Sommarkväll i Norrköpings industrilandskap

Vi börjar närma oss Sverigeresans slut. Efter en något snabbare hemresa än vad vi tänkt stillar vi oss lite och tar in på hotell i Norrköping. Vi har varit i Norrköping flera gånger tidigare men aldrig sovit över i stan. Vi är ganska sena och hungriga när vi anländer Norrköping.

Boende mitt i stan

Vi har hittat boende med perfekt läge mitt i stan. Klart att det blir lite dyrare med parkeringsplats när vi får stå i garage men det känns skönt att snabbt få undan bilen för att hitta lite mat. Det känns som vi kommit precis mitt i bästa middagstid så vi får vänta en bra stund innan maten äntligen kommer in.

Det blir pasta hos “Restaurang Härlig Pasta”, trevligt och populärt ställe, men vi fick vänta lite för länge på maten.

Redo för sightseeing

Efter en bit mat känner vi oss redo att besöka Industrilandskapet i Norrköping. Första gången vi var här blev jag mäkta imponerad över alla vackra byggnader som ligger runt Motala Ström “Strömmen” och som anses unikt i Europa. Då var vi bara på genomresa och hann bara se en del av Strömmen och byggnaderna. Nu är vi här en hel kväll och har gott om tid, vi ska till och med sova över. Kvällen är dessutom solig och lagom varm för lite sightseeing i Norrköpings centrala delar.

Rådhuset

Efter att blivit lite sena efter kvällens middag tar vi oss ut på stan och springer nästan genast på Norrköpings rådhus. En mycket vacker byggnad från tidigt 1900 – tal.

Norrköpings rådhus tog mer än tre år att uppföra och stod klar 1910. Byggkostnaden uppgick till 1,7 miljoner kronor. Från början fanns det polis, rådhusrätt, byggnads- och hälsovårdsnämnd, och annan kommunal verksamhet. Idag finns vissa av kommunstyrelsens förvaltningar fortfarande kvar här.

Hörsalsparken

Vi fortsätter vidare och kommer fram till Hörslasparken, en urban park med spännande skulpturer, lekfulla perennplanteringar, och vattenspeglar. De lite speciella skulpturerna av Owe Pellsjö kallas gycklaren, giganten och jonglören. Parken anlades 1911 i samband med att S:t Johannes gamla kyrka byggdes om till hörsal som invigdes 1913.

Konserthus

Vi fortsätter vår lilla sightseeingtur och kommer fram till Louis De Geer Konsert & Kongress, Norrköpings konserthus. Det är inrymt i Holmens Bruks ett före detta pappersbruk som fått sitt namn efter en nederländsk industriman som levde 1587 – 1652. Här har Norrköpings Symfonikonsert sin hemmascen.

Holmens pappersbruk

Inte långt från Konserthuset ligger ännu en vacker byggnad. Det är Holmentornet som är entré till Holmens Bruk AB:s fabriksområde som numera kallas, Industrilandskapets port. Byggnaden uppfördes 1750 sannolikt för att markera brukets självständighet gentemot stadens styrelse, praktiskt fungerade byggnaden som arkiv och kontor. Den gula färgen som många av byggnaderna är färgade i är ett resultat av arkitekten till byggnaden som vid en resa till Paris, såg hur man blandade gul färg i bruket och blev inspirerad att testa på sina egna industrifastigheter. Idag kallas färgen Norrköpingsgult.

Öde industrier har omvandlats till läcker rekreation

I Norrköpings gamla industrikvarter finns fina promenadstråk alldeles vid Motala ström och alla de fantastiskt vackra husen som bevarats på bästa möjliga sätt. De gula och lite roströda nyanserna som många av husen är målade i förstärks i kvällens sista solstrålar.

Från textilfabriker till Science Park

De flesta fabriker byggdes under tiden 1850 och 1920 här vid strömmen. Redan på medeltiden utnyttjades forsarna och fallen. Genom århundraden har tusentals människor arbetat med spinning och vävning i ylle och bomull i fabrikerna. Fram till 1870 behöll staden sin ledarställning i textilindustri för att därefter gå igenom många konjunkturväxlingar. Under 1950 – talen var textilkrisen ett faktum och 1970 lades det sista av Norrköpings ylleföretag ner.

I början av 1970 – talet var industrilandskapet ett stängt och förfallet fabriksområde. Istället för att riva och bygga nytt lät Norrköpings kommun rusta upp de ruffiga byggnaderna och bevarade området. Idag används området som promenadstråk, restauranger, museum, företagande och universitet. Här finns även Norrköping Science Park och Visualiseringscenter C, som kombinerar forskning, experimentella 3D – föreställningar och nyskapande kultur.

Arbetets museum

En av byggnaderna sticker ut lite extra. På Laxholmen ligger en ovanlig industribyggnad med sju kanter som har varit bomullsfabrik och kallas Strykjärnet. Den är byggd för att utnyttja varje meter av den lilla holmen mitt i Strömmen. Strykjärnet är nog den allra vackraste byggnaden i hela fabriksområdet och det är inte bara vi som inte kan slita våra ögonen från den. Strykjärnet anses faktiskt vara en av de vackraste industribyggnaderna i hela Sverige. I dag finns här Arbetets museum och även ett café och restaurang.

Skorsten som står i vattnet vid Arbetets museum är skapat av konstnären Jan Svenungsson. Han har under många år ägnats sig åt skorstenar. Varje skorsten blir en meter högre än den föregående och skorsten vid Bergsbron är 14 meter hög. Placeringen är mitt i Strömmen är lite annorlunda men det är lite av Jan Svenungssons stil, att placera sin verk på lite speciella platser. Skorstenen är hans femte av nio runt om i världen.

 

Promenadstråk genom en svunnen och ny tid

Vi traskar runt på många spännande platser. Gamla bomullsspinnerier, yllefabriker, och ruffiga tegelbyggnader blandas med byggnader för en ny tid. Vi går genom torg och parker, en del av dem har funnits för de anställda sedan länge, medan andra har skapats för fräscha till hela området.

Nytt och gammalt – sida vid sida.

Stadsmuseum

Mitt bland alla gamla fabriksbyggnader ligger stadsmuseet som berättar om Norrköpings imponerande textilepok. I byggnaden har tidigare ett väveri och färgeri funnits. Förutom museet finns här även en restaurang som serverar mat i källarvalven eller ute på den kullerstensbelagda innergården.

 

Norrköping – En stad som överraskar

Vi får en härlig kväll bland forsar och vackra byggnader. Trots vacker sommarkväll är det inte många turister som syns till utmed promenadvägarna runt industriparken. Det känns riktigt lyxigt att få rå denna unika plats nästan helt själva. Absolut ingen trängsel vid de smala bryggorna eller promenadstråken.

Norrköping har givetvis flera områden som är intressanta och sevärda, men för denna gång tackar vi för en trevlig och innehållsrik kväll i stadens gamla fabrikskvarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tretton =