SkåneSveriges 290 kommuner

Fem kommuner i södra Skåne – Svedala, Trelleborg, Skurup, Ystad och Simrishamn

Vi fortsätter vår färd genom Skåne och befinner oss nu södra Skåne. Även i den södra delen finns det ganska många kommuner som ligger inom ett litet område och det kan vara lätt att missa någon av dem. Men utrustad med karta över Sveriges 290 kommuner missar vi naturligtvis ingen av dem. Det har vi inte tid med.

I det här inlägget kommer vi att besöka Skåne kommunerna Svedala, Trelleborg, Skurup, Ystad och Simrishamn.

Svedala kommun

Strax utanför Malmö ligger Svedala kommun där just Svedala är kommunens centralort. Kommunen gränsar till Vellinge kommun, Malmö kommun, Staffanstorps kommun, Lunds kommun, Skurups kommun och Trelleborgs kommun.

Största ort med Svedala station, uppstod efter tillkomsten av Malmö-Ystads järnväg år 1874 och Lund–Trelleborgs järnväg år 1875, vilket gjorde att orten blev en järnvägsknut och flera industrier etablerades här. Bara och Klågerup är, förutom Svedala, kommunens större tätorter.

År 2017 fyllde Svedala kommun 40 år, eftersom det var 1977 som Bara kommun istället kom att tillhöra Svedala kommun. För fyrtio år sedan blev alltså kommunen så som den är idag, med Svedala, Bara och Klågerup som de största orterna.

Redan på 1200 – talet fanns en kyrka där platsen för Svedala ligger idag. Befolkningen ökade genom århundradena, här fanns gott om föda i den bördiga jorden. Betesmarkerna utvidgades. På landsbygden växte byarna och i backlandskapets obebyggda utmarker etablerade sig herremännen på herrgårdar, borgar och slott som hade stora behov av arbetskraft.

När järnvägen mellan Malmö och Ystad byggdes på 1870-talet, den så kallade ”Grevebanan”, följde ett uppsving för Svedala. Då flyttades Svedala centrum från kyrkan till järnvägsstationen. De stora godsen satsade pengar i järnvägsbygget, som var viktigt för transporterna i jordbruket. År 1894 byggdes Sockerbruket i Svedala för de goda kommunikationerna och tillgången till vatten vid Sege å. Vid sekelskiftet 1900 var 350 personer anställda på Sockerbruket. Svenska Sockerfabriks AB lade ner Sockerbruket 1946 för att övergå till större enheter.

Det finns fortfarande tegelarkitektur från sekelskiftet bevarad i Svedala tätort i både affärsfastigheter, bostadshus och patriciervillor. Det fanns till och med en tegelmästarskola som fram till 1972 utbildade tegelmästare från de nordiska länderna.

Vårt besök i Svedala

Vi hittar utan svårigheter Svedala kommunhus och tar de obligatoriska kommunhusbilderna. Svedala är en ganska liten kommun med cirka 23 222 invånare.

När vi tittar lite närmare på vad Svedala har besökaren att erbjuda kommer vi på att Torups slott i Bara ligger i kommunen. På Torup har vi varit många gånger och är så förtjusta i.

Slottsslingan

När jag tittar in på Svedala kommuns hemsida ser jag ett intressant utflyktsmål som man kallar för slottsslingan som kan påbörjas här i Svedala kommun. Den består av två slingor på dryga 10 mil vardera då man har möjlighet att uppleva landskapet Romeleåsen och sjölandskapet i södra Skåne gärna med cykel.

Gillar man slott och herrgårdar finns det knappast något annat område i Sverige där det finns så många slott inom ett så begränsat område. Nästan all mark i landskapet ägs av större gods och gårdar som sätter sin prägel med alléer, bokskogar, hagmarker och ståtliga byggnader med tillhörande parker. Under rundturen finns möjlighet att besöka många vackra naturreservat och ett stort antal områden som godsen bevarat.

Den här slingan blir jag riktigt sugen på och man nämner på hemsidan att man bör avsätta gärna 3 dagar för att inte behöva jäkta. Det finns även flera övernattningsmöjligheter och matställen i området. Så någon gång i framtiden ska vi spara den här turen till.

Trelleborgs kommun

Vi kör vidare mot Trelleborgs kommun. Sveriges sydligaste stad och en kommun som jag alltid förknippar med resor. Härifrån Trelleborgs hamn har vi tagit färjan åtskilliga gånger till Tyskland. Det är alltid så härligt att köra ombord på någon av de färjelinjer som tar bil och passagerare ut i Europa, kanske är det inte lika härligt att återvända till samma hamn då semestern lider mot sitt slut.

Lite historia

Under medeltiden spelade Trelleborg en viktig roll i den omfattande sillhandeln i Östersjön. Sillfångsterna var goda och många av dessa landade i Trelleborg och på Sydkusten. De tyska handelsmännen från Hansan kom seglande till Trelleborg för att byta salt mot sill. I skuggan av sillfisket blomstrade handeln. Många slags hantverkare slog sig ner i den by vars låga halmtäckta tak låg längs den långa gatan ett stenkast från strandkanten. Långt bortifrån kom borgare och bönder för att göra affärer i Trelleborg.

Trelleborgs framgångar gillades inte av grannarna i Malmö. De beklagade sig gång på gång hos kungen i Köpenhamn och i april 1619 gav kung Christian efter för klagomålen och drog in Trelleborgs stadsrättigheter. Det var ett dråpslag mot den lilla staden. Nu fick köpmännen och hantverkarna inte längre utöva sina yrken. De skulle tvingas att flytta till Malmö.

Under lång tid kämpade trelleborgarna en ojämn kamp mot överhögheten. Varje försök att bli stad eller åtminstone köping avslogs, oftast efter att Malmö lagt in sitt veto. Inte ens en flirt med kungahuset gav resultat – Trelleborg var villig att döpa om staden efter kronprinsen till Oscarsborg om man fick tillbaka sina stadsrättigheter. Först på 1840 – talet blev Trelleborg köping och år 1867 fick staden till sist tillbaka sina stadsrättigheter.

Kring sekelskiftet utvecklades Trelleborg starkt som industri- och sjöfartsstad och färjetrafiken blev en av rikets mest trafikerade: 1897 öppnades reguljär post- och passagerartrafik mellan Trelleborg och Sassnitz, vilken 1909 kompletterades med en tåg- och bilfärjelinje. Flera rederier etablerades, störst bland dem var Trelleborgs Ångfartygs AB, grundat 1870. Inom industrin grundades Trelleborgs Gummifabriks AB 1905 som många av kommunens invånare hade sin anställning hos.

Vårt kommunbesök i Trelleborg

Som vanligt besöker vi kommunhuset i varje kommun och Trelleborg har sitt kommunhus i självaste rådhuset. En pampig byggnad som ligger mitt i den centrala stadskärnan.

I Trelleborgs lilla stadskärna finns en gågata med butiker, trevligt på sitt vis men kanske är kommunens bästa sida de härliga stränderna ute vid Smygehuk där Sveriges sydligast udde ligger och Smygehamn där vi bor fint på Smygehus Havshotell.

Trevligt boende i Smygehamn

Då och då har vi kört kustvägen längst ned i södra Sverige och lagt märke till ett hotell som ligger så fint i fiskebyn Smygehamn. Vi brukar säga att här måste vi övernatta någon gång. Plötsligt en sen eftermiddag lyckas vi pricka in ett passande tillfälle för övernattning och anländer lite lätt utsjasade till havet och det trevliga Smygehuks Havshotell som ligger med perfekt läge på stranden.

Vi ska bara bo här en natt och  bokar även in oss på restaurangen förstås, men innan det är dags för mat tar vi oss en titt på den ljuvliga stranden och njuter av dagens sista solstrålar.

Skurup kommun

Nästa kommun är grannkommun till Trelleborg och som vi kört igenom flera gånger under årens lopp. Vi har tagit en fika i Abbekås hamn lite då och då, men kanske inte tänkt på vilken kommun som orten tillhör. Nu är det dags att besöka Skurup kommun och vi tar oss till tätorten Skurup där kommunhuset ligger.

Tätorten är ett typiskt järnvägssamhälle som vuxit fram vid järnvägen mellan Malmö och Ystad. Bebyggelsen består till stor del av enfamiljshus och villor, men har även några områden med flerfamiljshus i 1–4 plan. Skurups kyrka byggdes i Skurups by på 1100-talet. Tidigt fanns en medeltida borg som revs när Svaneholms slott byggdes 1530. Byn var sedan underställd godsägaren på Svaneholm.

År 1874 drogs den privatägda järnvägen “Grevebanan” rakt genom Skurups socken. Här växte det nya samhället fram och 1895 införlivades byarna Saritslöv och Sandåkra. Runt sekelskiftet 1800/1900 hade Skurup 1200 invånare. Gamla Skurups by var sedan medeltiden en känd marknadsplats. Driftiga handelsmän såg till att nya Skurup fortsatte den traditionen. Idag bor det cirka 16 400 invånare i Skurup kommun.

Svaneholms slott i Skurup kommun

Eftersom jag älskar slott och tror mig bli slottsfru någon gång i framtiden tar vi oss givetvis till kanske Skurups mest kända plats, Svaneholms slott. När man besöker olika sevärdheter i Sverige får man vara beredd på att nästan alla är stängda fram till maj månad. Ja det är helt galet att vi endast har ett fåtal månader per år när man kan besöka många intressanta sevärdheter i Sverige. Slotten i Sverige är nästan alltid bara öppna mellan maj till september. Trist, tycker jag när man faktiskt inte hinner göra allt under de få sommarmånaderna.

Vi besöker Svaneholms slott i mars månad. Då är det ganska långt till sommaren när det finns möjlighet att göra guidade turer på detta mäktiga slott.

Ystad kommun

En av Skånes alla härliga städer är Ystad. Här har vi då och då stannat till under åren. En dagsutflykt i Ystad gjorde vi sommaren 2020 och fann då en riktigt mysig sommarstad bland de vackra korsvirkeshusen vid de trånga gatorna i stadskärnan. Mitt i Ystad ligger klostret som är ett före detta gråbrödrakloster i Ystad, grundat år 1267. Det är en av de äldsta och bäst bevarade klosteranläggningarna i Sverige.

Idag bor det 31 560 invånare i kommunen. Förutom Ystad stadskärna är stränderna kanske Sveriges allra bästa.

Historia

Redan på 1100 – talet fanns det invånare i Ystad. Från 1200 – talet omnämns Ystad när Sankta Maria Kyrka byggdes samt det vackra klostret Gråbrödrarklostret som grundades 1267. Under 1300 – talet präglade Hansatiden livet i staden och Ystad tillhörde periodvis svenska riket. Under 1400 – talet kom flera av korsvirkeshusen till och några av dem finns kvar än idag. 1532 nåddes Ystad av reformationen och frasiscermunkarna kastades ut ur klostret. Klostrets västra och norra länga revs och klostret blev ett sjuk- och fattighus. 1599 fick Ystad privilegiebrev vilket fastslog Ystad som exporthamn för oxar.

På 1600 – talet blev Ystad exporthamn i stor skala för oxar. Oxarna lastades på fartyg från Packtorget vid nuvarande Hotell Continental. Ystad blev en svensk stad 1658 och hade då 2000 invånare. Under 1800 – talet innebar Napoleons Östersjöblockad ett stort uppsving för Ystad handel genom smugglingen. Många köpmän blev rika vilket man visade med att bygga stora privata hus. Sandskogen planterades för att hindra sandflykten och som även gjorde Ystad till en badort vid sekelskiftet. Järnvägen byggdes ut och den så kallade Grevebanan Ystad – Malmö invigdes 1874.

1907 bildades Ystads Fornminnesförening då klostret räddades åt eftervärlden. I mitten av 1900 – talet fick Ystad färjetrafik till danska ön Bornholm och Swinoujscie i Polen. 2000 – talets Ystad har staden etablerat sig som filmstad. 2004 startade Ystad Studios med ett av landets tre filmcentrum.

Ystad har en sådan charmig stadskärna och utanför staden finns kilometer långa fantastiska sandstränder.

Det finns ett helt gäng med riktigt fina sevärdheter i Ystad kommun. Personligen är jag förtjust i Ale stenar som ligger vackert utmed havet i Kåseberga. Sandstränderna i kommunen är vidsträckta, vita och finkorniga, med andra ord, alldeles underbara. En av de mest kända stränderna är Sandhammaren där det brukar vara massinvasion av turister under sommarmånaderna.

Sandhammaren, i sämre väder, sommaren 2020.

Simrishamn kommun

Inte långt från Ystad kommun ligger grannkommunen Simrishamn. En fin kommun mitt på Österlen med en mängd unika platser. Det måste erkännas att det först de senaste åren vi fått upp ögonen för Österlen och alla de orter som finns i området. Österlen har allt från charmiga orter, gårdsbutiker, stränder och egen nationalpark. I kommunen bor det cirka 19 300 invånare.

Vårt besök i Simrishamn

En stor del av Österlen ligger just i Simrishamn kommun och i tätorten Simrishamn har vi övernattat på charmigt boende. Mitt i vintern bor vi fint på hotell Kockska gården.

Simrishamns kommunhus ligger med sin huvudentré i byggnaden bredvid Rådhuset.

Underbara stränder präglar Simrishamn kommun. Vi besökte Stenshuvud nationalpark vårvintern 2021 och fick ett par oförglömliga dagar i ett litet paradis.

Knäbäckshusen underbara strand, kanske Skånes bästa. 

Cirka 13 kilometer från Simrishamn tätort ligger Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Under sommaren kan man följa med på visning på borgen eller delta i olika evenemang. Den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand lät uppföra Glimmingehus med start år 1499.

Glimmingehus ligger i Hammenhög och är placerad på en riktigt fin plats. När vi besökte Glimmingehus i oktober månad är vi givetvis nästan helt själva här, det är en bra bit kvar till sommaren när det finns möjlighet att se mer av det gamla slottet.

Simrishamns kommun bjuder på fina naturupplevelser.

 

Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner: (47 – 51/290)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + tio =