Mälaren runt med bil del 2

Under en sensommartur med bil, Mälaren runt, vill vi bland annat besöka Enköping, Västerås, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs och Södertälje. Det tar betydligt längre tid att köra och besöka de trevliga städerna runt Mälaren än vad vi trott, därför är vi tvungna att göra vår Mälarrunda i flera etapper. Ja faktum är att vi inte är riktigt klara ännu, det finns så mycket att se utmed Mälaren.

Kungsör

Vi lämnar Arboga, bara femton minuter och 18 kilometer senare är vi framme i Kungsör. Denna lilla tätort är centralort i Kungsörs kommun i Västmanlands län. Huvuddelen av Kungsör ligger söder om Arbogaån och i landskapet Södermanland, medan den mindre delen norr om Arbogaån tillhör Västmanland.

Jag kan väl inte direkt påstå att Kungsör känns så jätteroligt men ligger ändå naturskönt med fin utsikt över Mälaren.

Lite historia

Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där Gustav Vasa hade en gård men även andra svenska kungligheter har haft Kungsör som rekreationsort. Trakten där Kungsör nu ligger var bebodd redan för över tretusen år sedan. Närheten till Mälaren var förstås en av orsakerna till detta och som präglade det dagliga livet för befolkningen. Drottning Kristina befann sig i tillsammans med sin mor på Kungsgården när pesten 1639 rasade i huvudstaden. Drottning Kristina är väl förknippad med Kungsör eftersom hon tränade ridning i labyrinten Rundelborg och som fått namnet “Drottning Kristinas ridbana”, även ridleden i Kungsör är uppkallad efter henne.

En annan kung som ägnade mycket tid i Kungsör var Karl XI som inte alls var förtjust i det flärdfulla hovlivet i huvudstaden. Han ville istället ägna sig åt jakt och fiske, skogarna runt Kungsgården var bra jaktmarker med björn, älg och varg. Karl den XI kallades i folkmun för “Gråkappan” eftersom han färdades omkring med en enkel grå kappa, för att smälta in bland vanligt folk och på så vis skaffa information och vinna stöd för sina reformationer.

Kung Karl kyrka

Kung Karl XI lät bygga en kyrka till sin Kungsgård, arbetet pågick mellan 1690 -1700 men kungen hann dö redan 1797 endast 41 år gammal innan kyrkan stod klar.

Här hoppar vi ur bilen och tänker att det kan vara intressant att titta in i den söta lilla kyrkan med fin utsikt mot Mälaren. Tyvärr är kyrkan stängd så det är  bara att åter hoppa in i bilen för att köra mot nästa stad runt Mälaren – Eskilstuna.

Eskilstuna

Vädret på denna resa är riktigt trist, det känns mer som en höstdag i oktober än en sensommardag i augusti. Vi gjorde bara ett kort stopp i Kungsör innan vi kör vidare mot Eskilstuna som ligger 2, 5 mil från Kungsör. Trots att Eskilstuna ligger så nära Stockholm är denna stad som ibland kallas “Älsklingstuna” ganska okänd för mig, ja visst vet jag att Eskilstuna Zoo ligger strax utanför staden men det geografiska läget för oss gör att vi inte bara svänger förbi liksom. Jag kan inte riktigt minnas att jag tidigare varit i Eskilstuna mer än att vi bara kört igenom, tyvärr blev det bara ett ganska kort besök denna gång, men en liten titt blir det ändå.

Klosters Kyrka

Mitt i Eskilstuna vid Eskilstunaån ligger Klosters kyrka, den syns på långt håll med sina ståtliga torn, vi passar på att göra ett besök i kyrkan eftersom det börjar regna och kyrkan håller öppet hus.

Klosters kyrka är förhållandevis ung, den invigdes 1929, kyrkan känns modern och är hela 70 meter lång, 20 meter bred och de två tornen är 62 meter höga. Insidan är avskalad med väggar klädda i tegel men de höga valven gör att kyrkan ändå känns pampig.

Strängnäs

Ja vi har valt en usel dag vädermässigt, dystrare väder har vi inte haft under hela sommaren och klockan har passerat middagstid, om vi tänkt till lite innan vi åkt hemifrån så hade vi absolut kunnat stannat kvar i Eskilstuna över natten. Det hade varit ett trevligt avslut på min semester men nu är det ändå inte så långt hem så vi beslutar oss för att köra hemåt. Redan två veckor senare är vi faktiskt tillbaka i ett annat ärende i Nyköping och på hemvägen gör vi en avstickare till Strängnäs utan att behöva stressa.

Nu är vädret perfekt för ett litet besök i mysiga Strängnäs som ligger vid Mälarens södra strand. Vi parkerar bilen uppe vid kyrkbacken och startar med en visit i Strängnäs Domkyrka som ligger högt upp med fin utsikt över staden.

Strängnäs Domkyrka

Det har blivit en liten tradition att vi tittar in i stadens kyrka när vi besöker en ny stad och i Strängnäs finns den ståtliga domkyrkan som vi självklart besöker. Kyrkans äldsta del den så kallade kärnkyrkan började byggas omkring 1250. Kyrkan fick under åren flera sidobyggnader i form av sidokapell och kor samt det höga tornet. I högkoret står Karl IX: s gravmonument.

Det är bra att ha lite tid när man går runt i denna mäktiga domkyrka. Det finns mycket att se och fundera över, här finns flera gravplatser för betydelsefulla personer, det är mycket intressant att följa historien i kyrkorna runt Mälaren.

I domkyrkan kan man nog gå runt en hel dag här finns gravmonument, målningar och många vackra fönster, men efter stund går vi ut i det fina soliga vädret. I kvarteren nedanför kyrkan ligger de äldre delarna av staden som klarade sig undan den stora stadsbranden 1871. Här finns Strängnäs äldsta gata, Lillgatan, med sina kullerstenar och de fint bevarade trä och stenhusen lyser i nyanser av färgerna vitt, rött, och lite gult.

Promenad i de gamla kvarteren

Strängnäs är en mysig och idyllisk liten stad perfekt att stanna till i för att kanske ta en söndagspromenad. Eller varför inte stanna lite längre för att hinna läsa de skyltar som finns på några av de äldre husen som berättar om dess tillkomst och historia, njuta av de vackra grönskande trädgårdarna som syns mellan husen. Lite längre bort skymtar Mälaren, det är inte svårt att bli riktigt förtjust i den trevliga småstadsidyll som präglar staden och vi kommer säkert tillbaka för att uppleva mer av Strängnäs.

Mariefred

Inte långt ifrån Strängnäs ligger den trevliga Mälarorten Mariefred. Hit kommer man nog främst för att se det vackra slottet Gripsholm. Redan i mellanstadiet på sjuttiotalet fick jag och många andra elever i Stockholms stad besöka Mariefred och Gripsholms slott, min egen klass fick till och med åka ångtåget. Dagens ångtågsrutter som kallas “Lilla rundturen” går mellan Mariefred och Taxinge samt “Mariefredsrundturen” går mellan Stockholm och Mariefred. I det vackra stationshuset finns café och butik och en utställning om järnvägens historia. Tyvärr är allt stängt när vi besöker Mariefred i mitten av september.

Mariefred ligger vackert vid Gripsholmsviken av Mälaren, orten växte upp på 1300 – talet och fick stadsprivilegier år 1605. Kyrkan i Mariefred uppfördes ca 1624 på en plats där det tidigare låg ett 1400 – tals kloster. Trähusbebyggelsen uppfördes under 1700 och 1800 – talen och som fortfarande finns väl bevarade och ger Mariefred en riktigt pittoresk känsla.

Gripsholms slott

Slottet byggdes under 1500 – talet på Gustav Vasas initiativ. Det finns många välbevarade rum från den epoken, det mest kända är Hertig Karls kammare.En annan av sevärdheterna är Gustav III:s teater som teaterkungen lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Andra sevärdheter på slottet är den stora porträttsamlingen – Svenska statens porträttsamling med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

Eftersom vi har besökt slottet tidigare går vi inte in men vill man besöka slottet kostade det nu i september 2019, 130 kronor per vuxen och ytterligare 30 kronor om man ville lägga till en guidad tur på cirka en timme.

Mariefreds pittoreska träbebyggelse

När vi i tittat runt vid slottet fortsätter vi in mot Mariefred där det finns flera trevliga restauranger och caféer. I den gula vackra byggnaden ligger ortens bibliotek, som tyvärr är stängd eftersom det är söndag, men det hade varit intressant att även se byggnaden inifrån.

En äkta kullerstensgata pryder vägen ned mot kyrkan som ligger högt upp på en kulle med utsikt över Mälaren.

Mariefreds kyrka

Åh nej, inte ännu en kyrka, men vad ska en göra? Det finns ju så himla många kyrkor i Sverige. Minst en kyrka i varje liten ort, man behöver inte åka långt innan nästa kyrka dyker upp. Under sommaren och tidig höst har vi gjort riktigt många besök i kyrkor som dykt upp på vår färdväg och ju fler vi besökt desto mer intressanta blir besöken. Kopplingen mellan kyrkorna, slotten och kungligheterna vid Mälaren är spännande och genom att besöka kyrkorna tycker jag att man kommer den svenska historien lite närmare. Kungarna och Drottningarna har varit många särskilt efter Gustav Vasas tid på tronen då ett helt gäng av sönerna blev regenter, dock inte så länge åt gången eftersom de inte blev så gamla.

Mariefreds kyrka byggdes mellan 1621 – 1624 men brann ner och byggdes upp igen med bistånd av Drottning Hedvig Eleonora(1636 – 1715) och stod klart 1698. Hedvig Eleonoras drottningvälde som hustru åt Karl X, mor åt Karl XI samt farmor till Karl XII hade nog betydelse för att hon skulle kunna sätta mycket av sin egen prägel på kyrkan och särskilt altartavlan som är gjord av drottningens hovmålare är lite  speciell eftersom den föreställer Jesus födelse och förutom Maria skymtar även två andra kvinnor på denna målning och det sägs att Hedvig Eleonora förmodligen tillägnat denna målning till någon som stod henne nära. Att målningen kom att hänga som altartavla sågs nog inte med blida ögon av 1600 – talets präster men Hedvig Eleonora hade med sin högre samhällsposition mer makt så prästerna fick snällt foga sig i detta.

Efter ett mycket intressant besök i Mariefreds kyrka där vi får en spontan guidad tur lämnar vi Mariefred och kör mot Södertälje. Förmodligen hade jag aldrig kommit på tanken att åka till Södertälje om vi inte ska göra en bilresa runt Mälaren, självklart platsar Södertälje med sitt perfekta läge vid Mälaren för ett stopp på en Mälartripp.

Jag tror ingen skulle säga till mig; åk till Södertälje det är så mysigt där, ja så som man säger om till exempel Sigtuna som också ligger med perfekt läge vid Mälaren. Nej, Södertälje kör man så snabbt som möjligt förbi i vanliga fall, men nu är det dags att faktiskt stanna och göra ett första besök.

Södertälje

Redan år 1070 omnämndes staden i de historiska källorna. Södertälje kallades Tälje och under 1100 – talet var det viktig kyrkstad där det hölls många rådslag som påverkat den svenska historien. Karl IX satsade aktivt på Telge som handels- och sjöfartstad under sin tid som hertig av Södermanland, vilket bidrog till ökat byggande när bland annat en hamn anlades strax söder om staden. I mitten av 1700 – talet började staden med industriell tillverkningen som komplement till sjöfarten.

Under 1800 – talet byggdes hamnen ut och nya transportvägar tillkom. 1819 invigdes Södertälje kanal och dryga fyrtio år senare öppnades järnvägstrafiken mellan Södertälje och Stockholm. Staden blev känd som badord och hade både kall och varmbad.

Vi parkerar bilen precis utanför Södertälje badhotell som fortfarande finns kvar men som numera är ombyggt till kontor. Stadens epok som badort varade i nästan hundra år mellan åren 1849 och 1945.

Under 1950 -talet ansågs de centrala  delarna av Södertälje som dåliga och nya flerfamiljshus uppfördes  i ytterområdena. Citysaneringen genomfördes vilket innebar att mycket av den gamla bebyggelsen revs men en del av  den gamla bebyggelsen flyttades till stadsmuseet Torekällberget som än idag är en populär sevärdhet.

Badhotellet i Södertälje från 1899.

Kringlan  är Södertäljes shoppinggalleria.

Södertälje visar sig från sin bästa sida denna soliga söndag. Vi promenerar i stadens centrum som ligger vackert vid Mälaren, det finns många butiker och en hel del restauranger och caféer. Några pampiga trävillor med sina grönskande trädgårdar ligger utmed strandpromenaden. När vi strosat runt i Södertäljes centrala delar tar vi bilen och kör mot Torekällberget, en av Södertäljes stora sevärdheter  men som jag inte alls känner till men visar sig vara en mycket trevlig sevärdhet. Många av stadens bebyggelse från 1700 och 1800 – talet har flyttats hit till stadsmuseet och som man kan besöka gratis. Här kan man titta in i mysiga små trädgårdar och även gå in i de gamla byggnaderna. Det finns en liten affär och ett café även de i gammal stil.

Fin utsikt över Södertälje har uppe på Torekällberget.

Mälaren runt med bil

Det känns som turen runt Mälaren aldrig tycks ta slut, nästan som att besöka ett helt land. Historien runt Mälarstäderna är rik och vi behöver inte resa långt för att få riktigt trevliga upplevelser. Det finns en  fantastiskt natur runt varje hörn och varje ort har sin historia och så väl bevarad att man nästan kan känna den på plats. Jag kan konstatera att vi är långt ifrån klara med vår roadtrip runt Mälaren eftersom varje plats vi har stannat till på alltid ger oss lite dåligt samvete, vi borde egentligen stanna längre för att uppleva mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + tio =