SverigeSveriges 290 kommuner

Besöka Sveriges alla 290 kommuner – Nytt projekt

Vi kör över Kalfjället, att köra bil så här långt upp i fjällvärlden är mäktigt. Det är inte ofta vi lyssnar på radion under våra bilresor men då och då har vi den ändå lite lågmält på i bakgrunden. Våra sinnen har fullt sjå att spana runt i fjällvärlden, men ett litet, litet ljud från ett intressant inslag väcker mitt intresse och volymen höjs. En intervju på radio Jämtland är det som fångar mitt intresse. Det är en kille som berättar om sin resa genom Sverige, där han besöker alla Sveriges kommuner.

Han hinner inte ens prata till punkt förrän jag också har bestämt mig att det är ju precis vad jag vill göra. Egentligen borde vi ju passa på att göra det på direkten nu när vi ändå är överallt. Men nej, så lätt ska det ju inte vara och nu har vi en annan typ av resa i sikte med både fjällvandring, landskapstoppar och nationalparker framför oss.

Vi kör på Kalfjället när ett intressant inslag på radion om att besöka alla Sveriges kommuner…

I en drömvärld

Om jag hade haft två långa semestrar framför mig hade det gått, då hade vi slutfört den resa vi nu befinner oss på och sedan startat med det nya projektet. Det bästa hade varit att startat hemifrån Stockholm och kört nordost upp till Sveriges nordligaste kommun Kiruna. På vägen dit skulle vi ha stannat till vid varje kommun vi passerat. Det skulle förstås bli en hel del sicksack – körning, men det är jag inte direkt främmande för.

Från Kiruna skulle vi förmodligen kört Inlandsvägen E45:an söderut och besökt de kommuner som ligger i de västra delarna av norra Sverige och vidare ned över, Dalarna, Värmland, Västkusten och Skåne. Vidare hade vi kört ostkusten och även tagit en sväng ut till Öland och Gotland. Visst hade det blivit en hel del resande kors och tvärs. Många mil i bilen skulle det bli, men antagligen ger det också många intressanta iakttagelser.

I en realistisk värld

Hur häftigt är inte det? Jag kan verkligen inte få tanken ur mitt huvud, det är en sådan typ av resa som passar oss helt perfekt, om det inte varit för att vi nästan aldrig har tiden på vår sida. Våra semestrar räcker helt enkelt inte till för att göra en en sådan typ av resa. Vi vill nog även ha en större bredd i upplevelse på våra semesterresor än endast uppleva Sveriges kommuner. Men som ett komplement till andra resor genom Sverige kan det bli en resa i själva resan. Jag kan tycka, att på sikt, borde det inte vara omöjligt att besöka alla Sveriges kommuner.

Hur ska det hela då gå till?

Från och med nu i januari 2022 kommer jag att titta lite närmare på de kommuner som kommer i vår resväg. Det finns idag 290 kommuner och om jag ska göra ett litet inlägg om alla dessa kommer skulle det bli väldigt många likartade inlägg, men förmodligen kommer jag nog att slå ihop flera kommuner som presenteras i ett inlägg lite då och då. Jag vill ha ett varierat innehåll på min blogg och även om det är intressant med Sveriges kommuner känns det som om dessa skulle ta över helt här på bloggen om de skulle presenteras en och en.

Jag tänker att om det nu finns 290 svenska kommuner är min tidsplan för att besöka dem alla kanske någonstans mellan fyra till fem år. Detta innebär att vi måste besöka minst 58 kommuner per år. Såklart blir jag lite triggat av den här utmaningen och tänker att det nog kommer gå snabbare än så. Högsta önskan hade ju varit att åka från kommun till kommun under ett par månader, men på grund av begränsad semester får vi nog hålla oss till den här utmaningen när tid finns.

Frågan är också om vi redan nu kan tillgodogöra oss alla de kommuner som vi redan har besökt. Kanske har jag ingen direkt lust att åka tillbaka till Pajala kommun när vi var där för bara något år sedan. Och har jag någon koll på vilka kommuner som jag har varit i? Jag vet att jag har varit många, men är långt ifrån säker vilka som är kommuner och vilka som är städer.

Vad ska vi göra i de kommuner som besöks?

En kommun är förstås inte bara en stadskärna, ofta är kommunen ett ganska stort geografiskt område, jag tycker att vi åtminstone ska ta oss till kommunhuset eller rådhuset. Det kan även vara intressant att ta reda på kommunens folkmängd och på vilken plats kommunen ligger till i förhållande till landets samtliga kommuner. Finns det någon känd eller populär sevärdhet i kommunen kan det bli ett besök även här. Kanske vill vi nog även ha någon slags naturupplevelse men givetvis beror det på var kommunen ligger.

En del kommuner har vi av naturliga själ varit ganska mycket i och en del av dem har jag redan gjort några inlägg om, men inläggen om Sveriges alla kommuner kommer förstås bli ganska enkla och mer kortfattade.

Bilder är alltid roligt och som jag såklart kommer att ta i de kommuner som vi gästar, ett litet bevis att vi har varit där. Därefter skriver jag ett kort inlägg om kommunen och publicerar det här på bloggen. Och utan att det blir alltför tjatigt får det bli några inlägg då och då, ibland oftare och ibland mer sällan.

Höganäs kommunhus i Skåne.

Är det en bra eller dålig idé?

Det är frågan som inte går att svara på förrän vi har testat den. Är det någon annan än killen på radion som testat samma sak? Efter lite sökande kom jag fram till att en pappa och hans son besökte Sveriges alla kommuner. I flera tidningsartiklar kan man läsa om dem och att de gjorde resan genom Sveriges alla kommuner på endast 25 dagar, men då var allt planerat i minsta detalj. Paret tillbringade mer än 8 – 9 timmar i bilen varje dag, dessutom blev det väldigt korta stopp i några av kommunerna på endast 5 – 10 minuter.

Jag vill nog stanna lite mer än så, men vi får se hur det går och kanske kommer det största problemet ändå vara att sammanfatta och presentera alla 290 kommunerna. Är det så pass intressant att det är värt besväret? Ja, jag hoppas det och det vore så kul att faktiskt göra besök i Sveriges alla kommuner, då har man ju besökt Sverige ordentligt.

Rådhuset i Helsingborg.

2 svar på ”Besöka Sveriges alla 290 kommuner – Nytt projekt

 • Adam Gau

  Hej!
  Kul projekt, bara att tuta o köra.

  Jag har själv sedan ca 2010 haft ett projekt: Att besöka alla Sverige statistiska tätorter. Det tillkommer nya med jämna mellanrum och det tas bort andra. Men jag har idag (Okt 2022) besökt mer eller mindre alla, både nuvarande och f.d. tätorter. Har 3 stycken nuvarande kvar, men är klar med alla som fanns vid starten 2010. Har ca 10-12st f.d. tätorter kvar att besöka, vilket är nästan uteslutande ett par öar och några norrländska orter som mer eller mindre försvunnit.
  Har funderat på hur jag ska sammanställa, men insett att jag borde haft den planen klar innan jag påbörjade projektet – då hade jag kunnat dokumentera, fota m.m. vid varje besök. Nu har jag enbart minnena kvar. Och lite statistiska anteckningar.
  Försöker även rangorda efter en skala på 1-6 där varje ort får en siffra, och där de står för:
  1. Har varit folkbokförd på orten
  2. Tillbringat minst en övernattning på orten
  3. Varit i orten på någon sorts aktivitet (bio, shopping, museum, hembesök m.m.)
  4. Varit i orten på kortare ärende (tankat, kissepaus, fikastopp m.m.)
  5. Enbart passerat orten (helst genom centrum, om sådan går att urskilja)
  6. Kvar att besöka

  Min fru tycker jag är nördig. Jag tycker hon är tråkig (i det avseendet).
  Problemet nu är jag saknar tiden, och pengarna då det är dyrt att kuska mil efter mil, och det är inte heller helt miljövänligt 🙂

  Har således varit i alla kommuner. Och uppmuntrar dig till att fortsätta, och när du är klart så är det bara haka på ett nytt projekt – allt för att få se Sverige!

  Svar
  • Hej!
   Vad roligt att du tittar in på min blogg / hemsida. Det är verkligen inget dåligt projekt du håller på med, att besöka alla Sveriges tätorter. Lite synd att du inte har dokumenterat dem, men det är ju aldrig för sent. Kanske ett kommande projekt på en blogg eller på något annat sätt. Där gav du även mig något att tänka på inför framtiden. Jag brukar få frågan vad jag ska hitta på efter att besökt Sveriges 290 kommuner. Det finns ju så mycket roligt som t ex Sveriges alla tätorter. Minst 2000 stycken tror jag att de är?
   Kanske besöka alla Sveriges slott eller kyrkor! Ja, det är nördigt men väldigt roligt och dyrt!
   Ha nu en riktigt fin fortsättning på ditt projekt och hoppas du / ni får en härlig höst!

   Vänliga hälsningar
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =