Härlig vårresa med bil i södra Sverige

Solen strålar från en klarblå himmel men vinden är kall precis så som det ska vara i månaden april. Det passar helt perfekt för en ny bilresa till platser som vi tidigare aldrig besök men även till platser som vi besökt flera gånger. Platser som vi inte kan få riktigt nog av och som ger nya upptäcker vid varje nytt besök.

Det finns ändå många ställen kvar att besöka i vårt avlånga land. Trots att vi snuddat något vid dem vid tidigare resor har inte tillfälle getts för att stanna till och upptäcka bland annat den fantastiska naturen som vi så lättillängligt kan ta del av. Städer som vi såklart hört talas om men aldrig trott oss hinna se. Nu finns plötsligt tiden, något begränsad, men på vår bilresa i södra Sverige möter vi helt nya platser som vi knappt trodde fanns.

Start i Åtvidaberg

Efter lite påskfirande med barn och barnbarn lämnar vi Stockholm. Till en början går färden på E4 men strax söder om Norrköping svänger vi av för ett kort men efterlängtat besök i Åtvidaberg. Jag har väl inte direkt längtat till Åtvidaberg, däremot vill jag gärna besöka staden eftersom som vi vid flera tillfällen nästan varit nära att ha hamnat här men inte lyckats hela vägen fram.

Åtvidaberg ligger ju både nära Norrköping och Linköping men på något sätt har vägarna aldrig tagit oss dit. Nu stannar vi till under en knapp timme och hinner se en hel del av staden, kanske är den lite mindre än jag trott men trevlig på sitt vis.

Västervik vid havet

Vi fortsätter söderut och hamnar så småningom i småländska Västervik. Det har länge varit en önskan att få göra en övernattning här efter att jag har hört min pappa tala sig varm om den charmiga staden vid havet. Och vi blir inte besvikna, vi får en trevlig eftermiddag med promenader runt om i stadens centrala delar och efter en god middag blir det även övernattning på Stadshotellet. Det blir en oförglömlig kväll och  förmiddag bland kobbar och skär ute i Västerviks skärgård innan vi tar oss an resten av Småland.

Spontanitet på både gott och ont

Tyvärr är jag en tidsoptimist när det gäller roadtrip. Förr planerade jag alla bilresor noga och var rejält förberedd, men under det senaste året vet jag inte vad som hänt. Det är nog lite hit och dit som gäller, eller var solen skiner bäst enligt väderprognosen. Kanske är det inte helt fel att vara spontan och ta dagen som den kommer och även om både jag och maken är stora entusiaster av bilreor, kan alltför vidlyftig spontanitet göra att det blir lite för långa dagar i bilen.

Sitter ni bara i bilen?

Vi har ett riktigt bra bilväder den här veckan, lite kallt och rejält blåsigt men även en hel del sol, vilket gör att vi vi hinner köra över 200 mil. Sitter ni bara i bilen brukar det frågas när vi kommer hem. Nej, det gör vi inte, men vi är nog ganska effektiva, uppstigning klockan sju och senast iväg vid halv nio på morgonen. Jag läser på, söker boende och sevärdheter under tiden maken kör. Jag hinner givetvis också njuta av bilresan och betrakta alla de platser som passeras på löpande band. Då kan inte livet vara bättre.

Händelöp utanför Västervik.

Trästaden Eksjö.

Inspelningsplatsen för Barnen i Bullerbyn.

Ruinen av Eksjöhovgård utanför Sävsjö

Småland

Vi är inte särskilt beresta i Småland, men vi är bägge mycket nyfikna på städer som Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Växjö. Tyvärr går klockan onormalt snabbt den här veckan, men vi besöker både Eksjö och Sävsjö under ett par timmar och hinner även med att strosa runt i smålandsidyllen Bullerbyn.

Bo på slott

Under dagen har jag bokat boende på Örenäs slott i Glumslöv mellan Helsingborg och Landskrona. Det är en härlig upplevelse att få bo på slott i vackra omgivningar. Jag blir så förtjust i att bo på slott att vi bokar in oss senare i veckan på ytterligare ett slott mellan Göteborg och Trollhättan.

Söderåsens nationalpark

Trots att vädret inte ser bra ut tar vi oss till Söderåsens nationalpark. Vi har länge pratat om att börja besöka nationalparker. Det finns ju hela 30 nationalparker i Sverige och ganska många naturreservat som är mycket sevärda. Ju längre tid vi tillbringar av vår lediga tid i de svenska landskapen känns nationalparkerna som givna naturupplevelser.

Söderåsen nationalpark är mycket riktigt en fantastisk naturupplevelse och jag kan inte förstå varför vi bara var här en endaste gång under vår tid som boende i Skåne. Nu är vi till sist här, kanske tack vare en pandemi som satt stopp för utlandsresor, allt har en mening.

Vid parkeringen vid Söderåsens entré möts vi av hagelbyar och blåst, inget vidare väder för att besöka en nationalpark. Men bara en bit in i bokskogen skingrar sig plötsligt molnen och under vår vandring till Kopparhatten kommer solen fram och Söderåsen blir en av resans höjdpunkter.

Mera äventyr i Skåne

Vi fortsätter vår resa genom Skåne och hittar Skånes högsta punkt. Det blir vår tredje toppbestigning av tjugofem möjliga. Vi färdas vidare på den skånska landsbygden och försöker undvika motorvägen i möjligaste mån. Kraftiga vindar med snö och hagel gör att bilåkning är att föredra den här veckan, men väl i Malmö blir vädret betydligt stabilare och jag lyckas även hitta boende till ett bra pris på boutiquehotellet MJ:s, som gör vår Malmövistelse till en lite annorlunda upplevelse.

Norrut på E6

I Skåne kan vi stanna länge men här har vi också varit så många gånger, om vi vill hinna se några andra platser måste vi fortsätta. Det blir E6 norröver och även om både Falkenberg och Varberg är mysiga städer gör vi bara korta stopp där. Vi kör förbi Hallands högst punk uppe på Hallandsåsen och när vi kommer på det är vi halvvägs mot Göteborg, då finns det ingen tid att vända tillbaka förstås. Galet det där med landskapens högsta toppar, att behöva sitta och gräma sig över en missad topp. Jag tröstar dock mig själv med att vi nog snart är tillbaka.

Och Göteborg då?

Att vi alltid undviker Göteborg är för mig en gåta. Jag har bara varit i Sveriges andra stad en enda gång i mitt liv, förutom när vi kört igenom ett par gånger. Vi har länge pratat om att vi måste besöka Göteborg men det blir aldrig av, men det finns nog en mening med det också.

Tjörnbron

En liten tur över Tjörnbron blir det istället och jag som älskar broar kan tjusas av den både från bilen och från rastplatsen precis från Tjörnsidan med ett läge som nästan gör att kaffet glöms bort.

Bohuslän med det lilla extra

Västkusten provade vi på under förra sommaren och vi blev stormförtjusta, vackert men kallt. Det är inte riktigt läge att besöka Fjällbacka och Smögen ännu, vi fortsätter därför mot E45 och Lilla Edet. Vi hinner ännu en natt på slott i Bohuslän utmed Göta älv och på Thorskogs slott bor vi pampigt. Att bo på slott vill vi gärna göra fler gånger, det är både en spännande och intressant upplevelse.

Många fina sevärdheter i Västergötland

Västergötland är ett spännande landskap som vi inte vet så mycket om men är väldigt nyfikna på. Hemresan körs mellan Vänern och Vättern, det blir ännu en toppbestigning i landskapet Västergötland och ju mer vi reser här desto fler sevärdheter möter vi utan att ens ha planerat dem. Vi råkar köra förbi Hornborgarsjön och måste givetvis stanna till, dock ser vi inga tranor. Vidare upp i Vallebygden förstår vi att våra få dagar som påsklovet innebär inte på långa vägar räcker till för allt som Sverige har att erbjuda.

Om vi är nöjda?

Klart att längtan ut i världen är stor nu och fick jag välja hade det förmodligen blivit en resa till någon annan plats ute i Europa. Nu är det som det är och vårt tillfälliga uppehåll av utlandsresor ger istället oss nya och intressanta perspektiv av Sverige för varje resa. Alltså, inget ont som har något litet gott med sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + tio =