NationalparkerSkåne

Stenshuvud Nationalpark

Allt ligger nära till hands på Österlen. När solen kommer fram är vi på väg mot Kivik och det är dags att ta en rejäl promenad vid Stenshuvud nationalpark. Vi kör förbi Kiviks musteri och parkerar vid nationalparkens norra ingång vid Hällevik. Vi tänker unna oss ett par kilometers vandring men har ingen riktigt koll på var vi kommer att hamna.

Stenshuvud nationalpark

Vi tittar på informationsskyltarna och väljer en lättare snabbpromenad mot toppen av Stenshuvud. Det finns tre toppar, södra, norra och östra för att nå utsikterna, vi väljer den norra toppen. Det rekommenderas dock att man ska gå upp på alla tre toppar för att få lite variation på utsikterna. Det hinner vi inte med idag, så det får sparas till en annan gång.

Det är inte alls så långt att gå, kanske drygt någon kilometer men så går det ju uppåt och då blir lite jobbigt, men inte värre än att pulsen ökar hälsosamt. Väl uppe har vi en förtjusande utsikt där himmel och hav möts i en färgkaskad i blått.

Många och lite tunga trappsteg uppför, men belöningen finns däruppe.

Vy över Hanöbukten.

Huvudentrén

Förmiddagens dimma lättar snabbt och vi vill till havet. Det går givetvis att vandra från den norra toppen av Stenshuvd ned till havet men vi går tillbaka till bilen och kör istället bort mot huvudentrén. Från huvudentréns parkeringsplats är det bara 600 meter ned till havet.

Det är årets första dag med riktig sol som värmer och det är så härligt att vi bara landar mot varsin sanddyna. Vi lutar oss tillbaka och lyfter våra vinterbleka ansikten mot solens skarpa strålar. Det är vår, eller nästan sommar, men bara för en liten stund.

Vandringar
Blå led – Cirka 1 km

Leden beskrivs som en trivsam promenad till havet. Man kan börja och avsluta vid naturum. Turen är även anpassad för rörelsehindrade. Längs vägen finns ordidéängen som under försommaren ska vara helt enastående med sin blomning.

Röd led – 2 km

Beskrivs som den klassiska Stenshuvudvandringen. Den går genom avenbokskogen förbi de gamla ekarna och upp på toppen av Stenshuvud.  Här kan man sedan njuta av utsikten över hav och land vid Hanöbukten. Det finns tre toppar, södra, norra och östra. Den norra är högst med 97 meter över havet.

Gul led – 4 km

Leden går från huvudentrén genom avenbokskogen, förbi alkärret, via norra entrén och arboretet tillbaka genom ekskogen på Stenshuvuds östra sida. Man passerar sandstranden innan leden vikar av upp mot huvudentrén och naturum. Leden beskrivs som bitvis mycket stenig.

Grön led – 0,5 km

Leden utgår från norra entrén och vidare genom arboretet som planterades av länsträdgårdsmästare Carl Ekenstam i slutets av 1800 – talet. Leden ska vara anpassad för rörelsehindrade.

Lila led – 3 km

Beskriv för den som varit uppe på Stenshuvud några gånger och vill ha lite variation så ska det vara en mycket vacker plats. Utsikten på Kortelshuvud bjuder på en vy över Stenshuvud och havet. Går man hela slingan möts besökaren av avenbokskogar, örtrika ängar, hagar och dalgången längs Rörums norra å.

Karta

Karta över vandringslederna i nationalparken:

Källa: Sveriges Nationalparker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 − 1 =