Bamberg – Vi besöker pittoresk världsarvsstad i södra Tyskland

Historiska byggnader, mysiga stadsgränder, romantiska mötesplatser och ett myllrande folkliv möter oss i den helt oemotståndliga och charmiga medeltida staden Bamberg. Genom staden flyter floden Regnitz med sitt virvlande vatten. Här ligger husen tätt och det är svårt att slita blicken från de pittoreska husfasaderna som är klädda med fönsterluckor och balkonglådor med matchande blomsterarrangemang.

Under sommarens bilresa genom Tyskland passar vi på att göra ett efterlängtat besök i den söta och välbevarade världsarvsstaden Bamberg. Jag har hört att det bara är ett måste att se den så pittoreska staden och givetvis tar vi oss en sväng in här när vi ändå är i närheten. Häng med på en tur runt stan…

Gamla rådhuset med sina vackra målningar och fina läge vid floden som går genom Gamla stan.

Parkeringsplats i garage

Vi är inte ensamma om att besöka Bamberg, staden är väldigt populär och det är inte läge att tro att vi kan hitta en gratis parkering till bilen så vi kör direkt ner i första bästa parkeringsgarage som ligger under självaste turistbyrån. Det är en bra idé att besöka turistbyrån där vi får en karta och lite kort information över stadens mest intressanta sevärdheter.

Med bara några få steg från parkeringsgaraget är vi framme vid Gamla stan och går via en av många broar över floden Regniz.

Lite historia

Bamberg har en intressant och gammal historia. Kring år 1007 grundas staden av kejsaren Henrik II. Redan på 1100 – talet får staden sitt första bryggeri. I mitten av 1600 – talet grundläggs universitet, Academia Bambergensis.

Under 1700 – talet byggdes Bamberg ut alltmer och det gjordes även genomgripande ombyggnationer av staden eftersom man inte var nöjd med de befintliga korsvirkesbyggnaderna. Man ville ha mer av den barocka glansen över staden. 1803 förlorar Bamberg sin självständighet och överförs till Bayern, staden hade länge varit residensstad.

Även om man kanske har tagit bort en del av korsvirkesbyggnaderna finns det ändå en hel del kvar särskilt vid området som kallas “Lilla Venedig”.

UNESCO:s världskulturarv

Staden klarade sig förhållandevis bra under andra världskriget. Vilket gör att man idag har fler än 1000 K- märkta byggnader runt om i den nästan oförstörda stadskärnan. Detta gör Bamberg till en av Europas största sammanhängande städer med gammal bebyggelse. Gamla stan blev 1993 upptagen på UNESCO:s lista över världskulturarv.

Floden Regnitz

Mitt genom Gamla stan slingrar sig floden Regniz och här ligger byggnaderna tätt. Vi promenerar över flera av broarna fram och tillbaka för att spana in alla vackra byggnader som ligger utmed floden. Den vackraste byggnaden av dem alla är givetvis det gama rådhuset.

Lilla Venedig

Ett av områdena längs floden är “Lilla Venedig”. Här ligger gamla välbevarade korsvirkeshus, många hus är försedda med små sötas balkonglådor med sommarblommor.

Vi går länge här vid den lilla promenadvägen som löper genom det pittoreska området utmed floden och upp mot Gamla stan igen.

Gamla Rådhuset

En av höjdpunkterna i Bamberg är det vackra rådhuset. De magnifika målningarna på den vackra byggnaden tar nästan andan ur oss. Och självklart är det här alla turisterna samlas för att supa in skådespeleriet på byggnadens fasader.

Rådhuset som ligger på en bro mitt i floden kan ses från flera håll. Vi går runt och kikar även mot sidorna och på baksidan av husbyggnaden.

 

Gamla stan

Den äldre delen av stadskärnan är mycket välbevarad och de vackra husfasaderna ger staden dess charm. Alla husen ser olika ut och det ta sin tid att gå runt och imponeras av byggnaderna i alla kvarter. Här finns flera bryggerier, restauranger, barer och caféer.

Roliga överraskningar möter oss genom den gamla delen av stadskärnan.

Den mäktiga katedralen ligger högt över stan. 

Nya residensets rosenträdgård

Bamberg brukar kallas för “staden på de sju kullarna”, var och en krönt av en kyrka. Det märker vi när vi tar oss upp mot Nya residenset. På min karta kan jag se att det ska finnas en fin rosenträdgård som är öppen för allmänheten. Den kan vi ju inte missa och vi får ta oss uppför en av de sju kullarna. Här uppe ligger även den mäktiga katedralen med sina fyra torn. Tornen är under restaurering, men det är en riktigt pampig byggnad.

Tyvärr är blomningen inte riktigt i fas efter allt regn. I trädgården finns många olika rossorter att inspireras av. Och jag lovar, det doftar underbart här uppe.

Det bästa med rosenträdgården kanske ändå är vyn över takåsarna här uppifrån. 

Vad tyckte vi om Bamberg?

Klart att förväntningarna var höga när vi anlände och de införlivades med råge. Vi blev såklart överförtjusta och charmades av alla vackra byggnader och den mysiga stämning som råder här. Staden är lätt att förälska sig i och lite tur har vi när vi endast behöver trängas med den inhemska befolkningen, den stora turistinvasionen hade inte hunnit igång ännu. Jag kan tänka mig att turisttrycket kan vara ganska högt i den här fantastisk vackra staden.

Har vi vägarna förbi igen kommer vi absolut att stanna till här ännu en gång. Kanske står en övernattning på tur till nästa besök. Enligt en kollega till mig, ska julmarknaden vara helt enastående här och kanske är det något som vi får tillfälle att besöka om ett par år.

Hitta hit

Bamberg ligger cirka 62 kilometer norr om Nürnberg, cirka 94 kilometer öster om Würzburg och cirka 60 kilometer om Bayreuth. Alltså kan det vara lätt att planera in ett stopp i staden Bamberg oavsett vilken väg man kör när man är på genomresa i Tyskland.

2 svar på ”Bamberg – Vi besöker pittoresk världsarvsstad i södra Tyskland

 • november 4, 2021 kl. 7:29 e m
  Permalänk

  Toppenreportage 👍👍👍

  Svar
 • november 7, 2021 kl. 6:39 f m
  Permalänk

  Tack snälla! Bamberg är en riktigt fin stad som vi gärna vill besöka igen. Tur hade vi med vädret också, allt blir lite bättre med sol och blå himmel.
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + tretton =