AlsaceFrankrike

Colmar – Charmig stad med korsvirkeshus i en sagovärld

Under vår hemresa genom  Europa passar vi på att besöka Frankrike. Längtan till Frankrike har vuxit sig allt starkare de senaste åren och eftersom vår bilresa genom Europa ska fortsätta till Tyskland tar vi en ordentlig omväg. Vi hamnar i Alsace – området en av Frankrikes främsta vinregioner i nordöstra Frankrike.

Jag har läst att några av städerna här i Alsace ska vara så gudomligt pittoreska med de allra sötaste korsvirkeshusen och sådant är jag så svag för. Ännu en korsvirkesstad är aldrig fel. Vi bestämmer oss för att besöka Colmar, kanske den allra sötaste korsvirkesstaden i hela Europa, eller åtminstone i Frankrike. Det är även den kanske mest kända av städerna här i Alsace.

Vi färdas genom Schweiz och först framåt kvällningen når vi den franska gränsen. Det är alltid svårt att hitta ett bra boende när man kommer så sent och särskilt mitt i sommaren. Vi har ändå tur och hittar ett trevligt hotell precis intill Colmars historiska stadskärna. Kanske är hotellet inte sådär drömlikt och romantiskt som jag skulle önska men det är ändå ett riktigt bra hotell med bara 10 minuters promenad till den äldre delen av Colmar där de pittoreska kvarteren ligger.

Det är hela 12 år sedan vi var i Frankrike sist, så galet länge sedan! När vi checkar in på hotellet och jag hör det franska språket förstår jag hur mycket jag saknat både landet, maten och ja, allt.

Och nu har längtan till Frankrike etsat sig fast och vårt besök här i Colmar gör att det är omöjligt att inte välja Frankrike för något av sommaren 2023 års resmål.

Colmar grundades redan på 800-talet och har ända sedan medeltiden varit en välmående vinstad mycket beroende på sitt fina läge vid bergskedjan Vosges och floden Rhen som granne.

Mellan åren 1632 – 34 intog en svensk armé Colmar och höll den i sitt syre, det har dock inte präglat staden på något sätt. Colmar har däremot varit omväxlande tysk och fransk, mellan åren före 1679 samt mellan åren 1871 och 1918, men efter första världskriget förblev staden fransk. Under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget 1940–1944 var staden, liksom övriga omkringliggande områden tillfälligt annekterade av Nazityskland.

Det har satt sina spår när det gäller mat, kultur och språk. På sina håll talas det fortfarande tyska. De centrala delarna i staden är byggda i korvirkesstil och genomkorsas av flera kanaler. Den delen av Colmar kallas Lilla Venedig. Colmar anses vara Alsacevinernas huvudstad.

Eftermiddagen har övergått till tidig kväll när vi promenerar in i Colmar. Vi börjar bli hungriga men inte värre än att vi först tar oss runt på gatorna och låter oss charmeras av Colmars gulliga hus och gator.

Det blir kärlek vid första ögonkastet. Får det verkligen vara så här underbart, är min första tanke när vi strosar runt på kullerstensgatorna här i Colmar. Och visst är det kanske turistiskt men jag låter mig tjusas av staden och trots att det är en hel del turister så här mitt i semestertiderna är det ändå inte så farligt ändå.

Jag njuter av att höra det franska språket och till med min gamla skolfranska hoppar igång. Nja inte för att jag vågar säga så mycket, men det känns ändå så himla bra.

Runt Colmar har man ett mikroklimat som gör att staden är en av Frankrikes mest regnfattiga regioner. Mycket sol och torka passar vindruvor perfekt. I området runt Colmar finns hundratals vingårdar som går att besöka och hade vi haft tid skulle det vara mycket intressant att se vinproduktionen här i Alsace.

Vi är ju bara här för en övernattning. Det blir ett litet men fantastiskt besök under en eftermiddag och kväll. Nu är inte Colmar den enda pittoreska korsvirkesstaden här i Alsace. Det ska finnas fler städer med samma charmfaktor om Colmar här i Alsace – regionen och får vi tillfälle vill jag gärna besöka flera av dessa söta vinorter.

I Colmar kan man ta en båttur på kanalerna som går genom staden. 

Det är en bedårande liten sagovärld som möter oss när vi följer kanalen.

Den kanske mest pittoreska delen av Colmar kallas för “La petite Venice” eller Lilla Venedig, Och inte undra på, här ligger små färgglad korsvirkeshus på parad längs kanalen och när kvällsljuset lägger sig över staden känns den alldeles bedårande.

Vi äter middag och strosar runt här i Colmar i en slags sagovärld. Om någon sagt till mig att vi befinner oss hundra år tillbaka i tiden hade jag säkert tänkt, ja varför inte. Många gånger njuter vi av de vackra fasaderna och drömmer oss bort till en annan värld, men tanken slår mig ändå ibland, hur ser det egentligen ut på insidan av dessa sagohus?

De kanske inte är de mest praktiska hus att bo i när man tänker energi och underhåll, Men för turistens ögon är det en ljuvlig syn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =