Ett kort men trevligt besök i Kristianstad

Vi lämnar Österlen och kör ett par mil norrut. Efter att ha gjort ett försök att besöka Ale stenar och stanna till i Kivik utan att lyckas känner vi att det får vara nog att trängas mer på vår semester i de små skånska orterna på Sveriges östra sida som verkar ha blivit omåttligt populära helt plötsligt. Nej på Österlen ska man inte vara i bästa högsäsong. Vi tror och hoppas att det kanske kan vara mindre med sommargäster i Kristianstad och bokar hotell där för en övernattning.

Det är söndagskväll med gratis parkering precis utanför hotellet. Trots att Kristianstad är en riktigt trevlig stad med hav och fina stränder strax inpå knuten, känns det ganska folktomt när vi anländer vid middagstid. Vi har bokat ett vanligt dubbelrum men får en svit vilket känns skönt även om vi knappt hinner vara där alls.

Vi får en svit, inte vilken svit som helst. Sviten ligger lite svårtillgängligt med en hel del trappor upp och nedför, vi får slita en del med våra tunga väskor innan vi når fram. Väl där är boendet trevligt. Stort med hall, vardagsrum, sovrum och ett rejält fräscht badrum. Men golvet lutar betänkligt, det är nästan en får lite sjösjuka, särskilt på morgonen när en inte hunnit vänja sig, men ändå riktigt trevlig.

Mat på stan

Vi är hungriga och beger oss genast ut på stan för att hitta något trevligt ställe för en middag. Vi passerar Stora torget och har lite svårt att bestämma oss. Ska vi sitta ute eller inomhus? Vi går förbi ett par ställen men hittar inget på menyn som faller oss i smaken. Inte kött idag, men gärna skaldjur. Lite vilse är vi på kartan, men vi hittar till sist en restaurang där vi sitter både utanför själva restaurangen men ändå inomhus.

Ödsliga gator i bästa sommartid, kanske beror det på att alla är på Österlen.

Till sist slår vi till och det blir pasta med räkor och maken äter musslor med pasta.

Rådhuset och Stora torget.

Promenad i Kristianstad

Efter den väl gräddiga pastarätten är det skönt att röra sig lite. Vi strosar runt i de centrala delarna av staden och låter oss charmas av flera vackra byggnader. Solen kommer fram och Kristianstad visar sig från sin bästa sida även om allt är stängt och vi inte riktigt vet var de bästa sevärdheterna finns.

Jag googlar lite snabbt och det visar sig att Tivoliparken samt Naturum Vattenriket verkar vara intressanta platser för ett besök, ja, åtminstone för oss som bara är här en kväll och tidig förmiddag.

Heliga Trefaldighetskyrkan

Nordens vackraste reässanstempel kallas den så otroligt vackra Trefaldighetskyrkan. De holländska arkitektbröderna van Steenwinkel stod för bygget av kyrkan som invigdes 1628. Det sägs att kungen, Kristian IV, steg i land på Allön under en jakttur, behövde vila och somnade under träd. I drömmen såg han en stad växa fram. när han vaknade var han övertygad. Här skulle hans egen stad, Kristians Stad byggas. Precis där kungen tog sin tupplur står idag kyrkan.

Tyvärr har inte kyrkan öppnat innan vi är tvungna att åka vidare.

Vi kommer ner till Helge å som leder oss vidare mot Naturum Vattenriket men vi bestämmer oss för att vända tillbaka in mot stan igen för att istället se mer av Tivoliparken. Vattenriket tänker vi göra i morgon.

Hälsoträdgården i Tivoliparken

I Tivoliparken ligger en mindre trädgård – Hälsoträdgården, med flera läckra växter. Vi  strosar runt här en bra stund. Det finns en hel del lite annorlunda växter med skarpa färger och spännande växtsätt. Givetvis finns flera planteringar av olika rossorter som blommor som bäst nu.

Rosenspaljér med undersköna blomklasar. Älskar man rosor är trädgården i Tivoliparken ett perfekt ställe för att se rosor i sin bästa prakt.

 

Fornstugan ligger i Tivoliparken. Fram till 1915 var byggnaden ett museum därefter har det vackra huset blivit café och samlingspunkt för olika aktiviteter.

Teatern i Tivoliparken ligger mitt parken. Teatern som går i läcker jugendbarock är ritad av arkitekten Axel Anderberg som även ritat Operan och Oscarsteatern i Stockholm. Den vackra Teatern i Kristianstad invigdes 1906.

Vill man shoppa i Kristianstad finns det bland annat en ganska stor galleria med de vanligaste affärskedjorna mitt i stan.

Naturum -Vattenriket

Efter en trevlig kväll, får vi en natt med skön sömn och startar en ny dag med god frukost. Vi packar ihop och hoppar in i bilen för att köra någon kilometer till Vattenriket.

Vädret är lite trist, men ännu inget regn. Vi är lite nyfikna på Vattenriket men själva besökscentret har inte hunnit öppnat när vi är här före 11 – tiden på förmiddagen. Det hade varit roligt att besökt takterassen där man lär ha en fin utsikt över stan och strandängarna. Nu går vi istället runt ett par hundra meter på pålade träspångar runt våtmarkerna vid Helge å. Här finns möjlighet att se olika växter och djur. Vi ser bara några simmande änder, ja inte så illa det.

Vi fortsätter runt våtmarken på Linnérundan, en stadsnära och mycket populär vandringsled på cirka 6 kilometer lång tillägnad Carl von Linné som besökte våtmarkerna runt Kristianstad för över 250 år sedan.

Kristianstad har mycket att erbjuda och vi blir riktigt förtjust i denna trevliga stad på den skånska ostkusten. Hit kommer vi gärna tillbaka och ser mer av stränderna runt om och kanske bor ett par nätter till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fem =