SigtunaSlott & HerrgårdarSverige

Rosersbergs slott- och slottspark vid Sigtunafjärden

Ett av de elva kungliga slotten är Rosersbergs slott i Sigtuna kommun. Slottet ligger vackert vid Mälarens strand strax söder om Sigtuna. Ett besök på slottet och i den härliga slottsparken är både sevärt och spännande. Vi gör en guidad tur genom slottssalar och besöker slottsparken genom alla årstider.

_____________________________________________________________________________________

Året om besöker vi Rosersbergs slotts härliga slottspark och dess vidsträckta naturområde. Av någon anledning har vi inte besökt slottet på insidan. Förmodligen beror det till viss del att vi under många år alltid hade våra hundar med oss på våra promenader här i parken och det blev helt enkelt inte av att titta in i slottet. Nu är vi sedan länge hundfria och det är äntligen dags att besöka slottet även inuti.

Det är ett efterlängtat besök som motsvarar alla våra förväntningar. Vi får en mycket påläst och engagerad guide som berättar på ett intressant sätt om slottet, de kungliga och de olika tidsepokerna. Tiden går alldeles för snabbt, det är många intressanta salar och vackra möbler att beskåda. Det mesta har stått orört sedan den sista kungligheten, drottning Desiderias gick ur tiden, 1860.

Lite historia
1600 – talet

Slottet började byggas redan 1634 och stod klart fyra år senare, 1638. Byggherre var greve Gabriel Bengtsson Oxenstierna. Han gav slottet namn efter moderns familjenamn; Tre Rosor. Slottet var typiskt för sin tid med en huvudbyggnad med högt i tak och rikt dekorerade gavlar i  renässansstil. I anslutning till huvudbyggnaden låg en stor borggård som inramades av tre låga längor.

Femtio år senare omvandlade Oxenstiernas son, kanslipresidenten Bengt Oxenstierna renässansslottet med hjälp av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre till en praktfull fransk-italiensk barockbyggnad. Dessutom anlades en av landets mest påkostade och beundrade trädgårdsanläggningar. Nya flyglar byggdes och i huvudbyggnaden revs de höga renässansgavlarna och huset försågs med ett brutet tak.

1700 – tal

Vid mitten av 1700 – talet köptes slottet av friherre Erland Broman. Han var nyutnämnd president i Kommerskollegium som stod nära hovet. Efter Bromans död 1757 löste Svenska Staten in godset och det kom att ställas till hertig Karl XIII av Södermanlands förfogande. Därmed blev Rosersberg ett kungligt slott.

Den unge Karl, blev 1772 hertig av Södermanland och slottets förste kunglige innehavare. Han är också den person som främst satt sin prägel på slottet. Han lät utföra en genomgripande ombyggnad och även en hel del ny inredning.

1800 – tal

Den 5 november 1810 adopterades Karl XIV Johan Bernadotte av Karl XIII och Hedvig Elisabet Charlotta. Han blev då kronprins av Sverige och ärvde dispositionsrätten till Rosersbergs slott. Han använde slottet flitigt, speciellt som sommarresidens tillsammans med sin hustru Desideria. Efter Karl XIV Johans död år 1844 använde Desideria Rosersbergs slott som sitt änkesäte och efter hennes död 1860 lämnades slottet så gott som obebott. Paradvåningen står näst intill orörd från den här tiden än idag.

1870 tog en ny tid vid då Infanteriets skjutskola flyttade in i slottets bottenvåning och flyglar.

1900 – tal fram till idag

1961 upphörde skjutskolan och efter en restaurering flyttade Civilförsvarsskolan in på Rosersberg 1962 som 1984 övergick till Räddningsverket under Statens räddningsverk . Räddningsverket disponerade lokaler i slottet och slottsflyglarna fram till 2006.

Rosersbergs slott och kungsgård ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Kungliga Hovstaterna driver slottets huvudbyggnad och har guidade visningar. I flyglarna och närliggande byggnader bedrivs hotell och konferensverksamhet. Det finns även ett slottscafé i en av flyglarna.

Fika på slottet känns lite som att befinna sig i hemmiljö.

Rosersbergs slott från västra sidan.

Vid slottets pelare har vi genom åren sett många brudpar låta sig fotograferas.

Slottskapellet

I slottets bottenvåning ligger “Slottsboden”. Här finns en liten butik med souvenirer och där vi köper våra biljetter för en guidad tur. Strax intill den lilla butiken i sydöstra flygeln ligger det vackra kapellet. Det är ett underbart litet kapell som måste passa perfekt till dop eller bröllop. Så otroligt vackert!

Kyrkflygeln stod klar våren 1695 och användes under Karl XIII:s tid som gudstjänstlokal. Kapellet var dock inte helt färdigt förrän på 1800 – talet under Karl XIV Johans tid då den nya orgeln kom på plats. Kapellet användes av drottning Desideria för hennes katolska gudstjänster.

Kapellet är öppet för vigslar och dop. Vid altaret, strålar nordstjärnan och solen uppifrån lanterninen.

Att gå på visning

Efter många besök i Rosersbergs slottspark är det äntligen dags för oss att besöka slottet. Det bästa är att gå in på Rosersbergs slotts hemsida för att boka biljett. Där kan man också se om det finns lediga tider. Vi ser direkt att det finns ganska många tider och då vi inte är helt säkra på vilken tid som vi har möjlighet att besöka slottet bokar vi in oss spontant direkt på plats. Vi har tur, det finns platser kvar.

Priset är 120 kronor per vuxen för en timmens visning vilket är klart värt. Kolla gärna slottets hemsida för aktuella priser.

Slottet är byggt i tre våningar samt vind och säkert finns det källare också. Vi startar på bottenvåningen och får sedan gå på upptäcktsfärd på mellanvåningen samt tredje våningen.

Vid 1790-talets slut fick slottet en rad betydande nya inredningar, till exempel Hoglandsalen. 

Rosersberg var anpassat både för privat och för officiellt bruk med paradsängkammare och en stor anlagd audienssal. När Karl övertagit kungamakten efter brorsonen Gustav IV Adolfs abdikation inreddes dessutom en konseljsal.

Karl XIV Johan sängkammare.

De första Bernadotterna var Karl XIV Johan och drottning Desideria. De blev de sista kungligheterna som bebodde slottet. Karl Johans sängkammare tillhör en av Sveriges förnämsta inredningar från 1800-talets första årtionden.

Det finns så många vackra detaljer både bland möbler och annan inredning att imponeras av.

Karl XIII:s arbetsrum.

Gröna förmaket med ett fantastiskt vackert sybord för fyra personer.  

Under vår guidade tur får vi får möjlighet att uppleva och ta del av de allra mäktigaste salarna men även mer privata rum. Alla är mycket välbevarade med vackra färger och utsmyckningar.

Röda salongen är ett mycket tjusigt sällskapsrum till Hedvig Elisabeth Charlotta. De vackra färgerna ska ha varit starkare än de är idag men är ändå fantastiskt välbevarade.

Några av rummen är mycket speciella, till exempel drottning Hedvig Elisabet Charlottas konversationsrum. Den annorlunda alkovens divansoffa har kuddar klädda med samma sidentyg som även väggarna. På väggen sitter ett draperande siden sedan  drottning Desiderias tid. Där har drottningen satt upp bilder på sina barnbarn, Gustaf, Carl och Eugénie.

Drottning Desiderias sängkammare. 

Det är lätt att låta fantasin skena iväg. Jag kan nästan se hur drottningarna och prinsessorna sitter med sina broderier vid det tjusiga sybordet och skvallrar om sina släktingar och vänner.

I drottningen Hedvig Elisabet Charlottas konversationsrum kan jag faktiskt höra hur de kungliga damerna fnittrande med varsitt glas champagne (det måste väl ha funnit redan på den tiden) tisslar och tasslar om den senaste tidens händelser. Vem är egentligen den snyggaste och mäktigaste prinsen för tänkbart giftermål ute i Europa, då och nu? Tja, lite roligt måste väl de kungliga damerna ändå ha unnat sig i de storslagna salongerna.

Vad tycker vi om den guidade visningen?

Det är en mycket bra guidning med många intressanta händelser som utspelat sig här på Rosersberg sedan 1600 – talet och fram till vår tid. Vår guide är påläst och berättar med engagemang och stor kunskap.

För mig känns en timme alldeles för kort. Jag har så många frågor, några av dem får jag svar på men när ju mer vi upplever desto fler frågor dyker upp.

Jag skulle gärna vilja ha gått lite på egen hand för att suga in allt. Det finns så många intressanta och spännande detaljer både i de kungligas liv och i dess möbler och inredning. Det är ju förstås bara att göra en ny tur på slottet och försöka samla ihop alla funderingar. Att få vistas i dessa miljöer är en ynnest att värna om i framtiden.

Hitta till Rosersbergs slott

Det är lätt att hitta till Rosersbergs slott. Kommer man med pendeltåg är det bara att kliva av vid Rosersbergs station och gå under järnvägen. Det är mycket väl skyltat. Det är dryga 2 kilometers att promenera utmed en gång- och cykelväg.

Åker man bil är det lättast att köra E4:an norrut sett från Stockholm och ta av vid Rosersberg. Vid rondellen är det mycket väl skyltat till slottet. Vid slottet finns goda parkeringsmöjligheter.

Rosersbergs slottspark

Genom åren har vi spenderat mycket tid ute på Rosersbergs slotts ägor. Här finns trevliga promenadstråk runt slottet och ned mot Sigtunafjärden. Vill man sträcka ut lite längre finns det fina skogsstigar i varierad terräng. Förutom att motionera sig runt slottsparken finns det grillplats och sommartid även badmöjligheter. Det är ofta lugnt och ganska folktomt trots närheten till storstan.

I slutet av 1600 – talet anlades den franska barockträdgården. Den låg närmast slottet, ned mot Mälaren. Parken anlades av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre åt greve Bengt Oxenstierna och var då en av Sveriges absolut mest påkostade trädgårdar.

Kring sekelskiftet 1800 anlades den engelska parken av hertig Karl (XIII).  Det blev en vidsträckt park med stora trädplanteringar, trädgårdspaviljonger, grottor och eremitage. Trots att det mesta av detta har försvunnit finns det fortfarande en del spår som ger en föreställning om parkens dåtida utseende.

Att flanera i slottsparken är något av det bästa vi vet. Oavsett årstid är växtligheten både vilsam och behaglig. Här njuter vi av den vackra allén av lindar eller den fantastiska bokskogen.

Sommar i slottsparken

Sommartid är slottsparken en grön oas, det är inte särskilt mycket blommor men rikligt med skyddande lövträd. Bokskogen är min favorit under alla årstider, men även lindarna i allén är vackert gröna. Varma somrar ger träden svalka.

Senare under sommaren tar det mörkgröna över och promenaderna förläggs med fördel till vattnet. Röda vinbär växer i köksträdgården tillsammans med sommarens olika snittblommor.

Höst i slottsparken

En härlig tid i slottsparken är september och oktober månader. Ibland när vi har tid kan vi åka ut till Rosersbergs slottspark mot kvällen, då är vi garanterat nästan ensamma här. Några enstaka hotellgäster kan vi se men ofta är de upptagna av att äta middag på slottet och ägnar inte det sista kvällsljuset för att flanera runt i parken.

Vinter i slottsparken

Även vintertid besöker vi slottsparken. Har det kommit snö är vägarna välplogade och närmast slottet även sandat. Det kan vara lite svårare att nå skogsstigarna men ofta brukar de bli upptrampade så att vi kan ta samma promenader under alla årstider.

Om isen lägger sig i Sigtuna fjärden är det inte ovanligt att se långfärdsåkare ute på isen.

På våra promenader brukar vi passera vid Kettils grotta, känd bland annat för sin nutida runsten.

Vår i slottsparken

Sakta men säkert kommer våren. Vi spanar in när de första blåsipporna dyker upp, varje år har vi en liten tävling för datum när de kan tänkas komma fram. Tidigast datum som vi har lagt märke till dem är den 5 mars. I år var det dock mycket senare som de första sipporna skymtades i de årsgamla löven.

Snart övergår våren till sommar och cirkeln är sluten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =