Italien

Bilresa på Italiens ostkust

Italiens “klack” eller regionen Apulien är en ganska okänd del av landet. Vi har rest en del i dessa trakter tidigare men det finns flera utmärkta sevärdheter som vi gärna vill besöka. På vår bilresa utmed Italiens ostkust hittar vi fler mycket intressanta städer och även boende i ett trullihus som jag så länge velat göra. Det blir även ett  stopp i ett nytt land för oss. Vårt 54 besökta land, San Marino, innan vi kör vidare upp mot nordöstra Italien.

Ostuni “Den vita staden”

Eftersom vi tidigare har gjort en bilresa på klacken i Italien med bland kuststaden Gallipoli i den västra delen av regionen tycker vi att det skulle vara intressant med någon ny plats. Valet faller på Ostuni som även kallas för “Den vita staden”.

Vi ser staden på långt håll när vi kommer körande en bit bort. Ett helt gäng med vita kalkstensputsade hus ligger uppe på en höjd. Det är alltid lite skrämmande att komma till en ny ort där man kan räkna ut att det inte går att köra bil. Var finns en parkeringsplats? Det är heller inte det lättaste att tränga in en ganska stor bil bland de trånga gatorna i de italienska byarna. Kanske blir det väl långt att gå i den nu över 40 – gradiga hettan. Den här gången löser sig allt fint, precis i anslutning till stadskärnan finns en stor parkeringsplats där man kan använda parkeringsappen Easypark.

Ostuni är en pittoresk och charmig liten stad med många turister. Faktiskt hör vi ett par svenska röster i gränderna. Tyvärr är det dock för varmt att göra några större utsvävningar här. Vi är glada att vi lyckas ta oss runt en stund här i byn för att uppleva lite av den vita staden.

Stadskärnan är fylld av små gränder i ganska brant uppförsbacke på kullerstensgator omgiven av vitkalkade hus. Såklart finns en vacker kyrka högst upp på höjden.

Någon timme här i stan räcker, särskilt i eftermiddagshettan, men för den historieintresserade skulle man säkert kunna lägga betydligt längre tid för att kanske besöka museet “Museo Diocesano”.

Alberobello

Vi far vidare och tar oss ett par mil bortom Ostuni. En av mina önskningar under årets bilresa är att bo i ett trullihus. Ett trullihus är ett runt stenhus med kägelformat tak, som förr var vanliga bostäder bland lantbefolkningen i träfattiga trakter kring Medelhavsländerna. I trullihusens huvudstad Alberobello finns det runt 1500 små trullihus och det är ju givetvis här vi vill göra en övernattning.

Jag har dock inte bokat något hus men har förmodligen lite tur när vi hittar boende ganska snart trots att det är söndag. Det är heller inte särskilt dyrt, dryga tusenlappen för en övernattning med frukost för två personer. Huset är gammalt men nyrenoverat och mycket fräscht.

Trivsamt och modernt boende i ett trullihus.

Alberobello är en liten stad med ganska många turister. Vi bor i en lugn gränd en bit bort från själva huvudgatan i stan där alla restauranger finns. Hotellgästerna blandas tillsammans med stadens bofasta invånare och det är verkligen intressant att det finns familjer som faktiskt lever sina liv i dessa små men mycket gulliga hus.

I Alberobello får vi en trevlig eftermiddag och kväll innan det äntligen är dags att säga godnatt i det mysigaste hus jag någonsin bott i.

Att bo här i Alberobello i ett trullihus blir en av höjdpunkterna under årets bilresa. Jag återkommer med ett större reportage om hela vår upplevelse i Alberobello i ett senare inlägg.

Under året har vi inte rest till några för oss nya länder, men när vi ser att vi nästan kommer att passera Europas tredje minsta land, San Marino är det bara att köra dit förstås. Efter ett stopp i kuststaden Pescara är det cirka 27 mil, en tripp på knappa tre timmar på motorvägen.

Vi kommer iväg strax efter klockan åtta på morgonen och anländer San Marino vid lunchtid. San Marino ligger ju i Italien men har en egen liten del en bit bort från kusten. Den stora sevärdheten i San Marino är landets huvudstad med samma namn, alltså den historiska stadskärnan som ligger på svindlande höjder över landskapet.

San Marino

Det verkar vara mycket populärt att besöka den fina stadskärnan. I direkt anslutning till staden finns ett stort parkeringsgarage i nio våningar. Det finns hiss men det är ändå en hel del trappor för att ta sig upp i stan.

Som vanligt är det alltid bra att vara tidigt ute, vi anländer tidig lunchtid, och lyckas hitta bord för lunch. Det finns en hel del restauranger men även många turister.

Överlycklig Christina besöker sitt 54 land.

Bad och sol

Vi lämnar San Marino och tar oss ned mot kusten. Ett par dagar med lite strandhäng på bland annat Riminikusten och även vidare förbi Venedig. Här på den nordöstra sidan  finns det många fina och välordnade stränder, däremot är det Adriatiska havet inte lika glittrande blått som Medelhavet.

Det finns många typiska och mycket turistiska semesterorter häromkring som imponerar med sin storlek men är ganska trista jämfört med sydvästra Italiens härliga stränder.

Hotellpriserna är inte heller så höga i början av juli och vi lyckas hitta ett dubbelrum med strandläge samt balkong för 37 euro för en natt. Dessutom åt vi den absolut bästa frukosten under hela vistelsen i Italien.

Älskar croissanter, och de italienska är minst lika goda som de franska.

Adjö Italien

Alla resor har ett slut men det som ändå är bra med bilsemester är att det inte tar slut bara för man lämnar huvuddestinationen. När vi lämnar den italienska gränsen tar en ny resa vid. Vi kommer att spendera två dagar i Österrike med den pittoreska alpbyn Hallstatt och även två dagar i Tyskland innan vi når Sverige igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =