Tåsjöberget – Ångermanlands högsta punkt 634 m.ö.h

Det ligger flera högsta punkter i Norrlands alla landskap och en av dem är Ångermanlands högsta topp, Tåsjöberget. Efter ett par missade toppar känns det extra viktigt för oss att hitta och orka ta oss upp till Tåsjöberget.

Vi är på väg norrut och kör på E 45:an. När vi kommer fram till Hoting gör vi en liten avstickare på cirka 6 mil tur och retur. Från avfarten i Hoting som ligger strax söder om Dorotea är det cirka 3 mil fram till den lilla orten Tåsjö, därifrån tar man sig sedan vidare upp mot Tåsjöberget. Det är en vacker väg att åka och när vi kommer fram till Tåsjö ser vi en liten badvik som kommer att passa utmärkt att äta lunch vid när vi kör tillbaka från vår toppbestigning.

Vi kommer fram till en tydlig skylt som står utmed vägen som talar om var man ska köra för att nå Tåsjöberget. Vi kör uppåt och passerar en mindre stugby som ligger med fin vy högt över sjöar, fjäll och skogar. Enligt vägbeskrivningen är det bara att fortsätta vägen tills den tar slut och där ska det finnas radiomaster. Lätt som en plätt och enligt anvisning parkerar vi oss här.

Det visar sig vara den lättaste toppen att hitta och nå på bra länge. Bara att köra bilen uppåt, kliva av, kivas lite med mygg och elaka bromsar samt leta upp stigen som går ett par hundra meter upp mot toppen.

Snart skymtar vi tornet och då är vi framme. Jag hittar genast markeringen för högsta punkten. Det fotas såklart och sedan vill ju gärna titta lite på den fina utsikten.

Äntligen en lätt topp att hitta.

Tornet ser lite slitet ut och vi hittar några nedfallna skyltar att tornet inte ska beträdas på grund av instabilitet. Jag och maken vill givetvis inte riskera något men tänker att utsikten inte kan missas så vi tar oss och sakta uppför tornet som ändå verkar ganska stabilt. Det känns lite si så där kan erkännas, men viljan är större än rädslan. Vi tar oss försiktigt uppför de branta trapporna och till sist är vi högst uppe i tornet och kan njuta av de fantastiska vyerna.

Ångermanlands högsta topp: Tåsjöberget 634 m.ö.h

Plats: Nordväst om Hoting – väster om Dorotea

Svårighetsgrad: Mycket lätt (Lite försiktighet i tornet krävs)

Hitta hit: Från Strömsund i östra Jämtland. Kör riksväg 45 till Hoting i nordöstra Ångermanland. Tag vänster mot Tåsjö och fortsätt dit. Fortsätt förbi Kyrktåsjö, Viken och Västra Tåsjö, där en gul skylt informerar att det är 4 km upp till Tåsjöberget. Fortsätt upp på berget till toppen som nås efter cirka 4 km.

Läs mera: Härjedalens högsta punkt

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Mycket fina landskap i trakterna kring Ångermanlands högsta topp.

Perfekt rastplats för en liten lunch. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + tio =