Nederländerna

Färgsprakande blomsterprakt på Keukenhof i Nederländerna

Oavsett om man älskar tulpaner eller inte är blomsterparken Keukenhof något alldeles extra. En färgexplosion av framför allt lökväxter i fantastiska arrangemang utspridda i den välordnade parken. Vi besöker Keukenhof i början av april och möts av ett hav med både tulpaner, hyacinter, påskliljor och många andra vårblommor. 

Länge har jag gått och längtat efter att besöka den så berömda tulpanparken Keukenhof i Nederländerna. Även om jag inte är besatt av just tulpaner är det en fin blomma som gärna får stå på köksbordet under vintern och våren hemma hos oss. Vackrast är nog tulpanen när knoppen börjar visa färg, alltså precis innan den slår ut i full blom och går mot sin fulla prakt.

Vad är Keukenhof?

Keukenhof är en blomsterpark strax utanför Amsterdam i orten Lisse i Nederländerna. Parken fyller i år (2024) 75 år och är känd för sina vackra tulpaner. Parken täcker ett område på 32 hektar och är en stor turistattraktion under de två månaderna man håller öppet. Keukenhof brukar även kallas “Europas trädgård” och är en av världens största blomsterparker. Här kan man som besökare njuta av miljontals blommande lökväxter, där tulpanerna dominerar. Förutom alla tulpaner finns krokus, påskliljor och hyacinter samt även andra sorter. Cirka sju miljoner blomsterlökar planteras årligen.

Att det finns mängder av olika sorters tulpaner där inte bara färger styr utan även form och växtsätt har jag också fått tagit del av genom åren. Men kanske är det först på senare år jag blivit intresserad av att besöka olika trädgårdsparker. Maken som är inom trädgårdsnäringen brukar inte vara lika intresserad eftersom han blir matad av allsköns blomster dagarna till ända. Till Keukenhof är det förstås inga problem att locka med honom, även om hans fötter tycks tröttna snabbare än mina, vid vårt besök.

Lite historia

Tulpanens historia går långt tillbaka i tiden. Redan på 1200 – talet kunde man ta del av tulpanens skönhet i persiska dikter. Tulpanen har sitt ursprung i Centralasien och kom till Europa någon gång i mitten  av 1500 – talet. Så småningom kom den till Holland där den holländska jorden passade perfekt för tulpanlöken och odlingar av den utvecklades snabbt. Efterfrågan var hög och priserna kom att stiga så mycket att man till och med började spekulera i tulpanerna på börserna i Amsterdam och Rotterdam.

På 1630-talet inträffade “tulpanfebern” i Holland, något som brukar kallas för världens första spekulationsbubbla. Efterfrågan eskalerade med rekordfart och priserna mångdubblades, vissa sorter var lika dyra som ett hus. Det var till och med folk som sålde sina hus för att kunna köpa tulpanlökar, men handeln med tulpaner fick ett abrupt slut när bubblan sprack. Priserna slutade plötsligt att stiga och folk fick panik och försökte sälja sitt innehav, på bara några dagar var lagren av tulpanlökar helt osäljbara. Människor ruinerades och stod barskrapade efter tulpanfebern. Hela Nederländerna gick in i en ekonomisk depression på grund av detta,

Under 1800 – talet introducerades Darwintulpaner från vilka flera av dagens sorter härstammar. De flesta av tulpanodlingarna i Holland ligger längs med kustområdet mellan Haalem och Leiden som har ett passande klimat för tulpanen. Tulpaner är en av landets främst exportvaror.

Självklart måste nämnas att även vi i Sverige har egna odlingar av tulpaner i relativt stor omfattning, bland annat hemma hos i Vallentuna och även på Ekerö strax utanför Stockholm.

Hur kom Keukenhof till?

Keukenhof har sitt ursprung från 1400 – talet när Grevinna Jacoba (Jacqueline of Bavaria) van Beieren använde området som då kallades för Keukenduyn och som var jaktmark för köket vid Teylingen Castle. Keukenhof Castels byggdes först 1641, och blev en stor egendom på över 200 hektar.

Ett par hundra år senare kring 1850 – talet fick landskapsarkitekterna Jan D Zocher och hans son Louis Paul Zocher som också har designat Amsterdams Vondelpark till uppgift att förändra de befintliga slottsträdgårdarna vid Keukenhof. Parken som förändrades till den engelska landskapstypen utgör grunden för dagens Keukenhof.

Starten av blomsterparken Keukenhof kom till 1949, när en grupp på tjugo ledande blomsterlökodlare och exportörer kom på att man skulle använda egendomen för att visa upp vårlök. Ett år senare 1950, öppnade parken sina portar för allmänheten och det blev en omedelbar succé, Det första året blev en fantastisk framgång med hela 236 000 besökare. Idag besöks parken av cirka 26 000 personer om dagen.

Tulpaner på längden och bredden uppblandat med doftande hyacinter. Så underbart!

Vårt besök i Keukenhof

Vi anländer tidigt till den stora blomsterparken i orten Lisse. Det finns två riktigt stora parkeringsplatser att välja på och vi tar den som är närmast huvudingången, parkeringsvakter står beredda att vinka in bilisterna till lediga parkeringar. Vi känner genast att det är väldigt bra att komma tidigt, gärna en vardag är att föredra. Precis så som vi gör idag.

Vi köper biljetter i biljettluckan utan att behöva vänta, men det är något billigare att köpa online. På plats får man betala 23 euro medan det kostar 19 euro online, men då måste man även bestämma en tid för sitt besök. På Keukenhofs hemsida  finns all praktiskt information kring besöket.

När är rätt tid att besöka Keukenhof?

Parken är öppen från den 12 mars till den 12 maj (2024), från 8.30 – 19.30, det kan variera något på datum. Vi var lite oroliga att det skulle vara för tidigt att se tulpaner i full blom, men det hade vi inte behövt vara. Tulpanerna stod i sin fulla prakt och även påskliljor, hyacinter och andra vårblommor mixades bland rabatterna och i de fantasifulla arrangemangen i parken.

Oavsett tidpunkt för sitt besök finns det förstås både för- och nackdelar, men att komma alltför tidigt eller för sent kan kanske vara riskabelt. Mycket beror förstås på om den inledande delen av våren har varit mild eller kall.

Vart ska man gå i parken?

Med både inträdesbiljett, parkeringsbiljett(8 euro) och karta är vi äntligen på plats för att se en färgsprakande explosion av blomster. Det är lätt att bli lite uppsluppen och inte tänka efter alls när vi ser alla kaskader av blommor. Vi springer lite hit och dit, men med kartans hjälp får vi ordning på de olika höjdpunkterna i parken. Vi följer kartan till största del för att inte missa något i parken.

Vi tar oss först utmed den sydöstra delen av parken och fortsätter mot kvarnen som ligger i parkens ände. Vi passar på att ta oss upp i kvarnen och det är ganska snäva trappor till terrassen för lite utsikt. Dessutom tar lite tid när småbarn inte kan gå själva i trapporna, men det har ännu inte blivit någon kö så på några minuter kan även vi ta oss upp.

Från kvarnen ser vi att man kan hoppa på en båt för en kanaltur. Båtarna går en gång i halvtimmen och kostar 10 euro per person. Vi hade gott och väl hunnit med en sådan tur, men när vi missar turen med någon minut glömdes den bort.

Kvarnen är en av parkens stora attraktioner och bakom den går mindre båtar för att göra en kanaltur. Här samlas en hel del besökare men ju tidigare man är ute desto bättre med plats för egen del.

Keukenhofs mölla drar många besökare. Trapporna upp i möllan är ganska branta men absolut värt att ta sig upp i, utsikten är fin och man kan se ut över både parken och mot de stora fälten på baksidan av parken. 

Flower shows

Förutom att bli förblindad av alla blomster på marknivå finns det även ett par “Flower shows”. I Beatrix Pavilion får vi uppleva de underbara orkidéerna men också den fina blomman anthurium (flamingoblomma).

Orkidéer

En av huvudattraktionerna enligt oss är Beatrix orkidéehus. Här finns en utställning för orkidéeälskaren och man kan även köpa blommor här. Otroligt vackert med dessa underbara växter.

I Wilhelm Alexanders Pavilion möts vi av de mest magiska blommorna av lökväxten amaryllis i färgkombinationer man gärna skulle vilja dekorera med hemmavid.

Vid Oranje Nassau Pavilion visas nya blomsterarrangemang upp varje vecka. Fantastiska buketter i kreativa och fantasifulla skapelser. Här fotas det förstås bland besökarna och framåt dagen upplever vi att vid de olika blomsterpaviljongerna samlas det som mest med besökare.

Det är inte bara tulpaner och annan vårlök som har sin bästa period nu. Vi ser många träd som också blommar så vackert, fler av träden börjar även skifta i skir grönska.

En av de vackraste tulpaner är den här rosa, med sin något spetsiga blomma.

Härliga välskötta gräsmattor som lyser så fint grönt redan nu tidigt i april.

Det finns flera trädgårdsmästare i parken som jobbar med att hela tiden fixa till blommorna. När en blomma är överblommad knipsas den raskt bort och på så vis ser vi knappt en enda vissen blomma.

Tyvärr är det här inte en doftblogg, men jag kan lova att hyacinterna doftade fantastiskt

Är det inte mycket folk i parken?

När vi anländer på morgonen är det kanske inte så mycket folk men på vissa ställen blir det förstås en del besökare att trängas med. Dock inte värre än att vi alla kan få våra bilder. Senare under dagen blir det en påfallande ökning och särskilt vid blomsterpaviljongerna känns det ganska trångt framåt lunchtid.

Än värre blir det framåt tidig eftermiddag och då är vi i stort sätt klara med vårt besök.

Men det är förmodligen ingenting jämfört med hur påskhelgen var och hur det kan se ut under helgerna. Värst kan det nog vara när den spektakulära och berömda blomsterparaden går av stapeln. Den äger rum varje år, nu 2024 är det den 20 april som gäller. Förmodligen är det då värt att trängas med många andra besökare eftersom paraden räknas som landets mest berömda.

Finns det mat och dryck?

Det finns både restauranger och food trucks ute i parken. Vid paviljongerna finns det restauranger samt toaletter. Det går även bra att ta med egen matsäck och sitta på någon parkbänk eller vid det markerade picknick – området. Det finns gott om toaletter och vi upplevde ingen kö till dessa.

 

Är Keukenhof något för barn?

Ja, det beror väl på. Kanske är det inte så roligt att titta på blommor för barn, men det finns flera lekplatser där barnen kan busa av sig lite. Förvisso är det rabatterat pris för barn mellan 4 – 17 år, när de betalar 9 euro för sitt besök, men hur roligt det kan vara beror förmodligen på vilket tålamod de små har. Jag hade nog inte tagit med mig för små barn som brukar ledsna om det blir för stillsamt. Det finns säkert andra åsikter om det.

Vissa saker är roligare än andra här på Keukenhof.

Blomsterinspiration

Trädgårdarna i Keukenhof visar även de senaste trenderna inom trädgård. För den trädgårdsintresserade kan man få flera roliga och spännande idéer till egna skapelser där hemma.

Finns det guidade turer på Keukenhof?

Har man gott om tid skulle jag gärna göra en guidad tur. Den behöver dock förbokas men jag förmodar att upplevelsen blir mer strukturerad än när vi insuper hela parken i ett enda tag. När jag själv söker information om detta ser jag att det går att boka biljetter med olika kombinationer av sevärdheter. Bra att vara ute i god tid förstås.

Teman i parken

I år, 2024 är i motsats till tidigare upplagor Keukenhof inte tillägnad ett specifikt tema. Eftersom det är 75 – årsjubileum för parken kommer det att bli en extra festlig upplaga. Man kan bland annat se en utställning i en av paviljongerna om Keukenhofs historia från 1949 fram till idag.

Andra år har parken haft teman som “Blomsterklassiker”, “A World of Color´s  och “Flower Power”.

Kan man köpa blommor på Keukenhof?

Ja, Keukenhof har blomster- och lökbutiker där besökare kan köpa tulpaner, påskliljor och andra vårlökar. Det finns även ett par souvenirbutiker där det finns en del roliga prylar med blomstertema.

Hur lång tid behöver man i parken?

Det är förstås en smaksak men vi tillbringar dryga tre timmar på plats, men det går säkert att vara här hela dagen om man så vill. Vill man sitta och njuta och inspektera varenda slinga behöver man säkert flera dagar. Men minst ett par timmar för ett besök är att rekommendera.

Vad kan man göra mer vid Keukenhof?

Utanför parken finns det möjlighet att hyra cykel och ta en tur bland tulpanfälten. Detta hann vi inte med den här gången men det hade förmodligen varit trevligt. Vi har dessutom redan tagit en rejäl tur bland olika tulpanfält vid vårt förra besök 2022. Nu tycker vi att det kanske ändå var mest gult som dominerade ute på fälten, vilket beror på att vi var här lite tidigare än för två år sedan.

Det går även att beskåda och köpa vårlök utanför parken. Det finns många spännande sorter som inte alls var så dyra.

Tulpan- och påskliljor  2024

Tulpanfält våren 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − fyra =