GardasjönItalien

Sirmione – Gardasjöns läckraste ort?

Äntligen är vi tillbaka i Italien. Under vår bilresa i Italien har vi siktat in oss på Gardasjön i norra delen av landet och slår oss ned i den mycket pittoreska orten Sirmione för två övernattningar. Det blir en härlig vistelse i kanske Gardasjöns läckraste ort.

Gardasjön är Italiens största insjö och ligger nära staden Verona mellan Milano i väster och Venedig i öster. Orterna runt Gardasjön är många och det är ganska svårt att begränsa sig till endast en plats att besöka.

Vi har lite svårt att bestämma oss var vid Gardasjön vi ska göra två övernattningar, men valet faller till sist på Sirmione som kanske är en av de mest turistiska orterna men ändå kanske den mest intressanta. Sirmione ligger vid södra delen av Gardasjön på spetsen av en smal landtunga eller ett litet näs som sticker ut i sjön.

Val av hotell

När vi väl kommer till beslut om var vi ska övernatta måste vi förstås hitta ett prisvärt och bra hotell. Det är inte det lättaste att boka samma dag som ankomst, men det är ändå lite spännande att se var vi hamnar. Av de rekommendationer jag tar del av är rådet att bo på ett hotell med badbrygga för att slippa betala för att använda solstolar. Nu går det ju bra att bada utan solstol och dessutom är det lite kallt i vattnet för min smak att det inte spelar så stor roll, men det kan förstås vara trevligt att bo vid vattnet.

Tyvärr kan vi inte hitta ett sådant hotell med balkong för ett rimligt pris, men bara hundra meter från sjön hittar vi ett mysigt hotell med både balkong och frukost för knappa 1500 kr / natt.

Att anlända med bil

Vissa av hotellen håller med egen parkering vid hotellet, men långt ifrån alla. Precis utanför stadsmuren och den inre stadskärnan finns en stor parkeringsplats där det även är ordnat med transfer till och från hotellen. Det går förstås att promenera till hotellen också, en tur på cirka 10 minuter, men klart blir det lite jobbigt, att kånka på sitt bagage. Det går också att köra in över den bro som finns men då måste man ha en slags access via det hotell som har egen parkeringsplats innanför stadsmuren. Det går heller inte att chansa eftersom det är en bom som stoppar bilister att ta sig in på området.

Vi väljer alltså att stå på den stora parkeringsplatsen och invänta transfern som tar oss vidare till hotellet.

Vi bor alldeles utmärkt, nära till allt men ändå lite i utkanten av den största turistdelen i den historiska stadskärnan. Vår gata är ganska lugn särskilt framåt kvällen när gatorna töms från massturismen, men många väljer liksom vi att stanna över natten. Det är ändå stor skillnad mellan dag- och kvällstid på antalet turister som vistas på denna förhållandevis lilla yta.

Njuta av Sirmione

Sirmione blir vår första destination i Italien och vi anländer något utsjasade, vi har ju precis startat semestern och har ännu inte gått ner i varv. Några större utsvävningar vill vi inte göra, bara äta, promenera och njuta. Och det är precis så vi gör här i Sirmione, åtminstone första eftermiddagen och kvällen.

Restauranger

Det finns givetvis många restauranger i Sirmione, men visst är det läckert att sitta på en uteservering alldeles intill sjön. Är man ute i god tid behöver man nu i juni månad inte boka bord, men snart fylls borden på och det är omåttligt populärt att äta vid någon av Gardasjöns mysiga restauranger som har uteservering vid vattnet.

Härlig kväll på terrassen vid Gardasjön.

Stort utbud av butiker

När middagen är överstökad är det skönt att ta en promenad på gatorna i stan. Det finns gott om butiker med allt från souvenirer, mat- och vinbutiker, kläd- och skobutiker och en hel del annat också.

Scaliger slott

Precis intill entrén vid den historiska stadskärnan, alltså innanför muren ligger Scaliger slott. Det är en imponerande medeltida byggnad och ett av Italiens bäst bevarade slott från 1200 – talet. Slottet omringas av vatten som tränger in från Gardasjön. Det är ett häftigt gammalt slott med tinnar och torn. Det finns tre torn och ett huvudtorn som är 47 meter högt. Det ska gå att ta sig upp i tornet men vi ser dock inte att det håller öppet när vi besöker staden.

Omringat av klarblått vatten ligger det häftiga slottet. 

Konstnärerna och poeternas favorit

Sirmiones landskap är verkligen vackert och har inspirerat många konstnärer och poeter under historiens gång, så pass att orten fått smeknamnet “Poeternas halvö”. Redan det första århundradet före Kristus födelse beskrev den romerske poeten Catullus hur magisk atmosfären var vid Sirmione.

Vi håller med, Sirmione är onekligen en underskön plats i Gardasjön, men väl många turister. Tyvärr är det likadant överallt vid Gardasjön, trots att det inte är högsäsong riktigt än.

Båttur på Gardasjön

Många rekommenderar att göra en båttur på Gardasjön. Vi tänkte också att det skulle kunna vara en trevlig utflykt och börjar leta efter lämplig färd. Det verkar dock aningens krångligt med de olika turerna, någon båt trafikerade bara en eller två orter och ja, för oss blir det lättare att plocka fram bilen och helt enkelt köra runt hela Gardasjön. Stanna där man vill utan att behöva invänta en båt.

Andra sevärdheter i Sirmione

Kyrkan Sant Anna

I närheten av slottet Scaligero finns en liten kyrka från 1400 – talet. Den är tillägnad Madonnans moder och byggdes för att tjäna den venetianska garnisonen som placerades för att försvara fästningen. Inuti finns votivfresker från 1500-talet, en stenmålning som föreställer Madonnan och en vapensköld från Scaligeri.

Bada och sola

Även om inte vi har särskilt mycket sol går det förstås att bada i Gardasjön. Bor man inte på hotell som har egen badbrygga finns till exempel Jamaica Beach, en beach med platta klippor där man kan bada och sola och njuta av utsikten över Gardasjön.

Grotte di Catullo

I anslutning till Jamaica Beach ligger även Grotte di Catullo som är ett känt landmärke i Sirmione. Det är ruiner av en forntida romersk villa som går tillbaka till det första århundradet. Villan ska ha tillhört den berömda poeten Catullo.

Kurort

Sirmione är även känt att vara en av Italiens viktigaste kurorter; Terme di Sirmione. Det svavelhaltiga termiska vattnet med bromid. och jodsalter är känt för sina förebyggande och terapeutiska egenskaper.

Promenera utmed östra sidan

Från nordspetsen av Sirmione sträcker sig en trevlig men ganska smal promenadväg. Lagom för en enklare kvällspromenad efter en god pastamåltid.

Trivsam vistelse

Vi blir mycket förtjusta i Sirmione, särskilt under morgontimmarna och de sena kvällstimmarna när många av turisterna lämnat stadskärnan. Sirmione är både pittoreskt och lagom stort och bäst är att bo innanför muren för bästa möjliga upplevelse. Utanför stadskärnan ser det också trevligt ut med småstadsbebyggelse och en hel del grönska intill sjön, men charmen är just den medeltida stadskänslan innanför muren.

Sirmione är även en mycket bra utgångspunkt för vidare upplevelser runt Gardasjön. Själva tog vi bilen och besökte flera av de små gulliga orterna som ligger längs sjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 18 =