Bohusläns högsta topp – Björnerödspiggen 222 m.ö.h

Vi passar på att göra en liten toppbestigning till Bohusläns högsta topp när vi befinner oss i Strömstad. Efter en härlig dag ute till havs vid Kosterhavets nationalpark packar vi in oss i bilen och kör en bit öster om Strömstad.

Vi kör mot Skee och följer vägbeskrivningen vidare mot Skee kyrka. En bit längre fram ser vi skylten mot Krokstrand och Björneröd. Vi passerar ridskolan som beskrivningen anger och cirka 500 meter längre bort ser vi en oansenlig parkeringsplats där vi gissar att vi ska ställa bilen.

Även om det är torrt i markerna känns det ändå bra att gå med lättare vandringskängor och jag tar även stavarna. Jag vill gärna testa min utrustning så mycket som möjligt innan våra kommande fjällvandringar.

Lite bry får vi när vi först inte ser skylten “Björnerödspiggen”, som ligger en bit norröver och på andra sidan från parkeringsplatsen. Vart ska vi gå egentligen? Allt löser sig snabbt när vi lite på måfå börjar gå en bit på vägen och ser ett hus på vänster sida av vägen och där står även skylten.

Vi ser även att leden är markerad och det är bara att följa de orangea markeringarna uppåt. Det är en ganska varierad vandringsstig i både skog och över släta bergshällar. Stundtals får vi fin utsikt över landskapet och efter dryga halvtimmen ser vi tornet och vindskyddet. Vi är framme.

Mot toppen passerar vi flera stenbrott och här präglas naturen av den röda bohusgraniten. Stenbrotten är ett minne från den stora stenhuggarperioden kring sekelskiftet 1900.

Björnerödspiggen med sina 222 meter över havet är Bohusläns högsta punkt. Bergsplatån ligger på Lövåsfjället i nordöstra delen av Strömstads kommun, vid Idefjorden. Uppe på toppen ligger ett jättelikt bronsåldersröse som ska vara över 3000 år gammalt.

På toppen finns även ett vindskydd samt grillplats och strax bakom ligger ett torn som Televerkets idrottsförening byggde på 1980-talet. Vi klättrar givetvis upp i tornet och det är härifrån som man får den bästa utsikten över landskapet.

Även om vi bara är ute efter landskapstoppar kan det här vara en trevlig utflykt om man är i närheten. En lagom fin vandring för en barnfamilj med kanske korvgrillning till lunchrast.

Maken har klättrat upp före mig i tornet och roar sig med att ta bilder medan jag skriver våra namn i gästboken. Detta blir vår elfte landskapstopp.

Fin utsikt efter en lättsam vandring på cirka 1,8 km i uppförsbacke.

Bohusläns högsta topp: Björnerödspiggen 222 meter över havet

Plats: Ostnordost om Strömstad

Svårighetsgrad: Lätt

Hitta hit: Kör E6 norrut mot Oslo. Tag avfart Skee och kör mot Skee kyrka. Kör mot Krokstrand och Björneröd. Efter att ridskolan har passerats är det cirka 500 meter till en mycket liten parkeringsplats där det även finns en anslagstavla. Parkera här. Vänd norrut och gå utmed vägen cirka 75 meter på vänstersida av vägen finns en villa och strax intill står skylten med “Björerödspiggen”. Strax efter skylten startar leden upp mot toppen.

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × fem =