Mecklenburg - VorpommernSlott & HerrgårdarTyskland

Vi besöker sagoslottet Schwerin i Tyskland

Alla städer med ett slott är alltid värda en omväg. Vid påskens resa i Europa kör vi en rejäl omväg för att äntligen besöka Schwerins sagoslott. Vi lyckas även göra en övernattning i den charmiga stadskärnan av Schwerin och får en oförglömlig påskafton.

Cirka 17 mil sydost om Puttgarden ligger den vackra staden Schwerin, huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Vi har vid flera tillfällen stannat till här i Schwerin och besökt slottet på dess utsida och park. Våra besök har då skett på genomresa och vi har alltid känt att det skulle vara trevligt att också göra en övernattning. Under årets påskhelg får vi plötsligt tillfälle och vi bokar in en övernattning och gör även ett besök på det magnifika slottet.

Lite historia

Schwerin har anor tillbaka till 500-talet. Här låg då en borg och som även nämns ett par hundra år senare av en spansk resenär som år 965 besöker området.

År 1160 besegrade Henrik Lejonet den slaviske fursten och dennes folk, Obotriter, vilka var bosatta här. Henrik Lejonet byggde också en ny borg efter den nedbrända slaviska borgen. Staden blev därefter huvudort i grevskapet Schwerin när cisterciensermunken Berno 1167 flyttade sitt biskopssäte hit. När domkyrkan instiftades 1171 blev staden centrum för kristendomen i hela det nuvarande Mecklenburg.

År 1358 köpte hertig Albrekt II av Mecklenburg grevskapet Schwerin. Han var gift med den svenska prinsessan Eufemia Eriksdotter och deras son var den svenske kungen Albrekt av Mecklenburg, mellan åren 1364-1389. Slottet var då hem åt hertigfamiljerna under lång tid.

Under 1500 – talet var slottet ett vackert palats med succesiv fortsatt byggnation och man hade stora planer för en ombyggnad under tidigt 1600 – tal, men planerna kom av sig då det trettioåriga kriget kom emellan.

Många år senare, 1764 flyttade hertig Fredrik II av Mecklenburg- Schwerin sitt residens till Ludwigslusts slott. Slottet i Schwerin började så sakta förfalla och när Schwerin år 1835 åter blev residens befann sig slottet i mycket dåligt skick. Hertig Fredrik Frans II av Mecklenburg- Schwerin lät då göra en ombyggnation av slottet. Under åren 1845 – 1857 byggdes ett nytt slott i samarbete med fyra kända arkitekter.

Det nuvarande slottet stod färdigt år 1857. När Fredrik Frans IV av Mecklenburg – Schwerin efter den tyska novemberrevolutionen abdikerade 1918 övergick slottet året därpå i tyska statens ägo.

Schwerins slottspark

Vi har ju besökt parken precis utanför slottet vid ett par tillfällen tidigare. Slottet i Schwerin ligger vackert på en liten ö mitt i de centrala delarna av stan.

När vi vid ett par olika tillfällen stannat här i Schwerin för genomresa i Tyskland har det känts lagom att ta en liten promenad i vacker miljö. Någon gång gjorde vi ett rejält besök i slottsparken och vid ett annat tillfälle njöt vi av en stillsam höstpromenad i vackert solsken.

Påskafton 2024 är varm med växlande molnighet och Schwerins slott är förstås ett populärt utflytktsmål för både stadens egna invånare och en del turister.

Så här under våren är det förstås inte lika mycket blomster i parken som under sommaren. Våren bjuder mestadels på påskliljor och penséer, men oavsett årstid är parken storslagen med små gångar utmed vattnet som är spännande för både stora och små att inspektera.

Under sommarsäsongen är parken fylld med blommor, och kanske är det som vackrast här då. Men med alla sorters buskar, träd, brunnar, fontäner och skulpturer är parken mycket fin att strosa runt i under alla säsonger.

Slottsparken skapades efter ritningar av Peter Joseph Lenné och är uppdelad i två delar. Den ena delen av parken är stor och ligger nära sjön och efterliknar naturen.

Däremot är den del som ligger nära slottet uppdelad i fasta geometriska former, i barockstil. Parken ligger i direkt anslutning till slottet och det är här som den tjusiga pelargången ståtar med statyer och blommor efter säsong. Närmast slottet ligger ett orangeri, där det serveras lättare maträtter. Vi lyckades få ett bord utomhus och avnjöt en kall öl med utsikt mot sjön.

Orangeriet byggdes direkt mot slottet. Vid Tysklands återförening var parken i dåligt skick och för vissa delar fanns inga ursprungliga ritningar kvar. Slottsparken restaurerades med bland annat hjälp av fotografier som stadens medborgare donerade.

Spännande grottgång vid slottet och ut mot Schwerinsjön. 

Slottet Schwerin är ett riktig sagoslott åtminstone på utsidan. Slottets fasad pryds med många tinnar och torn, guldbelagda spiror och romantiska utsmyckningar syns överallt. Det är onekligen ett fascinerande byggnadsverk med en blandning av elegans och läckra detaljer. Kanske är det just för det variationsrika uttrycket med stilar från olika epoker som gör att slottet ses som ett viktigt exempel på historicismen ute i Europa.

Besök på slottet

Att slottet är ett riktigt Disney – slott exteriört har vi sett, men nu vill vi gärna se slottets insida också. Alla 635 rum är givetvis inte möjligt att se, men ett besök på slottets museum kan vi göra för att se de två våningar som visas för allmänheten och då få en glimt av slottets storhet i all sin prakt.

Att besöka slottsparken är gratis men att besöka själva slottet kostar 8,50 euro per person och då kan vi gå på egen hand, med eller utan audioguide.

Schwerins slott är verkligen en imponerande byggnad att besöka, både för sin arkitektur och sin historia. Här visas storslagna salar pyntade med möbler, vapen och inte minst vackra målningar och konstverk från 1800 – talet. Ett riktigt drömslott!

Slottet räknas som ett av de viktigaste historicistiska byggnadsverken i Europa. Det byggdes under samarbete av fyra kända arkitekter: Georg Adolf Demmler, Gottfried Semper, Friedrich August Stüler och Ernst Friedrich Zwirner.

Historicism inom arkitekturen innebär en återgång till stilelement från tidigare epoker. Under 1800-talets senare decennier, särskilt under det ekonomiska uppsvinget i Tyskland, blomstrade historicismen. Denna stil uttrycktes genom hus som byggdes i nyromanik, nygotik, nyrenässans, nybarock, nyrokoko och andra tillbakablickande stilar. Många av dessa byggnader skulle återknyta till en storhetstid.

På första våningen kan vi besöka stora salar i fil med utsikt mot sjön. Väggarna här är något mörkt klädda men med de guldbeklädda takstukaturen känns salarna ändå ganska ljusa. Fönstren är inte fördragna av gardiner vilket också gör att det blir betydligt ljusare än på andra slott vi besökt.

Ett sagolikt bibliotek finns givetvis i en av de stora salarna. 

Från salarna har man fin utsikt över parken och sjön. 

Även om mycket av den ursprungliga interiören har gått förlorad, är de väggmonterade dekorationerna i storhertigens och storhertiginnans lägenheter mycket sevärda.

På andra våningen är höjdpunkten den imponerande tronsalen. Det finns vapensköldar, fantastiska samtida målningar, skulpturer och olika hantverksföremål där vi som besökare får ta del av en historia som är väl representerat för 1800 – talet. Att det fanns politiska ambitioner av storhertigen av Mecklenburg –  Schwerin går inte att ta miste på.

Fantastiskt vackra är taken med underbara målningar med guldförgyllda dekorationer.

En av salarna skiljer sig rejält från alla de andra. Sedan 1990 har parlamentet i delstaten Mecklenburg – Vorpommern sitt säte här. Många av de perlamentsledamöter som sitter i parlamentet har även sina kontor på slottet.

Även trapphuset och borggården imponerar stort.

 

Staatliches Museum Schwerin är ett statligt konstmuseum och ligger mitt emot slottet.

Besök i Schwerin

Trots att Schwerins stadskärna känns som ganska liten är det en ganska stor stad. Det finns hela sju sjöar runt om i Schwerin. Är man ute efter annat att göra här i stan än att bara besöka slottet och stadskärnan kan Schwerin vara ett utmärkt resmål om man vill ta sig runt till exempel med båt. Förutom privata båtar finns möjlighet att till exempel ta en tur med en turistbåt för lite sightseeing på någon av sjöarna runt om.

Även om det är självaste påskafton är det en gemytlig och lugn stämning i stan. Vi har lyckats hitta boende mitt i den centrala delen av stadskärnan och bor på ett riktigt mysigt hotell med härligt rum och parkeringsplats precis utanför som hotellet tillhandahåller mot en kostnad.

Lite tidigare vår är det i norra Tyskland. Här blommar magnolian i slutet av mars månad.

Det finns också en restaurang på hotellet som vi bokar in oss på senare under kvällen. Även om restaurangen på Weinhaus Wöhler är välrenommerad är deras påskmeny inte riktigt i min smak, men som tur erbjuder man även en hyfsad à la carte – meny. Däremot är både vin och efterrätten alldeles utmärkt.

Hotel Weinhaus Wöhler ligger centralt, mitt i den gamla stadskärna och passar oss perfekt. Mycket trevligt hotell på alla sätt.

Schwerins äldre stadskärna består av markplatz med rådhus och flera vackra byggnader. Det finns flera kaféer och restauranger i kvarteren och även små butiker med allt från kläder, konst och souvenirer. Vi hör många svenska röster främst skåningar som besöker Schwerin, förmodligen är det en ganska populär stad här i norra Tyskland att besöka för en helg. Lite lagom nära, med tät färjetrafik.

Den mäktigaste byggnaden här i stadskärnan är domkyrkan. Den är svår att missa då den syns över stora delar av staden, det spetsiga tornet sträcker sig långt över alla hustak och dessutom för den ett högljutt klockspel från tidig morgon till sen kväll.

Kyrkan invigdes 1270 och var tillägnad jungfru Maria och evangelisten Johannes. Det är den enda kvarvarande medeltida byggnaden här i Schwerin och den enda riktiga katedralen i delstaten. Kyrkan är i gotisk arkitektur och har tre sidoskepp.

Det spetsiga tornet är 117,5 meter högt och med 50 centimeter till godo är det Mecklenburg-Vorpommerns högsta kyrktorn. På andra plats ligger Sankt Petri kyrkan i Rostock som är en halv meter lägre än domkyrkan här i Schwerin. Om katedralen hade varit öppen hade vi naturligtvis tagit oss upp för de 220 trappstegen i tornet, för att se staden från ovan.

Schwerin är inte bara slott, och välbevarade byggnader. Det finns även en hel del möjlighet till shopping. Strax intill den äldre delen av stadskärnan finns ett lite mer modernare område där vi hittar ett stort butikscentrum med kläder, prylar och annat smått och gott.

Nöjda

När vi lämnar Schwerin efter vår övernattning känner vi oss riktigt nöjda och belåtna över vårt trevliga besök här. Förutom besöket på slottet har vi strosat runt i de mysiga kvarteren och bekantat oss en hel del med ännu en charmig stadskärna i Europa. Schwerin är absolut värd en omväg på resa genom Tyskland och faktiskt även en övernattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =