Örebro – Ett utmärkt stopp för resa i Sverige

Örebro har ett bra läge för att göra ett stopp oavsett om man kör söder, väster, öster eller norröver. Vi har många gånger tänkt göra en övernattning i staden men det har inte hunnits med förrän under vår första sommarresa. Örebro ligger knappa 20 mil från Stockholm och kan passa perfekt för en weekendresa eller som för vår del när vi ska besöka både Västmanlands och Närkes högsta topp.

När jag söker boende för en natt i Örebro dyker Clarion Collection Hotel Borgen upp med ett fint erbjudande om halvpension. Detta passar oss utmärkt eftersom vi förmodligen kommer att komma fram relativt sent och har vi allt samlat under ett och samma tak behöver vi inte lägga tid på att leta middagsmat. Det kan förstås låta lite stressigt, men för oss är nog semester mer äventyr och upplevelser än att ligga i solstolen och gå på restaurang. Självklart gillar vi också att sitta länge på en trevlig restaurang och njuta av god mat och dryck, men den här kvällen prioriterar vi effektivitet så att vi även hinner se lite av den vackra staden Örebro.

Hotel Borgen är både vackert och ligger med perfekt läge mitt i stadskärnan.

Gärna svalt väder

Äntligen, får man väl ändå säga har det blivit lite svalare och några åskoväder har passerat när vi anländer Örebro framåt 17 – tiden på eftermiddagen. Det är ju lite si så där att bo på hotell i Sverige under sommaren. Många rum är olidligt varma, några går inte ens att öppna fönstret på, och luftkonditionering verkar fortfarande vara ovanligt trots att vi får det allt varmare klimat. För mig tar det lång tid att vänja mig vid kvalmiga hotellrum och jag hoppas nästan alltid på mulet väder när vi anländer ett hotell. På hotel Borgen känns det svalt och skönt, här finns flera fönster att öppna.

Clarion hotell ligger perfekt i centrala Örebro och har funktionella och hyfsat stora rum. Middag och frukost ingick i vårt pris. Parkering finns utanför om man hittar en ledig plats, annars kan man parkera via hotellet mot avgift.

Efter en god och trevlig middag tar vi oss snabbt ut på stan. Vi vill hinna se så mycket som möjligt och det passar bra att bo så pass centralt som vi gör. Endast några meter från hotellet ligger Örebro slott som är stans stora centrala sevärdhet. Slottet är förstås stängt så här pass sent på kvällen, men slottsparken är fin att ströva runt i.

Örebro slott

Vi går utmed Svartån runt Örebros mäktiga och vackra slott. Riktigt hur gammalt slottet egentligen är vet ingen. Troligen var slottets äldsta del ett medeltida stenhus som senare kompletterades med ett högt försvarstorn, som omgavs av en tjock ringmur. Mer säkert är att en större borg kom till i mitten av 1300 – talet. Borgen kallades Örebrohus.

Borgen blev indraget i stridigheter flera gånger under medeltiden. Gustav Vasa lyckades 1522 inta den illa åtgångna borgen men det var först efter Gustav Vasas död tjugo år senare som Örebrohus ärvdes av sonen Hertig Karl, senare kung Karl IX som 1573 inledde en omfattande om- och tillbyggnad som var färdig först femtio år senare, 1625.

Fin stadspark med strövområden

Eftersom vi bara ska göra en övernattning i staden väljer vi de sevärdheter som ligger inom rimligt avstånd. Vi tittar oss omkring och ser en skylt mot Wadköping. Det passar bra att fortsätta att gå längs promenadvägen vid den fina stadsparken utmed Svartån. Ganska snart kommer vi fram till Wadköping som vi hört ska vara både intressant och sevärt att besöka.

Parken är inspirerande och vacker med flera roliga inslag.

Härliga gröna och färgsprakande växter pryder stadsparken.

Wadköping

Vi når fram till Wadköping som jag länge varit nyfiken att se. Namnet Wadköping kommer från det namn som författaren Hjalmar Bergman gav sin barndoms uppväxtmiljö. Framför allt skildrad i romanen “Markuells i Wadköping, som även blev tv – serie.

Wadköping är alltså en fiktiv plats, och nämns lite som Örebros eget Skansen. Här finns museer, utställningar, caféer, restauranger, butiker och hantverkare. Så här på kvällskvisten verkar dock allt vara stängt, men förmodligen är vi lite tidigt ute på säsongen.

I Wadköping möts vi av gamla hus och gårdar som har flyttats hit från centrala Örebro. Mitt i Wadköping ligger stadsgatan med hus på bägge sidor. På den ena sidan står det låga röda hus som kommer från 1600-, 1700- och det tidiga 1800 – talet. På andra sidan kan man se hur det såg ut i Örebro efter den stora stadsbranden 1854.

Mycket intressant att besöka innegårdar och se bebyggelsen här i Wadköping.

Här i Wadköping får vi en bild av svunna tiders Örebro. Området består av trähus och gårdar från fyra olika sekel.

Cajsa Warg

Vi går in på Cajsa Wargs gränd. Vi letar oss vidare mot Cajsa Wargs hus. Det låg tidigare bakom S:t Nicolai kyrka. Huset är från 1600 – talet och ägdes av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Cajsa blev känd som “den moderna svenska kokkonstens moder”. Framför allt genom hennes kokbok “Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber” från 1755. Huset innehåller idag utställningar om både Cajsa Warg och 1700 – talets kokkonst.

Stängt men trevligt ändå

Tyvärr är allt stängt men vi tycker ändå att besöket är intressant och givande. Det finns flera informationsskyltar att läsa vid de gamla husen och gårdarna. Kanske kan vi återkomma en annan gång och besöka något museum här.

Vi går tillbaka in mot centrum igen men håller oss längs Svartån och känner oss riktigt nöjda med vår trevliga kväll i Örebro.

Men oj, här måste jag nog växa till mig lite för att komma upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 × 1 =