Ett besök på blomsterön Mainau vid Bodensjön i södra Tyskland

Slingrande stigar, lummiga skogsdungar, blommande växter, färgsprakande blomsterskulpturer och roliga överraskningar möter oss vid vårt besök på blomsterön Mainau i södra Tyskland.

Greve Lennart Bernadottes sagoö – Mainau i Bodensjön är en spännande och sevärd upplevelse. Den vackra och välskötta parken med flera tematrädgårdar har något som passar alla. Följ med på en tur runt ön Mainau med ett litet besök på barockslottet och slottskyrkan St Marien.

Under många år har jag haft slottet Mainau i tankarna. I mammas gamla veckotidningar på 1970 – och 80 talen skrevs det ofta om Greve Lennart Bernadottes blomsterön – Mainau. Då var jag nog inte så intresserad av slott och parker, men när min mamma och moster till och med gjorde en bussresa dit under sent 80 – tal blev jag ändå lite intresserad och tänkte att någon gång måste även jag göra ett besök vid slottet och den fina parken.

Åren går och när man som minst anar blir det plötsligt möjligt att göra ett oplanerat besök på den vackra ön Mainau med all sin blomsterprakt.

Ö i Bodensjön

Mitt i hjärtat av Europa ligger Bodensjön med vatten och stränder som sträcker sig in i både Tyskland, Schweiz och Österrike. I den västra delen på gränsen mellan Tyskland och Schweiz strax norr om Konstanz ligger ön Mainau med sin stora parkanläggning fylld av träplanteringar och växtodlingar. Ön är ett mycket populärt resmål och besöks årligen av 2 miljoner turister.

Vi startar från staden Lindau ett par mil öster om Mainau och ställer in Gps:n på Schloss Mainau. När vi närmar oss slottet ser vi stora skyltar som visar var vi kan parkera oss. Det är en rejält stor parkeringsplats med plats för långt fler bilar än vad som är här idag. Det finns även en mycket stor parkeringsplats för turistbussar, vi förstår att det kan vara mängder av turister här och att vi har lite tur att vädret är lite ostadigt och att det fortfarande råder en pandemi. Det är alltid skönt när det inte är alltför många besökare att trängas med.

Vi möts av en glad blomgubbe vid entrén till slottet Mauinu och dess slottspark.

Vi betalar inträde och en liten kö är det ändå till biljettluckorna, men allt går smidigt. Till våra biljetter får vi även en liten broschyr med tillhörande karta över Mainau. Slottet och slottsparken ligger på en liten ö som man tar sig fram till via en bro över Bodensjön. Efter en kort promenad på cirka 300 meter når vi själva slottsentrén.

Lummiga platser för att sitta en stund och beundra växtligheten i olika trädgårdar i den stora parken.

Färgsprakande och roliga skulpturer skapade av blommor.

Häftiga blomsterarrangemang med blomfåglar i fina färger. Jag skulle gissa att det är våra vanligaste utplanteringsväxter som man använt när man piffat till fåglarna.

Vägen upp till slottet.

Lite historia

Mainau har en brokig historia. Från 1200 – talet fram till en början av 1800 – talet tillhörde ön den katolska Tyska orden. Det månghundraåriga styret avbröts tillfälligt under trettonåriga kriget då svenska trupper intog ön. I februari 1647 intog ett tiotal skepp ledda av den svenska amiralen Car Gustaf Wrangel ön Mainau. Trots vapenstillestånd några veckor efter belägringen höll svenskarna ön i nära två år. Först efter Westfaliska freden återlämnade de ägorna, men innan de lämnade passade de på att plundra slottet och förstöra det mesta i sin väg. Tyska orden kunde nu återvända.

På 1740 – talet uppförde de tyska ägarna, storhertigen av Baden det nuvarande slottet tillsammans med en slottskyrka. Slottsparken och blomsterträdgården började utformas först på 1850 – talet av dåvarande storhertigen Fredrik I av Baden. Den berömda trädsamlingen utökades successivt under 1800 – talet och som kom att ge Mainau sin speciella karaktär.

Sonen Fredrik II tog senare över egendomen, men trivdes inte, han testamentera godset till sin syster Victoria, drottning av Sverige. Detta med förbehållet att Mainau skulle tillfalla sonen prins Wilhelm och lillprins Lennart. Vid drottning Victorias död 1930 hamnade det tyska fursteslottet helt i svensk ägo. Wilhelm var aldrig intresserad av att ta hand om “eländet” som han kallade den numera vildvuxna ön. Redan två år senare överlät han godset till sonen.

Lennart Bernadotte född till prins

Lennart Bernadotte föddes 1909 på Stockholm slott. Hans mor var den ryska storfurstinnan och prinsessan Maria Pavlovna av tsarfamiljen Romanov. Pappan var den svenske arvfursten prins Wilhelm, hertig av Södermanland och andre son till Gustaf V. Storebror Gustav Adolf (Gustav VI Adolf) var kung mellan åren 1950 till 1973. Alltså bör prins Lennart vara syssling med vår kung Carl XVI Gustav.

Lennart hade en svår uppväxt, föräldrarna skildes redan 1913 då han bara var fyra år gammal. Skilsmässan var givetvis en stor skandal och att hans mor prinsessan Maria skulle få ta med sig honom var uteslutet. Sonen tillhörde det svenska kungahuset och skulle uppfostras därefter. Prinsessan Maria bosatte sig i sitt gamla hemland där hon gifte om sig 1917. Efter den ryska revolutionen flydde hon och den nya maken till Paris, paret skilde sig 1923. Hon levde senare i New York där hon arbetade inom mode på ett varuhus. Mot slutet av sitt liv bodde hon i Konstanz i närheten av sonenLennart och hans familj.

Lennart uppfostrades till stor del av sin farmor drottning Victoria. Hennes barnuppfostran var sträng och baserad på preussisk regelverk, utan utrymme för några större ömhetsbetygelser. Hon såg som sin plikt att göra Lennart till en duktig prins, men Victoria kom från en annan tid med andra värderingar och förstod sig inte på barn.

Pappa Wilhelm månade till sist om sin son och förstod att sådan uppfostran kunde vara skadlig. När han kunde tog han ofta med sig Lennart till slottet Stenhammar för att ge honom ett lite friare liv. Sin mamma fick han lära känna först i vuxen ålder. Maria hade ett händelserikt liv när hon även var fältsjuksköterska i Ryssland under revolutionen.

Hertigen av Småland hade dock svårt att foga sig och följa de kungliga spelreglerna. Den stränga uppfostran hade satt sina spår och prins Lennart var överkänslig för översitteri och styrning. Han ville själv bestämma över sitt liv och inte vara låst.

Giftemål med kvinna av folket

Våren 1932 tog han ett stort steg när han gifte sig borgerligt med fästmön Karin Nissvandt (1911 – 91) i London. Karin var inte kungligt och konsekvensen av hans giftemål med henne var att han förlorade samtliga sina kungliga titlar, ordnar och företrädesrättigheter i egenskap arvfurste. Förutom att prins Lennart ingått äktenskap utan Gustav V samtycke var heller Gustav V heller inte nöjd med fästmöns familj han beskrev Karins familj som att de “saknade medborgerligt anseende”.

Trots brytningen med kungahuset blev det början till något nytt. För Lennart och Karin Bernadotte blev Mainau en fristad. Till en början vad deras tillvaro där trevande och försiktig, men snart blev platsen båda deras livsuppgift och hem för dem och deras fyra barn.

Ett livsverk

Vid övertagandet var slottet förfallet och trädgårdarna igenväxta efter många års bristande underhåll. Det skulle krävas mycket tid och pengar för att få ordning på Mainau. Varken pappa Wilhelm eller Lennart själv ägde någon större förmögenhet. Dock inbringade försäljningen av familjens villa på Djurgården en del pengar. Lennart Bernadotte satsade även egna medel i projektet “Tjänar du några pengar på det så får du behålla dem. Går du med förlust så får du själv betala”, underströk Wilhelm för sin son.

Under kriget lämnade familjen Bernadotte Mainau eftersom Lennart inte var beredd att gå nazismens ledband och han var även oroad för eventuella flyganfall mot Mainau. Under krigsåren i Sverige arbetade Lennart som fotograf och redaktör för den svenska tidskriften Foto, han regisserade och filmade. 1941 tog han sig an uppdraget som ordförande för den ideella organisationen Barnens Dag.

Efter krigsslutet återupptog Lennart och Karin Bernadotte arbetet med att restaurera slottet och utveckla slottsparken och trädgårdarna. Mainau fick ett uppsving. Europas gränser var åter öppna och många krigströtta människor ville uppleva naturen. På Mainau hade KFUM upprättat ett ferieläger för undernärda, hemlösa och psykiskt skadade tyska barn. Över 5000 ungdomar togs om hand och erbjöds några veckors hälsosamt och stärkande miljöombyte ute på Mainau. På 1940 – talet genomförde KFUM även internationella träningskurser för ungdomsledare. Slottets södra flygel ställdes då till institutets förfogande under flera år.

Ny fru och flera barn

I sina memoarer berättar Lennart Bernadotte att han hade svårt att smälta det svenska kungahuset avståndstagande från familjen. Detta var något som tog hans hustru Karin hårt, hon led av flera nervsammanbrott och magsår. Under 1960 – talet förvärrades Karins psykiska ohälsa och enligt Lennart ledde det till makarnas skilsmässa. Bara något år senare gifte Lennart om sig med sin 35 år yngre tyska assistent Sonja Haunz, som varit en god vän under de svåra åren. Tillsammans fick paret fem barn.

Lennart Bernadotte dog 2004. Som VD för stiftelsen Mainau fortsatte hustrun Sonja att utveckla och modernisera verksamheten. Efter hennes död 2008 tog barnen Bettina och Björn Bernadotte över. Idag är Mainau en blomstrade slottspark med stora planteringar och blommor som lockar mängder av turister varje år.

Barockslottet ritades av Johann Caspar Bagnato och byggdes under hans tillsyn från 1739 till 1746. Trots begränsade ekonomiska resurser lyckades han skapa en tjusig byggnad. Slottets baksida vetter mot sjön medan framsidan med de bägge flyglarna öppnar sig mor fastlandet. Byggnaden vilar på en bas med två övervåningar. På bottenvåningen är endast hallen och några få rum öppen för allmänheten. Från slottets café når man Palmhuset.

Besöka slottet

I vår biljett för 23 euro per person ingår även ett besök till själva slottet. Med stora förväntningar stiger vi in i den södra flygeln. Här finns café i ett stort växthus samt en utställning med vackra målningar. Även en slottsbutik med blandade produkter.

Ganska besvikna blir vi av det lilla vi får möjlighet att se. Det är inte alls mycket, mest tomma rum där man placerat en utställning. Nåväl, kanske är det parken som är Mainaus storhet.

Mainaus slottskyrka – St Marien

Om vi inte är så imponerade över vårt besök av det lilla vi har möjlighet att se av slottet blir vi desto mer imponerade av det sockersöta lilla slottskapellet med sagolika målningar i mjuka och milda färger. Vi har tur att vi överhuvudtaget kommer in i kyrkan med tanke på alla bröllop som hålls är.

Det är en så vacker liten kyrka och det är svårt att slita blickarna från de vackra målningarna i både tak och väggar.

Trädgårdsmästarens torn

Mitt i mot slottet ligger ett litet fint torn som numera är en av Mainau souvenirbutiker. Här finns även olika utställningar om familjen Bernadotte på övervåningen.

Italienska rosenträdgården

En av de mest besökta trädgårdarna i parken är givetvis den stora rosenträdgården med över 8000 rosor som blommar så vackert mitt i högsommaren. Kanske är de lite ledsna efter allt regnande men trädgårdspersonalen jobbar ihärdigt för att återställa sina rosor igen.

Även många fuchsia i alla dess former finns samlade här på Mainau.

Spännande statyer

Förutom den fantastiska blomprakten möter vi många spännande överraskningar. Roliga och annorlunda figurer dyker upp lite här och där när vi strosar runt i parken.

Slottet och den stora rosenträdgården ligger på en höjd ovanför den glittrande Bodensjön. Bortom sjön ligger alperna med snöklädda toppar. Det är verkligen en förtjusande plats, ön  – Mainau.

Vi kommer ut från den italienska rosenträdgården och vänder blicken ned mot sjön. I olika terasser finns spännande vattenfall som leder oss vidare mot nästa del av parken.

Tema badkar, galet eller kanske normalt?

 

Slottets baksida ligger mot Bodensjön och som besökare med båt är det den här vyn som man möter vid sin ankomst.

Det är fint att sitta på uteserveringen, det är ordentligt med växter på borden. Många innovativa lösningar att inspireras av för utemiljön därhemma.

Vad tyckte vi om blomsterön Mainau?

Jag som är mycket förtjust i slott och vackra parker kan leva länge på besöket i Mainau. Slottet är vackert åtminstone på utsidan och den söta kyrkan är något utöver de vanliga. Parken är Mainaus storhet och att bara vara vistas under en dag här är lite snålt.

Det är en riktig drömpark med blandad växtlighet, genomtänkt och spännande. När man tror sig sett allt finns det lika mycket till att kasta sig över. Att Bodensjön ligger runt ön gör platsen än mer bedårande. Allt är välordnat med flera restauranger och caféer, även barnen kan trivas, det finns flera roliga lekplatser.

Det enda vi upplevde som var lite trist var det lilla vi får se av slottet. En liten hall och några tomma rum där man har utställning och souvenirbutik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 19 =