Fyra kommuner norrut – Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Nordanstig
Det är inte det lättaste att köra en Norrlandstur under en tvådagars-helg, men vi gör så gott vi kan. Alltså drar vi iväg tidig fredagseftermiddag med ett stopp i Sundsvall. Där gör vi en övernattning för att morgondagen därpå ta oss vidare norröver. Under de senaste åren har vi gjort flera bilresor på olika platser Norrland och ju fler resor norröver desto mer uppskattar vi landskapen och framförallt lugnet här uppe.
Egentligen är vi mest ute efter en vandring i Skuleskogens nationalpark den här helgen. Men det ena behöver inte utesluta det andra. När vi ändå är i trakterna passar vi naturligtvis på att försöka hinna besöka så många kommuner som möjligt på vår färdväg.
Att besöka alla Sveriges 290 kommuner är ett projekt som tar lite tid och därför får vi ta till vara på alla chanser, särskilt när vi inte dagligdags befinner oss i de norra delarna av Sverige.
Örnsköldsvik kommun
Efter en trevlig vandring i Skuleskogens nationalpark som tillhör både Kramfors och Örnsköldsviks kommuner tar vi oss ett par mil norröver och hamnar i staden Örnsköldsvik som är centralort i kommunen. Örnsköldsviks kommun tillhör Västernorrlands län, i landskapet Ångermanland. Geografiskt ligger Örnsköldsvik vid Moälvens utlopp i Bottenhavet. Staden är Ångermanlands största med cirka 33 348 invånare (2018). I hela kommunen bor det 55 823 invånare.
Trots att vi är relativt nya resenärer norröver har vi stannat här i Örnsköldsvik ett par gånger. För ett par år sedan när vi besökte Höga kusten stannade vi här och gjorde en övernattning och nu är det dags för ännu en övernattning när vi gör kommunbesök.
Lite historia
Under 1700- och 1800-talen började kustbygden blomstra tack vare att hamnar blev allt viktigare under sågverksepoken. Samtidigt stagnerade avsättningen av lin och linprodukter på grund av konkurrens från andra producenter och dåliga transportmöjligheter, när landsvägarna var mycket dåliga och de närmaste större hamnarna fanns i Umeå och Härnösand.
Örnsköldsvik grundades som köping 1842 och blev stad 1894. Namnet kommer från landshövding Per Abraham Örnsköld (1762-1769). Även om staden Örnsköldsvik inte anlades förrän 1842 sträcker sig historien om trakten flera tusen år tillbaka. Än i dag gör sig inlandsisens påverkan påmind genom den unika geologi som resulterat i att Höga kusten utsetts till världsarv.


Vårt besök i Örnsköldsvik



Backhoppning



Stadshuset i Örnsköldsvik

Sevärdheter i Örnsköldsvik


Sollefteå kommun




Lite historia

Avvittringen av kronoskog i mitten av 1800-talet bidrog också till att stora delar av skogs- och landsbygden befolkades. “Avvittring var en process genom vilken enskildas mark skildes från statens i Norrland och Finland. Avvittringen inleddes i slutet av 1680-talet med syftet att göra skog tillgänglig för bergsbrukets behov”.
De sista tre årtiondena av 1800-talet samt en bit in på 1900-talet blev en storhetstid för den handelsplats som skapats här i området och 1885 fick man möjlighet att bilda ett municipalsamhälle. År 1902 blev municipalsamhället en köping och 1917 hade befolkningen ökat så mycket att Sollefteå fick möjlighet till stadsprivilegier.









Kramfors kommun

Lite historia
Våra besök i Kramfors kommun
Det är definitivt vårt första besök i tätorten Kramfors och det är här som kommunhuset finns. Efter obligatoriskt foto tar vi en promenad runt centrum och fortsätter vår färd ned mot Högakustenbron som kanske är kommunens största sevärdhet.
Tyvärr har vi inte tid att stanna till vid Ådalen monumentet som nästan ligger utmed vår färdväg. Det går inte att nämna Kramfors utan att även nämna den historiska händelsen när militären sköt mot ett demonstrationståg i Ådalen 14 maj 1931. Monumentet som ligger i orten Lunde är ett minnesmärke för händelsen.





Högakustenbron
Kanske är Högakustenbron Sveriges vackraste bro. Hängbron är byggd över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner i Ådalen, nära Ångermanälvens mynning vid Höga kusten. Bron är en vägbro för E4:an och invigdes den 1 december 1997, det är världens nionde längsta hängbro, med sina 1800 meter. Bron är även ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter ovan vattenytan. Förebilden är den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco.
Intill brons norra del finns en trevlig rastplats där vi alltid stannar till för att spana in vackra Högakustenbron. Här finns restaurang samt hotell Högakusten.
Kramfors har även en mycket fin skärgård där vi bland annat har besökt Nordingrå och Bönhamn. Längre ut i havsbandet ligger Högbonden, en fyr med vandrarhem som man når med båt. Ett besök vi gärna vill göra så småningom.
Nordanstigs kommun
Vi lämnar Höga kusten och fortsätter söderut. Nordanstigs kommun ligger mellan Sundsvall i norr och Hudiksvall i söder. Det måste erkännas att jag aldrig hört talas om Nordanstig tidigare, men namnet Nordanstig klingar vackert i mina öron. Kommunen tillhör Gävleborgs län i landskapet Hälsingland.
Eftersom vi är ute efter kommunens kommunhus behöver vi leta upp centralorten och det är Bergsjö. Orten låter inte alls bekant men vi lämnar E4:an och kör någon mil västerut och kommer fram till Bergsjö.
Kommunvapen
Nordanstigs kommunvapen ritades i början av 1980-talet av Paul Persson. Hästen symboliserar kommunens inland som tidigare präglades av skogsbruk och jordbruksbygd, och fisknätet under knyter an till kusten och fiskenäringen. De sex maskorna i nätet symboliserar de socknar som ingår i kommunen; Hassela, Bergsjö, Ilsbo, Gnarp, Jättendal och Harmånger.
Namnet Nordanstig
Jag blir genast förtjust i namnet Nordanstig och associerar till alla möjliga historiska händelser, men tar reda på att Nordanstig användes inom kyrkan, som en beteckning för ett kyrkligt kontrakt. Det omnämns redan 1358 i en köpehandling om “Nordanstigsbuldan” en slags tjock linneväv som tillverkades i sådan omfattning att man kunde exportera det från det här området där det odlades lin.
Landhöjningen efter senaste istiden har varit mycket kraftig och ligger på mellan 240 till 255 m. Stora delar av kommunen låg under vatten men landhöjningen kom att skapa ett landskap med djupa havsvikar som gick långt inåt landet där bland annat orterna Gnarp och Harmånger ligger.
De första bosättningarna skedde i det inre av kommunen och utvidgades därefter till de djupa havsvikarna. Nordanstig är en av Norrlands fornminnesrikaste områden med över 2000 fornminnesplatser registrerade i Riksantikvarieämbetets register.
Hotell i Bergsjö.
Kommunkontoret
Självklart besöker vi kommunhuset och Nordanstigs kommunhus ligger i Bergsjö. I kommunen bor det 9 480 invånare. Det är en riktigt lugn tätort där vi knappt ser en enda person men som alla kommuner har även Nordanstig ett systembolag. Det finns åtminstone ett hotell, men om det är öppet eller inte kan vi inte se när vi passerar den tjusiga byggnaden mitt i Bergsjö.
Kyrka och kanotled
Bergsjö kyrka ligget i klassisk stil centralt i Bergsjö och innan vi lämnar Nordanstig ser vi en spännande skylt. Den beskriver Nordanstigs kanotled som verkar något över det vanliga.
Andra sevärdheter
I Nordanstig kommun finns både närhet till havet, djupa orörda skogar och blånande berg. Längs kusten finns mysiga fiskelägen, kaféer, restauranger och rastplatser. Badplatser finns det också gott om. Vid Sörfjärden finns två kilometer sandstrand och som är Norrlands längsta sandstrand. Det finns även sjöar med goda möjligheter till fiske.
I Mellanfjärden kan man bland annat besöka Trolska skogen. Där besökaren får uppleva sagor om älvor, tomtar och troll längs den 1,5 kilometer långa skogspromenaden.
Vintertid kan man åka skidor på både längden och tvären på Hassela Ski Resort. Sommartid kan man göra ett besök på den gamla finngården Ersk-Mats som är en del av världsarvet Hälsingegårdar.
Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner:(111 – 114)