BayernTyskland

Bayreuth – Perfekt stad för ett stopp vid genomresa i Tyskland

En mycket trevlig stad att stanna till i vid genomresa i Tyskland är den Bayerska staden Bayreuth. Vi har stannat i Bayreuth ett par gånger när vi kört ute i Europa. Det är en lagom stor stad med många sevärdheter och som är lätta att hinna under en eftermiddag eller två.

Var ligger Bayreuth?

Bayreuth ligger cirka 9 mil nordost om Nürnberg i sydöstra Tyskland. Vi som kör från Lübeck har cirka 60 mil att köra och för oss brukar det vara en lagom dagsetapp när vi gör en genomresa i Tyskland för att till exempel nå länder kring Medelhavet.

Självfallet behöver man inte bara stanna för genomresa. Det finns många intressanta platser att besöka i området vilket säkert kan behövas en hel semester för att bekanta sig mer av. Staden har en vacker barockarkitektur och är även känd för sina charmiga parker och trädgårdar.

Intressant historia

Bayreuth har en rik och intressant historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den grundades på 1100 – talet och blev snabbt ett viktigt centrum för handel och kultur.

Under 1700 – talet blomstrade staden när markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth regerade. Bayreuth fick ett uppsving som en kulturell och konstnärlig stad eftersom Fredrik och hans hustru Wilhelmine var stora beundrare av musik och teater. Det utvecklade staden till en riktigt kulturscen. Fredrik III grundade bland annat Bayreuths berömda “Festspiele / festspel” och han bjöd in kända kompositörer och musiker, bland annat den kände Richard Wagner som hade stark koppling till staden.

Trots att staden har genomgått många svårigheter som följde med andra världskriget, har Bayreuth lyckats bevara sin kulturella rikedom och fortsätter att vara en viktig plats för musik och konst. Idag är Bayreuth en populär turistdestination, med många besökare som kommer hit för att uppleva dess historia och kultur, särskilt under den årliga Wagner-festivalen.

Själva fascineras vi av alla slott som ligger nära varandra.

Vilka sevärdheter erbjuder då Bayreuth?

Vi anländer Bayreuth på vår andra resdag och har kört från Lübeck. Trots att det är nära 60 mil mellan städerna har det gått bra, inga större köer har hindrat oss idag. Vi checkar in på hotellet vid 15 – tiden mitt i centrala Bayreuth. Härifrån är det dryga fem minuters promenad till den äldre delen av stadskärnan där alla sevärdheter ligger nästan vägg i vägg.

Strosa i stadskärnan

Bayreuth har en promenadvänlig stadskärna med en lång gågata. Beroende från vilket håll man kommer, finns lite olika sevärdheter.  Själva, startar vi med en kall öl efter en lång dag i bilen. På gågatan ligger de flesta restaurangerna, barerna och kaféerna. Senare på kvällen äter vi middag på en av restaurangerna här.

God öl i Tyskland.

Efter lite förfriskningar tar vi oss an Bayreuth och det finns mycket att spana in. Dels är det en hel del butiker med både kläder och prylar. Vi siktar dock in oss på de största sevärdheterna.

Statyn “Non Violence” av Carl Fredrik Reuterswärd

Stora kyrkor

Inte helt ovanligt är, att det finns mäktiga katedraler i de tyska städerna. I Bayreuth finns ett flertal med pampiga torn. Vi tittar in i en av de största som ligger strax bortom gågatan. Det är Stadtkirche, en imponerande byggnad, men i förhållande till sin storlek på utsidan har den en ganska enkel inredning, till exempel saknar kyrkan målningar, men samtidigt ger den ett majestätiskt intryck.

Stadtkirche

Gamla slottet

I Bayreuth finns det faktiskt hela fyra stora slott. Två av dem ligger inne i stadskärnan medan de bägge andra ligger ett par kilometer utanför stadskärnan i Hofgarten Eremitage.

Det gamla slottet är en mycket vacker och stor byggnad mitt i centrala stan och även här finns en liten slottskyrka med betydligt vackrare inredning än stadskyrkans.

Slottet är i barockstil, med sina eleganta fasader och detaljerade inredningar. Idag finns ett museum med olika utställningar. Man erbjuder också konserter, teaterföreställningar och andra kulturella evenemang. En del av slottet kan även hyras för bröllop, konferenser och andra speciella händelser.

Slottskyrkan som ligger strax intill slottet är även den ett vackert exempel på barockarkitektur. Kyrkans utsmyckningar går i ljusrosa med gräddvit dekorativ stuckatur. Den lilla kyrkan inger ett lättsamt och ljust intryck. På utsidan är det dock svårt att se att byggnaden är en kyrka eftersom den känns mer som ett ganska vanligt men större stenhus.

Vacker takmålning pryder taket i slottskyrkan.

Staty utanför slottet

Utanför slottet står Maximilian II Maximilian. Han var kung i Tyskland under en turbulent tid men var också känd för sitt stora intresse för kultur, vetenskap och utbildning. Han samlade många framstående konstnärer och vetenskapsmän kring sig och arbetade för att göra München till ett centrum för kultur och lärande. Han var även beskyddare av konst och litteratur.

Staden har flera lite mysiga mindre tvärgator där man kan hitta både restauranger och bostadshus. Det råder gemytlig stämning i kvarteren och vägen leder oss fram till Nya Slottet.

Nya slottet

Vi traskar vidare genom staden och hittar snart fram till “Nya Slottet”. Slottet är en lång trevåningsbyggnad som uppfördes mellan 1753 och 1758 på uppdrag av markgreve Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth. Slottet är byggt i rokokostil och har en elegant arkitektur och användes för officiella mottagningar och ceremonier.

Idag används Nya slottet i Bayreuth främst som museum och är även en kulturell plats. Om man besöker slottet kan man gå en guidad tur för att utforska de vackra rummen och få veta mer om slottets historia och arkitektur. Några av rummen är gratis att strosa runt i och när vi besökte den delen hölls en utställning över bland annat Bayreuth och dess historia.

Slottet är en viktig del av Bayreuths kulturarv och lockar många besökare varje år. Det är också en del av UNESCO:s världsarvslista som en del av, “Markgrevskapet Bayreuths operahus och slottspark”.

Vacker park med välordnade grönytor.

Slottsparken

Intill det Nya slottet ligger en mycket fin och grönskande slottspark. Det är en grön oas med fontäner, statyer, vattendrag och små broar. Buskar och träd gör parken till en svalkande plats varma sommardagar. Allt är mycket välskött med blomsterrabatter och välklippta gräsmattor.

Går man en bit genom parken kommer man snart fram till Richard Wagner – museet.

Richard Wagner museet

Wagner, tillbringade en stor del av sitt liv i Bayreuth. Han levde mellan 1813 och 1883 och skapade bland annat den ikoniska Bayreuth-festivalen, en årlig musikfestival som fokuserar på hans egna verk. Festivalen, startade 1876, har sedan dess blivit en av de mest kända musikfestivalerna i världen. Wagner lät också bygga det berömda operahuset “Bayreuther Festspielhaus”, som är specifikt designat för att framföra hans operor.

På Richard Wagner museet kan få veta mer om honom och hans kända verk som exempelvis: “Den flygande holländaren”, “Tristian och Isolde”, “Mästersångarna i Nürnberg” och “Ragnarök” för att nämna några.

Markgräfliches Opernhaus

En av de mest kända byggnaderna i Bayreuth är Operahuset. Det ska vara ett av Europas kanske mest välbevarade barockoperahus och har status som världsarv. Byggnaden uppfördes under markgreve Fredrik III av Brandenburg-Bayreuths mellan åren 1744-1748 och räknas idag till de få bevarade teater- och operabyggnaderna från 1700-talets Europa.

Trots att vi varit i Bayreuth två gånger sommaren 2024 lyckas vi pricka in ett stängt Operahus, annars ska det vara öppet dagligen för visningar.

Hofgarten Eremitage 

Ännu ett slott, eller två slott är det i Hofgarten Eremitage strax utanför själva stadskärnan i Bayreuth. Om det är något man inte ska missa om man besöker Bayreuth är det den härliga parken Hofgarten Eremitage och dess bägge slott.

Läs mer: Hofgarten Eremitage – Sevärd slottspark i Bayreuth, Tyskland

Hotel Goldener Hirsch

Var kan man bo i Bayreuth?

Bayreuth erbjuder ett stort antal hotell i olika prisklasser. På nedresan bodde vi på ett lite billigare och enklare hotell men ändå väldigt bra. På vår hemresa blev det ett något dyrare och något mer lyxigare hotell på motsatt sida av den historiska stadskärnan.

Vi gillar bägge hotellen, de har olika fördelar, men det lite lyxigare höll med fantastisk frukost i fin miljö. Däremot var parkeringskostnaden väldigt dyr till skillnad mot de lite enklare hotellet som höll med gratis parkeringsplats.

Frukostmatsalen på H4 Hotel Residenzschloss Bayreuth.

Bayreuth ett utmärkt delmål på resan

Vi blir mycket förtjusta i Bayreuth, så pass att vi till och med stannar i staden på vår tillbakaresa. Det hör inte till vanligheterna att vi stannar på samma plats hela två gånger under en och samma resa, men eftersom vi inte hann ut till slottsparken Hofgarten Eremitage vid vårt första stopp passade det bra att faktiskt stanna till ännu en gång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + fjorton =