SödermanlandSveriges 290 kommuner

Trosa – Småstadsidyll i Södermanland

Trosa kommun är kanske den mest pittoreska kommunen av alla kommuner i Södermanland. Åtminstone vad det gäller centralorten Trosa. Vi besöker Trosa kommun en underbar lördag i september och möter en riktig småstadsidyll i Södermanland. 

Trosa kommun – Världens ände

Trosa kommun ligger mellan Nyköping och Södertälje och med sin placering vid havet och med Trosaån som slingrar sig genom orten är det en riktigt idyll vi möter när vi anländer för ett kommunbesök. Trots att  vi vet att Trosa är en riktig pärla att besöka har vi tidigare endast gjort sporadiska snabbesök i den så gulliga orten.

När vi kör in i Trosa möts vi av en skylt som välkomnar oss med “Välkommen till Trosa – Världens ände”. Vi undrar förstås varför det står så. Är det kanske en slags slogan? Nej, det visar sig vara något som hängt med länge. Man tror att det kommer sig av att det bara fanns en enda tillfartsväg till Trosa och det var en rejält lång väg. När man väl vad framme kom man inte längre, det var stopp och havet tog vid, man var tvungen att vända, vilket då kändes som världens ände.

Lite historia

Trosa har en lång historia och arkeologiska fynd visar att det bott människor i trakten sedan stenåldern. Från 1300 – talet har Trosa varit en stad och låg då i närheten av Trosa lands kyrka. På den tiden låg åmynningen mycket högre upp än idag. Efter landhöjningarna sjönk vattenlinjen och staden flyttade efter tills den hamnade där den ligger idag.

Orten Trosa har således legat på samma ställe sedan i början av 1600 – talet. År 1610 fick staden sina stadsprivilegier av kung Karl IX och kallades då “Tosa Åmyne eller Åminne”.

Fisket var under mycket lång tid Trosas främsta näringsgren och under medeltiden hade staden stor betydelse som handelsplats.

Den nya staden växte fram som fiskeläge och den näringen kom att stå sig fram till andra världskriget då Trosa var ostkustens mest betydande fiskestad. I privilegierna ingick fiskerätt från Oxelösund till Södertälje.

Under århundraden var fisket huvudnäring för invånarna i Trosa. Man kallade de fiskare som under sommaren levde i små byar ute på skären för skärborgare. Vintertid tillbringade de i staden. I slutet av 1800 – talet började skärborgarlivet upphöra och under 1800 – talets senare hälft kom ångbåtstrafiken bli ett uppsving för Trosa. Handeln började blomma samtidigt blev Trosa en riktig turistort, framför allt för sitt havsbad.

På 1930 – talet växte en del mindre industrier fram, men de flesta invånare pendlar numera till sina arbetsplatser i Södertälje och Stockholm, eller tar sig söderöver.

Trosa är ju inte “bara”, den historiska stadskärnan. Det finns flera bostadsområden som har vuxit fram utanför det gamla stadsområdet. Villaområdet Östermalm tillkom redan vid sekelskiftet 1900, Ekensberg kort därefter. Först under 1960- och 1970-talet började dock en mer omfattande utbyggnad med nya områden runt omkring i kommunen.

I kommunen ingår även Vagnhärad och Västerljung. År 1974 uppgick Trosa och Vagnhärads kommuner i Nyköpings kommun, men bröt med Nyköping år 1992 och bildade då tillsammans en egen kommun under namnet Trosa.

Trosa kommunhus

Kommunens kommunhus ligger i en söt villa nära hamnen. Det är förhållandevis litet med tanke på att kommunen har 14 885 invånare.

För elva år sedan, i maj 2013 hölls en folkomröstning i kommunen om huruvida Trosa skulle byta län från Södermanlands län och landsting till Stockholms län och landsting. Av de 63 % röstberättigade som deltog i valet blev svaret, nej. 41,2 % av de som röstade var för ett länsbyte och 58,6 % var emot.

Rådhusparken

Strax intill Trosas kommunhus ligger rådhusparken. Den är döpt efter den gula träbyggnad som står i anslutning till parken. Från 1900 – talets början användes huset som rådhus. Idag är byggnaden ett av Trosas två kommunhus och kallas Gula huset.

I rådhusparken finns även Trosa kommuns vapen i konstsmide, uppförd av Martin Ohlsson. Rabatten i parken anlades till Carl von Linnés 300 års jubileum år 2007. Han ska ha varit på besök i Trosa i samband med en Ölandsresa under sin verksamma tid. Växterna består av fyra teman, vilda arter, medicinalväxter, trädgårdsväxter och stenparti.

Gula huset

De små gångbroarna med blomsterlådor över Trosaån bidrar till Trosas charm. 

Vårt besök i Trosa

Trosa är verkligen en härlig liten stad att strosa runt i. Trosaån som går genom stadskärnan ger känslan av en mysig småstadsidyll. Men visst kan det nog vara livat här vid stans restauranger sommartid, men en tidig höstdag som denna är det lugn som råder. En hel del helgflanörer förstås och även invånarna själva är ute och promenerar utmed ån.

Trevlig restaurang med tillhörande uteservering. 

Trosa Stadshotell

Mitt i stadskärnan vid torget ligger Trosa Stadshotell. Byggnaden har även varit rådhus, och från 1871 också tingshus. År 1872 öppnades även en källarrörelse och den tog så småningom över och blev Trosa Stadshotell.

I slutet av 1800 – talet hade Trosa börjat utvecklas till en populär badort, vilket inte var så konstigt. Närheten till Stockholm och den reguljära ångbåtstrafiken mellan storstaden och den vackra miljön ute i Trosa, gjorde att den lilla orten snabbt blev en mycket uppskattad badort, som även gav inkomster till lokalbefolkningen.

Stadshotellet med sin lummiga park och pittoreska punschverandor utgjorde navet för de välbeställda badgästernas sällskapsliv under sommaren. Det berättas att när Trosas badsocietet umgicks vid sekelskiftet hissade man flagg för den punsch som serverades för dagen. Trosa gul, Trosa blå och Trosa grön – Vilken var den godaste punschen? Ja, det fick badgästerna sitta och klura över. Men det hade de inte behövt göra eftersom det var samma innehåll i alla flaskor, men såklart ett bra försäljningsknep.

Det var inte enbart badgäster som gillade att bo på Stadshotellet. Under 1900 – talets början var hotellet också en central samlingsplats för den tidens författare. 

Torget

Idag har stadsplanen i stort sätt samma struktur som på 1600-talet. Vid det lilla torget uppfördes rådhuset och en bro förband de båda gatorna som låg på varje sida av ån. Till ån gick smala gränder så man kunde förtöja båtar eller vattna sin kreatur.

En av de mest framträdande husen i Trosa tycker vi är det röda gulliga huset med sitt speciella lilla torn. Här låg stadens första rådhus redan 1711, men det brändes ned av ryssarna 1719. Man byggde upp ett nytt på samma plats 1725 som revs 1883. Rådhustornet bevarades och placerades istället på den då nybyggda polisstationen. På platsen byggdes ett nytt skolhus men som senare fick ge plats åt dagens kopia, som uppfördes 1985, där det idag finns ett turistcenter och bibliotek.

Trosa är en riktigt pittoreskt och idyllisk småstad, med sina pastellfärgade sekelskiftsvillor utefter ån. Dessa minner om Trosas storhetstid under senare delen av 1800-talet och i början av 1900 – talet. I dagens Trosa är de vackra sekelskiftsvillorna varsamt restaurerade för att också kunna möta framtiden.

De historiska kvarteren

Vi lämnar torget och tar oss vidare i den äldsta delen av Trosa. Här har gatorna fått namn efter den hantverkare som bodde vid gränden, till exempel, Krukmakargränd, Kyrkgränd, Silversmedsgränd, Tjärfinnsgränd, Garvaregränd och så Punschgränd förstås.

På en av byggnaderna där vi strosar runt ser vi att det står “Punschhandlaren 17 -19”. Det vara här som Trosapunschen tillverkades av Spirituosa AB.

Garvaregården

Mitt i de äldsta kvarteren ligger Garvaregården. Det är en gammal hantverksgård från 1700 – talet. Den sista garvaren var Karl Jacob Dahlbom som kom till Trosa 1826 och bodde på Garvaregården med sin familj och anställda. Han och hustrun byggde även till en övervåning på bostaden, man behövde en större bostad då paret hade 14 barn.

Idag ligger Trosas hembygdsförening och stadsmuseum i byggnaden. Som besökare kan man se bostad och verkstad. Det finns även café och hantverksbod som håller öppet under sommaren.

Trosa stads kyrka

Inte långt från de gamla kvarteren ligger Trosa stads kyrka. Den togs i bruk 1711, tidigare hade det stått en gammal timmerkyrka som förfallit och det sägs att innan den nya till sist blev klar fick man hålla gudstjänst utanför, under bar himmel. Då det mesta i Trosa brändes ned under rysshärjningarna år 1719 fick kyrkan stå kvar och en förklaring kan vara att kyrkan då skulle ha använts till stall.

Att strosa utmed Trosaån en vacker höstdag som denna är minst lika mysigt som under sommaren. 

Det är minst sagt trevligt att strosa runt på Trosas mycket charmiga gator med trevliga butiker som på gammalt vis. Här möts vi inte av några stängda butikslokaler. Ner mot hamnen ligger ett flertal restauranger, några kaféer och flera små butiker. Här samlas många båtgäster och husbilsresenärer. Kanske tar man sig också till Trosa havsbad där fina stränder väntar.

Trosa känns levande och lockar till fortsatta besök. Vi skulle absolut tänka oss att bo här och det är vi inte ensamma om att göra. Trosa är en av få kommuner som växer med nya invånare för varje år. Och ett sant nöje att göra kommunbesök i.

Läs mer om våra besök på sidan om:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 233/ 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − sju =