Exotiskt trädgårdsmästeri i Malmö

Vi färdas utmed den skånska västkusten. Det är sportlov för oss stockholmare, men det är inget vi märker av här nere i södra Sverige. Här har man redan haft sitt lov och vi reser i ett ganska ödsligt Skåne. Vi vet inte riktigt vart vi ska, men söderut är vi på väg efter övernattning i både Motala och Helsingborg.

Vi närmar oss Malmö och klart vi vill stanna till här en stund. Vi behöver muntra upp oss lite nu när vi inte ska besöka köpcentra och väderleken inte är så rolig för utomhusvistelse. Vi tar oss till en handelsträdgård som är något utöver det vanliga.

TrädgårdsPaletten

Under våra år som Malmöbor besökte vi ofta den här lite udda trädgården. Den startade redan 1967 och drivs än i dag av samma familj. Som trädgårdsälskare blir man inte besviken över ett besök här. Trädgårdspaletten är en kombination av botanisk trädgård och handelsträdgård.

Jag älskar doften av tropiska växter och den luftfuktighet som möter oss när vi stiger in i den frodiga grönskan bland exotiska blommor, prydnadsstatyer, sköldpaddor och små dammar. Här kan man gå omkring i timmar för att inspireras av både inomhus- och utomhusväxter. Dofterna och ljuden påminner om djungeln eller någon annan av världens paradisträdgårdar. Vi kastar oss in i en annan värld för en liten stund.

Tropisk växthus

I det tropiska växthuset finns palmer och träd som når ända upp till växthustaket. Vi vandrar runt bland både våra vanligaste gröna växter men ser även växter som känns mycket exotiska för oss här uppe i Norden. Ett helt gäng kaktusar finns i både mindre och högre varianter. Är man intresserad av orkidéer finns flera olika sorter att både beundra och köpa förstås.

Det finns även ett litet bananhus för ekologisk produktion i mindre skala och som ska vara Sveriges enda bananodling. Det finns även möjlighet att besöka odlingen av krukväxter, men för oss känns det tropiska växthuset som det mest intressanta.

Här och där finns roliga och lite överraskande detaljer med statyer och prydnadssaker som gör trädgården riktigt spännande.

Här bor ett gäng söta sköldpaddor. De lever fritt i växthuset, men verkar gilla sin värmelampa och lilla fontän allra bäst.

Ett mycket trevligt besök

Vi gillar att besöka växthus och vi har besökt ett flertal både i Stockholm och här i Skåne. Kanske är just TrädgårdsPaletten det mest sevärda som vi sett på länge. Här kan man minst spendera någon timme eller mer och kanske köpa med sig ett par växter till sitt eget hem.

Hitta hit: Stattenavägen 5, 215 66 Malmö (Kulladal)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + åtta =