ÖstergötlandSveriges 290 kommuner

Norrköping och Söderköping – Två sevärda kommuner i Östergötland

Norrköping och Söderköping är två grannkommuner och som vi gillar väldigt mycket. Bägge kommunerna har vi besökt flera gånger och återkommer gärna till. 

Holmentornet

Norrköpings kommun

Norrköping ligger längst in i Bråviken på bägge sidor om Motala ström som rinner genom staden.  I Norrköpings kommun är det praktiskt nog Norrköping som är centralort i kommunen. Norrköping är Sveriges elfte största tätort. I hela kommunen bor det cirka 145 163 invånare.

Vad är Norrköping känt för?

Norrköping är känt för sina gula spårvagnar, och vackra gamla industribyggnader. Det finns en hel del butiker, restauranger, museum och många andra sevärdheter.

Det finns flera trevliga promenadstråk genom staden. Utanför Norrköping ligger Kolmårdens djurpark vilket jag tror de flesta invånarna i kommunen åtminstone besökt en gång i livet.

Gul spårvagn i Norrköping.

Lite historia

Norrköping har sitt ursprung i en by, och som stad sedan år 1384 när orten fick sina stadsrättigheter. Dessförinnan hade människor förstås bott kring Motala ströms fall, under lång tid.

På 1600 – talet hade staden sin storhetstid när den holländske affärsmannen Louis de Geer slog sig ner här. Han grundade flera industrier med pappersbruk, vapenfaktori, klädesfabrik och ett skeppsvarv. Då var folkmängden här i Norrköping näst störst i Sverige.

På 1800 – talet växte textilindustrin i Norrköping och nära hälften av all produktion av kläder i Sverige skedde här i Norrköping. Dessvärre varade de goda tiderna endast fram till 1950 – talet då konkurrensen från utlandet blev allt tuffare. 1970 fanns endast ett fåtal textilfabriker kvar, men istället fick Norrköping fler statlig verk. Bland annat Kriminalvårdsstyrelsen, Luftfartsverket och inte minst Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)

Våra besök i Norrköping

Vi har besökt Norrköping flera gånger och trivs väldigt fint här och det är inte heller så långt för os att åka då det ligger endast 16 mil från Stockholm. Länge körde man igenom tätorten Norrköping för att komma vidare på E4 innan motorvägen byggdes utanför staden.

Förutom att maken gjort lumpen på gamla F13 har vi även gjort utflykter samt tillbringat en natt här på hotell. Vi tycker att Norrköping är en riktigt trevlig stad och lagom stor.

Norrköpings rådhus

I det mycket tjusiga rådhuset har kommunens också sin administration. Rådhuset invigdes den 28 november 1910, arkitekt till byggnaden var professor Isak Gustaf Clason. Han har även ritat det pampiga Nordiska museet i Stockholm.

När vi gjorde återbesök här i Norrköping för att dokumentera rådhuset som kommunhus var det under restaurering och visar inte upp sin bästa sida. Förhoppningsvis är man snart klar med renoveringen.

Norrköpings rådhus

Intressanta sevärdheter

Det finns givetvis många intressanta sevärdheter i Norrköping, men om vi ska välja enbart någon / några är det de spännande kvarteren vid industrilandskapet ett givet utflyktsmål. Det ligger ju flera sevärdheter inom samma område, och det tar ett par timmar att ta sig runt häromkring.

Förutom att industrilandskapet ligger mycket vackert vid Motala ström bär det även på en spännande industrihistoria. Det finns också museum här och de gamla industribyggnaderna är snyggt restaurerade intill vattnet som forsar genom kvarteren.

Utflykt utanför Norrköping

Förutom att Norrköping är jättetrevligt för att till exempel göra en weekend i, finns det fler platser att besöka. Jag som gillar slott tar gärna sikte på Mauritzbergs slott. När vi besöker Mauritzberg är det dock pandemi och allt är stängt. Men slottets placering intill havet är inte alls dumt. Spelar man golf är det ett perfekt ställe för att både spela och bo på slott.

Mauritzbergs slott ligger vackert intill Bråviken på Vikbolandet. 

Söderköpings kommun

Drygt 16 kilometer sydost om Norrköping ligger grannkommunen Söderköping. Orten är känd för sin charmiga medeltida stadskärna och inte minst sin sluss. Under sommaren är det full fart här och galet mycket turister. Här gäller det att vara ute tidigt på förmiddagen för att hitta parkeringsplats, stå i glasskö och strosa runt i Söderköpings mysiga stadskärna.

Söderköpings kommunhus

Att Söderköping är pittoreskt och otroligt mysigt på alla sätt och vis kan vi konstatera, men tyvärr är det motsatsen för kommunens kommunhus. Kanske får man inte plats med sin administration i den historiska stadskärnan och valt att placera kommunhuset på motsatt sida av stadskärnan.

Förhoppningsvis har man utmärkta lokaler i det det ganska stora huset för sina 14 867 invånare.

Rådhuset i Söderköping.

Lite historia

Söderköpings historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under medeltiden fick staden stor betydelse på grund av sitt läge mellan Storån som mynnar ut i Östersjön och vägen till Kalmar. Söderköping blev under denna tid en av Sveriges viktigaste hamnstäder. Ända fram till 1700 – talet kunde man kontrollera handeln, men redan under 1600 – talet förlorade Söderköping sin betydelse som hamnstad.

På 1800 – talet levde Söderköping upp igen då Göta kanal och järnvägen byggdes. Man fick även det kända hotellet, Söderköpings brunn. Men Söderköping förblev en småstad och är idag ett välbesökt turistmål med sin mycket välbevarade småstadscharm från 1800- och 1900 – talen.

Söderköping är också känt för att vara inspelningsplats för Madickenfilmerna, Göta kanalfilmerna och den tyska serien Inga Lindström. Söderköping är förstås mer än sin tätort. Kommunen är även omgiven av landsbygd, natur och Sankt Anna skärgård.

Söderköpings pittoreska och mycket charmiga stadskärna.

Kyrka och klockstapel

Mitt i Söderköping ligger den vackra kyrkan S:t Laurentii med sin klockstapeln. Kyrkan i Söderköping tillkom i slutet av 1100 – talet men brann 1494 och byggdes åter upp 1497. Dagens kyrka är präglad av denna ombyggnad men man har hittat material från den tidigare kyrkan.

Klockstapeln uppfördes 1583 av stapelmakare Anders Börjesson. Klockstapeln är renoverad i omgångar, de nuvarande tre kockorna i den 50 meter höga klockstapeln är från 1897 och väger tillsammans fyra ton.

Slussning

Kanske är den största turistattraktionen i Söderköping ändå slussningen vid Göta kanal. Göta kanal har 58 slussar och här i Söderköping finns en av dem. Alla slussar är olika men vid varje slussning är det cirka 750 kubikmeter vatten som förflyttas. Vi har själva följt slussningen med stor spänning och upplevt både dramatik och mer stillsamma slussningar.

Glass i Söderköping

Visst gillar vi glass, men att stå i timmar för en glass är inte vår stil. Skönt att vara i Söderköping innan öppningsdags av det berömda Smultronstället. Minns ändå att vi någon gång stått i kö för glassen och ja, den är helt okej.

Trevliga kommuner

Både Norrköping och Söderköping är mycket trevliga kommuner och ligger även väldigt bra till i Sverige. Det finns många fina och intressanta sevärdheter och det är heller inte långt till varken natur eller hav. Att vi återkommer hit är något som är helt säkert.

Läs mer om våra besök på sidan om:  Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 225 – 226/290

Läs mer: Sommarkväll i Norrköpings industrilandskap

Läs mer: Höstweekend i Östergötland

Läs mer: Söderköping – En dröm vid Götakanal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =