par timmar fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 6 =