ItalienToscana

Volterra – Spännande medeltida stad i Toscana

En av Toscanas alla medeltida små orter är Volterra. Den lilla medeltida orten ligger högt uppe på en kulle med vyer över det toskanska landskapet.

Den lilla toskanska staden Volterra ligger mellan floderna Bra och Cecina. Runt den historiska stadskärnan löper givetvis en stadsmur som sig bör och när man stiger innanför muren är det som att stiga in i en annan värld, än vår nutida. Den medeltida stadskärnan är otroligt fascinerande och de gamla stenhusen är mycket välbevarade.

Volterra som ligger högt upp på en kulle med vyer över det toskanska landskapet är en av flera orter i Toscana som anlades av etruskerna på 300 – talet före Kristus, men fynd visar att platsen varit bebodd så tidigt som  på 1000 – talet före Kristus.

Utsikten över det toskanska landskapet är vackert och beror på att staden ligger på en bergskulle. Byggnaderna går i ljusgula och milda  färger i brunt och vitt. Den nyare bebyggelsen smälter väl in i de gamla medeltida bebyggelsen. Det är faktiskt lite svårt att se vad som är det nyare och vad som är den äldsta delen av stadskärnan, men visst har man restaurerat bebyggelsen under åren för att den inte ska förfalla.

Att anlända Volterra med bil

Det smidigaste sättet att ta sig runt i Toscana är förstås med bil. Däremot är det ibland en utmaning att hitta parkeringsplats, men i Volterra har man löst det problemet med ett stort parkeringshus. Även om vi anländer strax innan lunchtid börjar det redan bli ont om parkeringsplatser och vi får köra runt en stund för att leta efter en plats på de olika våningsplanen i parkeringshuset.

När vi väl hittat parkeringsplats är det inte alls så dyrt att parkera bilen, ett par euro per timme. Vi tar oss via parkeringshuset direkt in i staden, mycket smidigt.

Bland gränderna ligger mängder av små restauranger och barer. Efter morgonens överdådiga hotellfrukost har vi ännu inte börjat fundera på lunch, men det är alltid skönt att vara på populära platser tidigt på dagen när turisterna ännu inte behöver trängas alltför mycket.

Mitt i Volterra, på stadens huvudtorg, Piazza IV Novembre, ligger en vacker byggnad. Det är Palazzo dei Priori, Volterras stadshus i gotisk stil som byggdes i flera delar mellan åren 1293 och 1443. Stadshuset ska även vara Toscanas äldsta stadshus. Riktigt mäktigt.

I de allra flesta toskanska byarna finns det alltid ett flertal kyrktorn. Även i Volterra kan vi se ett par stycken. Några brukar man kunna traska upp i för att vidga vyerna över det toskanska landskapet.

Det finns många intressanta och spännande byggnader att se. Bland några av de mest intressanta är det kyrkor som utmärker sig med sin speciella utformning, både på utsida- och insida. Tyvärr kostade det inträde till några av de äldsta kyrkorna som vi gärna hade sett mer av. Det vanliga är ju att många av kyrkorna brukar vara gratis att beskåda.

Kanske känns namnet Volterra bekant från litteraturen där staden Volterra omnämns i de bästsäljande böckerna av Stephanie Meyer; “När jag hör din röst”, “Ljudet av ditt hjärta” och “Så länge vi båda andas”. I böckerna är Volterra hemstad för den mäktiga vampyrklanen, Volturi.

Riktigt spännande ungdomsböcker som också har blivit film. Jag har läst dem alla och även sett någon av filmerna. Och när jag läste avsnitten som handlade just om Volterra tänkte jag förstås att dit måste vi ta oss någon gång. Sagt och gjort…

I Volterra finns ett stort utbud av butiker, både med mat, delikatesser och förstås souvenirer. I stenlagda gränder strosar vi runt och tar in den mycket speciella atmosfären som råder i den gamla stenstaden.

Det finns många spännande gränder att strosa runt i och förundras över vem som en gång i tiden byggde upp staden och vilka människor som traskat runt här genom århundradena.

För mer än 2000 år sedan började etruskerna att arbeta och hantera materialet alabaster. Volterra är också känd för sina hantverkare som har skulpterat detaljrika vita statyer och objets d´art, dekorativa konstverk. Från början användes alabaster till att göra gravmonument. Råmaterialet som användes kom förmodligen från gruvorna i Castellina Marittima, dryga fyra mil från Volttera.

I mitten av 1500-talet använde flera konstnärer från Volterra materialet för att skapa heliga konstverk som bland annat ljusstakar och pelare för olika kyrkor i staden. Snart fick även andra konstnärer utanför Volterra upp ögonen för det vackra materialet och beställningarna började strömma in från andra delar av Toscana. Så småningom även från andra länder. Efter en tid upphörde användningen av alabaster och togs inte upp igen förrän framåt 1800 – talet. I dag finns det viss tillverkning av lokala alabasterhantverkare och det säljs föremål av materialet i ett flertal butiker i staden.

Strax intill Volterra ligger arkeologiska utgrävningar Vallebuona och rester av en amfiteater från 100 – talet före Kristus. Än idag står de romerska marmorklädda pelarna kvar i området.

En bit bort från själva stadskärnan tar vi oss vidare uppför en ganska brant och jobbig backe. På håll kan vi se det runda tornet som är en del av Medicifortet. Fästningen har anor från 1472 då Florens vunnit i ett krig och Volterra måste underkasta sig den florentinska staten. Belägringen hade letts av  Federico da Montefeltro, och som lät bygga fästningen med murar för att kunna kontrollera Volterra på bästa möjliga sätt.

Det är inte svårt att bli hänförd av alla små medeltida städerna i Toscana. Städerna med sina relativt små historiska stadskärnor ligger på ett bekvämt avstånd i landskapet. Det är nästan ett “måste” att ha bil för att ta sig runt mellan orterna på bästa möjliga sätt samtidigt är det en utmaning att hitta parkeringsplats beroende på säsong.

Vi tillbringar en knapp förmiddag i Volterra innan vi fortsätter en kort sträcka, endast cirka tre mil bort och hamnar i San Gimignano.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × tre =