Ölands (naturliga) högsta punkt

Vi har ett par timmar till på oss innan vi måste återvända hemåt. Vi körde ju den södra delen av Öland i går och vi vill förstås hinna med den norra delen också. Det passar även bra att göra ett besök på Ölands högsta punkt – Höghäll.

Förra sommaren blev jag så inspirerad av att besöka Sveriges landskaps högsta punkter. Det började så bra med landskapet Upplands högsta punkt, men sedan glömdes topparna bort av någon konstig anledning. I år känns det som vi måste ändra på det och innan vi kör tillbaka till fastlandet ser jag att vi inte alls är så lång från Ölands högsta topp, Höghäll.

Det är mycket lätt att hitta Höghäll eftersom den finns med både på vår Gps samt på kartan. Vi parkerar bilen på en ganska liten grusväg alldeles intill en bostad

Vi hittar platsen lätt men själva “highpointen” ligger en bit ut på åkern, där det är väldigt lerigt. Vår symbolbild för Ölands högsta punkt får bli på kvarnen där det även finns en skylt, kanske är det inte helt korrekt, men då får det vara så.

Dessutom återkommer frågan om Höghäll verkligen är Ölands högsta punkt. Efter en hel del sökande har jag konstaterat att Höghäll lär vara den naturliga högsta punkten på Öland, men att Rösslösa galgbacke är den högsta punkten med 57,4 m ö h. Den punkten är dock ett stenrös som gjorts av människor en gång i tiden. Huruvida vad som är det helt korrekta lär man kanske tvista om, kanske bäst att besöka dem båda för att vara på den säkra sidan.

Ölands högsta punkt: Höghäll 55 m.ö.h.

Plats: Mellan Färjestaden och Borgholm

Svårighetsgrad: Lätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tolv − 8 =