Biltur med kommunbesök i Sala, Avesta, Norberg, Fagersta och Surahammar

En ny tradition sedan två år tillbaka är att vi avslutar det gamla året med en liten biltur till närliggande landskap. Har man tur kan solen faktiskt komma fram på årets sista dag, men inte denna nyårsafton. Eftersom vi inte alls räknar med fint väder blir vi inte heller besvikna när vi startar redan vid nio – tiden på morgonen och kör in i en mjölkvit dimma som ligger tät över E18 när vi kör mot Enköping. Vi tröstar oss med att det ändå har slutat regna och kanske kommer dimman att lätta.

Karta för dagens biltur.

Vi tar av från E18 och kör lite nordost ut på väg 70 och drygt fyra mil senare kommer vi fram till en av Västmanlands trevligaste städer, Sala. Trist med tråkigt väder men som tur är har vi varit i Sala många gånger tidigare, inte minst eftersom det är makens födelsestad. Och visst är det på sommaren som staden gör sig allra bäst, även om det finns ett stort utbud av många spännande platser året runt.

Sala kommun

I Sala bor det cirka 22 787 personer. Det gör att Sala hamnar på 114:de plats av Sveriges kommuner vad det gäller befolkning. Sala är centralort i Sala kommun och som till största del ligger i Västmanland. Området kring Norrby kyrka öster om Sagoån hör dock till Uppland.

Enligt Sala kommun är de mest populära sevärdheterna i staden, Sala Silvergruva, Väsby Kungsgård med anor från Gustav Vasas tid och Sala Stadspark där gruvans konstgjorda vattensystem med Ekeby dammar finns. Även Aguélimuseet anses vara en intressant sevärdhet där man som besökare kan bekanta sig med konstnären Ivan Aguélis livshistoria och verk.

Mina nya favoriter i Sala

Även om jag gillar Sala bäst på sommaren är även hösten en fin tid för ett besök här. I höstas gjorde vi en liten annorlunda tur till Sala och besökte två spännande kalkbrott. Jag minns att vi såg tv – serien “Jordskott”, som delvis är inspelad i Sala och maken lovade att visa mig dessa platser. Sagt och gjort, ett par år senare är vi ute på kalkbrotts-jakt och besöker två av kalkbrotten som ligger nära Sala tätort.

Vi kör ut en bit på landsbygden och snart hittar vi skogsvägen som tar oss till det första kalkbrottet “Brottet”. Vi parkerar bilen för att ta oss till fots den sista biten. Vi hittar stigen direkt och fortsätter längs en upptrampad slinga för att ta oss runt hela brottet. Det vilar en trolsk och lite ödslig stämning, samtidigt som det är en vacker och spännande plats.

Det andra kalkbrottet som är “Kalkbrottsbadet” hittar vi ganska centralt i Sala, dit är det nästan gångavstånd från återvinningsstationen “Återbruket”. Även här finns en rundslinga utmed brottet och även en utsiktsplats med fin vy över det klarblå vattnet.

De båda kalkbrotten är väl värda att besöka och kommer nog bli mina klara favoriter som besöksmål här i Sala. Det finns minst ännu ett kalkbrott en bit västerut från Sala, “Finntorpsbrottet”, som vi också har besökt. Brotten uppkom under gruvtiden från 1500 – talet och framåt.

Det finns givetvis många fler trevliga sevärdheter i Sala och några av dessa har jag skrivit om i detta inlägg.

Trevliga utflyktsmål nära Stockholm – Uppsala och Sala

 

Världens största dalahäst är 13 meter hög, och 12,8 meter lång och väger 66,7 ton.

Vi lämnar Sala och kör norröver mot Dalarna. Bara fyra mil norr om Sala ligger Avesta som vi besökt ett par gånger genom åren. Ibland har vi stannat till för att kolla in dalahästen som står precis vid avfarten till Avesta om man kommer söder ifrån. Idag är vi lite hungriga och äter varsin hamburgare vid hamburgerrestaurangen som vi hittar intill den gigantiska dalahästen. Förutom att besöka Avesta kommun vill vi gärna kolla in Haglöfs Outlet som också ligger här, men tyvärr håller man stängt idag.

Avesta kommun

I Avesta kommun bor det cirka  23 300 invånare och gör kommunen till den 112:de största kommunen i Sverige. Orten är främst känd för sin järn- och stålindustri men har även haft kopparindustri och myntverk. Numera är Avesta kanske mest känd för världens största dalahäst och att världens tyngsta mynt är tillverkat här. Världens tyngsta mynt väger 19,1 kg och finns att beskåda på stadens myntmuseum. Här finns även Döda Fallen, ett vattenfall som vi ser från bron när man kör in mot centrum.

Våra besök i Avesta

Nu när vi har siktet inställt på att besöka Sveriges alla kommuner blir Avesta riktigt intressant för oss. Vi har vid ett par tillfällen stannat till här i Avesta men mest för att ta en bensträckare när vi varit på bilresa norr eller söderut. Någon gång har vi kört en sväng genom de centrala delarna av Avesta, men inte hunnit hittat något av intresse.

Idag tog vi oss lite mer tid trots en ond fot som gör det omöjligt att gå någon längre promenad, men till de gamla industrikvarteren som kallas Verket kan man köra bil och härifrån kan man även uppleva Dalälven. Det ska finnas museum här som berättar om Verkets historia, men allt är förstås stängt så här på nyårsafton.

Spännande och intressant bruksmiljö som ligger fint utmed Dalälven hittar vi i Avesta.

Vi tar oss in till Avesta Centrum där det finns en shoppinggalleria. Här ser vi även kommunhuset som ligger fint i Stadsparken, dessutom är det en mycket vacker byggnad.

Det finns flera sevärdheter runt om i Avesta, strax intill centrum hittar vi “Gamla Byn”, som är Avestas äldsta stadsdel, med anor från 1600-talet. Här finns rödmålade arbetarlängor som restaurerats varsamt. Vi kör in i kvarteren men förmodligen skulle det bästa vara, att ta en promenad här eller kanske en guidad tur för att få veta mer om livet i de gamla kvarteren.

I Stadsparken står en staty av det mäktiga urtidsdjuret visenten. Det finns en visentpark i Avesta där man kan besöka det utrotningshotade djuret som är europeisk art av bison.

Gammalt och nytt blandas i Avesta och lite nyfiken blir jag på en byggnad som vi passerar genom Avesta centrum. På husfasaden står det Sundh Center, efter byggmästare Ernst Sundh. Nu ska byggnaden kallas Aaltohuset eftersom det ritades av formgivaren Alvar Aalto. Någon skylt har dock ännu inte bytts ut. Byggnaden är en affärs- och bostadsbyggnad.

Norbergs äldsta hus

Inte långt från Avesta ligger Norbergs kommun. Vi lämnar Dalarna och kör in i Västmanland igen. Norberg ligger mig varmt om hjärtat trots att jag bara varit där ett par enstaka gånger. Vår första cocker spaniel Ronja kom från en Kennel i Norberg och även mina föräldrar köpte hund från samma kennel. De var ofta på trimbesök hos uppfödaren och kom att prata sig varma om det trevliga samhället, Norberg. Först vid förra årets genomresa i Sverige tog vi oss en tur upp till Norberg igen och så idag när vi startat vår nya projekt att besöka Sveriges alla kommuner.

Jag blir genast kaffesugen när vi kör in i ett grått och dimmigt Norberg på självaste nyårsafton. Det är väldigt lugnt här på huvudgatan men vid Elsa Anderssons konditori har en nätt liten kö bildats. Vi har ju kaffe på termos med oss, men det börjar vattnas i munnen efter ett gott kaffebröd. Ska vi inte gå in?

Elsa Anderssons konditori i Norberg

Kanske är konditoriet den mest kända sevärdheten i Norberg. När vi stiger in i det nygamla konditoriet har alla gäster hunnit att handla och vi är ensamma i entrén. Tyvärr hittar vi inget som vi är riktigt sugna på, men till sist väljer maken ett wienerbröd och jag tar en bulle med fyllning av mandelmassa.

Mysigt konditori återuppbyggt och nyinvigt i maj 2017 efter branden 2015.

Även om den mysiga lokalen inbjuder till att sitta ner en stund tar vi med oss fikabrödet och tänker att vi tar det lite senare tillsammans med vårt eget medhavda kaffe. Tyvärr visar det sig att kaffebrödet inte ens är dagsfärskt. En trist överraskning.

Vi tar en liten tur runt om i de centrala delarna i Norberg och vad hittar vi här? Om vi varit hungriga hade vi gärna ätit en bit mat på värdshuset Engelbrekt eller till och med sovit över på det pampiga hotellet som ligger mitt i stan.

Norbergs kommun

Kommunen Norberg är till befolkning en av Sveriges minsta kommuner med bara 5790 invånare, kommunen hamnar på 266:de plats vad det gäller befolkningsstorlek.

Förutom att Norberg centrum består av ett känt konditori finns även restaurang och hotell här. Annars är det nog naturen som är Norbergs storhet. Skidspår och bruksmiljö är också något som nämns i listan för sevärdheter.

Pampigt hotell, åtminstone på utsidan.

Fagersta kommun

Mellan Norberg och Fagersta är det bara 14 kilometer och på vägen dit kör vi förbi UNESCO världsarv – Engelsbergs bruk. Vi har stannat här tidigare och promenerat runt bruket. Det hade varit spännande att göra en guidad visning på bruket men då måste vi vänta till maj månad när man öppnar igen.

Bruket i Engelsberg grundades 1681 och blev ett av världens modernaste järnbruk. Bruket ligger vid sjön Åmänningen strax utanför tätorten Ängelsberg i Fagersta kommun. Bruket anses vara ett mycket välbevarat industriminne och har därför utnämnt till världsarv 1993.

Järnbruk med byggnader och industrianläggningar har bevarats intakta sedan 1700- och 1800-talen. Bruket räknas som ett av världens främsta industriminnen.

Inte långt från Engelsbergs bruk hittar vi Skulpturparken som kan besökas helt gratis.

Fagersta station

Fagersta kommun

Med sina cirka 13 457 invånare ligger Fagersta kommun på 172 plats i Sveriges kommunlista vad det gäller befolkningsstorlek. När vi kör igenom kommunen är det främst Engelsbergs bruk som jag lägger på minnet, men i Fagersta kommun finns fler intressanta bruk. Här ligger den 110 kilometer långa Strömsholms kanal som följer Kolbäcksåns vattensystem genom kommunerna Smedjebacken, Fagersta, Surahammar och Hallstahammar och passerar fjorton sjöar på sin väg.

En annan plats som också kan vara intressant att besöka och som ligger cirka 3 mil sydost om Fagersta är Hälleskogsbrännan. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 har en stor del av det avbrända området blivit ett naturreservat. Detta naturreservat bildades 2015 och omfattar en area på cirka 6 420 ha. Vi har ännu inte hunnit dit men vid en bättre väderlek och frisk fot är det ett givet besök vid ett senare tillfälle.

Våra besök i Fagersta

Det är inte lätt att hålla reda på alla platser vi besökt genom åren, men när vi kommer fram till Fagersta konstaterar vi att vi faktiskt har besökt staden hela två gånger på kort tid. Fagersta är ju inte särskilt stort och det går snabbt att köra runt på orten. Återigen hamnar vi vid Västanfors sluss och tar en kort promenad och även om det är ganska milt hade vi nog föredragit en vår- eller kanske sommardag för vår utflykt hit. Här går bland annat “Bruksleden” som sträcker sig från Västerås i söder till Malingsbo i nordväst och Avesta i nordost. Totalt finns det cirka 50 mil markerade vandringsstigar i Mälarbygdens och Bergslagens vackra och omväxlande natur.

Det finns även möjlighet till paddling på Strömsholms kanal, som kanske ändå gör sig bäst under de varmare årstiderna. Även hembygdsgården som vi ser på håll har olika evenemang för alla åldrar och trots en liten befolkning, känns Fagersta levande.

Surahammar kommun

Vår sista kommun för dagen är Surahammars kommun. Vi lämnar Fagersta och kör cirka 4 mil söderut och når efter en halvtimme Surahammar centrum. Även det, en liten kommun sett till befolkning. Med sina 10 036 invånare hamnar kommunen på 217:de plats i kommunlistan. Surahammar ligger bara 25 kilometer nordväst om Västerås men känns som långt bort från storstadens liv och rörelse, här råder lugnet. Och även här känner igen oss, då vi för andra gången på drygt ett år faktiskt stannar till för en kort men trevlig paus.

Surahammar kommunkontor

Surahammar är kanske mest känt som bruksort. Under Gustav Vasas tid fanns en hammare i Surahammar, kring 1637 uppfördes en hammare med två härdar av Axel Oxenstierna på den plats där det nuvarande bruket ligger. 1866 började man tillverka järnvägshjul och axlar som blev en stor del av produktionen här på bruket.

Förutom den spännande bruksmiljön nämns även MC Museet Gyllene Hjulet, med 120 motorcyklar och mopeder samt två bilar, en kopia på den första svenska bilen (VABIS 1897), samt en VABIS 1903.

Även Stenhuset, ett klassiskt hembygdsmuseum med kafé och konstutställning med gratis inträde, nämns som en trevlig sevärdhet i Surahammar kommun.

Hembygdsmuseum i Surahammar.

Reflektion efter dagens kommunspaning

Vår första dag är till ända när det gäller besök i Sveriges 290 kommuner. Det blev som vanligt en trevlig utflykt med bil samtidigt som vi fick möjlighet att bekanta oss lite mer av de kommuner som kom i vår väg. Förutom att jag har blivit alltmer intresserad av Västmanland som landskap ger det oss också en inblick i både historia och sevärdheter som vi annars kanske förbisett.

På en så här pass kort tripp blir det givetvis inga djupgående besök men flera av kommunernas sevärdheter gör att vi blir sugna på att återkomma för att uppleva mer.

Kommer vi att fortsätta besöka Sveriges alla 290 kommuner?

Efter de fem första officiella kommunbesöken känns det fortfarande som en bra idé. Kanske bör vi planera våra besök lite bättre för att inte missa sevärdheter som är svåra att återkomma till. Det är ju inte alla kommuner som ligger så här pass nära att vi med lätthet kan återkomma för att till exempel titta lite närmare på det som inte hanns med idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

elva − 2 =