Sveriges 290 kommunerVästergötland

Göteborgs stad – Vi gör kommunbesök i Sveriges andra största stad

Göteborg en kommun, men också Sveriges andra största stad. Vi har tidigare aldrig ägnat kommunen en enda blick men när vi besöker Sveriges 290 kommuner är det såklart ofrånkomligt. Men varför har vi inte besökt Göteborg? Vi gillar ju alla platser i Sverige men har nästan alltid undvikit just Göteborg utan att inte ha någon som helst anledning eller förklaring till det.

Nu vet vi bättre, trots att vi besökt Göteborg på sämsta vintertid gillar vi staden direkt, så pass att vi besökt Göteborg hela två gånger inom ett år och vet att vi absolut kommer tillbaka och då när det är sommar.

Göteborgs historia börjar förstås för mycket länge sedan. Då fanns en äldre stad som hette Nya Lödöse som växte fram under slutet av medeltiden, och som låg där stadsdelen Gamlestaden ligger idag. Men för 400 år sedan bestämde kungen att Nya Lödöses invånare skulle flytta till det nya stadsprojektet Göteborg, “göternas borg”.

På 1600 – talet var Göteborg en gränsstad, både Halland och Bohuslän styrdes av den danska kungen. Man byggde upp höga jordvallar samt en vallgrav och innanför vallarna byggdes en stad där många utländska köpmän flyttade in.

Under 1600 – talets krig erövrade svenskarna området och gränsstaden kom att bli ett centrum för den nya svenska västkusten. Man fick domkyrka, gymnasieskola och guvernör. Dessutom hade staden Göteborg under tidigt 1600 – tal många olika stavningar.

På 1700 – talet fortsatte kriget när Göteborg blev en hamn för kapare. Det var svenska sjörövare som anföll fartyg som var på väg från- eller till fiendeländer, men så småningom lugnade det ner sig och Sverige började satsa på fredlig handel. I Göteborg fick man ett Ostindiskt kompani som skickade handelsfartyg till Kina.

På 1700 – talet slog även naturvetenskapen igenom och en av de stora vetenskapsmännen var Carl von Linné. När han besökte Göteborg konstaterade han att det var den allra vackraste staden i Sverige.

 

Under 1800 – talet växte Göteborgs befolkning kraftigt. Det började byggas med nya stadsdelar och paradgator som Avenyn och Vasagatan. Det kom flera industrier till staden med textilfabriker och sockerbruk. Även ångbåten, järnvägen, telegrafen och telefonen var nyheter under den här tiden. Under 1800 – talets senare del kom över 1 miljon svenskar att emigrera och de flesta reste via Göteborg.

På 1900 – talet gick Sverige från att vara ett fattigt jordbruksland till ett betydligt rikare industriland. Inte minst Göteborg fick en framgångsrik varvsindustri och bilföretaget Volvo kom att bli Sveriges största företag. Under 1960 – 70-talen kom dock både en textil- och varvskris, det såg då mörkt ut, men Göteborg överlevde och har fortsatt att växa. Idag är Göteborg en populär stad att leva i både för oss svenskar men även folk från andra länder uppskattar staden, var fjärde göteborgare är född i ett annat land än Sverige.

I dag är Göteborg en innovationsstad där många teknikföretag etablerar sig. Det har skapats helt nya stadsdelar i områdena där de gamla varven låg. Många av de gamla varvs- och industribyggnaderna har bevarats och byggts om.

Vårt besök i Göteborg

Vi har alltså gästat Göteborg vid två tillfällen om man inte räknar med de gånger vi tagit färjan över till Danmark för över trettio år sedan. Vi har även kört igenom stan vid ett tillfälle men då var vi rörande överens om att ta oss härifrån så fort som möjligt, eftersom det inte är roligt att köra bil i den här staden. Det är så många spårvagnar och faktiskt en hel del överraskande vägar som plötsligt endast är till för kollektivtrafiken är det vi stöter på.

Nej, att färdas i Göteborg gör man antingen till fots eller eventuellt med spårvagn om man ska åka längre än man orkar gå. Mitt i veckan är det i alla fall inte så svårt att hitta parkeringsplats men eftersom vi inte känner till stan är vi tveksamma till var som är bäst att stanna till.

Göteborgs domkyrka

Vid vårt första besök bor vi ganska centralt och där står bilen i parkeringsgarage och vi har cirka fem minuter att gå till centralstationen. Vi bor då på Clarion Hotel Odin, det är ett helt okej hotell, särskilt vad de gäller närhet till de centrala delarna av stan.

Vid vårt andra besök bor vi på Hotel Jacy´z, ett hotell vi gillade mycket men som ligger ganska långt från den inre stadskärnan.

Rum och utsikt på Clarion Hotel Odin.

Hotel Jacy´z är ett toppenbra hotell. 

Mitt reportage: Jacy´z – Lyxigt hotellboende i Göteborg

Kommunbesök i Göteborg

Vårt syfte med våra resor till Göteborg är ju att besöka staden som kommun. Det spelar därför ingen roll att det är en av årets tristaste månader, februari, men vid vårt första besök har vi tur med vädret. Det är någon plusgrad och strålande sol. Tyvärr är 2024 års sportlov inget vidare vad det gäller väder, så det blir en blandning av soliga och gråvita bilder.

Göteborgs stad

Att hitta till kommunhuset är inte svårt. I Göteborg har man ett stadshus som ligger fint på  Gustav Adolfs torg. Redan för ett år sedan besökte vi Göteborgs stads stadshus. Det vackra stadshuset uppfördes efter att det gamla stadshusets brann ner på 1750-talet. Byggnaden mot Gustav Adolfs torg var ursprungligen i tre våningar med brant valmat tak. Sin nuvarande stil fick byggnaden år 1824 då det gjordes en stor ombyggnad.

Man får väl ändå påstå att de cirka  604 616 invånarna har ett ståtligt kommunhus.

Vad gör man i Göteborg på vintern?

Ja, det undrar givetvis vi också när vi lyckas pricka in två besök under samma tidpunkt, vårvintern. Nej, det är inte den roligaste tiden att komma hit, men när kommunbesöken ska göras är det svårt att sitta och vänta på rätt tidpunkt.

Vi övernattar ju två gånger och hinner se en del av den inre delen av stadskärnan. Även om vi inte har så mycket tid på oss vill vi uppleva så mycket som möjligt av Sveriges andra största stad. Förutom att vi tycker att det var en helt perfekt upplevelse att bo på Hotel Jacy´z,  vill vi gärna se mer stan.

Shoppa vid Nordstan

Att ta sig runt till fots går förhållandevis ganska snabbt särskilt när vi bor centralt vid vårt första besök i stan. Vi tar oss förbi centralstationen där det förstås är mycket folk och sedan går vi vidare mot Nordstan, där en gågata tar vid. Är man sugen på lite shopping är det ett bra ställe eftersom det ligger ett stort köpcentrum här. Nordstan är Sveriges tredje största köpcentrum där det finns cirka 200 stycken butiker och restauranger, alla samlade under ett och samma tak.

Kommer man med kollektivtrafik är det nära till Göteborgs största knutpunkt.

Besöka parker och trädgårdar

Oavsett årstid bjuder Göteborgs parker och trädgårdar på olika upplevelser. Trädgårdsföreningen, Slottsskogen och Botaniska trädgården ska alla vara värda ett besök.

Museer

När det är som kallast kan ett museum vara lockande att ta sig till. Göteborg har ett stort utbud av museer med bland annat Göteborgs naturhistoriska museum, Göteborgs konstmuseum och Universeum – vetenskapcentrum.

Själva blir vi lite sugna att besöka Volvo Museum, På museet får besökaren följa med på en resa genom Volvos historiska arv, från starten 1927 fram till idag. Det får dessvärre vänta till den dag vi har mer tid för sådant.

Gå på teater – Stora Teatern

Stora Teatern, som från början var Nya Theatern, invigdes 1859. Det var den första större byggnaden av sten utanför Vallgraven och som senare blev paradgatan Kungsportsavenyn. Teatern “Storan” var länge Göteborgs främsta scen för musikteater med opera och musikaler. 1994 flyttade de större uppsättningarna till nya Göteborgsoperan. Idag har Storan genomgått en stor renovering och det finns numer restaurang, flera festlokaler i byggnaden.

Vill man se någon föreställning kan man titta in på Stora Teaterns hemsida.

Saluhallen i Göteborg

Mitt i stan ligger Saluhallen. Här finns butiker och matställen representerade från världens alla hörn. Det går även att handla delikatesser, kaffe, ost och andra godsaker.

Stora Saluhallen stod färdig 1889 och var den första större byggnaden i Sverige som var uppförd uteslutande av sten, järn och glas. Här fanns då 92 bodar där det såldes olika varor. Under alla år var det stora samtalsämne i saluhallen temperaturen. Under de svåra krigsvintrarna kunde det vara femton minusgrader inne i hallen vilket gjorde det svårt för dem som arbetade där. Både kött och grönt såldes djupfryst till kunderna och först 1969 installerades värmesystem.

Vintern är fin på sitt vis men som den kuststad Göteborg ändå är ska staden visas upp när den är som allra bäst och det bör väl vara under vår, sommar och höst.

Det finns många trevliga sevärdheter och saker att göra och det är då självaste Liseberg ska besökas. Helt klart är Göteborg en stad att återkomma till för att uppleva allt som finns vid havet och i dess närhet.

Haga – kvarteren

Vi bestämmer oss efter några turer runt stan att också ta oss till kvarteren vid Haga. Vi hittar parkering strax utanför och tar oss till fots på en liten tur runt på de bilfria gatorna i de gamla men välbevarade kvarteren med kullerstensgator.

Haga är ett av Göteborg äldsta stadsdelar som började växa fram redan på 1600-talet. Kring år 1637 nämns stadsdelen första gången i skrift, då som ”Hagen”. 1647 undertecknade drottning Kristina en resolution där förstaden Haga blev bestämd.

När Haga började bebyggas fanns ett försvarsverk på Skansberget, eller Ryssåsen som berget då kallades. Detta var föregångaren till Skansen Kronan som stod färdig 1697. De som inte hade fått tomtmark inom stadens murar fick tillstånd att vid Skansbergets fot anlägga en förstad med hus om högst en våning och utan källare.

På 1840-talet tillkom flera industrier i Göteborg och befolkningen i Haga ökade snabbt till cirka 10 000 personer. Haga blev en utpräglad arbetarstadsdel och centrum för arbetarrörelsen. Den var tätt bebyggd och med ett rikt utbud av verksamheter och allmänna institutioner

Under 1800 – talets mitt fick invånarna i Haga egen kyrka, samt några frikyrkor. Även skolor byggdes och lite senare fick invånarna även ett barnsjukhus och inte minst det Renströmska Bad- och Tvättanstalten.

Renströmska Bad- och Tvättanstalten

Under 1800 – talet upptäcktes sambandet mellan god hygien, rent vatten och kolera. Ute i Europa började man bygga badhus och i Göteborg där man upprepade gånger drabbats av omfattande koleraepidemier donerade affärsmannen och riksdagsledamoten Sven Rhenström 150 000 kronor för att finansiera ett bygge av Renströmska Bad- och Tvättanstalten.

Anläggningen invigdes 1876. En del av anläggningen förstördes dock efter en brand år 1903, efter en nybyggnation fick badet en stor simhall och under hela 1900 – talet kom anläggningen att renoveras och byggas om med jämna mellanrum. Sedan nyöppningen 1997 kallas det för Hagabadet och här finns det nu bland annat avdelningar för friskvård, spa, konferens och även restaurang.

Ett av Göteborgs äldsta stadsdelar har numera bilfria gator kantade av små kaféer och butiker som flyttat in i de Göteborgstypiska landshövdingehusen. 

 

En del renovering pågår på gatorna i kvarten i Haga. 

Haga är riktigt trevligt att strosa runt i. Det finns flera småbuiker med delikatesser, inredning, kläder, presenter och lite leksaker. Om vi inte ätit en rejäl hotellfrukost skulle det passa perfekt att ta en fika på någon av kaféerna som ligger i kvarteren runt Haga. Ett av Göteborgs mest kända bakverk är just – Hagabullen – en riktigt stor kanelbulle. Sommartid kantas gatorna av uteserveringar, vilket förmodligen ger hela kvarteret en helt annan atmosfär än det gör nu under vintern.

Boenden i Göteborg

Det finns såklart många hotell att välja på i Sveriges andra största stad. Vid våra två besök har ju testat två ganska olika hotell, Clarion Hotel Odin samt Hotel Jacy´z, vilka vi var mycket nöjda med.

Ett hotell vi gärna skulle vilja testa nästa gång är Hotel Eggers som ligger i en K-märkt byggnad på Drottningtorget, vid Centralstationen. Det ska vara ett av Sveriges äldsta hotell från 1859. Byggnaden väcker vår nyfikenhet och det känns som om hotellet är helt rätt för vår smak.

Ett annat hotell som vi också vill testa är, Clarion Hotel Post. Hotellets byggnad ser så pampigt ut. Hotellet ligger i det gamla Posthuset från 1920 – talet.

Att vi blir smått förtjusta i Göteborg är ingen överdrift. Vi vill gärna återkomma för att upptäcka mer av vad Sveriges andra stad har att erbjuda när det är lite varmare utomhus. Vattnet lockar och gärna Liseberg skulle vi vilja uppleva för att kunna säga att vi har varit här på riktigt.

Följ oss på:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 215/290

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 8 =