Roadtrip i norra Sverige – Vallentuna till Tällberg

Det är måndagsmorgon efter den stora midsommarhelgen 2020 och dags för en lite improviserad bilresa hemma i Sverige.

Äntligen kommer vi att få se mer av de norra delarna av Sverige och inte så långt från hemmaplan och Stockholm ligger Dalarna. Dalarna är ju ett ganska stort landskap och visst har vi då och då under årens lopp stannat till ett par gånger i flera av städerna i länet, men det finns mycket mer att se. En av alla orter i Dalarna är Tällberg som jag redan som barn hörde min mormor berätta sig varm om. Inte för jag då var så intresserad av att resa till Dalarna, men att det skulle vara något ut över det vanliga fastnade i mitt minne. Så nu när vi har chansen blir vårt första stopp mot norra Sverige – Tällberg, men först ska vi testa lite vandring…

Vi lämnar Vallentuna när det är som allra vackrast hemmavid, rosorna har precis börjat blomma, vädret är helt perfekt. Man borde stanna hemma någon gång när det är som bäst, men semester är ju en bristvara så det gäller att ta till vara på varenda dag. Det är bara att sätta fart, och på väg mot resans första övernattning finns ju Upplands högsta topp, Tallmossen eller Upplandsberget som ligger 117,56 meter över havet.

Upplands högsta topp – Tallmossen / Upplandsberget

Innan vi startade årets bilresa är min fasta övertygelse att vi ska bestiga så många som möjligt av Sveriges landskaps högsta punkter. Jag har spekulerat och läst på, det kan bli en trevlig sysselsättning under vår resa genom norra Sverige och kanske även i de södra delarna av landet.

En del av Sveriges landskaps högsta punkter är dessutom lättillgängliga och bör kunna fixas ganska lätt och när vi ändå ska till Helagsfjället som ska vara hyfsat lätt att bestiga, skulle vi ju kunna få till ganska många av landets högsta punkter, trodde jag…

Upplandsberget i Järlåsa

Vi kör förbi Uppsala och tar vägen mot Sala. Vi åker ett par mil och när vi kommer fram till Järlåsa tar vi av mot Tallmossen och kör vidare ett par kilometer, vi tror oss hitta rätt väg, men tyvärr är det en bom för vägen så det blir till att promenera eller vandra någon kilometer på grusväg. Jag är lite skeptisk, är det verkligen rätt väg? Men så ser vi en liten oansenlig skylt och en igenvuxen stig att det bara är 300 meter upp till Upplands högsta punkt. Några minuter senare med knapp märkbar stigning är vi upp på Tallmossen och vi har bestigit vår första högsta punkt, nu är det bara 24 högsta punkter kvar.

Rättvik & Tällberg

Det tar lite längre tid än jag beräknat för vår “toppbestigning” av Upplandsberget, tillbaka till bilen är vi hungriga och tjuvstartar på den medhavda lunchen. Den är vi såklart värd efter dagens vandring som kanske blir cirka tre kilometer tur och retur. Lite kul känns det att ha bestigit vår allra första topp. Vår tanke är att vi även ska bestiga Västmanlands högsta punkt, Fjällberget 466 meter strax nordväst om Grängesberg redan idag och sedan köra vidare mot Tällberg. Men klockan går så himla fort, så vi inser att det kommer vi inte att hinna, det får bli en annan gång.

Ett par timmar senare är vi framme i Tällberg men vi tycker att det kan vara lite kul att besöka grannorten Rättvik när vi ändå är här. Rättvik ligger strålande vackert vid sjön Siljan och dagens temperatur på nära tjugofem grader är som gjord för att traska ut på den långa bryggan som ligger mitt i Rättvik.

Rättviks Långbrygga och Holmen

Det är en riktigt skön promenad att gå ut på Rättviks Långbrygga för att komma ut till Holmen. Det är sannolikt världens längsta insjöbrygga med hela 682 meter. Bryggan byggdes redan 1895 som angöringsplats åt ångaren  “S/S Rättvik” som trafikerade på Siljan mellan åren 1895 och 1950 – talet.

Efter en storrenovering nyinvigdes bryggan den 6 juni 1992 och är ett populärt utflyktsmål för besökare och även som tilläggsplats för M/S Gustaf Wasa. Många par väljer att gifta sig här. På vår promenad ut mot Holmen la vi märke till alla namns som finns ingraverade i bryggplankorna. För att finansiera renoveringen erbjöds företag och privatpersoner att köpa plankor, ja hela 2938 stycken plankor har fått namn ingraverat.

Ute på den konstgjorda ön Holmen står ett par träd och här ligger båtbryggan. Några ungdomar hoppar glatt i Siljan även om det fortfarande verkar iskallt i vattnet.

Utsikten Vidablick i Rättvik

En av de sevärdheter som vi gärna vill besöka i Rättvik är Vidablick som är ett utsiktstorn över Siljan och Rättvik. Kanske är inte utsikten riktigt så bra som vi tror när vi i brant stigning kör upp till toppositionen. Ganska många träd skymmer utsikten en del men ändå får vi en fin vy över Siljan med omnejd. Högst upp ligger utsiktstornet 28 meter högt från 1898, och kanske kan man få en ännu bättre utsikt om vi haft möjlighet att komma in där, men denna tisdagsmorgon är det stängt.

Övernattning i Tällberg

Den lilla byn Tillberg är som hämtad ur en tavla. De flesta hus är träbyggnader och stugor byggda av timmerstockar och målade i klassisk Falu-rödfärg med vita knutar. Byn ligger både en bit ovan och nära Siljan och allt ser ut att vara perfekt skött.

Tällberg är en gammal bondebygd från medeltiden men började utvecklas som turist- och besöksort på tidigt 1900 – tal. Det finns ganska många boenden att välja på och vi har bokat in oss på Hotell Tällbergsgården, som mellan åren 1875 – 1890 var byns storskola med lärarbostad, uthus och förråd. Skolan fick nya lokaler och Johanssons pensionat som startat redan 1908 köpte skolans gamla byggnader och kunde utöka sin verksamhet. Under mitten av 1900 – talet var Tällbergsgården semesterhem åt Mjölkcentralen.

Rummet vi bor i på Tällbergsgården är normalstort med utsikt mot en stuga och vi ser även lite av Siljan om man sticker ut huvudet genom fönstret. Det är gratis parkering och det är bara ett fåtal gäster här i kväll. Hotellet erbjuder sköna utemöbler på gården där det finns möjlighet att köpa dryck och njuta av kvällen och solnedgången. Frukosten serveras så sent som klockan åtta och då är den knappt framställd, men det är väl bara vi som har bråttom på semestern, inga andra gäster syns till och vi hinner gå flera varv runt frukostbordet när man äntligen får fram alla godsaker.

Det finns flera trevliga hotell med gångavstånd mellan varandra som Klockargården, Åkerblads Hotell och Gästgiveri, Green Hotell med fin utsikt över bygden och Siljan. På Green Hotell åt vi middag eftersom vårt hotell inte hade sin restaurang öppen.

Midsommar i Tällberg ska vara vida känt. Hur det blev med firandet i år är oklart men en midsommarstång kunde vi se mitt i byn.

Middag på Green Hotel

Vi blir inbokade på Green Hotel. Det är inte så mycket som är öppet nu i coronatider eller om det är så att säsongen inte riktigt kommit igång ännu. Några andra av restauranger är öppna, men vi är lite sena med vår reservation, det är helt enkelt fullbokat på de få restauranger som nu är öppet.

Middagen är god men imponerar inte fullt ut och med tanke på det dyra priset tycker vi båda att sexhundra kronor per person för en ordinär trerättersmiddag plus dryck känns väl häftigt. Kanske är det utsikten man tar betalt för eller så behövs pengarna för att kompensera de tuffa tiderna som många av restaurangerna och hotell befinner sig i nu.

Nåväl, mätta och belåtna tar vi oss en rejäl promenad genom ett mycket lugnt och tyst Tällberg. Vyn är svindlande vacker, kvällen är ljummen och ljus. Det blir aldrig helt mörkt och det går inte att somna vår första kväll på sommaren 2020 – års roadtrip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 9 =