ÖlandSlott & HerrgårdarSverige

Sollidens slottspark i höstskrud

En av de mest populära och kända slottsparker i Sverige är Sollidens slottspark. Slottet lät byggas av drottning Victoria, och stod färdigt 1906. Drottning Victoria som då var kronprinsessa var själv mycket aktiv i hela byggprocessen och hämtade sin inspiration från Axel Munthes Villa San Michele på Capri. Det vackra italienskinspirerande slottet ser vi minst en gång per år i både tv och press när vår nuvarande kronprinsessan Victoria fyller år.

____________________________________________________________________________________

Öppettider

Under flera år har vi försökt besöka slottet men inte kommit vid rätt tillfälle. Slottsparken är endast öppet från 11 maj till 1 oktober, vilket i och för sig är en ganska generös tid. En tidig höstdag i slutet av september gör vi kommunbesök på Öland. Här finns två kommuner och självklart passar vi på att även besöka Solliden slottspark när vi kommer till Borgholms kommun och vi har tur. Det är den allra sista helgen för säsongen man håller öppet. Vi får ett givande och trevligt besök i den mycket fina parken.

Efter att ha köpt entrébiljett för 120 kronor per person är det bara att fortsätta in i parken. Ett par steg bort ser vi den kända, vita slottet och det ser ju precis likadan ut i verkligheten som på tv och på bild. Det är minst sagt en tjusig byggnad som jag direkt associerar till San Michele på Capri där vi också har varit. För all del, är det ganska många år sedan, men Axel Munthes Villa San Michele är något som kommer att leva kvar länge i minnet.

Blomsterprakt

Trots att hösten infunnit sig gott och väl när vi anländer i slutet av september är det gott om blommor av alla de slag. Rabatterna är välskötta givetvis, men en och annan vissen blomma har sett sina bästa dagar.

Kanske skulle vi vilja komma lite närmare slottets entré för att kika närmare men eftersom Sollidens slott är en privat bostad är det inte möjligt. Det känns ändå som om det är ett generöst område där vi turister får spatsera runt.

Sollidens tillkomst

Dåvarande kronprinsessan Victoria led av dålig hälsa och letade en plats där hon kunde komma bort från storstaden. På Öland fann hon ett klimat som lindrade hennes besvär och en miljö som gav henne lugn och ro. ”Här kan man ju andas” lär Victoria ha uttryckt vid en av sina tidiga besök på Öland. Kronprinsessan valde själv platsen och anlitade såväl nationellt kända arkitekter som lokala byggnadsentreprenörer.

Vid den tid då Solliden slott uppfördes rådde det nationalistiska stämningar i såväl Sverige som övriga Norden. Att bygga en italiensk villa med slätputsade fasader, loggior och pergolor är så långt från de nationalromatiska idealen man kunde komma, men det var just så som Victoria ville att det skulle vara. Mycket av inspirationen fick Victoria från Axel Munthes (hennes egen läkare) villa San Michele och flera idéer är tagna direkt därifrån.

Med hjälp av Axel Munthe kunde Victoria köpa byggnadsdetaljer och statyer från Italien som bland annat komponerades in i byggnadens murar. Victoria var även en samlare, inte minst av äldre kakelugnar som i stort antal finns uppbyggda inne i slottet. I september 1903 lades den första grundstenen och tre år senare den 15 september 1906 kunde Victoria flytta in.

Arkitekt var Torben Grut (1871 – 1945), hans mest kända arbete är Stadion i Stockholm, byggd för Olympiska spelen 1912. Han ansågs vara  en av sin tids mest lovade arkitekter. Han var ivrig förespråkare för nordisk arkitektur och delade inte alls kronprinsessans idéer om ett stycke italiensk miljö i den öländska floran. Nu fick han dock finna sig i Victorias idéer och skapa ett slott efter hennes drömmar om Italien.

Stora trädgårdsplaner

Direkt efter inflyttningen på Solliden fortsatte Victoria att planera för en större park. Med stort engagemang stakade hon ut gångar, anlade trappor och planterade växter och träd. Hon placerade även ut italienska statyer och snart blev parken mer italiensk än öländsk.

Victorias far Friedrich I bidrog både med finansieringen av bygget och lämpliga växter från sitt eget sommarslott Mainau vid Bodensjön i södra Tyskland.

Drottningen älskade avskildheten här på Solliden men gav sig gärna ut på lite turer runt om på Öland. Hennes besök ute i byarna var alltid uppskattade av invånarna och hon kom att ses som den öländska landsmodern.

 

 

Gustav V tid på Solliden

När Victoria avlider i Rom 1930 efter en lång tids sjukdom hade hon testamenterat Solliden till sin make Gustaf V. Han hade inte varit på Öland så många gånger, men tog nu med livligt intresse ansvaret för Sollidens förvaltning. Han anställde en slottsfogde och såg till att parken fick en långsiktig skötselplan. Med slottet Mainau vid Bodensjön som förebild lät Gustaf V öppna parken för allmänheten. Med tiden kom han att hålla av Öland och ölänningarna. Han engagerade sig i Borgholmtennisen, bedrev jakt och höll dessutom sommarkonseljer på Öland.

 

 

Från arv till arv

När Gustaf V avlider 1950 testamenterade han Solliden till arvprins Carl Gustaf, vår nuvarande kung. Fram till myndighetsdagen disponeras slottet av kronprinsens mamma, prinsessan Sibylla, och hela familjen besökte Öland och Solliden varje sommar. Kung Carl Gustaf och hans familj har både tagit till sig Solliden som sitt privata sommarparadis och utvecklat den publika delen av slottsparken. Drottning Silvia besökte Solliden första gången redan 1973 och har under åren tillfört nya växter och planteringar i parken.

Hela kungafamiljen på bild vid entrépaviljongen.

Hagaprinsessornas lekstuga

En gullig liten stuga som ligger på en sluttning mittemot slottet var från början ett bostadshus men torparen och hans familj som bodde här flyttade till en nybyggd grindstuga. En av familjens döttrar blev en mycket omtyckt trotjänarinna i hushållet under drottning Victorias tid på Solliden. 1948 när vår nuvarande kung hade ärvt Solliden inreddes torpet till lekstuga åt Carl XVI Gustafs fyra systrar, “Hagasessorna”.

Italienska trädgården

Sollidens slottspark är indelad i flera olika stilar. Strax intill slottet ligger den italienska trädgården, en fantastiskt anlagd renässansträdgård. Växterna består av thujapyramider och buxbomshäckar. Här finns även en del blommor. Konstruktionen av renässansträdgårdarna utgick från en mittaxel som var det viktigaste i parkerna. Utifrån mittaxeln skapade man gångar i olika vinklar och former.

Kanske är den italienska trädgården min favorit med både bronsskulpturer av den romerske guden Mercurius och de stora olivoljekrusen i terrakotta som troligen är hämtade från Capri.

Romerske guden Mercurius.

Vem var drottning Victoria?

Victoria föddes 1862 i Karlsruhe som prinsessa av Baden. Hennes föräldrar var storhertig Friedrich I och storhertiginnan Louise av Preussen, som var dotter till Tysklands kejsar Wilhelm I. Vicky, som Victoria kallades fick en strikt uppfostran där målet var att bli den perfekta prinsessan. Hon hade lätt för både språk och naturvetenskap och hade dessutom konstnärliga talanger. Hon var bland annat en skicklig fotograf.

År 1881, endast 19 år gammal gifte sig Victoria med Sveriges kronprins Gustaf, som blev kung Gustaf V 1907. Trots att äktenskapet ingick med politiska förtecken ska Gustaf och Victoria till en början ha hyst varma känslor för varandra. Kronprinsparet fick tre söner Gustav Adolf 1882, Wilhelm 1884 och Erik 1889. Den unga familjen delade sin tid mellan Stockholms slott och sommarslottet Tullgarn.

Efter den första sonens födelse blev Victoria sjuk i lungsäcksinflammation och snart stod det klart att sjukdomen var kronisk. Kronprinsessan fick det allt svårare att stanna i det råkalla Sverige under vinterhalvåret. Vintrarna 1891 och 1892 genomförde Victoria två långresor till Egypten. Under resorna blev Victoria betydligt bättre men väl hemma i Sverige återkom den allvarliga hostan direkt.

Det föreslogs att drottningen skulle tillbringa vintermånaderna i Italien och den dåvarande drottningen Sofia konsulterade läkaren Axel Munthe som hade praktik i Rom som accepterade erbjudandet att bli Victorias läkare under hennes vistelse i Italien. Victoria och Axel Munthe utvecklade en vänskap som kom att bli århundradets mest förbjudna kärlekshistoria, om än något nedtystad.

För att Victoria skulle kunna förlänga sina stunder i Sverige började man även att leta efter en bra plats för henne att vistas på. Hennes föräldrar var beredda att bekosta byggandet av ett nytt sommarslott på en torrare plats. Valet föll på Öland och våren 1902 steg Victoria iland i Borgholm för första gången. Hon älskade Öland från första stund och med hjälp av svärfar Oscar II hittade hon den vackra platsen söder om slottsruinen där hon ville anlägga det nya sommarslottet. Tomten förvärvades 1903 och Victoria betalade 14514 kronor och 51 öre för den.

Engelska parken

Den engelska parken finns också representerad på Solliden. Engelska parker är ett romantiskt trädgårdsideal och en slags motreaktion till  den välordnade renässansträdgårdarna. I den engelska parken var idealen stora gröna ytor med träd planterade vilka ger olika slags ljus beroende på träslag.

I Sollidens engelska park finns en stor blandning av trädslag med allt från jättethujor, tulpanträd och cypress. Det var även i engelska parken som Drottning Victoria både utformade och deltog i det praktiska arbetet och här finns en byst av henne.

Fuchsia i engelska parken

En av drottning Silvias favoritblommor på Solliden är fuchsia. Det finns flera olika arter i engelska parken och några av dem är placerade på bågar som finns nedanför slottet i den Engelska parken. Eftersom fuchsiorna inte är frosttåliga förvaras de i parkens växthus under vintern.

I parken finns många rum för att njuta av parkens växtlighet.

Roliga konstverk

Det finns flera roliga statyer och andra intressanta detaljer som sticker ut i parken. Här och var blir vi lite överraskade när vi springer på konst på lite olika sätt.

För barnen

En trevlig plats för barn är käpphäststallet och den lilla hinderbanan som åtminstone vårt barnbarn Ingrid skulle älska. Kan det vara prinsessan Estelle som kommit med tips till denna roliga lekplats som jag inte har sett någon annanstans.

Holländska rosenträdgården

Vi flanerar vidare i parken och kommer fram till den Holländska parken, även kallad “Holländskan” som är en gåva från nederländska hovet till drottning Victorias 60 – årsdag. Mitt i den täta ek- och hasselskogen har en mindre rosenträdgård anlagts. Den omgärdas av en granhäck och består av olika rossorter. Här står även fyra marmorskulpturer.

Även om den mesta blomningen sker i juli och augusti finns det en hel del vackra rosor kvar så sent som i slutet av september månad.

Gustaf V:s krocketplan

Krocketplanen var den sista delen av parken som anlades av drottning Victoria. Det var en gåva till maken Gustaf V som var förtjust i olika bollsporter.

Idag används krocketplanen till utställningsyta. Här brukar parken presentera sina idéträdgårdar som varje år har olika tema. När vi besöker parken finns ett flertal växthus med olika inredningar och jag som gärna vill ha ett eget växthus får en hel del inspiration.

Stenpartiet

Vid tiden för Sollidens tillkomst var det viktigt för varje park med självaktning att ha ett stenparti med alpina växter. En del av parken har restaurerats och stod klart till det senaste sekelskiftet. Här finns stenar som passar in tillsammans med växter anpassade till den öländska naturen.

Vattenspelet

En mycket fin 40 – årspresent fick kungen av Sveriges regering och riksdag. Ett helt litet vattenfall eller vattenspelet “Kaskad” ligger på sluttningen mot baksidan av slottet. Vattenfallet utformades av landskapsarkitekten Valter Bauer. Runt vattenfallet prunkar vattenälskande växter med ginkgo, ornäsbjörk och magnolia.

Slottet mot baksidan

Ingenstans verkar kungafamiljen ha någon privat del i parken, möjligtvis får de ducka med huvudena bakom häcken närmast slottet för att undvika nyfikna blickar. Visst är det bra för oss turister att kunna strosa runt i parken men kanske inte alltid så roligt för kungaparet, men å andra sidan kanske de kan spatsera runt på ägorna när parken är stängd för allmänheten.

Slottets baksida ligger i en sluttning och ramas in av fin växtlighet tillsammans med stora ytor välklippt gräsmatta.

Vad tyckte vi om besöket på Sollidens slottspark?

Äntligen, är min första tanke. Det är en mycket sevärd och välordnad park med lummiga rum, vackra blomsteruppsättningar och spännande detaljer i form av skulpturer och konst. Det är också en lagom stor park som man lätt kan kombinera med andra sevärdheter på Borgholm. Kanske ett besök Borgholms slottsruin även kan hinnas med under samma dag.

Är man intresserad av souvenirer finns en liten slottsbod vid entrén där man även köper biljetter. Jag kan varmt rekommendera ett besök på Sollidens slottspark och kanske även ett besök vid Kaffetorpet som ligger precis utanför entrén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =