ApulienItalien

Ostuni – Den vita staden på italienska ”klacken”

När vi färdas med bil genom södra Italien är ett av våra mål, den vita staden, Ostuni. Jag hade hört talas om den för ganska många år sedan men glömt bort den tills vi åter besökte regionen Apulien på den italienska ”klacken”. En eftermiddag i nära 40 graders hetta mitt i sommaren stannar vi till ett par timmar för att uppleva lite av den mycket charmiga staden, Ostuni.

Ostuni har en uråldrig historia där förhistoriska bosättningar med grekiska och romerska influenser har satt sin prägel på staden. Såväl medeltida fästningar som renässansens vita byggnader har fortsatt utvecklingen till den stad Ostuni är idag. Här möter historia och tradition dagens turism.

Het eftermiddag i Ostuni

Vi har parkerat bilen strax intill Ostuni historiska stadskärna där det finns en stor parkeringsplats, man betalar för sin parkering i automat. Hettan dallrar när vi lämnar vår luftkonditionerade bil. Det är som att kliva rakt in i en het bastu, men det är inte var dag vi befinner oss i den italienska regionen Apulien. Alltså är det bara att ta på sig solhatten och bege sig ut på en liten sightseeing i den charmiga och vita staden uppe på höjden.

Den vita staden

Ostuni kallas även ”La Città Bianca” som just betyder, ”Den vita staden”. Den är känd för sina snövita hus som av solen skapar en bländade effekt och kontrast mot den ljusblå himlen. De vita husen är en tradition från 1500 – talet då man målade sina hus med kalk för att hålla dem svala under den heta sommaren.

I uppförsbacke tar vi oss in i stadskärnan. Ostuni ligger på en kulle, men promenaden är inte värre än att vi blir lite svettiga i den gassande solen. Vi tar oss upp mot ett av stadens torg där vi försöker gömma oss under något av alla parasoll som finns till för de uteserveringar som kantar torget.

Ostunis historia

Under 1000 – talet efter att normanderna erövrat området blev staden ett viktigt fäste. Uppe på den höga kullen kunde man försvara sig och staden började växa allt mer. Staden fick stadsmur som fortfarande finns kvar. Dessutom blev Ostuni ett viktigt religiöst cenrum.

Under renässansen växte Ostuni ytterligare, och på 1500-talet började stadens karakteristiska vita målning av byggnaderna. Traditionen att måla husen vita började som ett sätt att skydda mot värmen under de heta sommarmånaderna och för att hålla insekter borta. Kalken reflekterade även solens strålar, vilket skapade en kylande effekt. Detta gav Ostuni sitt unika utseende, som den är känd för än idag. Under renässansen började även Ostuni att växa och blev en populär plats för litteratur och konst vilket gjorde att många humanister flyttade hit. Staden växte även utanför den ringmur som skyddade den från fiender.

Under 1800-talet och 1900-talet genomgick Ostuni liksom många andra italienska städer politiska och sociala förändringar. Efter en period av politiska oroligheter blev staden en del av det förenade Italien på 1860-talet. Staden fortsatte att utvecklas, och moderna bekvämligheter började göra sitt intåg.

Vårt besök i Ostuni

När vi besöker dagens Ostuni ser vi att staden är ett mycket populärt turistmål. Många svenska röster hörs lite här och var vilket inte är så konstigt med tanke på hur väl Ostuni lyckas bevara sin ursprungliga charm. De smala gränderna och de vitkalkade husen lockar onekligen till besök. Annars brukar vi inte möta så många svenska resenärer i de södra delarna av Italien jämfört med de västra och norra delarna.

Men den här delen av Italien börjar bli alltmer populärt när den har uppmärksammats bland annat för sin gastronomi, särskilt sin olivolja och sina viner, som produceras i de omgivande landskapen. Dessutom är det ett fint landskap med olivlundar och andra intressanta städer närområdet.

Palazzo di Citta

Sevärt torg

Vid Ostunis största torg, Piazza della Libertà, finns flera barer och restauranger men det är framför allt sin vackra arkitektur som torget är mest känt för. Här är samlingspunkten för alla turister innan vi fördelar oss i olika gränder för vidare färd genom den historiska stadskärnan.

Smala gator och gränder

Den gamla stadskärnan består av trånga gator och smala gränder. Det finns även mindre torg kantade med restauranger och caféer. De vitkalkade byggnaderna har en spännande arkitektur, vilket märks på det stora antalet turister som vi ändå tycker är betydligt mindre här än i de toskanska medeltida städerna.

Här och var kan den som är intresserad av kyrkobyggnader också få sitt lystmäte stillat. Vi springer på både större och mindre kyrkor som vittnar om stadens historiska förflutna.

Själva stadskärnan är inte särskilt stor och i hettan är det kanske inte så konstigt att turisterna inte springer runt stan för sightseeing som vi gör. Kanske har man tagit sig ut till kusten för ett dopp i havet. Ostuni ligger knappa 9 kilometer från kusten vilket gör att vi faktiskt skulle kunna ha gjort en övernattning här för att även upplevt staden kvällstid och kanske varit vid havet under dagen.

De trånga gatorna i stadskärnan är endast för de boende i stan. 

Visst hade det varit speciellt att bo någon natt i något av de vitkalkade husen.

Utanför husen i gränderna står passande växter för det syditalienska klimatet. 

I varenda liten gränd får invånarna räkna med att ha fotograferande turister inpå knuten.

Barer och caféer

På de trånga gatorna i gränderna finns både glassbarer och caféer. Kanske är det en iskall glass som hägrar i solskenet, men vi behöver inte gå långt innan ny bar uppenbarar sig.

Det är inte svårt att bli förtjust i Ostuni, det är en underbar liten pärla här i södra Italien. Här liksom i Toscana byggdes många av städerna under medeltiden på en högre kulle för att få bästa skydd mot eventuella fiender. Så räkna med att det går uppför vid besök i någon av Italiens städer som är placerade på en hög höjd. Jobbigt uppför, men desto snabbare nedför.

Ostunis katedral

En av stadens mest imponerande byggnader är katedralen, Cattedrale di Santa Maria Assunta. Det är en gotisk-romansk kyrka som byggdes på 1200-talet och som har en mycket vacker fasad med detaljer från både romansk och gotisk stil. Tyvärr var katedralen stängd när vi var här i Ostuni.

 Även om vi nu bara fick se kyrkans utsida är det en imponerande byggnad, at se när Cattedrale di Santa Maria Assunta tronar över stadens silhuett med sin detaljrika och nära förtrollande vackra fasad. Kanske är den mest kända detaljen det underbara utsmyckade rosettfönstret som gör katedralen oförglömlig åtminstone för mig.

Shopping

I varje stad ska det förstås finnas lite möjlighet till shopping och bakom nästan varje hörn här i Ostuni lurar affärsinnehavarna med prylar och mat. Visst är det alltid lite kul att strosa runt bland butiker men samtidigt är det lite synd att förstöra den medeltida känslan som infinner sig så snart man tar sig in bland den polerade granitstenen som pryder de smala gränderna och gatorna i stadens innersta kärna.

Utsikten väl värd uppförsbackarna

När vi tar oss uppåt och genom stadskärnan når vi till sist toppen och kan se ut över landskapet och de handelsförbindelser som var så viktigt under den grekiska och romerska perioden här i Apulien. Landskapet består till stor del av olivlundar och ett par samhällen. Det ska även finnas flera vingårdar i området. För den matintresserade är det en upplevelse att göra ett besök på stadens matmarknad, Mercato Coperto, som erbjuder det mesta från regionen.

Ostuni känns som en stad vi gärna återkommer till. Den har en avslappnad atmosfär, men ska även vara känd för att ge kulinariska upplevelser i form av havsdelikatesser, pasta, oliver och lokalt producerat vin. Ja, allt som gör södra Italien till det, det är.

Var ligger Ostuni?

Ostuni ligger drygt fyra mil norr om den större staden Brindisi och drygt åtta mil söder om Bari. I bägge städerna finns det flygförbindelse med Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 9 =