Blixtvisit i Amsterdam – Tips på vad kan man se och göra

Våren måste vara den allra bästa tiden för ett besök i Amsterdam. Efter en riktigt kall och snöig inledning av april månad tar vi oss ner till våren i Amsterdam. Från Stockholm ned mot södra Sverige kan vi se att det trots iskallt väder skiftar något i färg på träden men framför allt buskarna börjar bli gröna.

När vi färdas genom Danmark är det fortfarande kyligt men grönskan har kommit lite längre än Skåne, trots att det inte ligger så långt ifrån. Väl i Tyskland känns det som våren precis anlänt och när vi kommer fram till Amsterdam är det nästan sommarvarmt.

Vi får lite begränsad tid i Amsterdam på grund av mitt öga som inte känns bra, men hinner ändå med en hel del av alla sevärdheter som finns i city. Vi bor på hotell som ligger i ett bostadsområde strax utanför de centralaste delarna av city. Det är både på gott och ont. Hyfsat bra pris och med parkering alldeles intill hotellet. Hade vi flugit till Amsterdam skulle jag ha valt annorlunda och bott så centralt som det bara går, särskilt kvällstid för att se Amsterdam i kvällsljus. Den här årstiden får man vänta länge på skymningen.

Bra boende på Holiday Inn Express

Vi kommer tidigt till Amsterdam men det är inga problem att checka in vid halvtvå tiden. Det är schysst, men stora hotell brukar ändå ha kapacitet för olika önskemål från resenärer.  Egentligen är det inte ett hotell som jag skulle ha valt om det inte varit för bilen, men vi trivs ändå rätt bra här och huvudsaken är att det ändå är nära att ta sig till city, där alla sevärdheterna finns.

När vi checkar in har vi inte riktigt koll på hur långt det är till stadskärnan men vi nås av den goda nyheten att det inte tar mer än 15 – 20 minuters promenad inklusive färja som trafikerar sundet, mycket smidigt.

På Holiday Inn Express har vi ett bra rum till hyfsat pris med parkeringsplats och frukost samt gångavstånd till centrala delarna av Amsterdam.

Färjetrafiken går var femte minut och färden tar cirka fem minuter över det lilla sundet som även kan göras via en bro. Då tar det betydligt längre eftersom det är en rejäl omväg.

Vad hittar man på i Amsterdam?

Det finns förstås många klassiska sevärdheter i Amsterdam och när det gäller biljetter till museum, gallerier och mycket annat är det klokt att boka dessa i förväg. Då gäller det förstås att veta vad man vill göra. I vårt fall mötte vi den första vårvärmen och ville bara vara ute. Jag hade inte heller någon riktig plan över vad vi skulle göra, det är en ganska spontan resa som bestämdes bara någon dag innan ankomst. Yes, vi drar till Amsterdam, är planen.

Lite hann jag ändå läsa på och några klassiska sevärdheter visste jag förstås om sedan tidigare, till exempel Anne Frank – huset, Van Gough – museet, kanalkryssning, Rembrandsmuseet och en del annat. Eftersom vi är i Amsterdam i april månad är även Keukenhof tulpanpark ett önskvärt besöksmål.

Kryssning på Amsterdams kanaler

Vi anländer till Amsterdam tidig eftermiddag, solen skiner och det är som gjort för att göra en kanaltur, något som är ett måste att göra när man besöker Amsterdam. Vid centralstationen ser vi en biljettförsäljning för olika sevärdheter i stan och köper varsin biljett till sightseeingtur på Amsterdams kanaler. Det visar sig att vi inte är ensamma om att vilja göra en sådan tur och det är förstås som mest med folk just så här på eftermiddagen.

Även om det är flera båtar som ligger i hamn får man inte välja båt. Vi blir hänvisade en båt och kommer ombord bland de sista passagerarna vilket resulterar i att alla fönsterplatser är upptagna, såklart! Jag försöker byta plats med andra resenärer, men konstigt nog är det ingen som vill lämna sin fönsterplats. Alla är lika galna som jag att fota och med en suck får jag snällt sätta mig bredvid och försöka ta bilder så gott jag kan.

Då tänkte jag, att det gör väl inte så mycket, vi kan säkert göra ytterligare en tur när det är lite lugnare, men tyvärr, den här gången hann vi inte det. Så är man tidsbegränsad, är det nog en god idé att vara först på plats i en kö eller invänta ett bättre klockslag.

En båttur på kanalerna är nog det bästa man kan göra för att uppleva Amsterdam. Det finns olika reseföretag att välja på. Vi fick en mycket fin tur under en dryg timmes färd genom om olika kvarter på vatten i stan. Guidningen får man via hörlurar och kan väljas på flera språk, dock inte svenska men engelska går ju också bra. Vi vägleds genom olika distrikt i staden och får en historisk tillbakablick över händelser som påverkat bebyggelsen här.

Det lär finns över 1000 broar i Amsterdam för att lätt kunna korsa alla kanaler

Kanalerna i Amsterdam

Amsterdam låg en gång i tiden i ett blött och kärrigt område. Man grävde då kanaler för att kunna leda bort vattnet från staden. Det finns sammanlagt 165 kanaler som fördelar vattenflödet ut ur staden. Det var också ett sätt att transportera varor till fartygen som sedan tog dessa ut i världen. Idag är det en stor turistattraktion, kanske stadens främsta kännetecken och som gör staden till det den är.

Det är så mysigt att färdas på Amsterdams alla kanaler. Vi har en timmes båtfärd framför oss och vi får se stadens många hus nedifrån kanalerna. Kanalsystemet är minst sagt fascinerande.

Centralstationen i Amsterdam

När vi hoppar av kanalbåten ser vi den imponerande byggnaden där centralstation i Amsterdam ligger. Det är en magnifik och ståtlig station och vi måste titta lite närmare även inifrån. Tyvärr måste man lösa biljett för att komma ned i underjorden för att se om byggnaden håller samma klass där som på utsidan. Vi får nöja oss med en liten del i själva huvudentrén.

Shopping

Vi beger oss tillbaka in stadskärnan och ser ännu en vacker byggnad som visar sig vara ett stort varuhus, Magna Plaza, i flera våningar. Vi strosar runt och tittar bland annat in i en ostbutik. Nederländerna är ju kända för sin produktion av ost och förutom de mest kända ostarna gouda och edam görs en rad andra goda ostar i Nederländerna. Maasdammer och leerdammer med sin nötiga smak och många stora hål. Getost finns både som mjuk färsk eller halvhård lagrad. Hade vi inte haft så långt hem hade det varit kul att köpt någon av alla sorter som vi ser, men man bör nog ha ett kylskåp tillhands för en sådan transport.

Ost i alla dess former.

Äta

Givetvis blir vi både törstiga och hungriga och det finns förstås många restauranger och barer överallt i Amsterdam. Vi vill gärna sitta ute och hittar till sist en skön och solig hörna på en populär restaurang med lättare måltider.

Äntligen vår och vi kan sitta ute igen!

Kungliga slottet

Kungliga slottet i Amsterdam är ett kungligt residens i Nederländernas nominella huvudstad Amsterdam. Slottet byggdes mellan 1648 och 1665, under den nederländska stormaktstiden eller guldåldern, och fungerade från början som stadshus. Det blev kungligt slott under kung Louis I av Holland och fortsatte som sådant när sedan det nuvarande Kungariket Nederländerna upprättades.

Förutom mäktiga byggnader finns även stora kyrkor som imponerar med sin byggkonst.

Anne Franks hus.

Madame Tussauds vaxkabinett är numera en av de främsta turistattraktionerna i London. I Amsterdam finns en filial.

Husfasader i Amsterdam

Även om vi inte stannar mer än en och halv dag i Amsterdam hinner vi ändå njuta en hel del av Nederländernas vackra huvudstad. Ja det är först 1981 som Amsterdam blev huvudstad med sina över 1 miljon invånare. Staden Haag är residensstad där regeringen, riksdagen och alla departement finns. Namnet Amsterdam härstammar från floden Amstel som flyter ut ur Amsterdam.

En underbar vårdag när vi besöker Amsterdam vill vi bara vara ute och njuta så mycket som möjligt och spar de klassiska besöken på alla museum till en annan gång. Amsterdam är verkligen en underskön stad att strosa runt i. Att spana in husfasaderna längs kanalerna räcker fint. Det är lite som att besöka Venedig men med andra hustyper. Nederländerna för ständigt en kamp mot havet och faktiskt lär Amsterdam ha fler kanaler än Venedig.

Bloemenmarkt / Blomstermarknaden

På flytande pråmar ligger en hel gata med växthus där man kan köpa lök av alla sorters lökväxter. En riktig dröm för alla som älskar tulpaner och amaryllis. På gatan möter vi en hel del turister men i växthusen, det vill säga butikerna är det inte alls mycket folk.

Tulpaner

En av de största sevärdheterna när man reser till Amsterdam under våren är förstås att besöka någon tulpanpark eller några tulpanfält. Den mest berömda parken är Keukenhof, men här måste man vara ute i god tid om man vill ha biljetter.

Tyvärr lyckas vi inte få tag på biljetter till den dag som vi har möjlighet att besöka parken och morgonen därpå tvingas vi återvända några dagar tidigare än tänkt, därför blir vi utan besöket där. Däremot tar vi oss en bit norrut och blir rekommenderade ett område i Flevoland. Inte riktigt samma sak som Keukenhof, men tulpan som tulpan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre × 2 =