Rheinland-PfalzTyskland

Trier i Moseldalen – Ett besök i Tysklands äldsta stad

Trier ligger nära gränsen till Luxemburg. Staden grundades för över tvåtusen år sedan och har anor från romartiden. Det är en mycket sevärd stad särskilt den äldre delen av staden där många av de historiska byggnaderna finns. Flera av byggnaderna finns med på UNESCO:s världsarvlista.

Vi kommer söderifrån, närmare bestämt från nordöstra Frankrike och kör så småningom in i Trier som är Tysklands äldsta stad och samtidigt starten för vår resa genom Moseldalen.

Omkring år 50 före Kristus erövrades området av romarna med Julius Ceasar som ledare. Trier grundades cirka år 16 före Kristus av kejsaren Augustus staden Trier och kallades av romarna för “Augusta Treverorum”. År 275 efter Kristus förstördes staden av fiender men byggdes åter upp av Konstantin den store, som var Roms förste kristna kejsare.

Under 300 – talet efter Kristus hade Trier över 80 000 invånare och kallades “det andra Rom”. Staden blev residensstad och var den största norr om Alperna. På 400 – talet kom Trier under frankernas välde och senare blev det en del av det tysk – romerska riket. Triers närhet till Frankrike lockade fransmännen att belägra staden år 1673. De franska trupperna lät riva samtliga kloster och ett par romerska badanläggningar. 1794 var det dags igen, då ockuperade franska trupper staden och tyske kejsaren var då tvungen att flytta den tyska gränsen till floden Rhen.

Invånarna i Trier blev franska medborgare och staden fick nu det franska namnet, Trèves och blev huvudstad i det franska departementet Sarre. För Triers del fick man en period av ekonomisk uppsving när man fick tillgång till den franska marknaden.

Under tidigt 1800 – tal erövras Trier på nytt. Då hamnar man under preussiskt välde i drygt 100 år men 1918 efter första världskriget och det tyska nederlaget kom Trier återigen under fransk ockupation och det varade fram till 1930.

I slutet av andra världskriget blev Trier illa åtgånget. Staden både besköts och bombades av amerikanarna. Många av de gamla byggnaderna totalförstördes. Kriget tog till sist slut och idag finns det trots allt många fantastiska byggnader kvar för eftervärlden att beskåda.

Vårt besök i Trier

Vi passar på att besöka Trier under en bilresa genom Moseldalen förra sommaren. Det visar sig vara en helt förtjusande stad precis i min smak. Tyvärr är jag inte ensam om att tycka så, det är ganska mycket turister i rörelse och det bildas köer för att ta en lunch. Vi tar en snabblunch på stående fot eftersom vi är riktigt hungriga. Sedan tar vi oss an några av alla fantastiska sevärdheter i form av historiska byggnader.

Porta Nigra

En fantastisk byggnad som syns nästan överallt i Trier och är ett av de äldsta monumenten, stadsporten, Porta Nigra “Den svarta porten”. Stadsporten byggdes år 180 e Kr. och anses vara staden Triers symbol. Porten har genom årtusenden funnits här men haft olika funktioner under åren. Under tidig medeltid togs material från porten och återanvändes för andra byggnader.

Under en epok förvandlades Porta Nigra till två kyrkor, den ena kyrkan var till för munkarna och den andra var öppen för allmänheten. På tidigt 1800 – tal upplöste Napoleon Bonaparte kyrkan i Porta Nigra och även klostret som låg bredvid. Även många andra kyrkor och kloster fick stryka på foten och år 1804 beordrade Napoleon att Porta Nigra skulle konverteras tillbaka till sin romerska form efter det att lokalbefolkningen övertygat honom om att Porta Nigra hade ett romersk ursprung. Det finns flera versioner om historien kring den svarta porten men sedan 1986 är Porta Nigra  världsarv, tillsammans med andra romerska monument i Trier.

S: t Peters katedral och Liebfrauenkirche

En imponerande byggnad är Triers pampiga katedral och precis bredvid ligger Liebfrauenkirche som enligt UNESCO är den tidigaste kyrkan som byggdes i höggotiskt stil. Tillsammans med katedralen är dessa byggnader utsedda som en del av de romerska monumenten på världsarvlistan.

Det är två fantastiska byggnader och katedralen besöker vi även invändig. Vi blir mäkta imponerade av den storslagna kyrkan, den verkar svälja hur många människor som helst. Det är en enormt hög kyrka och delar av den byggdes under romartiden.

Under årtusenden har kyrkan byggts om och förändrats men står stadigt än idag och det minsta man kan säga är att katedralen är ett riktigt arkitektoniskt mästerverk.

 Hauptmarkt

Mitt i centrala Trier ligger ett stort torg, Huaptmarkt. En viss marknad bedrivs här med frukt och blommor, men det vimlar också av mycket folk och vi får trixa lite för att komma fram här.

Runt torget ligger många vackra hus i milda pastellfärger och ett par kyrktorn sticker upp i kvarteren lite här och där. På torget ser vi fler gatumusikanter som spelar violin med passande tema för Trier. Känslan av en annan tid infinner sig, vi kastas tillbaka i tiden genom musik och de vackra byggnaderna. Även om romarna en gång i tiden har präglat en del av Trier går mina tankar mer åt den tid då den romantiska tidens ideal var högsta mode. Vackert men samtidigt lite sorgsamt.

Andra sevärdheter i Trier

Vi stannar bara i Trier under ett par timmar men det finns flera sevärdheter runt om staden. Här finns Karl Marx födelsehus en barockbyggnad från 1727. Även om Karl Marx som föddes 1818 levde i London där han även dog 1883, var det i Trier han tillbringade sin barndom.

Förutom den mäktiga S:t Peter katedralen finns många andra sevärda kyrkor runt om Hauptmarkt. Även Kurfürstliche Palais hade varit intressant att se, det ska vara ett av världens vackraste rokokopalats.

Det finns också en amfiteater där det en gång i tiden gladiatorspel hölls.  Men kanske är det ändå närheten till Mosel och dess vinregion som lockar allra mest. Här i trakterna finns många möjligheter att besöka vintillverkare och smaka goda viner. Om man cyklar finns bland annat en 1,6 kilometer lång led som kallas vinkulturleden, “Weinkulturpfad” som utgår från amfiteatern. Här kan besökaren få lära sig allt om vinrankor och vinodling.

Själva tackar vi för ett fint besök i Trier och fortsätter utmed floden Mosel till ännu en underbar ort, Bernkastel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 5 =