Tyskland

Rothenburg ob der Tauber på Romantische strasse – Tysklands charmigaste stad

Vi har bokat hotell mitt i hjärtat av Rothenburg o d Tauber som  är kanske den mest kända eller mest populära staden att besöka utmed den Romantiska vägen. Och det är inte undra på det, den charmiga och  vackra medeltidsstaden har haft ett händelserikt historiskt förflutet, som återspeglas i alla de gamla byggnader som ligger i de spännande gränderna. Mest kända är stadens gamla försvarsmur med torn och portar, de medeltida kyrkorna samt många borgliga hus från samma tid.

Charmade av läcker stad

Det blir kärlek vid första ögonkastet, Rothenburg är underbart pittoresk och unik i sitt slag. Vi kommer fram till stadens ringmur som sträcker sig runt den gamla delen av staden. Här har jag bokat boende för en natt. Vi kör in genom ringmurens smala port, det är lite svårt att hitta hotellet när vi skumpar fram försiktigt i de trånga gränderna på kullerstensgator. Jag blir genast charmad, här kastas vi tillbaka säkert femhundra år i tiden men med dagens bekvämligheter och renlighet.

Hotell i medeltida stil

Hotellet har egen parkeringsplats och det känns som om både huset och ägaren tillhör en svunnen tid. Vi får ringa i receptionens klocka många gånger innan en jäktad extrapersonal kommer rusande. Hon ursäktar sig och säger att ägaren är väldigt gammal och inte orkar öppna idag.

Rummet, i perfekt medeltidsanda, men kanske saknar vi en ac på rummet. På medeltiden var det nog inte så varmt som vi har det i våra dagar.

Sightseeing i Rothenburg

Vi kastar in vårt bagage och ger oss genast ut på stan. Det är en varm sommareftermiddag men inte så farligt med turister ändå. Vi strosar runt i maklig takt och låter oss imponeras av alla olidligt vackra korsvirkeshus prydda av överdådigt fyllda balkonglådor med blomster i många olika färgskalor.

Markplatz

Sankt Jakobskirche

Ringmuren

Vi tar oss upp på ringmuren som ger oss en bra utsikt över stora delar av den inre staden. Muren är en sevärdhet i sig och här stannar vi en bra stund för att dels svalka oss men även känna in den tid som var.

Mat och dryck

Snart börjar vi att känna oss lite hungriga och hittar tillbaka till Markplatz. Här är ett stort torg och en samlingsplats med många restauranger att välja på. Det finns förstås ölstugor, och några barer och en hel del restauranger som på tyskt vis serverar både god mat och dryck.

Självklart blir det en svalkande öl och en wienersnitzel innan vi åter promenerar ut på stan för att möta kvällen.

Porche årsmodell 60 – tal.

En av de sötaste städerna i Tyskland

Rothenburg är nog en av de sötaste och finaste städer som jag besökt, visst turistisk, men så härligt att vandra omkring i de vackra gränderna och njuta av de fina gamla husen och dess färgprakt. Vid halvtio tiden på kvällen har det börjat samlas en hel del människor på Markplatz, vi funderar lite på vad de väntar på och snart får vi svaret.

En historieberättare

En man klädd i svart kåpa och svärd kommer gående och ställer sig framför Rådhuset och folksamlingen, han börjar berätta historier om hur det var att leva här på 1600 – talet som stadsvakt. Publiken betalar honom efter tycke och smak och mannen fortsätter att berätta mycket inlevelsefullt om sitt hårda arbete att vakta staden för fiender och bränder för snart femhundra år sedan. Mycket intressant när jag får översättning av maken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + 18 =