Mecklenburg - VorpommernTyskland

Höstlov med bil – En härlig förmiddag i Schwerin innan hemresa

När vi vaknar på lördagsmorgonen skiner solen från en klarblå himmel, det har varit frost tidigare på morgonen, en riktigt fin höstdag väntar. Vi bestämmer oss för att köra ett par mil mot sydost mot staden Schwerin. Jag har för mig att det ska finnas ett läckert slott där eller att det i alla fall ska vara en stad värd att besöka. Kanske har vi kört förbi Schwerin på någon tidigare resa och då fångat mitt intresse och rent geografiskt ligger staden bra till inte så långt från Lübeck nu när vi redan är tvungna att börja tänka på hemresan. Puh…

Slottet Schwerin

Lite knöligt blir det innan vi tråcklar oss ut på rätt väg och lite huvudbry om vilken väg vi egentligen skulle ta när skyltarna sa en sak och Gps:n en annan. Förutom att det är längre att köra än vi har tänkt oss går det så långsamt på de smala vägarna med 60 kilometer i timmen som högsta hastighet. Till sist är vi framme i den så fina staden Schwerin med slottet som ligger vackert beläget på en ö mellan Schweriner See och Burgsee.

Lite historia om slottet Schwerin

Slottet Schwerin är under restaurering men man kan ana att det trots byggställningar lite här och där att slottet verkar vara ett riktigt sagoslott. Slottet började byggas av Fredrik Frans II av Mecklenburg-Schwerin 1847 och stod klart tio år senare. Efter första världskriget blev storhertigdömet Mecklenburg-Schwerin 1918 en fristat och slottet Schwerin blev statsägt. Därefter har det bland annat används till skola för lärare, sjukhus samt olika museer.

“Lilla” Slottsträdgården

Vädret är underbart som gjort att för oss att ta en promenad runt slottet. Vi kommer fram till slottets baksida som ligger med bedårande utsikt mot sjön. Det finns även en betydligt större slottsträdgård en bit bort som man når via en bro från den västra delen av slottet. Vi hinner inte ta oss dit och får nöja oss att titta mer av själva slottet och den mindre trädgården som ligger alldeles intill slottet. Inte heller så illa.

Luften är klar och till en början lite kall, den tidigare morgondimman har precis lättat och solen börjar värma oss. Vi kommer fram till terassen som är uppbyggd av en vacker pelargång med fontän och orangeri. I den nedre delen av trädgården ligger en restaurang och följer man en mindre stig vid strandkanten leds vi in i en liten grotta med vy mot vattnet.

En rolig tavla så äkta som den bara kan vara.

Vill tillbaka till Tyskland snart

Vi lämnar det vackra slottet Schwerin och tar oss in till de delar av staden som ligger närmast slottet. Det blev dags att lämna denna trevliga stad men som vi gärna återkommer till vid ett annat tillfälle. Det finns en ständigt en längtan hos mig att få se mer av alla fina smultronställen som finns i Tyskland.

Mot Sverige

Tyvärr är tiden begränsad och vi är tvungna att börja tänka på hemresa. Vi funderar lite på Travemünde för att ta och ta nattfärjan till Trelleborg men känner att vi nog hellre vill besöka Helsingborg igen och bestämmer oss för köra upp till Puttgarden. Det blir ett litet stopp på den enorma Scandlines Bordershop innan vi kör ombord på färjan och det blir en mycket fin överfart med sol och ett nästan helt lugnt hav.

Väl i dansk hamn börjar skymningen falla, det blir en fin bilresa upp mot Helsingör även om det är nästan 20 mil att köra. Vi kör tillbaka över de vackra Faröbroarna och väl i Helsingborg är det förstås mörkt, vi har bokat övernattning på hotell Horisont ett schysst mellanklasshotell som passar utmärkt för en övernattning och i vårt pris ingår även parkeringsplats, vilket vi naturligtvis uppskattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =