ÖlandSverige

Övningsresa till Öland

En helg i början av maj gör vi en bilresa till Öland som visar sin allra bästa sida. Jag skäms en aning, men jag har aldrig tidigare varit på denna så vackra ö, som ligger hyfsat nära Stockholm. Det tar ju bara knappt fem timmar från Stockholm och man får bra valuta för dessa restimmar.

Innan vi kör över Ölandsbron stannar vi naturligtvis till i Kalmar, där jag heller inte varit tidigare. Hade vi haft mer tid hade vi gärna besökt Kalmarslott, men nu får vi se detta utifrån. Det här är egentligen en träningsresa för oss tillsammans med våra bägge hundar. De har självklart åkt mycket bil i sina liv, den ena hunden har bott ett par gånger på hotell, men nu ska bägge med samtidigt för att se hur det fungerar för vår kommande sommarresa.

En resedröm gick i uppfyllelse, att åka bil på Ölandsbron.

Långe Jan

Väl över på vackra Öland fick vi strålande sol men en aning blåsigt, kändes nästan som storm ute vid Ölands södra udde. Här ute vid den sydligaste delen ligger den fina fyren Långe Jan. Fyren är hela 42 meter hög och är landets högsta fyr. Om man går upp i fyren leder 197 trappsteg upp till toppen och utsikten över Östersjön. Långe Jan tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år. Fyrens officiella namn är Ölands södra udde. Namnet Långe Jan kan härledas från det medeltida kapellet Capella Beati Johannis eller S:t Johannes (Jan), kapellet låg vid det gamla fiskeläget Kyrkhamn vid Ölands södra udde. Kapellet revs efter reformationen och stenen användes till byggandet av fyren. Ett stenkors väster om vägen mellan Långe Jan och Ottenby kungsgård utmärker platsen för det dåtida kapellet.

Från början var fyren byggd som en öppen stenkolsfyr, med lager för stenkol i de inre tre kamrarna, den övre var avsedd för fyrpersonalen. Den nuvarande lanterninen och linssystemet är från 1907. Den vitputsades 1845 och någon gång under senare delen av 1800-talet fick den sin ring, under första tiden röd för att sedan ändras till svart. Den elektrifierades år 1948 och är i dag obemannad och helt automatisk.

Bo i campingstuga

Efter vårt besök ute vid Långe Jan är det dags att bege sig mot vår bokade stuga på den sydostliga delen av ön. Jag är ingen riktig vän av camping, men hyra en stuga vågar vi oss på och den visar sig vara riktigt mysig med fullt utrustad kök, dusch/toa och en trevlig altan där vi intar vår medhavda middag.

Stugan ligger med perfekt läge alldeles nära havet bara några meter från campingen. Det är lugnt och skönt trots att det bor några campers här också. Det verkar som om alla som är här har ett stort gemensamt intresse – fåglar.

 Kan tänka mig att det är ett paradis även på sommaren och ljuset är något alldeles extra här.

Norra Öland

Morgonen därpå är det dags att lämna detta paradis. Vi kör mot norra Öland, tyvärr är vädret inte lika fint som gårdagens, efter dryga timmens bilkörning hamnar vi i Bödahamn.

Gps från tidigt 2010 – tal.

Fyren Långe Erik

Fyren Långe Erik är belägen på Ölands stora grund och norra udde och är 32 meter hög byggd av kalksten. Urverket, som fortfarande finns kvar uppe i tornet togs ur bruk vid fyrens elektrifiering 1947. Tjänstgörande fyrvakt tillbringade fram till detta årtal huvuddelen av vakttiden uppe i tornet (under fyrningstid). Från 1910 fram till 1985 fanns mistsignalanläggning vid fyren.
Vid fyrplatsen var det 3 tjänster som fyrmästare och fyrvaktare där även arbete som väderobservatör ingick. Dessa bodde med sina familjer i de intilliggande bostadshusen. Fyrplatsen saknade landförbindelse fram till 1965, då den nuvarande bron byggdes. Fyrplatsen automatiserades 1976 och efter det var det endast tjänst som väderobservatör som var bemannad på Ölands norra udde.
Hösten 1991 släcktes den stora lanterninen i fyren för att ersättas av en liten fyr som är monterad på fyrens balkong.

Vilken fyr är finast?

Ja det funderar vi över och det är förstås en smaksak, men kanske var Långe Jan lite ståtligare, den kändes i alla fall lite renare, kanske nymålad? Långe Erik ligger lite mer skyddat, men ändå precis vid havet. Ja bägge är givetvis värda ett besök. 

Många mil blir det under denna första helg i maj och bra träning för våra hundar som skötte sig utmärkt. Härligt att ha besökt Öland och hit vill vi gärna återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − tre =