FrankrikeNormandie

Honfleur – Förtrollande medeltidsstad i Normandie

Under vår bilresa i Normandie i Frankrike vill vi gärna besöka medeltidsstaden Honfleur. Staden har en ljuvlig liten historisk stadskärna med hamn, korsvirkeshus och mysiga gränder. Här gör vi en övernattning och får möjlighet att se vad Honfleur har att erbjuda

_____________________________________________________________________

Staden vid Seines mynning

Honfleur är en gammal och viktig sjöfartsstad som ligger vid floden Seines mynning. Inte långt från Honfleur finns den betydligt större staden Le Havre som har utvecklats till Frankrikes näst mest trafikerade internationella hamn.

Honfleur däremot har förblivit en betydligt mindre stad med drygt 8000 invånare. Men som semesterort är det en mycket populär destination, särskilt för britterna som gärna tar sig över engelska kanalen för att semestra här. Det är heller inte så långt till Paris och det är förstås även en hel del parisare som besöker Honfleur. Och, ja, vi hör även några svenska röster här.

Staden ligger ju även perfekt till som utgångspunkt för andra aktiviteter runt om på den franska Atlantkusten. Det är nära till bland annat landstigningsstränderna i Normandie och den fantastiska klosterön Mont Saint Michel.

Stad med rik historia

Honfleurs har en händelserik historia som sträcker sig genom århundraden. Staden nämns redan på 1100 – talet och har drabbats av många krig, särskilt under hundraårskriget mellan England och Frankrike, åren 1337 – 1453, då staden var ockuperat i över trettio år av England. Långt senare var Honfleur och hela Frankrike ockuperat av Tyskland under andra världskriget.

Honfleurs läge vid havet gjorde att fisket och sjöfarten dominerade och utvecklade samhället som växte sig större runt hamnen. Genom sin allt större sjöfartshandel med Nordamerika och Asien fick man en blomstrande period från 1600 – talet och framåt.

Staden blev även känd för sina fartygsbyggen och expeditioner till havs. Flera upptäcktsresande avreste från hamnen i Honfleur och det var långväga expeditioner ända bort till Brasiliens kuster. En av de mest kända gjordes av Samuel de Champlain som reste många gånger över Atlanten och som kom att grunda staden Quebec i Kanada.

Honfleur är ganska olik andra städer i Normandie. Det märks av den medeltida stadskärnan med byggnaderna betydligt äldre här än i andra kuststäder. Under 1700 – talet var Honfleur en ganska välmående stad och några av invånarna gjorde sig stora förmögenheter inom handeln med Amerika och Asien.

Stadens förmögenhet minskade dock på 1800-talet, en del berodde på Napoleonkrigen, men det blev också svårt att konkurrera med sin granne, staden Le Havre.

Le Havre fick en järnvägslinje från Paris år 1847, vilket gjorde att Le Havre kunde utveckla sin hamn på ett helt annat sätt än Honfleur. Först år 1867, anslöt Honfleur till järnvägen med rutten Paris-Caen. Även om viss sjöfart fortsatte i Honfleur växte staden aldrig i storlek som sin granne, vilket gjorde att Honfleur behållit sin pittoreska och historiska stadskärna.

Hamnen Vieux Bassin

Det första vi möts av här i Honfleur är den gulliga hamnen “Vieux Bassin”. En gång i tiden var hamnen fylld av fiskebåtar, men i dagens hamn ligger det numera endast mindre fritidsbåtar och kanske en och annan lyxig segelbåt. Runt hamnen finns stadens vackra, något lutande och smala hus med skiffertak, de påminner faktiskt lite om husen vid Amsterdams kanaler. Husen här i Honfleurs hamn var en gång hem åt de rika redarna, idag rymmer de en hel del restauranger och uteserveringar.

Vid hamnen är det mysigt att promenera och kolla in var vi kan tänka oss äta till middag. Självklart är det skaldjur och Moules frites i alla varianter som gäller här på restaurangerna.

Inspiration för konstnärer

Under 1800 – talet blev Honfleur mycket populär för många konstnärer och var inspirationskälla för impressionister som Monet, Boudin och Courbet. Idag finns flera konstnärsateljéer och gallerier i Honfleurs mysiga gränder.

Det finns även museum om man vill se mer av konst. Det mest kända är Eugene Boudin-museet med konstverk av traktens konstnärer.

Mysiga gränder

Strax intill hamnen hittar vi Honfleurs kullerstensgator kantade med vackra korsvirkeshus. Här slingrar sig gränderna genom centrum. Vi ser små konstgallerier, kaféer, hantverk- och souvenirbutiker. Givetvis finns även rejäla choklad- och vinbutiker. Är man ute efter shopping finns det en hel del av välja på.

Själva strosar vi runt och ögonshoppar genom skyltfönstren och njuter av atmosfären här i stadskärnan.

Sainte Catherine´s kyrka

En av de mäktigaste sevärdheterna i Honfleur är den mycket speciella träkyrkan från 1400 – talet. Inuti ser kyrkan lite ut som en upp och nervänd båt vilket inte är så konstigt eftersom det var stadens båtbyggare som även byggde kyrkan. Den äldsta delen av kyrkan är från 1400 – talet och byggdes vidare både på 1500 och 1600 – talen.

Sainte Catherine, är helt klart en annorlunda kyrka och byggd helt i trä. Fantastiskt vacker i all sin enkelhet och visst associerar man till ett båt om man ser upp mot valvet.

Strandpromenad

Efter en god middag är det dags at avsluta dagen genom att promenera längs den trevliga promenadvägen som sträcker sig från hamnen till stranden. Vi passerar stadsparken men väljer att fortsätta vår promenad utmed vattnet. Vi kollar in när båtarna som ska lämna eller anlända Honfleur måste slussa. Fiskebåtarna ger sig ut och fritidsbåtarna kommer in för att ankra upp inför natten.

På håll kan vi se den mäktiga Normandiebron. Bron som vi körde för att ta oss över floden Seine.

Innan vi lämnar Honfleur morgonen därpå blir vi rekommenderade att ta oss till den söta lilla kyrkan “Chapelle-Notre- Dame-de Grâce. För att ta oss dit är det helst bilen som gäller. Vi tar oss en bit ovanför Honfleur, vägen dit är cirka 2 kilometer och går på lite slingriga vägar. Ganska snart hittar vi den utsiktsplats som vi stannar till vid. Tyvärr har molnen ännu inte hunnit spricka upp när vi ser ut över Honfleur med omnejd.

 Chapelle Notre-Dame-de-Grâce,

Ännu lite högre upp kommer fram till den så otroligt söta kyrkan eller kapellet med det långa namnet, Chapelle-Notre-Dame-de-Grâce.

Charmigare kapell har vi sällan skådat. Hela platsen för den delen ligger i grönska högt över Honfleur. Och vi har tur, kyrkan är öppen och självklart går vi in för att se mer.

Marint tema

Redan så tidigt som år 1023 fanns här ett kapell som hade uppförts av kung Richard II, men det låg alldeles för nära en klippkant och vid ett jordskred förstördes det. År 1600 började man bygga det kapell som finns här idag och det stod färdigt år 1615.

Och det är ett verkligen annorlunda men otroligt sött kapell, kanske är det aningens mörkt på insidan men det är nog det som är charmen. Det mörkblåa valvet känns ovanligt när det gäller kyrkliga byggnader. Det marina temat med modellfartyg hängande och som snurrar i cirklar från taket är både intressant och vackert. Glasmålningarna visar olika nautiska scener från Bibeln. Det finns målningar som skildrar religiösa figurer men även ståtliga fartyg som ger sig iväg genom stormande hav. Det är en riktig sjömanskyrka.

Var ligger Honfleur?

När vi anländer Honfleur kommer vi från Le Havre. Det är inte långt mellan städerna men för att ta oss till Honfleur i departementet Calvados behöver vi ta oss över Seine via bron “Pont de Normandie”. Bron är riktigt häftig att köra på och kanske är den en av de vackraste broar i hela Europa.

Honfleur är beläget i Normandie i nordvästra delen av Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 3 =