Slott & HerrgårdarSverigeUppland

Lövstabruk och herrgård i Uppland – Besök på slott och trädgård

En trevlig utflykt i norra Uppland är att besöka bruksorter. För något år sedan besökte vi både Forsmark bruk och Österbybruk, men det finns flera fantastiska herrgårdar och slott här i landskapet. När vi var ute på ett av våra kommunbesök hittade vi mysiga Lövstabruk och herrgård i Tierps kommun, ett mycket vackert vallonbruk med anor från 1500 – talet.

Bruket är idag ett uppskattat besöksmål och har mycket att erbjuda. I den genuina 1700-tals miljön ligger herrgården, park, orangeri, bruksgata, och kyrka med den berömda Cahmanorgeln. Det finns också värdshus, växthus, ateljéer, hantverk, bruksarkiv, gallerier, boende, konstutställningar, inredningsbutik, café och Barnens Bruk.

Häng med på en tur på Lövstabruk!

En gång i tiden var Lövstabruk ett av Sveriges största järnbruk och ett av de allra förnämsta. I hela tretton generationer från 1640-talets början och framåt var bruket i familjen de Geers ägo.

Redan under medeltiden började man arbeta med järn här på Lövstabruk. Under 1500-talet fanns ett bondebruk på platsen som drevs av bönder i Österlövsta socken. Vid århundradets slut anlades kronobruket Lövsta. Jämte Österby bruk och Gimo bruk utarrenderades Lövstabruk 1626-27 till de nederländska köpmännen Willem de Besche och Louis de Geer. År 1643 gick Louis De Geer in som ägare till Lövstabruk och flyttade även en del av sin verksamhet till Sverige.

Lövsta herrgård

Efter Louis De Geers död 1652 övertogs Lövstabruk av sonen Emanuel. Det var under dennes tid som grunden lades till en större herrgårdsanläggning. Efter Emanuel de Geers död 1692 fick brorsonen Charles de Geer ärva bruket. Bruket fick nu den strikt utlagda stadsplan som i stora drag fortfarande är bevarad.

År 1719 brändes större delen av bebyggelsen ned i de så kallade rysshärjningarna. Friherre Charles de Geer byggde upp bruket igen efter samma generalplan som tidigare använts. Herrgården med flyglar uppfördes i sten i liknande stil som den nedbrända karolinska herrgården av trä. Parken behöll sin barockutformning. Från denna tid härrör även större delen av övrig bevarad bebyggelse med bland annat  arbetarbostäder, kyrka, kontor och förvaltarbostad.

Lövsta herrgård ligger i vacker parkmiljö.

Herrgårdsparken

Den vackra parken formades enligt rådande franska ideal på 1700-talet. Under 1800-talets slut påverkades parken mer av tyska ideal med blomsterprakt, köksträdgård och växthusodlingar På tidigt 1970-tal gjordes en rekonstruktion av parken efter en plan från 1769. I parken finns bland annat brukskyrkans klockstapel.

Tjusiga rabatter, buskar, blommor och välklippta gräsmattor möter besökaren på Lövstabruk.

Herrgården ligger vid en liten kanal och sjö.

Lövstabruk är kanske ett av de allra vackraste vallonbruken i Uppland. Platsen där herrgården ligger omges med en liten sjö och kanal. Parken är frodig med blommor och grönskande träd. De välbevarade husen i vacker gul färg lyser upp i herrgårdsparken.

Vid mitten av 1700-talet gjorde Charles de Geer vissa moderniseringar. Grindarna intill parken som ritats av arkitekten Jean Eric Rehn sattes upp. Intill herrgårdskanalen byggdes paviljonger för bibliotek och naturaliekabinett.

Vårt besök på herrgården

Vi har tur när vi märker att herrgården faktiskt är öppen för visning. Under perioden 25/6 – 14/8 (Mån, Ons, Fre. kl. 12-15)  är det “Öppen Herrgård”. Det finns även guidad visning av herrgården som sker dagligen kl 11.00 (tisdag, torsdag, lördag & söndag) och kostar då 130 kronor för vuxna, barn under 15 år , 70 kronor.

Vi är här en måndag och erbjuds “Öppen herrgård” för 90 kronor. Vi får då gå runt i den nedre våningen och med hjälp av en QR kod blir vi guidade. Vi är själva så vi behöver inte använda de hörlurar som erbjuds utan lyssnar direkt i mobilen på den intressanta guidningen genom de olika salarna. Vi kan även fråga den trevliga och kunniga personalen som gärna fyller i och svarar på våra frågor.

Tyvärr är det inte möjligt att se övervåningen på grund av att golvet inte är helt säkert däruppe. Vi är ändå fullt nöjda med att ta del av familjen de Geers och herrgårdens historia i de vackra salonger, den eleganta matsalen, sekelskiftesbiblioteket och det gamla herrgårdsköket.

Dagens herrgård och det övriga bruket uppfördes efter rysshärjningarna år 1719 och stod klar till det yttre på 1730-talet. Den uppfördes med flyglar innanför det vackra borggårdsstaketet som är smitt i järn från Lövsta. Huvudbyggnadens bottenvåning inreddes med matsal och förmak samt övervåningen med sovrum. Flyglarna inreddes till gästrums- och köksflygel.

Friherre Charles de Geer var också en ryktbar naturvetenskapsman med entomologi som specialitet. Hans omfattande bibliotek finns fortfarande till stora delar kvar i det vackra 1700-tals biblioteket.

Lövstabruks kyrka

Strax intill herrgården och parken mitt på Brukets huvudgata, Stora gatan, ligger kyrkan som vi också gör ett besök i. Kyrkan invigdes 1727 och har en välbevarad barockinteriör med fast inredning. Här finns fortfarande den mäktiga Cahmanorgeln kvar som uppsattes av konstruktören Johan Niklas Cahman och stod färdig 1728. Varje sommar genomförs orgeldagar med såväl inhemska som internationella organister.

Det går även att köpa blommor och växter vid parkens växthus.

På Lövstabruk finns även bostäder, en gång tiden tillhörande brukets arbetare. Idag måste det vara en riktig idyll att bo här.

Lövstabruks kyrka, invigd 1727.

Barnens bruk. Här finns spännande aktiviteter för barnen.

Hitta hit

Vi tyckte att Lövstabruk är ett fantastiskt bruk att besöka och ett perfekt utflyktsmål för personer i alla åldrar.

Lövstabruk ligger längs väg 76, en mil söder om Skärplinge. Cirka 16 mil norr om Stockholm, 9,5 mil norr om Uppsala och 5,7 mil sydost om Gävle.

Gamla Värdshuset “Café Norra porten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 19 =