SödermanlandSveriges 290 kommuner

Eskilstuna – Historisk kommun i landskapet Södermanland

Eskilstuna kommun ligger cirka 13 mil från Stockholm och knappa tre mil söder om Strängnäs. Centralorten, Eskilstuna är en trevlig liten stad med vackra kyrkor och en hel del sjöar som omger hela kommunen. Vi har besökt Eskilstuna i olika omgångar och har upplevt ett par olika sevärdheter. Häng med på ett kommunbesök i Eskilstuna.

Eskilstuna är en kommun i Södermanlands län och genom centralorten Eskilstuna flyter Eskilstunaån som sätter sin prägel på stora delar av centrum. När vi har anlänt Eskilstuna brukar vi komma norrifrån och då är det just Eskilstunaån tillsammans med den ståtliga Klosters kyrka som är det första vi möts av.

Lite historia

Området runt Eskilstuna var bördigt, vilket gjort att människor tidigt valde att bosätta sig här. Under hedendomen fanns två handelsplatser som kallades för Tuna och Fors, vilka var ett slags handelscentrum för Rekarnebygden, platsen där Eskilstuna ligger idag,

Kring 1000 – talet nämns den mäktiga Sigrid som lät bygga en bro vid nuvarande Sundbyholm. Hon lät göra den stora Sigurdsristningen som finns kvar än idag. Strax därefter kom munken och missionären Eskil hit och blev biskop över Tuna stift som idag är Eskilstuna. Enligt legenden från 1300-talet dödades Eskil av asatroende hedningar i Strängnäs i slutet av 1000-talet.

Någon gång före 1266 ändras namnet från Tuna till Eskilstuna. Namnet Eskilstuna finns belagt i ett medeltidsbrev skrivet på latin hos riksarkivet första gången 1285.

Torshällas betydelse 

Efter landhöjningen minskade Eskilstunas betydelse som handelsplats. Landhöjningen hade skapat nya vattenfall i ”Torshag”, där dagens Torshälla ligger strax intill Eskilstuna. Torshälla fick stadsprivilegier redan 1317 eftersom staden var en viktig hamn och handelsplats vid åns mynning i Mälaren. Torshälla kom att bli viktig för Eskilstunas fortsatta utveckling.

På 1500 – talet försökte man förbinda Mälaren med Hjälmaren, vilket påverkade Torshälla. Den första kanalen, Karl IX:s kanal som även var Sveriges första kanal, stod färdig 1610 men lades ned 1650. Då hade Hjälmare kanal öppnats och fungerade bättre. Torshälla blev istället omlastningsplats för olika varor som skulle vidare till Eskilstuna. En stor brand bröt ut 1798 och ödelade större delen av Torshälla och efter det övertog Eskilstuna en alltmer ledande roll.

När Hjälmare kanal fick en ny sträckning 1830 gjordes Torshällas hamn överflödig och orten kom istället att satsa på en del industri.

Vårt besök i Torshälla

Trots att min mormors syster, Elsa, levde stora delar av sitt liv som trägdgårdsmästarfru i Torshälla är våra besök inte många i orten. En höstdag för något år sedan tar vi oss ändå hit. Både växthus och trädgårdsföretaget är sedan länge nedlagda och kvar finns ingenting för oss att besöka mer än kanske en gravplats. Alla andra släktingar har förmodligen flyttat härifrån, vilket är lite synd eftersom det visar sig att Torshälla är en riktigt mysig liten ort, särskilt den äldre delen.

Den äldre stadsbebyggelsen är huvudsakligen koncentrerad till det gamla Torshälla på den västra sidan av ån, där kyrka och rådhus finns. Den gamla huvudgatan, Storgatan går parallellt med ån och på den östra sidan av ån ligger det moderna centrumet vid Östra torget. Brogatan binder samman den gamla staden med centrum och korsar ån vid Kvarnfallet. Öster om centrum rinner Torshälla kanal.

Som i så många andra städer i Sverige under 1700- och 1800 – talen brann även stora delar av Torshälla ner. År 1798 brann bland annat rådhuset och ett sextiotal av stadens hundra gårdar ner till grunden. Många invånare lämnade då Torshälla och först 1820 hade staden återhämtat sig och börjat växa igen. Under 1800 – talets senare hälft började staden förändras och Nyby bruk som låg strax intill Torshälla expanderade och flera andra mindre fabriker etablerades.

Under tidigt 1900 – tal blev det åter hög arbetslöshet man övervägde till och med ett samgående med Eskilstuna i början av 1930 – talet. Men så småningom blomstrade Torshälla igen, mycket tack vare att Nyby bruk gick bra vilket gjorde att befolkningen växte.  År 1971 slås ändå trots motstånd från orten, Torshälla ihop med Eskilstuna.

Torshälla rådhus

Torshälla kyrka

En av ortens vackraste byggnader är Torshälla kyrka. De äldsta delarna uppfördes i romansk stil på 1100 – talet. När Torshälla år 1317 fick stadsrättigheter och stadens snabba befolkningstillväxt gjorde att en tillbyggnad av kyrkan nödvändig. År 1614 byggdes kyrktornet om med en hög tornspira. Under den här tiden var byggnaden en av Sveriges högsta byggnader. Den användes som landmärke av sjöfarten på Mälaren. Spiran förstördes dock när ett åsknedslag satte brand på taket 1873. Vid återbyggnaden ersattes sprian med de nuvarande låga trappstegsgavlarna i tegel.

Torshälla folkskola.

Skulptur i Torshälla.

Torshälla är riktigt mysig att promenera runt i. De gamla byggnaderna utgör en liten egen stadskärna tillsammans med kyrka och rådhus. På andra sidan ån ligger det nyare Torshälla.

Tillbaka i Eskilstuna

När Torshälla mist sin betydelse kom Eskilstuna istället att ta dess plats. Genom ett riksdagsbeslut 1771 grundades Eskilstuna Fristad. Där fick småföretagare inom metallförädling fritt bedriva sin verksamhet utan skråtvång och tullavgifter. Fristaden utvecklades under 1800-talet och industristaden Eskilstuna växte fram. Fabriker som Gevärsfaktoriet, Munktells mekaniska verkstad och Jernbolaget spelade stor roll för stadens utveckling till framgångsrik industristad.

Mot slutet av 1800-talet grundades nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen, vilka engagerade både kvinnor och män. Framför allt nykterhetsrörelsen förbättrade livet för många familjer. Arbetarrörelsen uppstod vid århundradets slut. Järn- och metallarbetareförbundet välkomnade dock inte den stora mängd kvinnor som utförde fabriksarbete i hemmet, med bland annat slipning och putsning.

Den första järnvägsförbindelsen mellan Oxelösund – Flen – Westmanland – banan invigdes 1877 och följdes av Norra Sörmlands järnväg mellan Eskilstuna och Stockholm och stod färdigt 1895.

Med industrialiseringen ökade också befolkningen i Eskilstuna och även i de kringliggande landskommunerna Fors och Kloster. Många arbetare flyttade in till staden från landet och befolkningen mer än dubblerades mellan åren 1870 och 1900.

Utvecklingen och expanderingen fortsatte även in på 1900 – talet och under en tid var Eskilstuna en av Sveriges mest expansiva städer och avancerade, vid rangordning efter folkmängd till elfte plats år 1950. Det var främst inom järn-, metall- och verkstadsbranschen där den industriella utvecklingen var som störst. Senare under 1900 – talet avtog det industriella beroende och expansionen avstannade. Eskilstuna blev så småningom en service- och handelsort.

Uppleva i Eskilstuna

Eskilstuna är en trevlig stad med många möjligheter till upplevelser. En av Eskilstunas mest kända sevärdheter är kanske Eskilstuna Zoo, en välbesökt djurpark. En annan sevärdheter är Klosters kyrka, den magnifika byggnaden ligger centralt och syns över stora delar av stan.

Strosa i centrum

Eftersom vi vill besöka kommunhuset tar vi oss först till Eskilstunas centrum. Efter lite letande efter gratisparkering får vi foga oss i stadens parkeringsbestämmelser och parkera med app.

Det är en promenadvänlig stadskärna med flera olika butiker. Vi tar oss vidare till Fristadstorget där stadshuset är placerat med kommunens administration.

Stadshuset

Eskilstuna stadshus byggdes 1897 som lokal för stadens administration, vilken tidigare suttit i rådhuset. När byggnaden var klar hade den tinnar högst upp i hörnen och tre entréer. I stadshuset fanns då både bank, post och hotell. Det fanns även en restaurang med festvåning, vars stora sal också fungerade som sessionssal för stadsfullmäktige. Vid en ombyggnad på 1940-talet höjdes flyglarna med en våning. En länga längs Nygatan revs också vid ombyggnationen.

Idag tjänar stadshuset som kommunhus till sina 107 468 invånare.

Eskilstuna stadshus är en vacker byggnad.

Fristadstorget är stadens mittpunkt och omges med sidogator mestadels på gågata. Här brukar det bedrivas torghandel och när vi besöker torget riggar man med scen för något slags event inför senare delen av eftermiddag och kväll.

Många av Eskilstunas skulpturer påminner om tiden då staden drevs av industrier. 

Det finns flera intressanta statyer och minnesvärda markeringar runt om i de centrala delarna av stan. 

Fristadstorget 

Tyvärr slår vädret om på kort tid och det fina solskenet blir hastigt regn. Typiskt när vi inte känner oss helt klara med Eskilstuna. När vi lämnar staden ser vi att de gamla industrikvarteren ännu finns kvar och det hade även varit lite spännande att besöka mer av det gamla Eskilstuna.

Tunafors fabriker var ett järn- och stålmanufakturverk med gjuteri och elektrisk vattenkraftstation. Idag står byggnaderna till viss del  tomma. 

Slottsbesök

När det finns slott i den kommun vi besöker är det förstås kul att se det. I Eskilstuna finns det åtminstone två slott varav det ena är Stora Sundby slott och det andra är Sunbyholms slott. Men givetvis är det Stora Sundby slott som jag länge velat besöka, eftersom det är så himla vackert. Tyvärr är slottet inte öppet för allmänheten, men att besöka slottsparken är möjligt. Alltså kör vi dit. Det är faktiskt betydligt längre än jag tänkt mig, men de tre milen är snart gjorda och vi kan se slottet på håll när vi parkerat bilen. Slottet ligger vackert vid Hjälmarens strand.

Stora Sundby slott

Även om vi inte kan besöka slottet inomhus är det ändå ett mycket sevärt slott exteriört. Ett riktigt sagoslott som nästan inte känns verkligt. När vi parkerat bilen tar vi oss till fots och kommer allt närmare. Tyvärr är parken närmast slottet privat men vi kommer hyfsat nära för att se den detaljrika fasaden med både stora och små torn som pryder taket i olika sektioner.

Stora Sundby slott är nog ett av de allra vackraste slott som vi beskådat. Det är ett ganska ungt slott. Tidigare låg här en gammal borg, men byggdes om till ett fantastiskt vackert slott och stod färdigt 1848.

Slottet är ombyggt med många intressanta symboler. De fyra tornen ska symbolisera årstiderna och de tolv mindre tornen symboliserar årets månader och de 52 rummen symboliserar årets veckor och de 365 fönstren symboliserar årets alla dagar.

Jag som älskar slott blir eld och lågor när jag ser slottets alla små torn och hela den enastående byggnaden. Ett slott som nästan tar andan ur en och helst av allt skulle jag så gärna vilja besöka det. Men slottet är bostad åt familjen Klingspor och tyvärr visas det inte för allmänheten mer än vid några enstaka under året och då öppnas det för grupper mellan 20 – 50 personer. Det gäller alltså att vara uppmärksam för att ordna biljett till ett sådant evenemang. Det skulle vara så spännande och intressant att se slottet inifrån också.

Familjeslott

Familjen Klingspor har ägt slottet sedan 1888. Men långt dessförinnan fanns en borg som stod färdig redan på 1550 – talet. Genom giftermål tillhörde borgen den mäktiga familjen Sparre. I början av 1800 – talet dog dock denna gren av släkten Sparre ut och borgen köptes då av greve Carl De Geer. Hans hustru Ulrika var inte helt förtjust i den tråkiga borgen, hon ville ha en romantisk riddarborg. Hennes förmögna make hörsammade hennes önskan och lät förvandla borgen till ett praktfullt sagoslott i nygotisk anda med tinnar och torn.

Stora Sundby är inte enbart ett vackert slott. Ägorna har hela 3 700 hektar mark och drivs som företag. Näringsverksamheten består framför allt av skogsbruk med produktion av timmer och massaved, jordbruk med vallodling och mycket annat.

Café i orangeriet

Även om det inte går att besöka slottet mer än vid några enstaka tillfällen under året finns ett café längs allén som leder upp till slottet. Den gula längan var en gång i tiden gårdens orangeri och används idag till ett café med utsikt över sjön Hjälmaren och slottet. Här serveras lättare maträtter och bakverk. Det är ett riktigt mysigt ställe.

Trots uteblivet besök inomhus på slottet blir vi smått förtjusta i Eskilstuna  som visar sig vara en kommun med många trevliga sevärdheter och utflyktsmål. Kommunen ligger även i närheten av både Strängnäs och Nyköping, där det finns ännu fler möjligheter att göra utflykter i trevliga miljöer. Att vi återkommer till Eskilstuna är bara en tidsfråga.

Läs mer om våra kommunbesök, på sidan:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 235/ 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − femton =