Bilresa EuropaItalienPlanera resa

Roadtrip till Italien sommaren 2024 – reseplanering, dag för dag

Nyligen kom vi hem från årets stora bilresa till Italien. Efter 830 mil och 22 dagar med många härliga äventyr och upplevelser till både gamla och nya platser i Europa och framför allt Italien är vi nu fyllda av intryck över allt vi upplevt. Här kommer en sammanfattning över hela resan dag för dag. 

Efter många olika bilresor genom Europa de senaste åren var det äntligen dags att återkomma till Italien. Det är många år sedan vi var här nu, senaste resan till Italien gjordes 2013, till Sicilien. Då med flyg samt hyrbil under två veckor. Dessförinnan hade vi gjort ett flertal olika resor genom hela Italien och vi var mer än förtjusta och älskade verkligen allt med Italien.

Nu vill vi återuppleva en del gamla godingar men framför allt vill se lite nya platser både på bilresan och i Italien förstås.

Här är vår roadtrip dag för dag med boenden och prislapp för dessa:

Dag 1 Vallentuna – Lübeck

Vi startar som vanligt hemifrån Vallentuna strax norr om Stockholm. Att färdas en söndagsmorgon genom Stockholm är en fröjd. Att nästan ha hela Essingeleden för sig själv och nära hela vägen ned till Södertälje utan att se knappt en enda bil hör till ovanligheterna. Men såklart, det är veckan före midsommarhelg och ganska snart blir vi fler på vägen. Men allt går ända hyfsat bra.

Vi tankar fullt i Malmö för att vid 13.30 köra över Öresundsbron och kommer med färjan i Rødby 15.40. Färjan till Puttgarden tar cirka 45 minuter och därefter är det 9 mil kvar till Lübeck där vi har vår första övernattning. Dagen till ära, firar vi bröllopsdag, vilket vi firar med en god middag. Tyvärr regnar det och vi är ganska trötta efter en riktigt lång dag på resande fot. Det blir sängdags tidigt.

Avstånd: 90 mil

Tid: cirka 11 timmar (paus + färja)

Boende: Park Inn Radisson pris: 1600 kr inklusive frukost och parkering.

Dag 2 Lübeck – Bayreuth

Efter en riklig hotellfrukost och en rejält promenad i Lübecks stadskärna är det dags att fortsätta vår resa söderut. Vi har bestämt att eventuellt ta oss ned till Nürnberg men landar i att Bayreuth känns mer lämpligt nu när vi endast ska göra en övernattning för fortsatt resa. Nürnberg är en betydligt större stad som vi gärna vill besöka ordentligt, medan Bayreuth är mindre och mer lättöverskådlig och passar bättre för genomresa. Dessutom ligger Bayreuth ett par mil närmare nu när vi kommer norrifrån.

Vi är hyfsat tidigt framme i Bayreuth för att få en fin eftermiddag och kväll i den mycket trevliga staden. Vi bor utmärkt i stadskärnan även om hotellet hör till den äldre typen och vårt rum ligger mitt i en vägkorsning mot huvudvägen genom stan. Vi sover ändå väldigt gott.

Avstånd: 66 mil

Tid: Cirka 7 timmar

Boende: Hotel Goldener Hirsch, pris inklusive frukost och parkering 1373 kr

Bayreuth har en fin stadskärna med restauranger, kaféer och trevliga sevärdheter. Dessutom lagom stor för att ta sig till fots.

Dag 3 Bayreuth – Zeller – Fusch

Innan vi startar dagens etapp tar vi en morgonpromenad på ett par kilometer genom Bayreuth, det är alltid skönt att gå ner morgonens hotellfrukost. Det är lite på gott och ont att ha med frukost i hotellpriset. Det är förvisso mycket smidigt att bara sätta sig till bords för att äta och sedan ge sig iväg. Dessvärre äter vi nog ganska mycket mer än vi gör vanligtvis. Det är ju oftast väldigt goda frukostar och det gäller ju att passa på, när det ändå ingår.

Efter lite strul med en felaktig inmatning i GPS av destination blir vi försenade men kommer så småningom fram till Österrike. Här går det betydligt långsammare än att köra i Tyskland, eftersom de vägar vi färdas på är landsväg. Vi har planerat att hinna köra alpvägen, Grossglockner, men inser att vi är väl sent ute, vi bestämmer därför att stanna i en närliggande by strax intill entrén till Grossglockner över natten.

Avstånd: 42 mil

Tid: 5 timmar (7 timmar med förseningar + raster).

Boende: Hotel Post, pris 1585 kr med frukost och parkeringsplats.

Vi bor jättemysigt på Hotel Post, i alpbyn Zeller – Fusch, knappt en mil från entrén till Grossglockner. Den östrrikiska schnitzeln är i största laget men väldigt god. Maken äter schweinebraten mit klüse och även han blir nöjd.

Dag 4 Zeller – Fusch till Gardasjön via Grossglockner

När vi vaknar morgonen därpå ser vi att det är perfekt väder för att köra de 45 kilometerna över alpvägen Grossglockner – Hochalpenstrasse. Det är en storslagen väg på snirkliga alpvägar med vyer vi sent kommer att glömma. Kanske är det resans absoluta höjdpunkt.

Det finns många utsiktsplatser utmed vägen och det tar oss ett par timmar att köra hela vägen. Helst skulle vi nog stanna ännu längre men det känns ändå ganska lagom för att fortsätta tidig eftermiddag in i Italien och komma fram till Sirmione tidig kväll. Här bokar vi två nätter.

Det blir verkligen en kontrasternas dag, med endast ett par plusgrader i alperna och dryga 25 grader vid Gardasjön.

Avstånd: Cirka 38 mil (via Grossglockner)

Tid: 6 timmar (8 – 9 timmar, beroende på körtid i på alpvägen Grossglockner)

Boende: Hotel Mavino 2725 kr / 2 nätter med frukost och balkong (parkering tillkommer).

Dag 5  Gardasjön

Vi stannar två dagar i Sirmione, därifrån gör vi utflykter runt sjön och hinner se flera av de mysiga städerna. Vi bor bra och hyfsat prisvärt med parkering en bit bort från den historiska stadskärnan. Dock inte mer än 10 minuters promenad där det dessutom ingår transfer till och från hotellet.

Kanske kunde vi ha nöjt oss med att stannat i enbart Sirmione men det vill sig inte bättre än att vi tar oss runt hela Gardasjön med bil. På väl valda orter stannar vi en stund och strosar runt. Framåt dagen upptäcker vi dock att det blir svårt att hitta parkeringsplatser. Trots att det är en bit kvar till högsäsong är det galet mycket turister här.

Antal mil: Cirka 13 mil

Tid: Hela dagen

Dag 6 Gardasjön till Lucca(Toscana)

Det här blir nog resan sämsta dag. Vi har bestämt att stanna i La Spezia men har svårt att bestämma ett boende. Gärna för två nätter eftersom vi har tänkt besöka Cinque Terre. Trots att La Spezia är en stor stad med mängder av hotell är inget riktigt vad vi tänkt. En del är för dyra och något vi tänkt boka håller inte öppet förrän klockan 15.

Vi vill ju gärna utnyttja dagen för resa till Cinque Terre med tåg och då vill vi ha en parkeringsplats där vi kan ställa bilen för denna utflykt. Visst hittar vi parkeringsgarage men långt från järnvägsstationen. Efter ett par timmar bestämmer vi oss för att avvakta med Cinque Terre till en annan gång. Och vi vill ju även hinna med Toscana också. Vi får helt enkelt prioritera. Dagens bilresa slutar lyckligt i Lucca, den första staden på vår resa i Toscana.

Avstånd: 33 mil

Tid: Cirka 4 timmar + 2 (La Spezia med lunchpaus)

Boende: Hotel Napoleon, pris 1473 kr med frukost och parkeringsplats

Underbara Lucca

Dag 7 – 8 Toscana

I två dagar kör vi runt Toscana, från by till by. Visst är det ett fantastiskt vackert landskap men förmodligen gör det sig lite bättre under månaderna april och maj. Vi hinner se många utomordentligt söta och pittoreska byar. Vi byter boende men hamnar till sist i samma by ändå. Vi har lite otur med vädret, en hel del regn och åska men även sol och värme.

Boende 1 Hotel Montecarlo, pris 820 kronor inklusive frukost och parkeringsplats

Boende 2 Grand Hotel Excelsior, pris 1173 kr inklusive frukost och parkeringsplats.

Antal mil: Cirka 33 mil (Rundtur i Toscana)

Dag 9 Chianciano – Baia Domizia (La Serra)

När vi sett oss mätta på alla små medeltida byar och dess ofta mycket branta stadskärna tar vi oss söderut. Vi kör lite autostrada och betalar ordentligt med vägtullar. Vi har inte riktigt bestämt vart vi ska stanna, men längtar onekligen till en plats på stranden. Vi kör lite efter kusten tills jag får den briljanta idén att återigen besöka La Serra.

La Serra är en före detta “svenskby” som jag skrivit om tidigare. Det var hit min allra första utlandsresa gick till. Den perfekta resedrömmen tidigt 1970 – tal. För femton år sedan gjorde vi en återresa med vår då snart 16 – årige son och då var semesterbyn fortfarande i svensk ägo. Nu är det dock sålt sedan tio år tillbaka.

Eftersom La Serra ligger så nära det häftiga klostret Montecassino som har funnits på vår bucket list under många år passar det riktigt bra att stanna till i den gamla “svenskbyn”, med endast en halvtimmes bilresa emellan. Dessutom vill vi bada och ligga i en solstol, alltså passar det alldeles utmärkt att stanna till här.

Avstånd: 31 mil

Tid: cirka 4 timmar inklusive paus

Boende: La Serra, pris 1100 kr utan frukost

Dag 10 La Serra – Vico Equense

Efter en riktig slappardag på stranden bär det av igen. Men innan vi fortsätter söderut stannat vi till vid det fantastiska klostret Montecassio. Kanske är platsen mest känt som “slaget vid Monte Cassino”. Ett par timmar är absolut värt att lägga här upp om inte annat för de fina vyerna uppifrån klostret.

Efter besöket vid Monte Cassino fortsätter vi söderut. Vi kör förbi Neapel och tar av mot Sorrentohalvön. Även här är det lite svårt att hitta ett passande boende. Vi har ju tillbringat ett par dagar i Sorrento tidigare och känner att vi inte nödvändigtvis måste bo just i själva Sorrento. Det är betydligt dyrare med boenden där och fruktansvärt mycket turister, alltså galet mycket. Vi är glada att vi sansar oss lite och bokar boende i den betydligt lugnare orten Vico Equense som ligger 11 kilometer nordväst om Sorrento.

Avstånd: 19 mil, cirka 3 timmar ( 6 timmar med besök på Monte Cassino)

Boende: Hotel Astoria, pris 1235 kr inklusive frukost och allmän parkering intill, 12 euro

Dag 11 Vico Equense – Praiano

Självklart vill vi besöka Sorrento och köra runt halvön på serpentinvägar. Det hör liksom till, även om jag gör det med skräckblandad förtjusning. Däremot är vi inte helt förtjusta i Sorrento. Visst är det underbart vackert men den stora turistinvasionen tar udden ur skönheten. I de mysiga gränderna där restauranger, barer, kaféer och butiker ligger vägg i vägg är det trots tidig förmiddag nära på hopplöst att ta sig fram.

Trots utomordentligt fin parkeringsplats flyr vi från Sorrento och gör en bilresa runt halvön och vidare ut på Amalfikusten. Trots sjukt många bilar och vespor i alla riktningar lyckas vi ta oss helskinnade till det enda förbeställda hotellet på hela resan. Vi får checka in redan 13.30, vilket passar oss perfekt. Vi får en fin baddag i den vackra viken. säkert tusen trappsteg nedanför hotellet.

Avstånd: Cirka 6 mil

Tid: Halvdag inklusive Sorrento

Boende: Hotel Villa Bellavista, pris 2100 kr inklusive halvpension, allmän parkering 30 euro.

Dag 12 Praiano – Fuscaldo

Morgonen startar med utcheckning från Villa Bellavista efter en utsökt frukost. Sedan blir det serpentinväg resten av dagen. I vissa kurvor går det inte att mötas, men jovisst, allt går här på Amalfikusten. Även om vyerna är magiska på serpentinvägarna uppe på de dramatiska klipporna över havet känns det mer bekvämt att köra den sista vägen lite mer stillsamt tills vi når kustorten Fuscaldo. Här checkar vi in på ett litet hotell med trivsamt läge utmed havet.

Avstånd: Cirka 29 mil (via Sapri, Maratea och Scalea)

Tid: 6 – 7 timmar (beroende på trafikläge och paus)

Boende: Hotel Sea Pallas, pris 870 kr inklusive frukost och parkering (allmän)

Dag 13 Fuscaldo – Briatico

Nu är vi nära vår gamla favoritplats i Italien, Briatico. Bara någon timmes körning har vi framför oss idag. Vi tar det lugnt innan vi kör de sista milen ned till Reggio di Calabria. Briatico är en plats som vi gärna vill återse, men vart ska vi bo? Ja, det blir frågan då vi försöker boka det hotell vi bott på tidigare, men det visar sig nu vara stängt. Men efter lite letande hittar vi ett mysigt rum i ett nyrenoverat gammalt hus. Vi charmas av både ägarinnan och rummet. Det blir en eftermiddag på stranden och en kväll i nostalgins tecken.

Avstånd: 12 mil

Tid: 1,45 timme

Boende: Residenza La Meridiana, pris 580 kr utan frukost. Gratis allmän parkering på gatan utanför.

Här i sydvästra Italien har man de allra bästa solnedgångarna.

Dag 14 Briatico – Crotone via bergsstaden Stilo

Skönt utvilade startar dagen i Briatico. Vi ska ta oss till den östra sidan av Italien med ett stopp i den söta lilla bergsstaden Stilo. Vi har ju kört vägen förut och vet att den är lite slingrig och går på ganska hög höjd. Men att vägen nära på hade vuxit igen och nästan blivit oframkomlig var en rejäl överraskning.

Dagens resa tar väldigt lång tid och dessutom ökar värmen rejält. Från sköna 25 – 28 grader, hettar det till mot 38 grader.

Det är skönt att till sist komma fram till kuststaden Crotone och bada ett par timmar. Med på vår resa har vi två strandstolar och ett litet men väldigt bra parasoll. Mycket praktiskt då det ofta är ganska dyrt att hyra solsängar och parasoll, särskilt om man endast är ett par timmar på stranden.

Avstånd: 23 mil

Tid: 7 timmar med stopp i Stilo (2 timmar)

Boende: B&B L´Orizzonte, pris 990 kr med frukost, gratis allmän parkering.

Dag 15 Crotone till Alberobello via Ostuni

Vi fortsätter dagens resa till Apulien eller “Klacken” som regionen också kallas. Vi har varit här en del tidigare och vill nu se något nytt. Valet faller på Ostuni. Den “vita staden” är mycket pittoreskt och sevärd, men det är riktigt varmt nu och det är svårt att vistas ute under längre tid. Efter någon timme i Ostuni är jag nära svimfärdig och det är faktiskt underbart att sätta sig i den luftkonditionerade bilen igen.

Vi fortsätter till Alberobello och något som vi absolut vill göra är att bo i ett trullihus. I Alberobello är det varmt men det fläktar skönt mellan husen och solen försvinner bakom moln vilket gör att vi får en behaglig vistelse i denna mycket speciella stenstad.

Avstånd: 33 mil

Tid: 5 timmar + 2 timmar med besök i Ostuni

Boende: Charming Trulli, pris 1253 kr med frukost, allmän parkering gratis / mot kostnad.

Dag 16 Alberobello – Pescara

Efter en ganska spartansk frukost men i ljuvlig trädgård kör vi vidare norrut. Även om det är väldigt långt hem är det dags att börja planera för hemresan. Tyvärr kör vi inte den närmaste vägen utan får en liten idé om att besöka nationalparken “Parco Nationale del Gargàno” men när vi skippar autostradan och istället kör landsvägen tickar tiden alldeles för snabbt och bestämmer oss istället att ta närmaste väg norrut. Vi når kuststaden Pescara till eftermiddagen och bokar in oss på ett strandnära hotell där vi tillbringar resten av dagen på beachen med bad och sol.

Avstånd: 40 mil

Tid: 6 timmar inklusive felplanering och paus

Boende: Hotel Regent, pris 1032 kr inklusive frukost och parkering.

Häftig bro i den ganska stora staden Pescara på den italienska ostkusten. 

Dag 17 Pescara – Rimini via San Marino

När vi ser att mikrostaten San Marino ligger utmed vår färdväg är det ett enkelt beslut att köra dit. Vi når San Marino vid tidig lunchtid och parkerar smidigt i det stora parkeringsgaraget som ligger perfekt för att göra ett besök i San Marinos vackra huvudstad. Vi är mycket nöjda över vårt besök på hisnande höjder i San Marino och fortsätter därefter strax norr om Rimini.

I den lilla orten, Torre Pedrera bor vi fantastiskt bra till ett pris vi inte trodde existerade nu förtiden. Dessutom åt vi den absolut bästa frukosten på länge.

Avstånd: 30 mil

Tid: 3,5 timme + 4 timmar med besök i San Marino

Boende: Hotel Montmatre, pris 429 kr inklusive frukost, 4 euro för allmän parkering.

Alltså, croissanterna här är nog de godaste jag ätit, slår till och med de franska.

Dag 18 Rimini – Lignano Sabbiadoro

Efter den makalöst goda frukosten ger vi oss av mot den nordöstra delen av Italien. Något inom mig längtar så till Venedig och vi ska ju passera, tänk om vi ändå skulle kolla hur det går att köra bil dit. Eftersom det faktiskt går riktigt lätt för oss att ta oss till Venedig börjar jag leta hotell. Och med tanke på gårdagens pris kan vi nog kosta på oss en natt här också.

Men ska vi besöka Venedig, då ska vi också bo inom själva stadskärnan och det är dyrt, riktigt dyrt, att boka samma dag som ankomst. Nja, inte för pengarnas skull då, men när vi anländer de stora parkeringsgaragen som ligger strax utanför staden och ser folkmassorna som vandrar mot taxibåtarna för att ta sig mot stan, känns det sådär. Visst det är ju inte var dag som vi står utanför porten till Venedig, men ska staden besökas ska det göra med bättre planering.

Alltså slopar vi besöket där och kör vidare mot Bibione där vi faktiskt varit tidigare, precis för 20 år sedan och då även besökte Venedig. Efter lite sightseeing konstaterar vi att det ser ungefär ut som vi mindes platsen och fortsätter ännu en bit, till Lignano Sabbiadoro, som förvisso har en del hotell men känns mindre och är gemytligare än de stora badorterna utmed kusten.

Avstånd: 29 mil

Tid: 5 timmar med paus utanför Venedig

Boende: Hotel Cristallo, pris 1771 kr med halvpension + parkering 12 euro på hotellet.

Dag 19 Lignano Sabbiadoro – Hallstatt

Länge har jag letat boende i Hallstatt men då jag inte hade något datum för ankomst var det svårt att boka något i förväg. Och faktiskt blev hotellpriserna så dyra att vi tog bort idén om att tillbringa en natt där. Men ibland händer det! På morgonen när jag börjar leta hotell söker jag lite på måfå efter boende i Österrike och hittar det perfekta boendet mitt i Hallstatt, till en hyfsad peng. Klart jag bokar!

Vi kommer fram tidig eftermiddag och kan checka in för att sedan göra Hallstatt.

Avstånd: 36,5 mil

Tid: Cirka 6 timmar med raster

Boende: Pension Bergfrid, pris 2 024 kr utan frukost, inklusive parkering

Dag 20 Hallstatt – Bayreuth

Det är sällan vi kör samma väg tillbaka när vi gjort bilresor i Europa. Men när vi befinner oss i Österrike passar det ganska bra att även ta oss hem via Nürnberg och köra östra delen av Tyskland. Lite tråkigt är det dock att det går så fort att köra genom Österrike som är så vackert. Snart är vi i Tyskland och hamnar åter i Bayreuth.

Den här gången har vi ett riktigt trevligt besök att göra i staden och det är den vackra slottsparken, “Hofgarten Ermitage”. Här får vi en mycket fin eftermiddag innan vi checkar in i Bayreuth. Det råder fotbollsfeber i stan när Tyskland ska möta Spanien. Det blir ju ett dystert slut för Tysklands del.

Avstånd: 44 mil

Tid: 6 timmar med raster

Boende: H4 Hotel Residenzsshloss Bayreuth, pris 1610 kr inklusive frukost, parkering i garage 15 euro

Dag 21 Bayreuth – Lübeck

Efter en mycket fin frukost tar vi oss vidare mot Lübeck. Det blir en liten annan väg än nedresan men faktiskt gör det ingen skillnad tidsmässigt. Kanske är vi framme något tidigare och kan njuta av Lübeck en stund innan ett rejält oväder drar in med regnskurar och blåst.

Avstånd: Cirka 61 mil

Tid: 7,5 timme med raster

Boende: Hotel Kaiserhof Delux, pris 1375 kr utan frukost inklusive parkering vid hotellet.

Dag 22 Lübeck – Vallentuna

Vi bor bra på ett av våra favorithotell i Lübeck. Efter frukosten kör vi direkt mot Puttgarden. Det är söndagsmorgon och lugn trafik. Jag bokar färjeöverfart online med kombibiljett (Puttgarden – Rødby samt Öresundsbron), vilket ger en lite billigare överfart än om man köper biljett direkt i kassan. Vi hinner också gå in på Scanlines enorma bordershop där man aldrig tycks sova. Öppet dygnet runt.

Väl i Danmark kör vi de 19 milen till Malmö och så vidare till Helsingborg, där E4 tar vid. Det hade varit härligt att stanna i Skåne några dagar, men vi väljer ändå att köra hela vägen hem till Vallentuna.

Avstånd: 96 mil

Tid: 11 timmar (färja + raster)

Fakta om resan

Vi körde cirka 830 mil under 22 dagar. Vi tillbringade tid i fyra länder, Danmark, Tyskland, Österrike och Italien. Vi hade 20 olika boenden. Där snittpriset hamnade på ca 1291 kr /natt (De flesta boende med frukost och 2 boende inkluderade även middag.)

Bästa stoppet /stoppen

Toscana är trots att det kanske är väl sent på säsongen att besöka dess böljande landskap väldigt vackert. De fina medeltidsstäderna var mycket sevärda och lär finnas kvar länge i minnet.

Det är svårt att inte falla pladask för Amalfikusten. I den vackra orten Praiano hade vi varit tidigare men blev ändå glatt överraskade när det visar sig att vårt gamla härliga hotell “Villa Bellavista” är minst lika mysigt nu som 2009. Även om de hundratals trapporna i stark nedförsbacke respektive uppförsbacke gav årets värsta träningsvärk.

Bästa körsträckan

Det går heller inte låta bli att nämna södra Italien. Mellan staden Salerno i norr och Fuscaldo i söder är en mycket fin vägsträcka. Här är betydligt lugnare än mellan Sorrento – Amalfi och minst lika vackert.

Sämsta stoppet

Det måste vara La Spezia som vi la över en halv dag utan att ens komma i närheten av varken ett hotellrum eller Cinque Terre. När vi äntligen kom på att vi överhuvudtaget inte skulle besöka byarna och skulle ta oss därifrån var vi så hungriga att vi måste leta upp ett ställe att äta på. En enkel hamburgare på MC Donalds blev det istället för en mumsig italiensk lunch.

Sämsta körsträckan

Vägen mellan Pizzo och Stilo är cirka sju mil och bör inte ta mer än dryga timmen. Tyvärr är vägsträckan inte underhållen och idag växer både buskar och gräs på körbanan. Dessutom är det fruktansvärda hål i vägen, inte kul, för oss tog det nära tre timmar att ta oss helskinnade fram till destinationen.

Bästa boendet

Även om vi älskade Hotel Villa Bellavista på Amafli, är det förstås boende i ett trullihus som är det absolut bästa boendet om än något annorlunda. Ingen utsikt alls att tala om och ganska mörkt, men känslan var obeskrivlig, så himla härligt.

Tråkigaste stränderna

Även om stränderna i nordöstra Italien är välordnade och vidsträckta är de verkligen tråkiga. Visst kan vi hyra präktiga solsängar med parasoll för en dyr peng, men att hamna på rad 25 av 30 möjliga och inte ens se vattnet är inget för oss. Vi har ju med egna strandstolar och ett litet parasoll, men på vissa av badplatserna måste man gå till en “public beach” för att sätta upp sådana. En bit att gå för att norpa åt sig ett par timmar på stranden, sånt gillar inte jag.

Härligaste stränderna

Så fort vi lämnar de stora turistorterna kring Medelhavet på Italiens västkust ser vi fantastiskt vita stränder och kristallklart blått vatten. Det är en fröjd för ögonen och vi vill gärna stanna vid varenda en av dem. Visst finns de organiserade badplatser men inte alls i lika stor omfattning än på den östra sidan.

Bästa maten

Återigen höll det lilla hotellet med sin halvpension den godaste maten. I vanliga fall älskar vi skaldjur och fisk men årets resa bjöd inte på någon smaksensation av den maten.

Bästa överraskningen

Att besöka ännu ett nytt land hade jag nog inte tänkt på innan resan startade men att besöka Republiken San Marino blev både en överraskning och en trevlig upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 3 =