HessenTyskland

Bergpark Wilhelmshöhe och Hercules monument i Kassel

Vi är på väg norrut genom Tyskland. Ofta när vi har rest genom landet har vi inte tagit oss tid till att stanna i de städer som ligger utmed färdvägen. Den här sommaren har vi ganska gott om tid eller vi tar oss den tid vi behöver för att se oss omkring så mycket som möjligt. Inte så att vår tid är obegränsad men vi har möjlighet att stanna på platser som vi annars bara brukar köra förbi. Som Kassel, jag vet inte hur många gånger som vi kört förbi staden ute på autobahn. På vår uppresa tillbaka till Sverige är vi åter på väg mot Kassel men får ett tips av min pappa att det ska ligga en intressant plats strax väster om Kassel. Såklart vi måste se vad som finns strax väster om Kassel.

Vi programmerar in Gps:n till Bergpark Wilhelmshöhe och kommer utan problem fram till platsen. Det är ett naturskönt område och när vi kör för att leta parkeringsplats kan vi skymta ett stort slott mellan de lummiga träden i parken. Vi hittar snart en stor parkeringsplats men den visar sig ligga en bra bit från själva slottet och parken. Eller bra bit är kanske synd att säga, dryga 400 meter i uppförsbacke, men när man har bråttom vill man ha sevärdheten precis framför en.

Egentligen har vi inte så bråttom, men det visar sig att klockan går allt annat än sakta och dagen håller faktiskt på att ta slut. Vi har inte hunnit att göra några direkta efterforskningar om Bergpark Wilhelmshöhe men med tanke på att det är ganska mycket folk trots sen eftermiddag förstår vi att det är en populär sevärdhet. Och det är verkligen inget litet slott, Schloss Wilhelmshöhe, det är en stor, välbevarad och mycket tjusig byggnad i flera olika men sammanhållna byggnader.

Vi rusar genast fram till baksidan eller är det möjligtvis framsidan av slottet och blir hänförda av den imponerande utsikten över Kassel. Vi tror till en början att det var detta som är själva sevärdheten men då har vi ännu inte varit på den andra sidan av slottet som ligger mot den tjusiga parken.

Mäktiga pelare vid den väldiga terassen med fin vy över Kassel. 

Slottet Wilhelmshöhe

Slottet var från början ett kloster men drogs in till kronan av Fredrik I av Hessen på 1500 – talet. Ett nytt slott byggdes på 1600 – talet och nuvarande slottet byggdes 1786 – 1808 för Wilhelm I av Hessen.

Det är ett riktigt pampigt slott och vi funderar om det är möjligt att besöka slottet, men det är ju pandemitider och vad vi kan se är slottet inte öppet. Endast ett café håller öppet den här sena eftermiddagen. Det ska finnas ett sevärt museum med en fin samling av målningar men slottet är till viss del under restaurering och kanske är det därför vi inte hittar in dit.

Slottet är riktigt stort och ser mycket välbehållet ut.

Bergpark Wilhelmshöhe

När vi tittar ut över den stora parken ser vi upp mot den kanske största sevärdheten, monumentet Hercules. Det är alltså dit upp vi ska. Typiskt att tiden inte räcker till för en vandring genom parken och upp till monumentet. Det verkar ändå som att man kan ta bilen dit upp och vi bestämmer oss för att köra upp till monumentet för att spara tid. Innan vi åker vidare tar vi oss en liten sväng runt de delar av parken som ligger närmast slottet.

Parken anlades av Lantgreve Karl I av Hessen – Kassel som hämtade inspiration från sina resor i Italien. Han hade blivit förälskad i den italienska konsten och arkitekturen och tog med sig sina idéer hem till Kassel. I början 1700 – talet påbörjades arbetet med hjälp av den italienska arkitekten Giovanni Francesco Guerniero. Karl I hade blivit förtjust i statyn av Hercules i Rom och ville göra något liknande i Wilhelmshöhe. Parken växte och förändrades från fransk barockstil till en engelsk park.

Det är till Hercules monument vi ska!

Härligt och stor parkyta för picknick denna soliga söndag i Bergpark Wilhelmshöhe.

Hercules Monumentet

Vi lämnar slottet och tar oss tillbaka till bilen och kör sträckan upp till monumentet som ligger en bra bit bort när man tar bilvägen. Det ser inte alls så långt ut via parken men det är förmodligen längre än det ser ut. Bilvägen är nära 8 kilometer från slottet, det går ju fort att köra och vi hittar lätt en parkeringsplats. Det börjar bli ganska sent på eftermiddagen och vi förstår av parkeringsplatsens storlek att det kan vara mycket folk här uppe. Det är inte bara monumentet som drar, det finns fina strövområden här med mycket fin natur.

Monumentet är mäktigt och består av tre delar; den stenliknande grottstrukturen, där också vattnet om det nu funnits något har sin utgång. Vidare finns en öppen utsiktsplats som fortsätter upp i en pyramid och allra högst upp står den 8,30 meter höga Herculesfiguren tillverkad i koppar.

Vyn härifrån är oslagbar och här kan vi gå länge och beundra utsikten över parken och långt bort ligger staden Kassel.

Från utsiktsplatsen ser vi upp via pyramiden mot Hercules – figuren.

Torrlagt vattenfall

En av de största sevärdheterna förutom den fina utsikten ska vara de enorma vattenfallet som leds ned genom olika terasser. Vi kan läsa på skyltar att denna sommar är vattenfallet stängt på grund av pandemi, ganska tröttsamt att mycket måste vara stängt. Nu får vi ana hur läckert det måste vara om vattnet dånar fram över höjden här uppifrån.

Vad tyckte vi om Bergpark Wilhelmshöhe?

Det är absolut en sevärd plats och här kan man säkert vara betydligt längre och utforska naturen runt om. Jag skulle gärna ha sett slottet inifrån och kanske även gått runt mer i parken. Att fontänen inte var igång kändes lite tråkigt men vyn från Hercules monument är storslaget.

Hitta hit

Parken ligger cirka 5 kilometer väster om Kassel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =