Tyresta Nationalpark – Stockholmsnära park i urskogen

I år har vi beslutat oss för att hinna besöka så många nationalparker som möjligt. Vad passar inte bättre att besöka den nationalpark som bara ligger ett par mil från oss, Tyresta Nationalpark. Konstigt nog har vi inte varit där ännu, vilket känns pinsamt. Kanske är det så att vi som bor på den norra sidan av Stockholm inte gärna tar oss över stadsgränsen för att åka över till den södra sidan. Lite så var det förr, var man född på den ena sidan var det ofta så att man stannade kvar även i vuxen ålder på samma sida. Om jag ser på min egen familj och släktingar stämmer det väl. Däremot är vi mycket förtjusta i att köra förbi söderort och fortsätta söderöver i Sverige.

Kanske är det en undanflykt för att inte lära känna den södra sidan, men nu när det faktiskt ligger en hel nationalpark inom rimligt avstånd får vi snällt ta oss över stadsgränsen för att äntligen besöka Tyresta Nationalpark.

Vi lämnar alltså vår trygga norra del av Stockholm och beger oss söderut en solig och härlig söndagsförmiddag. Halva april månad har passerat men ännu har inga träd börjat grönska, våren är på väg och det känns i luften att vi måste sätta fart, för Tyresta nationalpark kommer snart att vimla av naturtörstande stockholmare.

Med sin närhet till stora delar av Stockholm är det fullt naturligt att Tyresta nationalpark drar till sig mycket folk och särskilt en solig söndag som är som gjord för ett besök i de fina strövområdena. Som tur är har vi kommit iväg snabbt och packat matsäck i ryggan. Vi kör genom Stockholm och tar väg 73 mot Nynäshamn, vid Brandbergen tar vi av och härifrån är det väl skyltat genom Brandbergen till nationalparken. Vi väljer huvudentrén men det finns ytterligare fyra entréer i den stora nationalparken. Väl framme får vi med lätthet en parkeringsplats och med tanke på parkeringsplatsen storlek förstår vi att det är ett populärt naturområde.

Naturum

Vid Naturum finns det informationsskyltar över området och en liten bit nedanför ligger Tyresta by, som ser trevligt ut med möjlighet till fika. Naturum är trots att det är söndag stängt. Vi ser inga parkvärdar som kan hjälpa till om man har frågor om till exempel val av led.

Tyresta nationalpark

Nationalparken inrättades 1993 inrättades som nummer 23 i raden av nationalparker i Sverige. Det är en Stockholmsnära nationalpark, på bara två mils avstånd från centrala delarna av stan når man parken. Det vidsträckta och orörda skogsområde anses vara en unik tillgång. Ingen annan storstad i Europa har något liknande.

För 7000 år sedan såg dock parken annorlunda ut då här var skärgård. I framtiden kommer delar av den skärgård som finns idag vara skogslandskap på grund av landhöjningen.

Delar av Sörmlandsleden går genom Tyresta nationalpark.

Trevlig kaffestuga i mysig miljö i Tyresta by.

Bylsjöslingan 6 km

Vi börjar med att läsa på informationsskyltarna som finns vid Naturum. Man kan även förbereda sig för besöket genom att gå in på nationalparken webbsida och titta vilken vandringsled som kan passa. Jag bestämde redan hemma att vi ska ta Bylsjöslingan, en slinga som är 6 kilometer lång, som är en av områdets äldsta leder.

Det verkar som de flesta besökare vandrar från parkeringen men vi är ju lite aviga så vi går moturs vilket innebär att vi startar med att titta in i Tyresta by, dessutom verkar det vara den enklaste vägen. Inte för att slingan är på något sätt svår men på vissa ställen är det en hel del rötter och sten. Från vårt håll går det mestadel lätt nedför, det är först mot slutet som vi stöter på lite lättare uppförsbackar.

Det finns givetvis flera vandringsleder att gå, som till exempel “Barnvagnsslingan” som många barnfamiljer förstås väljer. Den passar utmärkt för att köra barnvagn runt och är ändå 5 kilometer lång.

Urskog

En urskog ska ju helst vara helt opåverkad av människan. I den meningen finns det knappt några urskogar kvar i Sverige. Däremot finns det rester av skog som är så gott som opåverkade och som kan fungera som livsmiljöer för urskogens växter och djur.

Ännu för 300 – 400 år sedan var stora delar av skogarna i Svealand och Norrland i stort sett orörda av människan. Det var urskog som fått sköta sig själv i tusentals år. Idag finns det bara urskogar kvar längs fjällkedjan och vad jag hört i den senaste rapporteringen i media så vill man skydda skogen mot avverkning men detta påverkar förstås skogsägarna, som vill bruka sin skog.

I parken finns tall och gran som är ett par hundra år gamla. På vägen genom skogen traskar vi på lavbeklädda hällmarker, upp och ned i mossiga dalgångar. Fint på sitt vis men kanske lite trist på sina håll.

Matsäck vid sjön

Vi startar ju moturs och har traskat den mindre roliga vägen genom skogen och kommer fram till sjön lagom till lunchdags. Nu börjar vi märka att vi inte är ensamma, det fullkomligt väller fram besökare här vid sjön. Det är nästan lite svårt att hitta en ledig plats i naturen för att äta matsäck.

Vi sitter en stund och låter solen värma oss innan vi vandrar den sista sträckan på mycket lättgången väg i parken.

Spännande våtmarker passeras via bro och spänger.

Vad tyckte vi om Tyresta Nationalpark?

Det är fint att vandra omkring här i skogen och det finns ju även flera entréer som kan vara intressanta att besöka. Kanske känns vår slinga lite trist och inte ser jag om skogen är urskog eller bara lite gammal. Sjön är fin och allt är mycket välordnat med grill- och rastplatser. Fina gångvägar och spänger som gör vandringen lätt.

Nackdelen är att det är otroligt mycket folk. När vi kommer tillbaka till parkeringsplatsen finns det inte en enda parkeringsplats kvar. Det blir nästan slagsmål om vår parkeringsplats när vi lämnar.

Hitta hit

Med bil kör man väg 73 Stockholm-Nynäshamn, tar av mot Brandbergen och följer sedan skyltningen “Nationalpark”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sju + åtta =