BayernTysklandWürzburg

Würzburg – Sevärd stad och starten på Romantische strasse

Länge har jag gått och tänkt på staden Würzburg som för mig är starten på temavägen “Romantische strasse” eller “Romantiska vägen”. Vi har rest en hel del i Tyskland de senaste åren och även kört temavägen “Romantische strasse” i olika omgångar. Vi har besökt de flesta av de mest sevärda städerna utmed vägen men det fattades oss en stad, nämligen staden Würzburg, som kan ses som starten på Romantische strasse om man kommer norrifrån.

Nu är det förstås inte bara Romantische strasse som är intressant, Würzburg är en helt unik stad i sig själv att besöka och man behöver förstås inte göra hela sträckan Romantische strasse för att uppskatta staden Würzburg. Staden ligger i förbundslandet Bayern, drygt 10 mil nordväst om Nürnberg.

Jag hade sedan länge bestämt att vi skulle försöka stanna till och även göra en övernattning i Würzburg om det fanns tid för det. På vår Europaresa sommaren 2022 fick vi äntligen möjlighet att stanna till för ett besök här.

Würzburg har anor från tidig medeltid. Under 1600 – talet när det trettioåriga kriget härjade intog svenska trupper under ledning av Gustav II Adolf staden. Svenskarna höll Würzburg i sitt grepp mellan åren 1631 – 1635.

Övernattning på hotell

Vi checkar in på GHOTEL hotel & living Würzburg som ligger strax intill stadskärnan. Vi reser med bil och måste förstås se till att ha en parkeringsplats till buds. Hotellet som vi väljer att stanna på ger inte direkt någon feeling för Romantische strasse. Det är ett hotell med mer modern citykänsla. För oss är det ofta att pris och parkeringsmöjligheter får styra våra val av hotell när vi är ute på roadtrip i Europa.

Hotellet är trots känsla av stordrift ändå ett mycket bra hotell som utgångspunkt för ett besök i staden i Würzburg. Det har ett hyfsat bra läge till stadens sevärdheter, även om det förmodligen skulle ha gått hur bra som helst att kört ända in till Altstadt och parkerat i något av garagen där, men då brukar kostnaden för parkeringen vara ganska dyr.

Vi har suttit i bilen hela dagen och när vi kommer fram på eftermiddagen är det alltid skönt att få röra på sig. Det är kanske 500 – 700 meter att gå innan vi kommer in i den äldre delen av stan och här finns de flesta sevärdheter  i Würtzburg.

Trivsamt rum med stora fönster in mot Würzburg. 

Würzburger Residenz

Vi ger oss genast ut på stan och har siktet inställt på ett stort palats, Würzburger Residenz. Det enorma barockpalatset ligger i ett helt kvarter och ramas in av anlagda trädgårdar av både barocka inslag och enklare köksträdgårdar. Tyvärr har vi lite otur eftersom man håller på att förbereda inför ett slags event och en del av parken är stängd bakom staket.

Slottet är inte heller öppet och det hade förstås varit en dröm att få se det inifrån också. Jag har sett bilder av slottets inredning och olika utsmyckningar som är imponerande. Det finns fantastiska konstsamlingar och de arkitektoniska inslagen verkar vara storslagna. Och även om vi nu kommit in här hade vi inte fått fota utan särskilt tillstånd.

 

Residenset byggdes i huvudsak mellan åren 1720 och 1744. Interiören kom till under åren 1740 till 1770 och då anlades även de magnifika trädgårdarna. Arkitekten bakom det gigantiska bygget var Balthasar Neumann som var ganska okänd men som kom att bli hyllad för sitt mästerverk. Han var inte ensam förstås, till sin hjälp hade han flera betydelsefulla assistenter och hantverkare från både Italien, Flandern och München.

Under andra världskriget bombades residenset svårt särskilt under våren 1945. Det byggdes åter upp till sin ursprungliga prakt så som det ser ut idag.

Vi är ju här i mitten av juli månad och visst är det en par trevliga trädgårdar runt residenset men tyvärr är dessa lite brända efter sommarens värme.

Marienbergs fästning

Vi fortsätter genom stadskärnan och överallt ser man fästningen Marienberg trona på höjden över sin stad. Tyvärr hann vi inte med att besöka den gigantiska fästningen under vårt besök, den här gången. Vi hade bestämt att starta med ett besök här innan vi lämnade staden morgonen därpå. Men av någon anledning hade vi väldigt bråttom att lämna Würzburg. Plötsligt var vi ute ur stan och fästningen glömdes helt enkelt bort.

Kyrkor i Würzburg

Würzburg är känt för sina historiska kyrkor. Det finns flera mycket ståtliga kyrkor i staden och flera av dem är välbevarade med stilar från olika tidsperioder. Trots att Würzburg nästan totalförstördes under andra världskriget finns det ett sextiotal kyrkor som återuppbyggts till sitt forna utseende.

En av de kyrkor som utmärker sig mest är kanske Würzburger Dom eller Dom Sankt Kilian. Den syns lite varstans med sin centrala plats i Altstadt. Här passerar mycket folk, det ligger både butiker och restauranger i området. Vi passar på att göra ett intressant besök i den mäktiga kyrkan.

Kyrkan eller katedralen började byggas redan år 1040 och de östra tornen byggdes så tidigt som 1237. Interiören blev så småningom utsmyckad med barockstuckatur från tidigt 1700 – tal. Då Würzburg bombades 1945 brann katedralen ned men byggdes åter upp under slutet av 1950 – talet och blev helt klart att invigas 1967. Det är fascinerande att katedralen trots sitt utseende inte är äldre än 56 år.

En annan mycket tjusig kyrka är Marienkapelle och med sin underbart vackra röda färg är det kanske en av de vackraste kyrkorna i hela Europa. Placeringen av den mäktiga kyrkan får allt annat att kännas så litet och betydelselöst här på torget Unterer Markt.

Marienkapelle  är en romersk-katolsk kyrka byggd i gotisk stil på sent 1300 – tal. Även Marienkappelle skadades svårt under Andra världskriget.

Unterer market

På torget i Würzburg finns fler vackra byggnader som den gula pampiga byggnaden som inrymmer turistbyrån. Det pågår även en marknad här och det finns både möjlighet att köpa würst och öl förstås. Det säljs skinn, vantar och mössor men det är långt till vintern, alltså inte mycket av intresse.

Würzburg rådhus

En annan vacker byggnad som ligger på samma gata som Würzburg Dom är stadens rådhus. Det är också en av alla byggnader som sätter sin prägel på staden.

Bron Alte Mainbrücke

När vi strosar utmed floden ser vi bron Alte Mainbrücke. Bron är den äldsta bron över Main, den började byggas i slutet av 1400 – talet och var Würzburgs enda flodkorsning fram till 1886. Bron förbinder gamla stan på högra stranden av Main med Marienbergs fästning mittemot. I dag används den flitigt av gång och cykeltrafik samt för att stå och dricka vin på. Enligt tradition ska besökaren dricka ett glas vin som finns att köpa i en liten kiosk precis intill bron.

Vi spatserar över floden Main på bron Alte Mainbrügge. 

Istället för vin blir det öl för vår del. Sedan avnjuter vi en skaldjurspasta på en av restaurangerna i stan. 

Vad är Romatische strasse?

I inledningen av inlägget nämner jag ju Romantische strasse, men vad är egentligen det? Romanticshe strasse är en temaväg som slingrar sig genom en cirka 35 mil lång vägsträcka fylld med korsvirkeshus, slott, borgar och ringmurar. Vägen går mellan Würzburg i norr och Füssen i söder.

Vägsträckan kan göras i mindre etapper eller under kanske en veckas tid för att besöka alla de fantastiskt romantiska städer där sådana nördar som jag kan få mitt lystmäte för dessa pittoreska platser stillat, åtminstone för ett tag.

3 svar på ”Würzburg – Sevärd stad och starten på Romantische strasse

 • Vacker stad som vi tyvärr aldrig har besökt. Fantastiskt vackra bilder, som vanligt.
  Kyrkorna är ju i en klass för sig, i synnerhet de katolska.

  Nu väntar jag bara på din reseberättelse från Nürnberg.

  Ha det gott på andra sidan Östersjön och hälsa lillebror.

  /Monika

  Svar
  • Glad påsk!
   Ja, Würzburg är en riktigt fin stad. Nu befinner vi oss i Baltikum på resa och kommer fram till Polen snart.
   Det lär nog dröja innan vi kommer till Nurnberg, vi har inga planer på att resa dit just nu.

   Ha en fortsatt fin påskhelg!

   Svar
 • Önskar er en fortsatt fin och givande resa.
  Krakow besökte vi för ett antal år sedan, en vacker gammal stad.

  Ha det gott.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 5 =