Ydre, Kinda och Åtvidaberg – Tre kommuner i Östergötland
Tre ynka kommuner har vi kvar att besöka i Östergötland. Många gånger har vi varit väldigt nära dem men av tidsbrist har vi varit tvungna att köra förbi. Till sist fick vi till alla tre i olika omgångar. De tre kommunerna Ydre, Kinda och Åtvidaberg är inte särskilt lika varandra men charmiga på sitt vis.
Ydre kommun
Vi startar i den södra delen av länet med Ydre kommun. Jag får väl erkänna att jag aldrig hört talas om namnet Ydre eller vet var kommunen ligger. Centralortens namn Österbymo känns kanske måhända igen, men jag skulle ha svårt att peka ut orten på en blindkarta, eller ens en karta med namn på.
Så det är ju tur att vi fortsätter vårt kommunprojekt och får uppleva olika platser på färden genom Sverige.
Lite historia
Ydre kommun hör till en av Sveriges minsta kommuner då det kommer till antal invånare, här bor endast 3 863 invånare. Däremot har man en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan under förhistorisk tid var området befolkat, vilket man kan se spår vid bosättningar från stenåldern. Man har också funnit flera gravrösen och runstenar. Man levde på jordbruk och fiske och små byar växte fram så småningom.
Under 1600 – talet förändrades Sverige, man var då under inflytande av stormaktstiden och även om inte Ydre hade någon större plats i det militära blev kommunen påverkad av både ekonomiska och politiska förändringar. Ydre var en landsbygdskommun och jordbruket var den näring som dominerade fortsatt in på 1700 – talet. Ydre låg ganska nära städer som Jönköping och Tranås vilket gjorde att handelsvägar kom att utvecklas mellan orterna, om än i liten skala.
Under 1800 – talet industrialiserades Sverige men Ydre fortsatte att ha jordbruket som största näring. Men småföretag började dock växa fram med bland annat smide, skogsbruk och träindustri. För att utveckla handeln krävdes det bättre kommunikationer med omvärlden, vilket också skedde och man fick då en ökad handel med omvärlden.
Under 1900 – talet minskade beroendet av jordbruket där skogsbruk och till viss del turism blev viktigare för kommunens ekonomi.
Vårt besök i Ydre kommun
Det är kanske inte så konstigt att vi inte känner till Ydre kommun så väl. Kommunen ligger inte vid någon större riksväg, men ändå inte långt från Jönköpings län i väster, någonstans mellan de större städerna Jönköping och Linköping. Tranås ligger bara cirka 25 kilometer norr om Ydre, men inte heller där rör vi oss så ofta. Enklare förklarat kan man säga att Ydre kommun ligger vid sjön Sommens södra strand.
Eftersom det är kommunhuset som står i fokus för vårt kommunbesök är det centralorten Österbymo som vi gör vårt besök. Österbymo visar sig vara en ganska liten ort och kommunhuset ligger i det lilla centrum som finns. Vi tar oss in på kommunhuset och hittar flera turistbroschyrer över kommunen.
Ydre värdshus
Mittemot kommunhuset ligger Ydres värdshus. Tyvärr har vi redan ätit lunch men det ser ändå lite trevligt ut med sin mörkrosa fasad. Värdshuset ska ha en lång historia och är populärt för både lokala invånare och besökare.
Macken Österbymo
Strax norr om Österbymo ligger en gammal BP – mack. Idag är macken ett veteran motor museum som eldsjälar startade genom sin stora entusiasm för traktorer och annan mekanik. Man samlade på sig mängder av gammal teknik och till en början samlade man allt på olika ladugårdar men när ladugården Ukreda kunde köpas startade man sitt Veteran – motor – museet.
Den återskapade bensinmacken på ladugårdsbyggnadens gavel fångar förstås många nyfikna förbipasserande bilister. Många tror dessutom att det går att tanka där, men tyvärr det går inte!
Upplevelser i Ydre kommun
När jag bläddrar i turistbroschyren om Ydre kommun, är det naturen som man sätter i fokus. Det finns många olika naturupplevelser när kommunen är rik på skog, sjöar och skidbacke. Det finns både kortare och längre möjligheter till vandring, eller promenader. En liten slinga som fångar mitt intresse är Asby kyrkstig, som leder genom varierande landskap till sjön Sommens strand. En annan naturskön, cirka nio kilometer lång vandringsled tar vandraren till platser med stora höjdskillnader, alltså kan man ha goda chanser till utsikter.
Men mest intressant finner vi ändå Torparslingan, en 25 kilometer lång slinga. Här kan man uppleva lokalt hantverk, mat, konst och kultur av olika slag samtidigt som besökaren får uppleva den fina miljön.
Kinda kommun
Vi fortsätt norrut i landskapet Östergötland och kommer efter en dryg halvtimmes bilfärd från Österbymo fram till Kinda kommun. För oss låter dock namnet Kisa mer bekant. Kisa har vi passerat vid ett par tillfällen tidigare men knappast stannat till vid. Det är också ett ganska litet samhälle med ett centrum där vi hittar kommunhuset. I Kinda kommun bor det 9 992 invånare.
Genom delar av kommunen slingrar sig Kinda kanal och som är en viktig del för kulturarvet och erbjuder fina rekreationer för båtliv och fiske.
Vårt besök i Kinda kommun
Vid ett par tillfällen har vi rest igenom Kisa som är centralort i kommunen. Innan våra kommunbesök var det förstås inget vi tänkte på mer än att det var kul att ha sett. När vi gör kommunbesöket vid kommunhuset är det ett ganska snabbt besök som avläggs med centrum i fokus. Mycket mer ser vi inte av Kinda kommun, vi kan i alla fall konstatera att ännu ett kommunbesök är gjort, om än i liten omfattning.
Kinda kommun har ju förstås mycket mer än ett litet centrum. När vi kör vidare genom kommunen norrut ser vi att det finns fina naturområden i trakten med sjöar för fiske och bad. Naturreservatet Turinge, är ett naturskönt område som erbjuder vandring i ett skogsområde med sjöar, mossar och rik flora och fauna. Det finns även ett populärt museum, Kinda Museet, där kommunens historia och utveckling visas i olika utställningar.
Kisa har också blivit känd för sina traditioner med bland annat Kisa marknad, en årlig traditionell marknad som hålls varje höst. Den är ett viktigt inslag för kommunen då det är den största och mest populära marknaden i Östergötland.
Kinda kanal
Kinda kanal har haft en viktig del i kommunens tillväxt. Kanalen byggdes mellan åren 1873 och 1878. Den förband sjöarna Stora och Lilla Skärsjön med Söderköpings kanal. Kanalen hade viktig roll för att främja lokal handel och transporter, särskilt för industrin och jordbruket. Det underlättade kommunikationen för den lokala handeln särskilt inom industrin och jordbruket att nå ut till andra delar av Sverige med sina produkter, vilket bidrog till den ekonomiska utvecklingen.
Även för kommunens invånare blev kanalen ett viktigt transportmedel då resan på kanalen gick betydligt snabbare än dåtiden transportmedel. Nu, i modern tid är kanalen fortfarande viktig, men mer som en populär turistattraktion.
Kinda Kanal sägs vara en vacker vattenväg som sträcker sig över 10 mil och går genom kommunen. Sommartid är kanalen ett populärt område för utflykter. Längs kanalvägen finns charmiga gamla slussar och vacker natur.
Själva stannar vi till i Rimforsa för en liten kaffepaus och trots att det är ganska vintrigt när vi besöker Kinda kanal är det lätt att fatta tycke för den fina miljön.
Åtvidabergs kommun
Vi fortsätter vår färd genom Östergötlands län och tar oss vidare cirka 46 kilometer i nordvästlig riktning och hamnar i Åtvidabergs kommun. Åtvidaberg är också en kommun som ligger lite avsides de stora riksvägarna och det krävs nästan att vi har ett ärende till centralorten för att ta oss an den. Men något ärende har vi knappast och därför är det bara att köra de där extra milen som vi inte orkat göra tidigare. Ja förutom vid något enstaka tillfälle tidigare, men då alldeles ovetande om vårt kommunprojekt.
Lite historia
Under medeltiden hade man hittat koppar kring området runt Åtvidaberg och en viss mängd av metallen utvanns ur gruvan som var i drift. Efter en tid lades den dock ned. Det var först på 1700 – talet då fänrik David Hallonqvist fick privilegier på gruvan och startade upp den på nytt. Några år senare slog han ihop sig med Johan Adelswärd på Adelnäs som snart blev ensam ägare till gruvan. Under 1600-talet hade Åtvidabergs slott byggts på Adelnäs och som blev en central punkt i områdets utveckling. Under den här tiden var området ett jordbrukssamhälle men också en plats för adelns boende och verksamhet.
På 1800 – talet började textilindustrin ta fart och flera av de större industriföretagen etablerades i Åtvidaberg. Ett av de mest kända företagen var Åtvidabergs Mekaniska Verkstad som grundades 1862 och tillverkade bland annat maskiner och verktyg. Företaget kom att betyda mycket för Åtvidabergs fortsatta utveckling och blev en stor arbetsgivare i kommunen, vilket även betydde att fler invånare bosatte sig i Åtvidaberg.
Under 1900 – talet fortsatte Åtvidaberg att vara en industristad, åtminstone den första delen av århundradet. På 1950 – talet började Åtvidabergs AB tillverka telefoner och annan elektronik. Företaget blev så småningom en del av Ericsson under många år. Men tiderna blev sämre och från 1970 – talet började den industriella verksamheten minska vilket ledde till en ekonomisk nedgång för hela orten. Många blev arbetslösa och tvingades flytta när arbetstillfällena minskade.
Idag är det kommunen som är den största arbetsgivaren, men det finns även mindre företag inom handel och service som bidrar till sysselsättning för kommunens 11 460 invånare. Många av invånarna arbetspendlar till större städer som till exempel Linköping som ligger ganska nära.
Lite idrottshistoria
Även om Åtvidaberg haft sina utmaningar med nedläggningar inom industrin har ett av glädjeämnena ändå varit Åtvidabergs FF. Under 1970 – talet hade man sin storhetstid. Med flera segrar i Svenska cupen i fotboll för herrar. Det blev även SM – guld 1972 och 1973, men sedan därefter följde många år med ekonomiska problem. År 2010 var Åtvidaberg åter tillbaka i Allsvenska men har inte riktigt tagit sig sedan sin storhetstid på 70 – talet.
Vårt besök i Åtvidaberg
Det är inte det lättaste att få till ett besök i Åtvidaberg, men av någon anledning besökte vi staden en gång under pandemin när vi inte hade så mycket att göra. Då hade vi inte kommit igång med vårt projekt ”Besöka Sveriges 290 kommuner”, så besöket blev mest att vi bara körde förbi och beslöt oss för att ta en bensträckare vid den äldre delen av staden. Det var tidig vår och jag minns att vi tyckte att Åtvidaberg var trevligt och lite mysigt.
Andra gången gör vi ett ”riktigt” kommunbesök för att dokumentera de viktigaste platserna med bilder. Det är ett par år senare och vinter. Kanske inte lika mysigt som en tidig vårdag, men ändå tillräckligt trevligt för att vi ska ta oss ur bilen en liten stund.
Upplevelser i Åtvidaberg
Vad kan man då uppleva i kommunen? Det finns förstås en hel del sevärda platser att besöka, men om man stannar i centralorten Åtvidaberg är det framför allt området vid Åtvidabergs gamla kyrka vi tycker verkar intressant. Det är ett kvarter med charmiga och historiska röda gårdar som präglar den inre delen av centrum och ger känslan av en svunnen tid. Den gamla bebyggelsen ger en fin kontrast till de nyare och ganska tråkiga flerfamiljshusen som ligger i direkt anknytning till varandra. Längs Storgatans finns flera traditionella röda gårdar vilka en gång i tiden var bostäder till arbetare eller bönder men som nu tagits över av dagens invånare och omvandlats till moderna hem.
Mysigt litet kvarter med rödmålade stugor.
Åtvidabergs kyrka
Den byggnad som förmodligen syns nästan överallt i Åtvidaberg är Åtvidabergs kyrka, Kyrkan ligger högt över staden och tronar majestätiskt över sin bygd. Det är en otroligt vacker kyrka som byggdes på 1800 – talet i nyklassicistisk arkitektur.
Åtvidabergs kyrka ligger centralt i Åtvidabergs stadskärna.
Åtvidabergs gamla kyrka
Ännu en kyrka ligger en kort bit från den nya kyrkan vilken är Åtvidabergs gamla kyrka. Kanske är den ännu något vackrare med ålderns rätt. Gamla kyrkan byggdes redan på 1100 – talet och är en romansk stenkyrka så som de tidiga kyrkobyggnaderna uppfördes i Sverige under den här tiden. Det är en enkel men mycket vacker rustik kyrka med ett klocktorn placerat strax intill kyrkobyggnaden.
Tyvärr var både den gamla och den nya kyrkan stängda när vi besökte Åtvidaberg
Sevärt utanför centrum
Adelnäs
Förutom att besöka centralorten Åtvidaberg finns flera andra spännande upplevelser för den som är intresserad av både kultur och natur. Tyvärr hann vi inte besöka Adelnäs herrgård men som vi absolut kommer besöka vid vårt nästa besök här. Jag är älskar slott och herrgårdar och blev minst sagt besviken över vår tidsbrist. Adelnäs herrgård och park ligger knappt 5 kilometers bilresa bortom centrum och är ett givet besöksmål. Huruvida det går att besöka herrgården vet jag inte i dagsläge men parken visas för allmänheten och enligt herrgårdens hemsida verkar den vara fantastiskt vacker och sevärd.
Hägerstads slott
Ett annat slott som vi kunde följa i den underbara serien ”Drömmen om slottet” är Hägerstads slott. Enligt slottets hemsida kan man boka både visning och boende här.
Nu är alla kommuner i Östergötland besökta och vi känner att det finns så otroligt mycket mer att se och göra i trakten att flera återbesök kommer att göra de kommande åren. Vi ses igen!
Läs mer om vår kommunbesök på sidan:
“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”
Antal kommuner: 238 – 240 / 290
Kommunalhuset i Åtvidaberg påsken 2021