Bilresa EuropaFrankrikeNormandie

Resa på Normandiekusten

Efter ett par mil i bilen från Brugge känns det perfekt att promenera vid Calais stränder. Vi fortsätter sedan vidare utmed Normandiekusten. Här upplever vi fantastiska vyer och får en resa med upplevelser som överträffar alla våra förväntningar. 

Vi når Calais tidig förmiddag. Vädret är ganska svalt, lite ostadigt men skönt ändå. Vi vill gärna se mer av stranden och tar oss dit för en liten promenad.

Vi har kört genom hela Calais stadskärna och kommer smidigt ut till den enorma stranden. Det är inte direkt läge att ta fram de medhavda solstolarna, men en liten promenad tar vi på den långa strandpromenaden som går jäms med stranden.

Efter en uppfriskande promenad fortsätter vi sedan färden på småvägar utmed kusten. Ibland stoppar vi till i någon mysig badort men det tar lite tid att köra på de mindre vägarna.

Till en början har vi siktet inställt att stanna en natt i kuststaden Le Tréport. Men timmarna tickar på när vi gör små avstickare alldeles för ofta. Vi hittar istället en liten mindre ort ett par mil norr om Le Tréport. Förmodligen är orten Ault helt okänd för de flesta, men vi blir lite nyfikna och kör åter av huvudvägen.

I Ault vilar lugnet och vi blir genast förtjusta i ortens vackra läge. Jag som inte har bokat övernattning ännu tar en titt på Booking och ser att det finns ett bed and breakfast alldeles i närheten.

Vi kör för säkerhets skull runt först och kollar innan vi bestämmer oss. Bokar eftersom det ser okej ut. Men när vi ska checka in visar det sig vara fel hotell.

Stället vi ska till ligger på samma gata men ser verkligen skumt ut. Jag ångrar mig genast men eftersom jag var tvungen att betala vid bokningstillfället är det bara att knacka på. Lätt förskrämda väntar vi på att dörren ska öppnas. En mycket trevlig madame hälsar oss välkomna. Det känns nästan som om vi befinner oss hemma hos någon. Och det gör vi. Madame som sköter det lilla pensionatet bor här och det är i hennes hus vi ska övernatta. Det finns fyra små rum med egen dusch och toalett. Familjärt är det minsta man kan säga. Förvisso är sängen i minsta laget och rummet känns som ett flickrum från 70 – talet.

Nu ska vi inte sitta på rummet mer än nödvändigt. Vi vill se mer av det vackra landskapet runt omkring, vi ger oss iväg meddetsamma för att utforska orten.

Mer än nöjda över vår trevliga eftermiddag i Ault börjar vi bli lite hungriga. Tyvärr är nästan alla restauranger stängda, det är inget turistställe precis. Värdinnan på vårt lilla hotell rekommenderar någon av de barer som håller öppet och vi lyckas sent omsider få i oss en lättare sallad.

Vi somnar ändå ganska bra tillsammans med måsarnas gälla skränande. De har ju ungar nu och verkar bo på varenda hustak här i Normandie.

Vi får en hyfsad natt och en riktigt god fransk frukost med ost och marmelad tillsammans med croissanter som frasar sig så där perfekt i munnen som croissanter bara kan göra i Frankrike. Mätta och belåtna är det dags att fortsätta bilfärden söderut på Normandiekusten.

Vi måste givetvis stanna till Le Tréport. Egentligen är det orten Mer-les-Bains, precis intill Le Tréport jag är intresserad av. Jag gillar ju intressanta husfasader och precis vid strandpromenaden ligger “Quartier protege”. Det är ett mycket fint område med de mest charmerande hus.

Området byggdes under senare delen av 1800-talet i stilen “Belle epoque”.

Även idag kör vi i långsam takt, det finns så många mysiga orter utmed kusten. När vi ser något intressant tar vi av från huvudvägen, stannar till och riktigt njuter av den fina kusten.

En av få planerade stopp gör vi i den pittoreska kuststaden Honfleur. Under eftermiddagen bokar jag boende för en natt.

Vi lyckas hitta ett enklare men bra hotell i stadskärnan. Tyvärr är alla parkeringsplatser som hotellet tillhandahåller fullbokade, men det löser sig med en parkering en bit längre bort. Det är alltid lite nervöst att parkera bilen på okänd ort och långt från hotellet, men det är bara hoppas att det går bra. Annars får det bli flyget hem.

Honfleur är ett populärt ställe, det vimlar av turister trots att det ännu inte hunnit bli högsäsong. Och Honfleur är en riktig pärla, så charmig och mysigt. Verkligen värd att stanna över en eftermiddag och kväll.

Att bli förtjust i Honfleur är inte svårt men vi har mer att se i Normandie. Efter en natt i staden ger vi oss åter av. Bilen står som tur är kvar.

Dagens bilresa går genom de fashionabla franska kuststäderna Trouville och Deauville och vidare till de historiska platserna mellan Saint-Marie-du-Mont och Ouistreham. Här finns fem av de normandiska landstigningsplatserna där den största luftburna militäroperation ägde rum under andra världskriget.

Vi startar vid Omaha beach. En vacker lång strandremsa sträcker ut sig framför oss. Det är omöjligt att förstå hur det blodiga krigsskådespelet kunde utspela sig på den här vackra stranden.

Vi kör sedan vidare ett par kilometer och kommer fram till Normandy American Cementary and Memorial. Vi parkerar på den stora parkeringsplatsen och skyltar visar oss vägen till de över 9000 vita kors som står utplacerade i parken.

Så tragiskt och overkligt, att alla dessa unga människor miste sitt liv i ett fruktansvärt krig. På de vita stenkorsen står namn och datum på soldaterna. De allra flesta omkom den 6 juni 1944.

Trots att det är nästan 80 år sedan dessa händelser blir vi starkt berörda. Vid varje kors vilar en ung människa, de hade hela livet framför sig men gjorde sin plikt. Idag känns kyrkogården mer viktig än någonsin. Vi lämnar den vackra parken men Normandie har satt ett ordentligt avtryck på många olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 4 =