BloggSveriges 290 kommuner

Hur går det att besöka Sveriges 290 kommuner?

Jo, tackar som frågar. Det går alldeles utmärkt, men det tar betydligt längre tid än vad vi har tänkt. Inte för att vi ligger efter när det gäller besökta kommuner, men när vi gör ett besök i en kommun upplever vi även andra intressanta sevärdheter som vi inte riktigt hade räknat med. Det är själva upplevelsen i varje kommun som tar mer tid än vad jag från början tänkt mig.

I januari 2022 startade vi vårt projekt att oavsett om vi besökt kommunen tidigare eller inte skulle det göras på nytt och även dokumenteras. Min tanke om tidsspannet för äventyret sträckte sig över cirka tre år. Jag hade läst att en pappa och hans son gjorde projektet under en fem veckors lång semester, men det kändes inte relevant i min värld. Vi vill gärna också uppleva något i kommunen för att kunna minnas den på ett bra sätt.

Det som startade mitt intresse för att göra ett likadant äventyr var en intervju på radion under en bilresa i Norrland. Radio Jämtland hade ett reportage om en kille som under fem månaders tid hade rest runt med bil och besökt Sveriges alla kommuner. Han hade då kanske hunnit besökt hälften. Detta tyckte jag kändes som en helt fantastisk idé även för oss.

Tyvärr kan inte vi trolla fram fem till sju månaders semester i ett svep men idén fastnade och beroende på var vi la vår semester skulle det vara en helt genomförbar plan på cirka tre år. Det behövs ju inte bara semesterdagar för att genomföra kommunbesök. Vi använder en hel del helger och har även gjort övernattningar kombinerat med vandring och annat skoj.

Från start till nu

Redan nyårsafton 2021 tjuvstartade vi vårt projekt. Vi gjorde en rejäl bilresa i Västmanland som inte ligger så långt från oss som bor i Stockholmstrakten.

Och jag måste säga att jag älskade vår lilla expedition Sveriges 290 kommuner från första stund. Att besöka en kommun genom att besöka centralorten och kommunhuset gav upptäckter av delar i Sverige som vi inte trodde fanns. Att besöka en stad som inte direkt klingar så intressant i våra öron men som vi nu “tvingas” besöka genom kommunprojektet har tagit bort alla tidigare fördomar om platser som skulle vara mindre värda att upptäcka.

Till en början under vintern 2022 höll vi oss i våra närkommuner som ligger i Stockholmstrakten. Vi besökte kommuner som ligger nära oss men som vi tidigare endast hastat igenom. Genom kommunbesöken gjorde vi flera intressanta upptäckter.

Snart tog vi oss ut i landet och främst södra Sverige avverkade vi en hel del kommuner. Skåne blev vi klara med vid förra årets sportlov och där finns hela 33 stycken kommuner. Då och då visas något reportage på tv där kommunhuset får representera kommunen i olika frågor. När vi besöker en kommun tar vi oss alltid till kommunhuset och det ska givetvis tas bilder på kommunens centrala administrationsbyggnad och även gärna dess kommunvapen. Det är alltid roligt när man känner igen en plats som det pratas om i media och det ger även en större förståelse för lokala händelser, man blir helt enkelt lite mer engagerad när man faktiskt varit på platsen.

Botkyrka kommunhus

Från början tyckte jag att endast kommunhuset och centralorten behövde besökas som ett bevis på att vi gjort kommunbesöket. Redan vid de första kommunbesöken blev hela projektet med kommunerna så intressant och spännande att vi gärna ville se så mycket som möjligt av det som kommunen har att erbjuda.

Och det finns ju så himla mycket i de allra flesta kommuner att upptäcka. Det är allt från fina vandringsleder, kyrkor, gravfält, mysiga stadskärnor och underbara landskap. Inte konstigt att besöken drar ut på tiden. Vid flera tillfällen har vi fått återvända till en plats för att vi hittat så intressanta besöksmål som vi helt enkelt måste se innan jag publicerar ett inlägg om kommunen.

Under det dryga år vi besökt kommuner har det gett många nya insikter om Sverige. Det känns fantastiskt att resa runt på så många olika platser i Sverige.

Är det en tokig idé?

När jag berättar för folk att jag och min man besöker Sveriges alla kommuner får jag ofta frågan, hur många finns det? Svaret, 290 brukar både imponera men även ge reaktioner som; Men herregud vad tråkigt, hur orkar ni? Några personer rynkar lite på näsan och säger, varifrån får man en sån konstig idé?

Ja, ibland misströstar även jag när jag nu inser att vi har ganska många kommuner som ligger utspridda både i Västra Götaland, Kronoborg och Kalmar län kvar att besöka. Det innebär mycket bilkörning som är tidsödande och kostsam. Det har på grund av tidsbrist varit ganska svårt att få till flera av kommunerna i bland annat Småland där de inte ligger så snällt till. Vid ett par tillfällen har vi haft vittring på dem alla men på grund av att helgen faktiskt tagit slut har vi varit tvungna att göra ett urval för att återkomma vid ett annat tillfälle. Irriterande om det bara är någon kommun här och där.

Det finns förstås mer än en avigsida med att besöka kommuner på det sätt som vi gör. Dels tar det mycket av vår tid men det är ju också en riktigt dyr historia nu när dieselpriset har stigit markant. Miljömässigt är det nog inte heller försvarbart att köra lite fram och tillbaka eller ta omvägar på över 10 mil för att se en enda kommun.

Många gånger ligger kommunerna hack i häl men norröver är det många mil som kan skilja mellan kommunerna och det kan bli en hel del kors- och tvärskörande.

Ibland kan jag tycka att kommunbesöken inkräktar en hel del även på andra intressen. Det blir ofta det enda vi hinner med under våra helger och sedan ska allt även dokumenteras.

Ja, jag har ju lite annat att göra också. Inför vår och sommar börjar det också bli dags att göra lite research för kommande resor vilket är viktigt för att kunna uppleva så mycket som möjligt när man är ute och reser. Men kommunbesöken kräver en hel del tid och energi vilket tyvärr är en nackdel.

Samtidigt med nackdelarna finns det dubbelt så många fler fördelar med att besöka Sveriges alla kommuner. När vi väl kommer ut på våra kommunbesök är det så fantastiskt roligt. Ofta är det kommuner som inte gör så stort väsen av sig som kan ge oss som besökare stora överraskningar. Till exempel Tierps kommun överraskade oss med alla bruk, vackra herrgårdar och slott. Lägg sedan till en för oss okänd skärgård med härliga klippstränder som vi tidigare bara hade diffusa bilder om, men som vi nu har fått en helt annan kunskap om.

Alltså om någon tänkt tanken att besöka Sveriges alla kommuner, gör det! Det är den absolut bästa idé jag någonsin fått.

Vilken kommun är den bästa?

När det kommer till de som är intresserade av våra besök i landets kommuner får vi ofta frågan, vilken kommun vi gillat bäst? Jag har tänkt tanken själv många gånger men det är nästan omöjligt att svara på den frågan. Det är inte en enda kommun som är den bästa, det finns så många fina platser och det beror ju också på vilka intressen man har som person.

Vi gillar att vistas ute i naturen och finns det slott och parker brukar vi uppleva den kommunen som trevlig. Sedan tycker vi också om städer som inte är för stora men ändå har allt som krävs för att vara en bra stad. Till exempel är vi mycket förtjusta i Jönköping som jag bara för ett par år sedan besökte för första gången i mitt liv. En annan stad som vi gillar skarpt är Sundsvall, och som vi gärna besöker lite då och då. Mest svag är jag för Skåne, där min favorit alltid är Helsingborg som har allt.

I Helsingborg finns allt som krävs för att vara en kandidat till Sveriges bästa kommun.

Hemkommunen Vallentuna då?

Ja, här bor vi men Vallentuna är en ganska trist kommun. Det är kanske lite väl hårt sagt, men gillar man skogen och lugnet är det en fin kommun. För oss passar det ändå bra att bo i Vallentuna eftersom vi prioriterar närheten till våra jobb och ett bra boende. Sedan är vi ju inte hemma särskilt ofta, så skogen passar oss för tillfället ganska bra.

Jag har ju ännu inte dokumenterat Vallentuna men kanske kommer jag hitta något verkligen bra med Vallentuna, vi får se.

Lilla Aneby i Småland fick bara ett kort besök av oss, men kanske kan vi återkomma på ett nytt besök.

Vilken är den sämsta kommunen?

Nej, någon sådan har vi inte sett av ännu. Vi gillar allt, men visst finns det flera kommuner som vi bara stannat en kort stund, men inte för att vi inte gillat den, utan mer av tidsbrist och att det vi sett har känts tillräckligt. Det är inte att göra kommunen rättvisa och jag brukar skämmas lite när vi bara gör det allra kortaste besöket i några av kommunerna. En tanke är att om vi återkommer och gör ett nytt besök så kommer jag att uppdatera det inlägg som finns om kommunen.

Hur många kommuner har vi hittills gjort?

I skrivande stund har vi besökt och gjort ganska omfattande besök i hela 155 kommuner. Det känns bra men vi kommer att få ligga i om vi ska bli klara senast sommaren 2024. Norrlandskommunerna kommer förstås ta tid. De ligger utspridda med många mils bilkörning, men som vi längtar att återse både Norrland och Lappland. Vi har dessutom flera nationalparker kvar att besöka här uppe i norr och det måste prioriteras under kommande somrar.

Och när är planen att alla kommuner finns redovisat här på bloggen?

Bra fråga, det som tar minst lika lång tid som att göra besök i en kommun är att söka information om kommunen både innan och efter besöket. Sedan tillkommer att redigera bilder, sammanfatta och skriva. Dessutom vill jag inte att bloggen endast ska innehålla reportage om kommuner. Jag vill gärna att reportagen ska vara en blandning av olika typer av resor.

Jag älskar att resa och vill resa till när och fjärran. Flera resor är i planeringsstadiet och kommer att ske under vår och sommaren. Därför kommer förstås reportagen om kommunerna att dra ut lite på tiden. Tanken är att skynda på med inläggen om kommunerna utan att det ska inkräkta alltför mycket på andra resor, så någon gång i slutet av 2024 eller början av 2025 hoppas jag vara klar med alla 290 kommuner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + femton =