LandskapstopparMedelpadSverige

Medelpads högsta topp – Myckelmyrberget 577,7 m.ö.h

Vi är på väg söderut i Norrland, ja faktiskt är vi på väg hem efter nära 3 veckor på resande fot. Vid planeringen av vår Norrlandsresa var tanken att besöka nationalparker och högsta toppar i de olika landskapen som vi passerar. Visst förstod jag att det kanske skulle bli svårt att göra dem alla men planen var att göra så många som möjligt.

Att hitta nationalparkerna är inte svårt men att ta sig fram till några av dem är inte det lättaste. Några kräver dagsvandringar med övernattningar och goda förberedelser med bokning av husrum. När det gäller landskapstoppar är några mycket lätta att hitta, andra kräver tuffa vandringar som bland annat Härjedalens högsta topp, Helags. Två av topparna, Lappland och Jämtlands, Kebnekajse respektive Templet känns mycket svåra att klara av. Det hade varit roligt att prova men då kommer vi behöva betydligt bättre förberedelse, kanske går det att genomföra bägge topparna, någon gång i framtiden.

Flera av topparna som vi letat efter i Norrland har inte heller varit så enkla att hitta, som till exempel Medelpads högsta topp, Myckelmyrberget. Trots att den vägbeskrivning som jag har är mycket detaljerade verkar den inte stämma när vi kör på skogsvägarna söder om Ånge.

Till en början är vägbeskrivningen mycket bra och när vi tar av från länsväg 315 söder om Ånge ser vi enligt anvisningen en stor gul skylt för Myckelmyrberget. Alltså bör det vara hur lätt som helst att hitta till punkten, men något har tydligen hänt sedan vägbeskrivningen gjordes. Ingen av de skyltar som vi bör passera finns i verkligheten, dessutom har en ny vindpark byggts i skogarna. Några av vägarna verkar nya och vi får testa att köra ett par mindre skogsvägar tills vi hittar den rätta vägen.

Fin och bra skylt visar vägen in mot Myckelmyrberget, men sedan blir det svårare…

Inga skyltar finns uppsatta utmed vägen. Vi kör efter google maps, den sista vägen är i mycket dåligt skick. 

I färdanvisningen står att den sista vägen är dålig men det här kan man knappt kalla för väg när den  gräsbevuxna skogsstigen blir allt mindre och till sist är det bara några traktorspår som man nog inte ska köra bil på alls. Nu har vi tur att det ändå är torrt och soligt väder, hade det regnat hade risken att fastna varit stor.

Jag och maken kan inte enas om huruvida det går att köra här eller inte. Maken verkar tycka att det här är en riktigt rolig utmaning. Trots att det är mitt påfund börjar jag tycka att det känns sjukt att köra omkring i skogarna på det här viset och leta efter ett landskaps högsta topp. Det hela är ett galet projekt, men det går inte att låta bli.

På bilderna ser det inte så farligt ut men att komma med en rätt stor och tung bil på de eländiga skogsvägar känns lite galet. Det verkar som det är ett tag sedan någon bil körde här.

Till sist lyckas jag få maken att stanna bilen för att gå upp de sista hundra meterna mot den enda skylten som finns där idag. Därefter är det en lätt promenad genom skogen där stigen nästan har vuxit igen upp mot Myckelmyrberget. Och yes, vi hittar punkten och är ännu en landskapstopp rikare.

Inte mycket att se här upp på toppen, endast ett halvt nedmonterat torn.

Liten utsikt över trädtopparna bjuder Medelpads högsta topp oss på.

Medelpads högsta topp: Myckelmyrberget 577,7  m.ö.h

Plats: Västsydväst om Ånge i västra Medelpad

Svårighetsgrad: Mycket lätt (Den sista delen av den körbara vägen mot toppen är mycket dålig).

Hitta hit: Kör väg 315 västerut cirka 19,6 km strax söder om Ånge till avtagsvägen till Myckelmyrberget. Vägen är skyltad med en gul vägskylt. Kör till vägen nästan tar slut, strax innan finns en avtagsväg som till en början ser ut som en väg men blir mycket snart knappt körbar. Sommaren 2021 finns inga skyltar som visar var vägen mot Myckelmyrberget.

Om jag fått bestämma hade jag parkerat bilen vid den sista avtagsvägen och gått den knappa kilometern upp mot den enda skylten som dyker upp cirka 300 meter innan toppen.

Läs mera: Ångermanlands högsta punkt

Läs mera: Härjedalens högsta punkt 

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Så underbart roligt är det att hitta landskapstoppen i Medelpad. Alla eländiga vägar är bortglömda och ja, jag vet att det är galet projekt, men ändå så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + nitton =