AlsaceFrankrike

Strasbourg – Mysig storstad i Frankrike

Under en resa i Frankrike har vi möjlighet att besöka den vackra storstaden Strasbourg. Med aningens trötta steg i dryga trettio graders värme gör vi vårt bästa för att uppleva vad Strasbourg har att erbjuda resenären med minsta möjliga tid. Här är våra bästa tips för ett kort besök i Strasbourg. 

Efter en lång dag med massor av olika upplevelser ibland annat korsvirkesbyar och slott kommer vi på att det blir perfekt med en övernattning i storstaden Strasbourg. Jag hittar hotell och bokar in oss på Grand Hôtel mitt emot centralstationen i stan. Men det är varmt, så som det ska vara under sommaren förstås.

Vi får ett härligt rum med perfekt luftkonditionering och en liten fransk balkong. Helst vill inte lämna rummet, men är man i Strasbourg endast för en eftermiddag, natt och förmiddag är det bara att sätta fart.

Vad kan man göra på kort tid i Strasbourg?

I receptionen får vi en bra karta över de sevärdheter som måste ses vid ett kort besök i stan. Vi bor ju centralt och det är bara att lämna det svala hotellet och ge sig ut i den heta sommarvärmen. Vi hittar snart fram till stadens kanaler och även om det inte ger någon direkt svalka från floden känns det ändå skönt att veta att vatten flyter genom stan.

Den fantastiska arkitekturen och de stilla floderna genom staden har gett Strasbourg smeknamnet Frankrikes Venedig

Strasbourg är huvudstad i den franska regionen Alsace och är också ett politiskt maktcentrum. Här har europaparlamentet sitt säte med sammanträde varje månad. Arkitekturen här i Strasbourg är en blandning av gammalt och nytt och det finns en hel del intressanta sevärdheter.

Strosa runt i historisk stadskärna

Att strosa runt lite planlöst i Strasbourg och insupa stadens härliga atmosfär kan egentligen vara gott nog. Följer man strömmen av människor leds man snart in mot ett pärlband av sevärdheter. Problemet för oss är att värmen ganska snart tar ut sin rätt, men på lite stapplande steg och lite vila här och där hinner vi att se en hel del av den pittoreska historiska stadskärnan.

Det sägs att Strasbourg inte brukar vara så hett på sommaren, strax över tjugo grader är brukligt, men ingen regel utan undantag, verkar det som.

Strasbourg har varit bebott ända sedan bronsåldern. I dag bor ungefär 638 000 människor i eller runt Strasbourg. Det finns flera välrenommerade universitet i staden och närheten till Tyskland lockar förstås många tyska studenter att studera i stan.

Spännande stadskärna

Till den historiskt viktiga sjöfartsleden, floden Rhen, ingår bifloden Ill, vilken rinner genom  Strasbourg. Det ger staden både charm och kanske lite svalka, tror vi. Intill floden ligger olika byggnader, en del riktigt gamla, andra yngre.

Vår resa genom Frankrike har mestadels bestått av städer med mysiga gränder, kullerstensgator och korsvirkeshus, och nu kan vi lägga ytterligare en korsvirkesstad till samlingen. Faktiskt hade vi ingen aning om att Strasbourg skulle vara en så vacker och mysig storstad. Strasbourg kan definitivt stoltsera med gulliga gränder, porlande flodkrökar och detaljrik arkitektur på de byggnader som finns i den historiska stadskärnan.

Så sent som 1994 fick Strasbourg spårvagnstrafik och som vi gärna använt oss av om vi hade stannat längre. Nu tar vi oss an staden till fots, vilket inte heller är så dumt, det fungerar utmärkt när man bor mitt i stan. Den historiska stadskärnan är inte så stor, men om man vill se mer av hela Strasbourg kan det vara bra med spårvagn.

Barrage Vauban

När vi promenerar in mot området som kallas “La Petit France – distriktet”, ser vi Barrage Vauban, en bro, en damm och ett försvarsverk som byggdes på floden Ill, under 1600-talet. Det var en del av stadens befästningssystem och dess huvudsakliga försvarsfunktion var att höja nivån på floden Ill vid en attack och därmed översvämma alla områden söder om staden, vilket gjorde det omöjligt att passera för fienden.

Barrage Vauban som sägs vara en triumf för 1600 – talets ingenjörskonst är ritat och utarbetad av den store franske militäringenjören Sébastien Le Prestre de Vauban.

Strasbourg är en av de finaste städer vi besökt i Frankrike.

Att strosa utmed kanalerna är gemytligt här i Strasbourg.

Mat

Det finns en hel del restauranger i den gamla stadskärnan och eftersom vi ätit en rejäl lunch tänker vi testa Flammkuchen. Det är en variant av pizza, skulle man kunna säga, fast betydligt enklare och tunnare. Vi testade varsin med lax och sallad samt pommes därtill. Kanske är det inte riktigt min typ av smaker, men ändå helt okej.

Flodbåt

Om man vill se Strasbourg från floden är en flodkryssning helt perfekt. Om vi stannat lite längre skulle vi nog ha hunnit med en sådan tur.

Den fantastiska arkitekturen och de stilla floderna genom staden har gett Strasbourg smeknamnet Frankrikes Venedig. Strasbourg är ju inte helt ensamt om att få det epitetet, det finns ganska många vackra städer i Frankrike som fått den benämningen. Det finns ett par av dessa städer kvar att besöka för vår del och Frankrike är det svårt att få nog av.

La Petit France

Den lilla stadsdelen La Petite France är den mest romantiska och mysigaste delen av Strasbourg. I de pittoreska kvarteren bodde fiskare, mjölnare och garvare förr i tiden. De vackra korsvirkeshusen som ligger längs floden är från 1500- eller 1600-talet. Den pittoreska stämningen är påtaglig, här samlas förstås en hel del turister och många av stadens restauranger ligger inklämda bland de medeltida byggnaderna.

Härifrån kan man också hoppa på en flodbåt för att göra guidade turer längs den slingrande floden.

Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg

En av de mäktigaste byggnaderna vi sett i Frankrike är den fantastiskt vackra Strasbourgs katedralen eller Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg. År 1015 påbörjades bygget av den pampiga katedralen men först år 1439 stod den klar och var då världens högsta kyrkobyggnad med sina 142 meter. Katedralen har lyckats överleva många krig och andra svårigheter i Strasbourg genom århundraden. I dag är katedralen inte längre högst i världen, men den är ett strålande exempel över gotisk arkitektur i världsklass.

Tyvärr är katedralen stängd när vi är här, men det hade förstås varit mäktigt att besökt den även inuti. Katedralen upptar flera kvarter i den historiska stadskärnan.

Maffig kyrkobyggnad som är placerad mitt i den historiska stadskärnan.

Efter att ha rest i Alsace och beundrat många små korsvirkesbyar är ändå Strasbourg själva kronan på verket. Floden Ill som slingrar sig genom staden gör den till en riktigt vacker, charmig och intressant stad. Förvisso är det i den äldsta delen av stan som vi hittar de mest romantiska platserna men det finns även nyare delar som också uppvisar sevärdheter.

Flodbåt som tar turister runt floden Ill.

Boende på Le Grand Hôtel

Vi bor fint på Le Grand Hôtel i ett härligt rum med utsikt mot det stora torget och den häftiga centralstationen. Parkeringshuset ligger en bit bort men inom rimligt gångavstånd och kostar cirka 20 euro per dygn. En natt i rymligt superiorrum med utmärkt frukost kostade sommaren 2023, 132 euro.

Frukosten är perfekt och vi trivs väldigt bra här. Vi återkommer mer än gärna.

Mycket speciell design på Strasbourg tågstation. 

Europeiska institutet

Efter en god och frukost hämtar vi bilen och lämnar stadskärnan. Vi tar oss några kilometer ut från stan och ser skyltning mot det europeiska institutet. Den vackra byggnaden syns på långt håll och vi måste givetvis ta oss en titt på ett av Europas maktcentrum. Det europeiska institutet här i Strasbourg är ett av EU:s största hemvister, här finns bland annat den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Byggnaderna ligger i anslutning till floden Ill.

Vi nöjer oss med att köra runt kvarteret men när jag ser att det står folk och väntar vid huvudingången blir jag lite nyfiken. Medan maken sitter kvar i bilen springer jag fram till vakten och frågar om det går att besöka byggnaden. Tydligen kan man göra det eftersom han nickar och jag blir lite villrådig. Visst skulle det vara skoj att se mer av det Europeiska institutet, men en ilsken signal från maken i bilen som står dumt till när en buss vill passera, gör att vi tyvärr måste skippa den idén. Det är svårt att hitta parkeringsplats i området, men hade vi varit lite mer förberedda skulle vi säkert ha hittat en parkering någonstans i närheten.

Le Jardin de L’Orangerie

Vi fortsätter istället till en annan av Strasbourgs stora sevärdheter, Le Jardin de L’Orangerie. Här finns det massor av parkeringsplatser och vi tar oss snabbt in i ett härligt grönområde. I parken finns både slott, småhus med gulliga trädgårdar och porlande vattendrag, dessutom är det helt gratis att besöka parken.

Strasbourg överraskade oss verkligen med sin charm och skönhet. Här finns en hel del att se och jag skulle gärna lägga mer tid i den här delen av Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + sexton =